Könnyek ​városa 44 csillagozás

Réti László: Könnyek városa

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Mindenki fél valamitől.
Mindenkinek van egy olyan rémálma, ami annyira szörnyű, hogy még a kedvesének sem meri elmondani.
Még magának is rettegve fogalmazza meg, nehogy ez is közelebb vigye ahhoz, hogy az a borzalom egyszer megtörténik…
Ebben a könyvben azonban mindannyiunk legszörnyűbb rémálma elevenedik meg.
Oroszországban járunk. A gazdasági válság és az erkölcsi nihil mételye átitat mindent és mindenkit. A rendőrség szétzilálódott. Adrian Varlamov századost és zöldfülű kolléganőjét mégis hajtja valami, hogy megakadályozzák a következő rémtettet.
De mindenütt falakba ütköznek: hozzá nem értés, érdektelenség, összefonódások, korrupció.

Réti László thrillerével egy kőkemény, realista krimit tart a kezében az olvasó. A történet a lebilincselő előadás mellett a háttérben elgondolkodtató és félelmetes képet fest egy talaját vesztett társadalomról. És ez talán ismerős lesz valahonnan a kedves olvasónak…”

Megjelent Marcus Meadow: Könnyek városa címmel is.

Eredeti megjelenés éve: 2008

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fekete macska regénytár Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
540 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633733424

Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Timcsibaba77>!
Réti László: Könnyek városa

Egy igazi pörgős izgalmakkal teli, jól felépített, több szálon futó cselekménysorozatból álló remekmű, igazi gyöngyszem Réti Lászlótól. Ez volt a második könyvem az írótól, és megvallom, cseppet se lankadt a figyelmem, most is az első laptól az utolsóig „végig izgultam” a sorokat, faltam mind az 540 oldalát. Kivételesen most kitekintett az író, nem hazánkban, hanem messze Oroszországban játszódott a történet, egy izgalmas maffia krimi, ami totálisan beszippantott. Megvallom, elvonási tüneteim lettek a könyv végeztével, mert annyira megszerettem Réti stílusát. Így most a soron következő olvasásom is Réti lesz.
Mindig találok valami újdonságot, így ebben a könyvben is bőven akadtam a bűnözés hullám hosszain „pikáns” és meghökkentő dolgokra. SPOILER
Oxigénnel elégetni a műtőasztalon, aki útba van, vagy élve elásni eltemetni kisgyerekeket, légzőcsővel, hogy a rendőrséget félre vezessék, puszta kapzsi vágyból. Különös ember csempészet, szervkereskedelem, ami nem új, de az, hogy például már donornak nem jó vesével mást is lehet kezdeni, mint például kijátszva a vámvizsgálatot, belevarrt gyémántok kicsempészése céljára is használható, nagyon meghökkentett.
Azt mondom, hogy ezek a maffia krimik azért tartalmaznak valóságot, és mindig az harácsol, akinek van mit az asztalra tenni, és persze, pénzből sosem elég, mások kárára megy a játék, könyörtelen emberölések árán. Nem újdonság a rendőrség keretein belüli korrupció, csakúgy mint a politikai életben sem. Akárcsak nálunk. Szerintem kis hazánk is sokban hasonlatossá kezd válni kelethez, ebben is.
Dióhéjban, ha egy Réti Lászlót olvastál, nem tudsz megállni, én nagyon megszerettem.

klara_matravolgyi>!
Réti László: Könnyek városa

Ez a könyv maga a nagybetűs KRIMI. Az alaptörténet egyedi, a végkifejlet sem sablonos. Nagyon tetszett az orosz szál, és megdöbbentett az ottani maffia brutalitása és kegyetlensége. Itt nem az a fontos már hogy ki áll a bűntények hátterében, hanem a gyilkosságok mögött megbújó motiváció az, ami nem hagyja békén az ember kíváncsiságát. A lezárása meg olyan keserédes Réti Lászlós.

ppeva P>!
Réti László: Könnyek városa

Az első krimi, amin sírva fakadtam.
Nem vagyok a borzalmak barátja, sok olyan könyv van, amit eleve kizárok az olvasásból. Ez még beférni látszott a keretbe, de volt egy pont, ahol nem bírtam tovább. Nem is a gyilkolászások „természethű” leírásánál, mert arra megvan a technikám… Hanem a gyerekek, főleg az utolsó kislány… hát az kiborított…
Nagyon régen fenn van a listámon Réti László, de ez volt tőle az első olvasásom. A könyvtárban bukkantam rá erre a könyvére, beleolvastam, és el se bírtam már engedni. Mindig is érdekeltek az orosz témájú (vagy épp orosz) könyvek.
Elég sok orosz krimit olvastam már, így nem okozott meglepetést, és nem éreztem hiteltelennek, ahogy leírja a helyi viszonyokat, a rendőrséget, az „üzletembereket”, a maffiát, a farkastörvényeket, a korrupciót, a tisztességesek tehetetlenségét. Izgalmas volt a történet nagyon, és csak a kétharmadánál kezdett leesni a tantusz…
Egyetlen problémám volt, ami újra és újra megakasztott az olvasásban: az orosz nevek magyarra átírása teli volt hibákkal. Mivel az orosz nevek cirill betűvel íródnak, magyarra kiejtés szerint, magyar betűkkel szokás átírni őket. Tehát pl. magyarul nem Stalin, hanem Sztálin (jó, igaz azért, hogy valamiért Lenin és nem Lényin, csak mert így honosodott meg… de azért mégiscsak Vlagyimir Iljics, és semmiképp sem Vladimir Ilyich).
Réti könyvében a nevek „átírása” esetleges volt. Volt ugyan Nyikolaj és Sonyin, de Nyina kizárólag Ninaként szerepelt – ez rendben volt Hollandiában, de az apja miért hívta volna Ninának? Volt Kosztya, de becézés nélkül már Konstantin lett (Konsztantyin helyett), aztán volt egy Stanislav is (Sztanyiszlav helyett). Az Ánya nevű kislány Anja lett. Aztán volt egy Tamara Bikovszkij (!) nevű kislány, mikor Tamara csak Bikovszkaja lehet. Volt Arzenyev is, Arszenyev helyett.* A csecsen szereplők nevei pedig a nyugatias átírást követik, fogalmam sincs, miért (Khamzat Akhmadov, Khadziyev, stb.)
És még egy, amit majdnem kifelejtettem: Marja Fedorovna neve. Oké, legyen Marja, nem Marija. De a Fedorovna az először is nem családi név, hanem apai név, másodszor meg, Fjodorovna. Ha családnevesítem (mert a könyvben a Fedorovna a családneve volt), akkor viszont Fjodorova.
Oroszul tudóként ez bökte a szememet, olyan ez nekem, mintha egy angol helyszínnel megírt krimiben hibásan lennének írva az angol nevek (erre például nagyon sokan érzékenyek!), mondván, mindegy az, hogy John vagy Jon vagy Dzson, fő, hogy a tartalom stimmeljen.

*igaz, a google keresőben végül találtam egyetlen egy Arzenyevet (a több mint ötmillió Arszenyev mellett), aki egy birkafajtáról írt disszertációt – ezúton is köszönöm Réti Lászlónak, hogy megismerkedhettem az eddig általam nem ismert Romanov birkafajtával. :)
http://miragro.com/zhivotnovodstvo/ovtsy/porody-ovets/r…

smetalin>!
Réti László: Könnyek városa

Mindenki aki szereti a krimit a jó krimit, az olvasson Réti Lászlót!!!!!
Ismét nem csalódtam, egy újabb remek könyv, történet, szereplők, humor és minden amitől egy jó Réti könyv igazán jó lesz!:)
Oké, egy kicsi hibát azért találtam, de ez csak és kizárólag az én finnyáskodásom. Már régen tudtam mi hova fog vezetni, tehát nagy valamit, lelepleződést, csattanót nem is vártam, és ezért egy kicsit csalódtam, hisz tudtam mi fog történni, de az út ami elvezett odáig az tényleg szövevényes volt.

10 hozzászólás
dagikám>!
Réti László: Könnyek városa

Ez igen…eleinte nem értettem mire fel ez a sok cselekményszál, ez a sok szereplő, de ahogy haladt előre a történet, úgy bogozódott ki az egész, jobban mondva, kapcsolódtak egybe a szálak és a szereplők. Féltem, hogy nem fog tetszeni, de le a kalappal ismét az író előtt. Most egy másik oldalát ismerhetük meg, nem a humorost, hanem a morbid és erőszakos oldalát. Nekem különösen tetszett a sztori, az ok-okozatok, a szereplők. Egy szóval számomra tökéletes volt.

utazó>!
Réti László: Könnyek városa

Végig nagyon-nagyon izgalmas, letehetetlen, igazi krimi, ami betekintést ad az orosz maffia világába is.

Arabella>!
Réti László: Könnyek városa

Mi más lehetne, mint 5 csillag? :) Komolyan mondom abból a kb. 900 könyvből amit olvastam eddigi életem során, tényleg magasan kiemelkedőek Réti László könyvei. Nem sírtam rajta, de tudtam volna, ha nem foglal le a gyors lapozgatás.
Az előző kettő a vicces beszólások miatt tetszett, ez pedig pont azért mert nincs benne semmi vicc. Bár eleinte furcsa volt… kerestem Larkint… aztán rájöttem: ebben nem lesz benne.
Mindenkinek csak ajánlani tudom Réti Lászlót, sőt én bármerre járok, mindenkinek mondom, micsoda könyveket ír.

Csiga_bige P>!
Réti László: Könnyek városa

Izgalmas volt és letehetetlen, brutális és megdöbbentő. Minden benne volt, ami szerintem egy jó krimihez kell. Ismertem már Réti László humoros krimis oldalát, és az nagyon tetszett. Ez a műve sokkal komolyabb, de nem okozott csalódást, sőt!
A cselekmény több szálon fut, fokozatosan áll össze a kép. Az orosz neveket néha nehéz volt megjegyezni, mivel jó sok volt a szereplő, ha valamelyik csak párszor bukkant fel, meg kellett állnom elgondolkozni, hogy hol is volt róla szó korábban. Tetszett, hogy nem egy főszereplő volt, hanem időről-időre többen is beugrottak a főhős szerepére.
Nem tudom, hogy működnek a dolgok Oroszországban, de sajnos nem esett nehezemre elképzelni, hogy ilyen lehet ott a valóság. spoiler

6 hozzászólás
bmgrapes I>!
Réti László: Könnyek városa

Letehetetlenül izgalmas, tökéletesen kerek, logikailag zárt történet, mely bevonja a nyomozásba az olvasót azzal, hogy lehetőséget ad számára arra, hogy kitalálja: ki, miért és hogyan.

Gabriel6 P>!
Réti László: Könnyek városa

Hűha..ez elég durva volt.
Alig tudtam letenni, képtelen voltam elszakadni a könyvtől.
Az igaz, hogy a legtöbb összefüggésre rájöttem, de szerintem mindig a kellő időben.
Nem fogom mostanában elfelejteni, bizonyos momentumok nagyon megrázóak benne.
spoiler
Életszerű volt a történet, ismét nem csalódtam Rétiben.


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

A százados eltaposta a cigarettát, és a harmadik csöngetésre felvette.
– Varlamov.
– Jó napot! – hallotta az ismerős hangot. – Keresett.
– Igen. Találkoznunk kellene.
– Nocsak! Mi változott meg a legutóbbi alkalom óta?
– Én. Meg a világ.
– Mit akar, százados?
– Emlékszik a múltkori beszélgetésünkre? Az öt nappal ezelőttire.
– Igen.
– Akkor azt mondta nekem, ha egyszer úgy gondolom, hogy a törvény méltatlan arra az esélyre, amit adok neki, akkor szóljak magának.
A vonal végén gúnyos kacaj hallatszott.
– Ezek szerint máris méltatlan lett rá?
– Igen.

Könyvmolyképző KU>!

Nem, ez a mostani csend más volt.
Ez a nagybetűs csend volt.
Az igazi.
A tökéletes, süket csend.
Semmi nesz.
Szinte még a saját mocorgását is inkább csak érezte, mintsem hallotta.
– Anya!
Most sem kapott választ.
Ki kellene nyitnia a szemét.

Könyvmolyképző KU>!

Egyszerre kapták el a földön fetrengő fiatalember két felkarját, megemelték, és már rohantak is vele az erkély felé. Egy másodperc alatt átlódították a korláton, bele a fekete semmibe.
Az ázsiai a cipője orrával gyorsan beletörölt az erkélyen lévő legutolsó vizes lábnyomokba, mintha csak megcsúszott volna az, aki otthagyta őket a földön.
A fiatalember ezalatt már repült.
Tudta, hogy mi történik vele, és fel akart sikoltani, hogy miért!? – de nem jött hang a torkára, mert a fájdalom még mindig megbénította. Még feltűnt előtte egy nő elmosódott arca, azután egy undorító, nedves toccsanást hallott, és minden sötét lett.
A férfi fejét még azelőtt péppé zúzta a bejárat felett vízszintesen beépített vastag, acél zászlórúd, hogy a teste becsapódott volna a főbejárat előtt parkoló két taxi között a langyos aszfaltba. Amikor baloldali bordái, a medencéje, és mindkét lába szilánkosra tört a kocsifelhajtón, valójában már halott volt.

szangi P>!

– Elnézést, Komarov úr…
Elnézést? Elnézést akkor kérünk, ha fingunk egyet, te ökör, te! Nem akkor, ha rossz helyre dugunk egy hullát!

212. oldal

SzTEtti>!

A rendőrségen belül mindig minden kiszivárog. Lyukasabb a rendszer, mint egy ementáli sajt.

57. oldal

Ryku>!

-Jó tudni, hogy másnak is el van cseszve a délutánja.
-Látom, az empátia nem volt a felvett tárgyaid között az egyetemen.
Nem, az nem. Cinizmusból viszont doktoráltam.

Ryku>!

-Szól értem pár jó szót?
-Persze. A hóhérnak. Hogy siessen.

402. oldal

szangi P>!

A férfi önkéntelenül is eleget tett a felhívásnak, és leült. A szatyrot jobb híján ismét a lábai közé szorította, ettől azonban rettentő ügyefogyottnak érezte magát. Három csecsen és egy orosz bűnöző, meg ő – egy bevásárlótáskával.

536. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Priest: Angyalkönny
Mark Winegardner: A Keresztapa bosszúja
Jonathan Holt: Meggyalázva
Andy Weir: Artemis
Jo Nesbø: Vér a havon
Mark Winegardner: A Keresztapa visszatér 1-2.
Marilyn Miller: A vezér
Carrie Cooper: Ügynök tűsarkúban
Baráth Viktória: A főnök 2.
Benina: Mindig és Soha