Simi ​és a rendetlen betűk 26 csillagozás

Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Az iskolakezdés sosem egyszerű. Pláne, ha a betűk sehogy sem akarnak a helyükre kerülni. Ha mindig helyet cserélnek, megfordulnak vagy fejreállnak, az igencsak megnehezíti az egyébként élénk és érdeklődő Simi dolgát. El is megy a kedve az írástól és olvasástól, sőt még a betűtésztától is görcsbe rándul a gyomra.

Vajon hogyan lehet az, hogy mindenki másnak olyan egyszerűen megy, Simi betűit viszont folyton összezavarja a Kavarék Szellem? És mit lehet tenni, hogy ne legyen hatalma a fiú felett?

A Simi és a rendetlen betűk hiánypótló kötet. Olyan meseregény, amit minden kisiskolásnak meg kell ismernie, hiszen ez a történet nem(csak) a diszlexiáról szól, hanem egy hétköznapi családról, egy igazi kisiskolás elmélkedéseiről, és arról, hogy mindannyian máshogy vagyunk értékesek.

A könyv Gyarmathy Éva, a diszlexia kiváló szakértőjének ajánlásával és lektorálásával készült.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2019
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104643 · Illusztrálta: Metzing Eszter

Kedvencelte 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

A felénél még úgy gondoltam, hogy tárgyilagosan annyit fogok írni az öt csillag mellé, hogy hasznos és autentikus segítőkönyv a diszlexiáról, de aztán kibővült a kép azzal, hogy mindenki másban jó, és hogy az, hogy a gyerek (de akár felnőtt is) frusztrált lesz-e, tele a sikertelenség és az alkalmatlanság érzésével, vagy pedig sikerélményekkel és önbizalommal teli, boldog és kiegyensúlyozott, az csak attól függ, hogy a gyengeségekre vagy az erősségekre fókuszálunk. A pedagóguson is óriási a felelősség, a könyvben szereplő türelmetlen tanárnő egykettőre megutáltatja szegény Simivel az egész iskolát, miután jól ráerősít benne a sikertelenség érzésére. Később aztán kiderül, hogy a történelem nagy alakjai közül is mennyien voltak diszlexiásak, és hogy mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei egyaránt. Aki diszlexiás, abból még mindig lehet híres fotós, a csendes „magánytanuló” pedig valójában nagyszerű sakkbajnok.
Segítő könyv minőségében is öt csillagos, az pedig külön érdeme, hogy nem csak a diszlexiáról szól, hanem általában véve arról, hogy nem mindenki polihisztor, nem mindenki jó mindenben. Ezáltal a diszlexiában nem érintetteket is megszólítja.

meseanyu P>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

A történet főszereplője egy nagyon szerethető, sokoldalú, érdeklődő és intelligens kisfiú, akinek azonban az iskolában meggyűlik a baja a betűkkel. A regény szépen bemutatja, hogy hogyan derül ki, hogy diszlexiás, milyen segítséget kap, és hogyan győzi le a bántásokat szülei, barátai és a tanító néni segítségével. Nagyon szép történet arról, hogy még ha mások is vagyunk, akkor is értékesek, és hogy mindenki jó valamiben, csak észre kell venni. Hiánypótló kötet, amely ezt a fontos témát jó stílusban, élvezetesen, helyes illusztrációkkal tálalja.
Szavazás, ahol ti is eldönthetitek, hogy ki a legjobb: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-gyermekirodalom-kozonsegdij

3 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Bővebb értékelés a blogomon:
https://ujalmok.blogspot.com/2020/05/revesz-emese-simi-…

Az első és legfontosabb, hogy úgy alkotok véleményt erről a könyvről, hogy nem vagyok diszlexiás és tanári diplomával sem rendelkezem.
Viszont közel féléve, tanulás nehézségekkel küzdő gyermekeket tanítok nyelvre, és reáltantárgyakra magántanárként. Ezért némi tapasztalatot gyűjtöttem a háttérben meghúzódó „gondról”.
Azt vettem észre, hogy a gyerekek rövid ideig mutatnak érdeklődést a tanulás iránt, sokszor elkalandoznak a gondolataik. Ha nehézséggel találják szembe magukat –erős frusztráció hatására- kiborulnak. Akár támadóan, akár hisztivel és sírással, de elmenekülnek a feladat elől.
A tanulóim változó korosztályba tartoznak, de mindenkiről elmondhatók a fenti tünetek és bizony csak is sok türelemmel, játékos rávezetéssel tudtam csak a figyelmüket kiharcolni, valamint minden apró sikert, élményt, hatalmas tapssal, apró jutalmakkal értékelni.
Sokat olvastam a témában mielőtt belevágtam ebbe, és minden javaslatot igyekszek a mindennapokba belecsempészni.
Ez sajnos nem mindig sikerül eredményesen, betudva az én kezdetleges botladozásaimat is, de nem minden gyermek befogadó, és ha igen, akkor is mindenki egyéni.
A fent leírtakkal azt szeretném tudatosítani, hogy amit olvastam teljesen valósághű, a legtöbb esetben ráruházható a gyerekekre.
A mai országos speciális iskolák bizonyos hányada, tapasztalatom szerint siralmasan kezeli a helyzetet és nem elfogadóan, gyógyítóan hat a gyerekekre, hanem stresszt és önbizalomhiány növekedést eredményez. Ezt csak és kizárólag egyéni meglátásom, ugyanakkor a tanulóim mind visszacsatolták eme meglátásomat.
Mikor megláttam, hogy egy ilyen témával foglalkozó kötet került kiadásra megörültem és vártam, hogy kézbe vehessem.

Révész Emese könyve: első körben egy kedves kisfiú története, aki másként látja a világot, mint az osztálytársai…

Bea_Könyvutca P>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Ezt a könyvet nagyon ajánlom iskolába készülő gyerekeknek, vagy már iskolába járó kicsiknek. A történet Simiről szól, akiről iskolakezdés után hamarosan kiderül, hogy diszlexiás, azok a fránya betűk nem akarnak a fejében a helyükre kerülni, ezért nem megy olyan jól neki az olvasás és az írás, ami viszont kedvetlenné és frusztrálttá teszi, nem szeret iskolába járni.
A könyv megismertet bennünket a családja és tanárai hozzáállásával, azzal, hogyan lehet segíteni az olvasási és írási problémával küzdő gyermekeken, és közben Simi gondolatait is megismerjük. Meglátjuk azt, hogy a családja kedvező, elfogadó hozzáállása következtében, már teljesen máshogyan kezeli a fejében ő is ezt a problémát, rájön, hogy nincs egyedül. Megtapasztalja, hogy ő másban ügyes, és éppen annyira értékes emberke, mint az osztálytársai.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/07/gyerekek-gyerekek…

Navi P>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Az első osztályos fiamnak nagyon tetszett, még a nevet is ki kellett cserélnem, nálunk Norbi volt a főszereplő kisfiú, s nem nem Simi.
Szerencsére nem vagyunk érintettek a témában, de jó könyv volt.
A fiam már próbálkozott szavakat elolvasni :)

sztinus P>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Ez egy nagyon fontos könyv a mai világba. Nagyon a szívem csücske lett, elsősökkel foglalkoztam idén, ebben benne van minden félelmük. Benne van sok kisgyerek félelme, és mindennapi küzdelme, akiknek nem megy olyan könnyen a suli, mint szeretnék. Benne van, hogy a tanár is hibázik, de benne van a szeretet, amivel megmagyarázták Simi különbözőségét. A rajzok nagyon nagyon tetszettek, nézegetném még jó ideig. Sok sok jó dolog volt ebben, valóban hiánypótló, ahogy az utószót író ajánlja.
Talán már most kedvencem, használni is fogom, mert szívem titkos vágya is benne van.

2 hozzászólás
bagie P>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

MUST HAVE!
Már a borítóoldalon beleszerettem Simibe.
Kicsit sokára jöttek rá a szülők, tanárok, hogy a Kavarék Szellem zavarja Simi fejében a betűket, de Ilonka néni, és Naszályi Bálint, meg a barátok, Gáspár és Liza segítségével Simi megtanulja, hogy: „…hogy valamiben ő is nagyon jó, s ezzel a dologgal örömet tud okozni másoknak. A többi meg majd csak alakul valahogy.

(És persze aki tudja, hogy Batman a király :) az csak jó arc lehet.)

Azt hiszem holnap megrendelem ezt a könyvet!

krlany IP>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Fontos és hiánypótló könyv. Gyerekeknek és felnőtteknek is ajánlott, hogy jobban megértsék, miről is van szó, ha azt hallják, hogy diszlexia. Érzékenyítő könyv, és ennek a feladatának meg is felel. Segíti a felfedezést, az elfogadást és a továbblépést is, és leszámol olyan sztereotípiákkal, hogy buta lenne az az ember, aki érintettségéből adódóan nem tud helyesen írni. Jó kis könyv ez.

dianna76 P>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Jó, hogy születnek ilyen segítő, ismertető könyvek. Szükségük van erre a gyerekeknek, hogy megértsék és elfogadják a másságot, a sajátjukat, vagy társukét. És persze lássák, hogy mindenki jó valamiben! A fontossága ellenére a könyv kezdeti fejezetei nem tudtak maradéktalanul lekötni. S amit nehezményezek: a szövegben fellelhető hibák, elütések. Habár nem hemzsegtek, szerencsére egy diszlexiáról – s ezzel együtt diszlexiás gyerekeknek – szóló könyvben ez kiábrándító!
Tetszik, hogy nem direktbe tálalja a szerző a zavart, hanem egy cselekményszálba építette bele, egy élvezhető és szerethető történetet kanyarítva ezzel. Nekem helyenként idősebbnek, a megadott 7 évükhöz képest érettebbnek tűnt a gyerektársaság. Beus nénit legszívesebben kiszedtem volna a könyvből. Szerencsére volt egy őt ellensúlyozó Ilonka néni is.
Az illusztrációk tetszettek, jó volt bogarászni rajtuk. Talán a lomtalanításos fejezetet kedveltem a legjobban. Viszont a történetbe ágyazott betűs mese nekem nem igazán jött be.
Egyelőre csak négy csillagot érzek benne, de fogom majd újraolvasni.

>!
Pagony, Budapest, 2019
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104643 · Illusztrálta: Metzing Eszter
3 hozzászólás
PTJulia P>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Remek érzékkel és igényességgel megírt könyv az iskolába szokás nehézségeiről és a diszlexiáról. Több megoldási, problémakezelési módot is bemutat; pozitívat-negatívot egyaránt. Szerencsére a könyvben a pozitív megoldások dominálnak. Tetszett az is, hogy jelen esetben nem egy valami oknál fogva hátrányos helyzetben lévő gyermek a magántanuló, hanem egy kiemelt tehetség – mindkét szórással meg kell ismerkedni, és meg kell tanulni együtt élni, elfogadni. Így ez a könyv arra is érzékenyít, hogy a versenysport világában élő gyerekeknek a sok siker és csillogás mellett mennyi mindenről le kell mondaniuk.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Ha elromlana, elvinnék a tanárjavítóba – gondolta tovább Simi. – Jó napot kívánok, hoztam egy Beus nénit, undok és türelmetlen, tessék megjavítani! És ha már itt van, kicsit eddzettebbé tehetné, akkor nemcsak mondaná, hanem meg is tudná mutogatni a tornagyakorlatokat, mikor helyettesít.

27. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Megérezte azt, hogy valamiben ő is nagyon jó, s ezzel a dologgal örömet tud okozni másoknak.

112. oldal

Nikolett0907 P>!

Az esetleges kellemetlenségek miatt szíves elnézésüket kérjük!

(első mondat)

Bea_Könyvutca P>!

Simi arra gondolt, hogy talán az ő unokái már automata iskolába járnak majd. Az automata tanár beszkenneli majd a gyereket tetőtől talpig, röntgenképet készít az agyáról, és annak alapján kiadja neki a feladatokat.

26. oldal

2 hozzászólás
dianna76 P>!

Eleinte semmi sem kacat, amikor megvesszük, fontosnak tűnik és örülünk neki, aztán egyszer csak megszokjuk, majd bekerül egy dobozba, ahonnan egyenes út vezet a kacatlét felé.

51. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bodó Béla: Brumi az iskolában
Harriet Muncaster: Holdas Hanna iskolás lesz
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Békés Pál: A Félőlény
Csukás István: Süsü, a sárkány
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Berg Judit: A Nádtenger télen
Berg Judit: Rumini és a négy jogar
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton