Simi ​és a rendetlen betűk 36 csillagozás

Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Az iskolakezdés sosem egyszerű. Pláne, ha a betűk sehogy sem akarnak a helyükre kerülni. Ha mindig helyet cserélnek, megfordulnak vagy fejreállnak, az igencsak megnehezíti az egyébként élénk és érdeklődő Simi dolgát. El is megy a kedve az írástól és olvasástól, sőt még a betűtésztától is görcsbe rándul a gyomra.

Vajon hogyan lehet az, hogy mindenki másnak olyan egyszerűen megy, Simi betűit viszont folyton összezavarja a Kavarék Szellem? És mit lehet tenni, hogy ne legyen hatalma a fiú felett?

A Simi és a rendetlen betűk hiánypótló kötet. Olyan meseregény, amit minden kisiskolásnak meg kell ismernie, hiszen ez a történet nem(csak) a diszlexiáról szól, hanem egy hétköznapi családról, egy igazi kisiskolás elmélkedéseiről, és arról, hogy mindannyian máshogy vagyunk értékesek.

A könyv Gyarmathy Éva, a diszlexia kiváló szakértőjének ajánlásával és lektorálásával készült.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2019
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104643 · Illusztrálta: Metzing Eszter

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

A felénél még úgy gondoltam, hogy tárgyilagosan annyit fogok írni az öt csillag mellé, hogy hasznos és autentikus segítőkönyv a diszlexiáról, de aztán kibővült a kép azzal, hogy mindenki másban jó, és hogy az, hogy a gyerek (de akár felnőtt is) frusztrált lesz-e, tele a sikertelenség és az alkalmatlanság érzésével, vagy pedig sikerélményekkel és önbizalommal teli, boldog és kiegyensúlyozott, az csak attól függ, hogy a gyengeségekre vagy az erősségekre fókuszálunk. A pedagóguson is óriási a felelősség, a könyvben szereplő türelmetlen tanárnő egykettőre megutáltatja szegény Simivel az egész iskolát, miután jól ráerősít benne a sikertelenség érzésére. Később aztán kiderül, hogy a történelem nagy alakjai közül is mennyien voltak diszlexiásak, és hogy mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei egyaránt. Aki diszlexiás, abból még mindig lehet híres fotós, a csendes „magánytanuló” pedig valójában nagyszerű sakkbajnok.
Segítő könyv minőségében is öt csillagos, az pedig külön érdeme, hogy nem csak a diszlexiáról szól, hanem általában véve arról, hogy nem mindenki polihisztor, nem mindenki jó mindenben. Ezáltal a diszlexiában nem érintetteket is megszólítja.

meseanyu P>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

A történet főszereplője egy nagyon szerethető, sokoldalú, érdeklődő és intelligens kisfiú, akinek azonban az iskolában meggyűlik a baja a betűkkel. A regény szépen bemutatja, hogy hogyan derül ki, hogy diszlexiás, milyen segítséget kap, és hogyan győzi le a bántásokat szülei, barátai és a tanító néni segítségével. Nagyon szép történet arról, hogy még ha mások is vagyunk, akkor is értékesek, és hogy mindenki jó valamiben, csak észre kell venni. Hiánypótló kötet, amely ezt a fontos témát jó stílusban, élvezetesen, helyes illusztrációkkal tálalja.
Szavazás, ahol ti is eldönthetitek, hogy ki a legjobb: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-gyermekirodalom-kozonsegdij

3 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/revesz-emese-s…

Az első és legfontosabb, hogy úgy alkotok véleményt erről a könyvről, hogy nem vagyok diszlexiás és tanári diplomával sem rendelkezem. Viszont közel féléve, tanulás nehézségekkel küzdő gyermekeket tanítok nyelvre, és reáltantárgyakra magántanárként. Ezért némi tapasztalatot gyűjtöttem a háttérben meghúzódó „gondról”.

Azt vettem észre, hogy a gyerekek rövid ideig mutatnak érdeklődést a tanulás iránt, sokszor elkalandoznak a gondolataik. Ha nehézséggel találják szembe magukat –erős frusztráció hatására- kiborulnak. Akár támadóan, akár hisztivel és sírással, de elmenekülnek a feladat elől. A tanulóim változó korosztályba tartoznak, de mindenkiről elmondhatók a fenti tünetek és bizony csak is sok türelemmel, játékos rávezetéssel tudtam csak a figyelmüket kiharcolni, valamint minden apró sikert, élményt, hatalmas tapssal, apró jutalmakkal értékelni. Sokat olvastam a témában mielőtt belevágtam ebbe, és minden javaslatot igyekszek a mindennapokba belecsempészni. Ez sajnos nem mindig sikerül eredményesen, betudva az én kezdetleges botladozásaimat is, de nem minden gyermek befogadó, és ha igen, akkor is mindenki egyéni. A fent leírtakkal azt szeretném tudatosítani, hogy amit olvastam teljesen valósághű, a legtöbb esetben ráruházható a gyerekekre.

