Simi ​és a rendetlen betűk 12 csillagozás

Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Az iskolakezdés sosem egyszerű. Pláne, ha a betűk sehogy sem akarnak a helyükre kerülni. Ha mindig helyet cserélnek, megfordulnak vagy fejreállnak, az igencsak megnehezíti az egyébként élénk és érdeklődő Simi dolgát. El is megy a kedve az írástól és olvasástól, sőt még a betűtésztától is görcsbe rándul a gyomra.

Vajon hogyan lehet az, hogy mindenki másnak olyan egyszerűen megy, Simi betűit viszont folyton összezavarja a Kavarék Szellem? És mit lehet tenni, hogy ne legyen hatalma a fiú felett?

A Simi és a rendetlen betűk hiánypótló kötet. Olyan meseregény, amit minden kisiskolásnak meg kell ismernie, hiszen ez a történet nem(csak) a diszlexiáról szól, hanem egy hétköznapi családról, egy igazi kisiskolás elmélkedéseiről, és arról, hogy mindannyian máshogy vagyunk értékesek.

A könyv Gyarmathy Éva, a diszlexia kiváló szakértőjének ajánlásával és lektorálásával készült.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2019
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104643 · Illusztrálta: Metzing Eszter

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Ezt a könyvet nagyon ajánlom iskolába készülő gyerekeknek, vagy már iskolába járó kicsiknek. A történet Simiről szól, akiről iskolakezdés után hamarosan kiderül, hogy diszlexiás, azok a fránya betűk nem akarnak a fejében a helyükre kerülni, ezért nem megy olyan jól neki az olvasás és az írás, ami viszont kedvetlenné és frusztrálttá teszi, nem szeret iskolába járni.
A könyv megismertet bennünket a családja és tanárai hozzáállásával, azzal, hogyan lehet segíteni az olvasási és írási problémával küzdő gyermekeken, és közben Simi gondolatait is megismerjük. Meglátjuk azt, hogy a családja kedvező, elfogadó hozzáállása következtében, már teljesen máshogyan kezeli a fejében ő is ezt a problémát, rájön, hogy nincs egyedül. Megtapasztalja, hogy ő másban ügyes, és éppen annyira értékes emberke, mint az osztálytársai.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/07/gyerekek-gyerekek…

>!
Navi P
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Az első osztályos fiamnak nagyon tetszett, még a nevet is ki kellett cserélnem, nálunk Norbi volt a főszereplő kisfiú, s nem nem Simi.
Szerencsére nem vagyunk érintettek a témában, de jó könyv volt.
A fiam már próbálkozott szavakat elolvasni :)

>!
krlany I+SMP
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Fontos és hiánypótló könyv. Gyerekeknek és felnőtteknek is ajánlott, hogy jobban megértsék, miről is van szó, ha azt hallják, hogy diszlexia. Érzékenyítő könyv, és ennek a feladatának meg is felel. Segíti a felfedezést, az elfogadást és a továbblépést is, és leszámol olyan sztereotípiákkal, hogy buta lenne az az ember, aki érintettségéből adódóan nem tud helyesen írni. Jó kis könyv ez.

>!
dianna76 P
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Jó, hogy születnek ilyen segítő, ismertető könyvek. Szükségük van erre a gyerekeknek, hogy megértsék és elfogadják a másságot, a sajátjukat, vagy társukét. És persze lássák, hogy mindenki jó valamiben! A fontossága ellenére a könyv kezdeti fejezetei nem tudtak maradéktalanul lekötni. S amit nehezményezek: a szövegben fellelhető hibák, elütések. Habár nem hemzsegtek, szerencsére egy diszlexiáról – s ezzel együtt diszlexiás gyerekeknek – szóló könyvben ez kiábrándító!
Tetszik, hogy nem direktbe tálalja a szerző a zavart, hanem egy cselekményszálba építette bele, egy élvezhető és szerethető történetet kanyarítva ezzel. Nekem helyenként idősebbnek, a megadott 7 évükhöz képest érettebbnek tűnt a gyerektársaság. Beus nénit legszívesebben kiszedtem volna a könyvből. Szerencsére volt egy őt ellensúlyozó Ilonka néni is.
Az illusztrációk tetszettek, jó volt bogarászni rajtuk. Talán a lomtalanításos fejezetet kedveltem a legjobban. Viszont a történetbe ágyazott betűs mese nekem nem igazán jött be.
Egyelőre csak négy csillagot érzek benne, de fogom majd újraolvasni.

>!
Pagony, Budapest, 2019
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104643 · Illusztrálta: Metzing Eszter
3 hozzászólás
>!
PTJulia MP
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Remek érzékkel és igényességgel megírt könyv az iskolába szokás nehézségeiről és a diszlexiáról. Több megoldási, problémakezelési módot is bemutat; pozitívat-negatívot egyaránt. Szerencsére a könyvben a pozitív megoldások dominálnak. Tetszett az is, hogy jelen esetben nem egy valami oknál fogva hátrányos helyzetben lévő gyermek a magántanuló, hanem egy kiemelt tehetség – mindkét szórással meg kell ismerkedni, és meg kell tanulni együtt élni, elfogadni. Így ez a könyv arra is érzékenyít, hogy a versenysport világában élő gyerekeknek a sok siker és csillogás mellett mennyi mindenről le kell mondaniuk.

>!
Vörös_Brigitta
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Nem vagyok személyesen érintett a témában, de édesanyaként (7 és 4 évesek a fiaim, a nagyobbik most volt elsős, a kicsi meg kiscsoportos) és gyermekkönyvtárosként nekem tetszett ez a könyv. A gyerekek számára is könnyen érthetően magyarázza el a diszlexia lényegét. Különösen jó ez a naplószerű forma, ahogy beleláthatunk Simi gondolataiba, érzéseibe, és ezzel közel kerülünk hozzá. Tetszett a felnőttek hozzáállása: felismerve a problémát megfelelő fejlesztéssel segítik a pedagógusok a diákokat, illetve bíztatják, segítik őket azokon a területeken, amikben eredményesek, ügyesek. A szülők, a család pedig támogató, erős hátteret adnak.
Szülőknek, pedagógusoknak és a gyerekeknek (bár a diszlexiásoknak inkább szülő által felolvasva) is ajánlott.

>!
Chöpp 
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Sokáig ültünk rajta a nyáron. Vissza kell vinni a könyvtárba. Kicsimnek nem tetszett annyira. Azt mondta, nehéz volt követnie.

>!
Tóth_Danci
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Csupa jó dolgot tudok mondani, szinte teljesen lefedi azt, hogy mit érez és min megy át egy diszlexiával küzdő gyermek(tapasztalatból tudom). Segítség lehet ez a könyv az elfogadásban, hogy nincs egyedül a problémájával és nem egyedi az amit érez.
Bárkinek akinek tanulási nehézséggel küzdő gyermek van a közelében nagyszerű olvasmány lehet, osztálytársaknak,barátoknak, szülőknek és tanároknak is. Tapasztalataim alapján sokan nem megfelelően kezeli a helyzetet, amire könyveben is van példa.
Mivel egy kisiskolás fiúról szól ezért kb 6 éves kortól ajánlanám .Viszonylag nagybetűs, akár egyéni olvasásra is szuper. Fejezetekre van bontva, amik nem túl hosszúak, esti mesének is alkalmasak.
Szerintem hiánypótló könyv.

>!
duby
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Aranyos kis könyv az olvasás kezdeti nehézségeiről egy dislexiás kisfiú esetében. Jó kis bátorítás a gyerekeknek, hogy ne adják fel. Nem is olyan nehéz, csak gyakorolni kell.Ráadásul sok híres ember szenvedett ettől. Mégis sokra vitték.A kislányaimnak tettszett. .


Népszerű idézetek

>!
Bea_Könyvutca P

Megérezte azt, hogy valamiben ő is nagyon jó, s ezzel a dologgal örömet tud okozni másoknak.

112. oldal

>!
Bea_Könyvutca P

Ha elromlana, elvinnék a tanárjavítóba – gondolta tovább Simi. – Jó napot kívánok, hoztam egy Beus nénit, undok és türelmetlen, tessék megjavítani! És ha már itt van, kicsit eddzettebbé tehetné, akkor nemcsak mondaná, hanem meg is tudná mutogatni a tornagyakorlatokat, mikor helyettesít.

27. oldal

>!
Bea_Könyvutca P

Simi arra gondolt, hogy talán az ő unokái már automata iskolába járnak majd. Az automata tanár beszkenneli majd a gyereket tetőtől talpig, röntgenképet készít az agyáról, és annak alapján kiadja neki a feladatokat.

26. oldal

2 hozzászólás
>!
dianna76 P

Eleinte semmi sem kacat, amikor megvesszük, fontosnak tűnik és örülünk neki, aztán egyszer csak megszokjuk, majd bekerül egy dobozba, ahonnan egyenes út vezet a kacatlét felé.

51. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bodó Béla: Brumi az iskolában
Harriet Muncaster: Holdas Hanna iskolás lesz
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Békés Pál: A Félőlény
Csukás István: Süsü, a sárkány
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Berg Judit: A Nádtenger télen
Berg Judit: Rumini és a négy jogar
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton