A ​magyar historizmus 6 csillagozás

Révész Emese: A magyar historizmus

A ​19. század művészetét olykor párhuzamosan egymás mellett, olykor egymással keveredve három stílus határozta meg: a klasszikus ókor stíluseszményét felelevenítő klasszicizmus, a történeti stílusok elemeiből építkező historizmus és az érzelmek-hangulatok ábrázolását a középpontba helyező romantika. Közülük kettő, a romantika és a historizmus a témája ennek kötetnek, háttere a magyar történelemnek a reformkortól a 20. század elejéig terjedő időszaka, a nemzeti művészet kialakulásának kora.
Ekkoriban alakulnak ki a művészet intézményes keretei – a művészeti oktatás, a kiállítások, múzeumok –, épülnek meg olyan alkotások, mint a Vigadó vagy a historizmus jellegzetes példája, a milleniumi kiállításra csupán illusztrációs szándékkal összeállított Vajdahunyad vára, tervez Mátyás-emlékművet Ferenczy István vagy festi meg Vajk megkeresztelése című képét Benczúr Gyula. Ezekben az évtizedekben bontakozik ki a magyar városok többségének máig meglevő magva, és ekkoriban éli fénykorát a… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Stílusok – korszakok Corvina

>!
Corvina, Budapest, 2005
180 oldal · ISBN: 9631354512

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Nienna001 P>!
Révész Emese: A magyar historizmus

Közérthető, képekkel teli, követhető. Számomra mindenképp, történészi végzettséggel és élénk művészettörténeti érdeklődéssel. Szerencsére az olvasott nevek ismerősek voltak korábbról, jobb esetben kiállításokon vagy épületek falain a festők műveivel is találkoztam már.

Nem áll messze tőlem ez a korszak. Sőt nagyon is közel áll, szívesen kutatom. A 19. század nagyrészét felölelő művészeti irányzatról ilyen mélységben még nem olvastam. A téma iránt érdeklődöknek szívesen ajánlom. De azért némi utánajárást mindenképpen szükséges hozzá. Nagy pozitívum, hogy a részletesebben tárgyalt képek láthatóak is a könyv részeként, minőségi papírra nyomott oldalakon, színesen. Amit kicsit hiányolok, de általában nem szokott a könyvekbe lenni: a méret feltüntetése.

Oké, hogy ott van Munkácsy Krisztus Pilátus előtt képe… De a képről elsőre senki nem foghatja fel a kép monumentalitását. Nem adja vissza, hogy milyen élőben látni és döbbenten szemlélni. De ez legyen a legnagyobb bajom.

Nieve>!
Révész Emese: A magyar historizmus

A sorozatnak már több tagjával volt szerencsém találkozni-ismerkedni, és mindig meg kell jegyeznem, mennyire szép, igényes, átfogó és kompakt kiadványok ezek. Nemcsak, hogy színesek, pont táskába való méretűek, a bennük foglalt információ is úgy van tálalva, mint közérthető szakszöveg, ezáltal funkcionálhatnak egyetemi tankönyvként és ismeretterjesztő olvasmányként egyaránt. Ez a kötet pedig kívánságlistás is lett (nem mintha nem szeretném polcomon tudni az összest), mert ami az előző köteteknél hibaként feltűnt, ebben szinte egy sem található: a képek gyönyörűen és érthetően vannak ütemezve és a szöveghez idomítva, a fejezetek tagolása átlátható, megfelelően súlypontozott, a szöveg tényleg olvasóbarát és kellemes ritmusú. A legújabb 19. század-szemléletet ismerteti, kicsit „new art history”-s módon. Egyetlen kis problémám volt a szöveggel mégpedig, hogy voltak apróbb-cseprőbb fogalmazási hibák, elgépelések, amik egy alaposabb lektorálás mellett javíthatók lettek volna.
Mindenkinek nagyon ajánlom elolvasásra, hisz a 19. század talán a legemberközelibb korszak manapság, ha valakit jobban érdekel, ezt a kötetet vegye először kézbe! Szintén jól passzol a Nemzeti Galériában újrarendezett 19. századi tárlathoz.
A könyv egyelőre a kedvencem a Korszakok – stílusok sorozatból, vizsga után rögtön be is szerzem a saját példányom :) Mert nem a borítón lévő Székely-freskó a legcsábítóbb, á nem.

3 hozzászólás
Kooczka>!
Révész Emese: A magyar historizmus

A könyv az általános áttekintéstől a részletek felé haladva nagyon jól körüljárja a témát: szemlélteti a magyarországi historizmus kialakulásának korszakát; az akkor aktuális politikai környezetet, néphangulatot, mindennek az építészetre, majd a művészeti ágak kibontakozására, lehetőségeire gyakorolt hatásait; végül bemutatja az egyes művészi témákat rávilágítva azok szimbolikájára és jelentőségére. Az ismertetés szerteágazó, mégsem csapongó, a képek pedig nagyon jól illeszkednek a szöveghez. Bár nem a kedvenc korszakom, de kimondottan érdekes a könyvből szerzett ismeretek fényében néznem a korabeli festményeket.


Népszerű idézetek

Nieve>!

A rendszerváltás hajnalán restaurált és újra felállított Feszty-körképet az ezredforduló multiplexeken szocializálódott közönsége is ámulattal szemléli.

157. oldal, A historizmus továbbélése

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Aradi Nóra (szerk.): A művészet története Magyarországon
Németh Lajos: A művészet sorsfordulója
Bényi László: Paál László
Antalffy Gyula: A reformkor Balatonja
Entz Géza: A gótika művészete
Kontha Sándor (szerk.): Magyar művészet 1919–1945 I-II.
Rómer Flóris: Rómer Flóris jegyzőkönyvei
Széchenyi István: Buda-pesti por és sár
Tüskés Tibor: Testvérmúzsák
Bordás Beáta: A kolozsvári Bánffy-palota