A mai országos speciális iskolák bizonyos hányada, tapasztalatom szerint siralmasan kezeli a helyzetet és nem elfogadóan, gyógyítóan hat a gyerekekre, hanem stresszt és önbizalomhiány növekedést eredményez. Ezt csak és kizárólag egyéni meglátásom, ugyanakkor a tanulóim mind visszacsatolták eme meglátásomat. Mikor megláttam, hogy egy ilyen témával foglalkozó kötet került kiadásra megörültem és vártam, hogy kézbe vehessem.

Révész Emese könyve: első körben egy kedves kisfiú története, aki másként látja a világot, mint az osztálytársai. Simi kezdetleges lelkesedése az iskola iránt, hamar az ellenkezőjébe csap át, mikor felfedezi a betűket, de bizonyos betűk, mintha egyenesen huncutkodnának vele és nem akarnának úgy állni, ahogy az normál esetben kellene. Ezért az írása szálkássá válik, nehezen olvasható, az olvasása pedig akadozó. Ebben az egyik tanárnő sincs segítségére, aki egy bizonyos jelenetben nagyon kellemetlen helyzetbe hozza a kisfiút. Szerencsére van ellenpélda is, akinek a szeretett teljes segítsége, egy új „világot” nyit meg kis hősünk előtt és máris egy befogadóbb csoport tagja lehet. Persze az ide vezető út rögös és nehéz. Tele fájdalommal, megnem értettséggel, félelemmel és kudarccal.

Az egész történet kedves és érdekes……….

Bea_Könyvutca P>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Ezt a könyvet nagyon ajánlom iskolába készülő gyerekeknek, vagy már iskolába járó kicsiknek. A történet Simiről szól, akiről iskolakezdés után hamarosan kiderül, hogy diszlexiás, azok a fránya betűk nem akarnak a fejében a helyükre kerülni, ezért nem megy olyan jól neki az olvasás és az írás, ami viszont kedvetlenné és frusztrálttá teszi, nem szeret iskolába járni.
A könyv megismertet bennünket a családja és tanárai hozzáállásával, azzal, hogyan lehet segíteni az olvasási és írási problémával küzdő gyermekeken, és közben Simi gondolatait is megismerjük. Meglátjuk azt, hogy a családja kedvező, elfogadó hozzáállása következtében, már teljesen máshogyan kezeli a fejében ő is ezt a problémát, rájön, hogy nincs egyedül. Megtapasztalja, hogy ő másban ügyes, és éppen annyira értékes emberke, mint az osztálytársai.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/07/gyerekek-gyerekek…

Navi P>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Az első osztályos fiamnak nagyon tetszett, még a nevet is ki kellett cserélnem, nálunk Norbi volt a főszereplő kisfiú, s nem nem Simi.
Szerencsére nem vagyunk érintettek a témában, de jó könyv volt.
A fiam már próbálkozott szavakat elolvasni :)

sztinus>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Ez egy nagyon fontos könyv a mai világba. Nagyon a szívem csücske lett, elsősökkel foglalkoztam idén, ebben benne van minden félelmük. Benne van sok kisgyerek félelme, és mindennapi küzdelme, akiknek nem megy olyan könnyen a suli, mint szeretnék. Benne van, hogy a tanár is hibázik, de benne van a szeretet, amivel megmagyarázták Simi különbözőségét. A rajzok nagyon nagyon tetszettek, nézegetném még jó ideig. Sok sok jó dolog volt ebben, valóban hiánypótló, ahogy az utószót író ajánlja.
Talán már most kedvencem, használni is fogom, mert szívem titkos vágya is benne van.

2 hozzászólás
Mariann_ P>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

A könyv a diszlexiás Simi szemszögéből mutatja be , hogyan próbál megbirkózni az első osztályban a betűk megismerésével.
A betűk időnként kitekerednek , összekavarodnak, hát persze, hiszen a betűkavaró Kavarék Szellem munkálkodott velük.
A betűknél maradva a kedvenc részem a betűbirodalomban játszódik. A magánhangzók és mássalhangzók táborában, ahol belső viszály alakul ki.
Ahol a kisbetűk viszik a munka javát, a nagybetűk csak elegánsan bepördülnek a mondatok, vagy a tulajdonnevek elejére, de a szavak testét a szorgos kisbetűk alkották. Járhattunk a mellőzött írásjelek tornyában, a pontok termében.
A szívemet melengette, imádtam !

Nienna001 P>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Öcsémnek is diszlexiája van (hű, de nehéz szó!), úgyhogy nem ismeretlen ez a jelenség számomra. Biztos vagyok benne, hogy nagy segítség lett volna a számára ez a könyv. Ha felismerik, hogy gond van, akkor tudnak segíteni rajta, öcsém is leérettségizett, de kellett a segítség. Tetszett, hogy gyerekek számára érthetően, megfoghatóan van leírva ez az állapot. A család támogató és ez nagyon sokat számít.

bagie P>!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

MUST HAVE!
Már a borítóoldalon beleszerettem Simibe.
Kicsit sokára jöttek rá a szülők, tanárok, hogy a Kavarék Szellem zavarja Simi fejében a betűket, de Ilonka néni, és Naszályi Bálint, meg a barátok, Gáspár és Liza segítségével Simi megtanulja, hogy: „…hogy valamiben ő is nagyon jó, s ezzel a dologgal örömet tud okozni másoknak. A többi meg majd csak alakul valahogy.

(És persze aki tudja, hogy Batman a király :) az csak jó arc lehet.)

Azt hiszem holnap megrendelem ezt a könyvet!

Trudiz >!
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Ötletelésre adott okot a szmogriadó, tetszett. A Kavarék Szellem is kitűnő segítő gondolat volt. A lomtalanítás során elhangzott „- Ez itt a felejtés temploma” idézet mindent elmond. Elrévedezhetünk kicsit a gyermekkorunkba visszatekintve… Simi egy kedvelhető kisfiú, akinek a betűk néha furán íródnak le. Ennek javítása, és az önbizalom növelése itt a cél.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Ha elromlana, elvinnék a tanárjavítóba – gondolta tovább Simi. – Jó napot kívánok, hoztam egy Beus nénit, undok és türelmetlen, tessék megjavítani! És ha már itt van, kicsit eddzettebbé tehetné, akkor nemcsak mondaná, hanem meg is tudná mutogatni a tornagyakorlatokat, mikor helyettesít.

27. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Megérezte azt, hogy valamiben ő is nagyon jó, s ezzel a dologgal örömet tud okozni másoknak.

112. oldal

Nikolett0907 P>!

Az esetleges kellemetlenségek miatt szíves elnézésüket kérjük!

(első mondat)

Bea_Könyvutca P>!

Simi arra gondolt, hogy talán az ő unokái már automata iskolába járnak majd. Az automata tanár beszkenneli majd a gyereket tetőtől talpig, röntgenképet készít az agyáról, és annak alapján kiadja neki a feladatokat.

26. oldal

2 hozzászólás
dianna76 P>!

Eleinte semmi sem kacat, amikor megvesszük, fontosnak tűnik és örülünk neki, aztán egyszer csak megszokjuk, majd bekerül egy dobozba, ahonnan egyenes út vezet a kacatlét felé.

51. oldal

Trudiz >!

Fáradtan roskadtak le a tér közepén álló angyalos szobor tövénél. Megosztoztak Gáspár müzliszeletén, és friss vizet is találtak a közeli ivókútban.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: müzliszelet
Trudiz >!

Most mindenki kipihent, még ott a nyári barnaság az arcukon, a nyaralás nyugalma a lelkükben, készen az új tanév kalandjára.

7. oldal

Trudiz >!

A szülők általában véve is roppant ellenségesen tekintettek a számítógépes játékokra, mert szerintük rontja a szemet, puhánnyá teszik a testet, és általában is butítanak, és rossz útra visznek.

40. oldal

Trudiz >!

– Holnaptól szmogriadó lesz a városban.
[…]
– Szóriadó? – kérdezett vissza Simi szórakozottan […]
– Szóriadó? Nem lehet sokat beszélni? Aki sokat beszél, kitiltják a városból? Vagy csak bizonyos szavakat tilos kimondani? Mondjuk azt, hogy PUKI? Vagy azt, hogy CIDRI???

44. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Háy János: Alfabéta és a negyvennégy rabló
Timo Parvela: Ella újabb kalandjai
Berg Judit: A Nádtenger télen
Csukás István: Süsü, a sárkány
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Berg Judit: Tündérnaptár
Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg