30. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Kaméleon (Kaméleon 1.) 157 csillagozás

Réti László: Kaméleon Réti László: Kaméleon Réti László: Kaméleon Réti László: Kaméleon

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Cameron Larkin őrmester megcsömörlött. Elege van a nagyvárosból, s úgy dönt, a nyugdíjig hátralevő időt a vadregényes montanai hegyvidéken, álmos szülővárosában húzza ki. Azonban közbeszól a sors. Egykori akadémiai barátja a segítségét kéri egy szövevényes gyilkossági ügy felgöngyölítésében.

Mi történt a ranchon?

Először is: ki a halott?

Tényleg a családja életét pokollá tévő farmer az?

Valóban a jobb sorsra érdemes fia az elkövető?

Miért és kinek olyan fontos egy meddő aranybánya?

Családi dráma vagy fondorlatos összeesküvés?

Pusztító szenvedély vagy hideg számítás motiválta a bűntényt?

Választ – számtalan izgalom és meglepő fordulat után – e könnyed hangvételű, humorral átszőtt bűnügyi regényből kapunk, melynek szerzője, Réti László (korábban Marcus Meadow néven publikált) maga is aktív rendőrtiszt.

Korábban Marcus Meadow álnéven jelent meg.

>!
Művelt Nép, Budapest, 2017
566 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155676857
>!
Művelt Nép, Budapest, 2017
500 oldal · ISBN: 9786155676864
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
576 oldal · ISBN: 9789632547695

3 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Cameron Larkin · Meredith Forsyth


Kedvencelte 25

Most olvassa 9

Várólistára tette 108

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Réti László: Kaméleon

Azóta akarok Réti Lászlótól olvasni, amióta a Kildara meghívta őt egy beszélgetésre. Igazán szimpatikus, humoros ember. Meg hát aztán gondolom annál nincs hitelesebb, amikor egy nyomozó ír bűnügyi regényt, pláne ha a tapasztalataiból merít.
Ami a lényeg, nekem nagyon bejött ez a könyv. Larkin egy igazi pikírt, szarkasztikus, időnként tenyérbemászó figura, viszont nyomozóként elég jól vág az esze. Nem hagyja magát megvezetni, rágja az ügyet, mint kutya a csontot. A kesernyés humor mellett jó kis fordulatokkal is tele volt a sztori, amiből az egyikre magamtól rájöttem ugyan, a többi viszont meglepetés volt. Izgalmas krimi, ajánlom a műfaj kedvelőinek.

6 hozzászólás
>!
brena
Réti László: Kaméleon

Pár napja @nat áradozott,róla,majd @Dyus33 is,így muszáj volt csapot papot félre tennem és elkezdeni,hát nem bántam meg,csak azt,hogy eddig nem olvastam! IMÁDTAM! Végig nevettem, jaaaj hogy ennyi poént hogy lehet egy könyvbe bele írni?!:))Cameron, cuki vagy,csak ne innál annyit…de fergeteges a gondolatmeneted! Hamarosan újabb kalandra indulok veled, az fix!És örülök,hogy túléltél mindent,igazi MacGyver vagy te!Liam Neeson is kismiska melletted:)
Molycik olvassátok!!!Kihagyhatatlan!

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
574 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632546483
27 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Réti László: Kaméleon

Ez nagyon jó volt! :)
Cameron Larkin egy igazi troll, aki ráadásul még egy jó adag utánozhatatlan humorral is rendelkezik, a történet pedig egy pörgős, izgalmas krimi spoiler. :)
Ide a folytatást!

>!
Lénaanyukája P
Réti László: Kaméleon

Réti László a 2010-es évek Leslie L. Lawrence-je. Okos, művelt, tudása sokrétű, és szórakoztatóan ír, tehát tiszta reneszánsz ember. Stílusában is a nagy elődhöz tudom hasonlítani: nagyon humoros, izgalmas a történet, a végére már egy kicsit sok is. Igaz, a gyilkost elég hamar ki lehet találni, de sebaj.
Főszereplő nyomozónk kicsit Harry Hole-ra vette a figurát, csak sokkal viccesebb. Engem az se zavar, hogy nem magyar közegben játszódik, teljesen rendben volt, nem voltak oda nem illő dolgok, nem mentek a közértbe meg ilyenek. ezt a közért-dolgot úgy látszik, hogy évek óta nem bírom feldolgozni.
Látom ám, hogy van még jó pár könyve, sorra is veszem őket.

>!
B_Tünde P
Réti László: Kaméleon

Könnyed, jó humorú olvasmány volt, legalábbis én szeretem ezt a típusú, kissé fanyar humort, ami segít megfelelő távolságot tartani az eseményektől. A krimi szál jól működött, a történet elég mozgalmas, tartalmazott meglepetéseket, csavarokat. spoiler
A Cameron Larkin nyomozó és Samantha, a kaméleon közötti párhuzam is igazán ötletes, hiszen Cameron Larkin színe épp olyan mértékben változott meg a könyv végére a sok megpróbáltatás következtében, mint Samantháé, a kaméleoné – bár Cameron átváltozása kissé más minőségű, és ő valószínűleg 8 napon túl kapja vissza majd az eredeti színét.:) Az pedig külön öröm volt számomra, hogy este, éjszaka is nyugodtan olvasható, mert a humora felülírja a krimi-vonal által keltett feszültséget. Nekem tetszett, biztosan fogok még olvasni a szerzőtől!

>!
Timcsibaba77
Réti László: Kaméleon

Egy újabb gyöngyszem, Réti László palettájából. Ezt is csakúgy élveztem, mint a többi kezembe tévedt művét, bár megvallom töredelmesen, hogy kicsit „megizzasztott” ez a története Cameron Larkin őrmesternek. Lassan haladtam az olvasással, de meglepődtem, hogy a könyv felénél jött a fordulat, és szinte az utolsó kétszáz oldal már magától pörgött. Lendületet kapott a mű. Alig bírtam letenni. A csudába, most se érem be ennyivel. Egyszerűen nekem Réti László egy varázsló, aki mesterien forgatja a tollát.
spoilerNekem a legszívmelengetőbb, humoros szereplője a könyvnek az a szerencsétlen kis gusztustalan kaméleon, Samantha volt, a könyv végén a főszereplő telibe, bumerángként visszakapja ex barátnője kis kedvencét…Humoros, poénokkal teli, igazi amerikai stílusú „ponyva” volt.
Dióhéjban, másnak is csak ajánlani tudom, mert számomra önfeledt kikapcsolódást nyújtott ez a könyve is Rétinek:)

11 hozzászólás
>!
nat
Réti László: Kaméleon

Bár nem ezt a könyvet terveztem elsőként elolvasni az írótól, de ott volt a könyvtárban, gondoltam, miért is ne.
Nagyon jól szórakoztam olvasás közben! Larkin őrmester egyszerűen egy vadparaszt (helyesbítek: vagy legalábbs annak tűnhet a mai társadalmi elvárások mellett) :D Az elején még kicsit féltem, mert túl sok is volt belőle. Eléggé megijedtem, hogy egy Humor Harolddal van dolgom, és a kevesebb több lenne. Aztán ahogy elindult a nyomozás, rendeződött a helyzet. A poénok pont a megfelelő helyen voltak és Larkin őrmester személyisége teljesen összeállt. Egy állat, aki képes egy nyomozás közben eszméletvesztésig inni magát és akinek a hozzáállása a dolgokhoz enyhén szólva sem professzionális. :D
A krimiszál is egész jó. Nem az a fajta, amikor az 5. odalon lévő „az” névelőből kellett volna rájönnie az olvasónak, hogy ki a gyilkos. Itt valóban vannak észrevehető nyomok, majdnem hogy össze lehet rakni a történetet és nem tippelgetve. Persze még így is maradnak homályos foltok és meglepetések.
Biztos, hogy olvasni fogom a folytatást.

16 hozzászólás
>!
Kovaxka P
Réti László: Kaméleon

Krimirajongóként nagyon csodálkozom, hogy csak most bukkantam rá Réti Lászlóra, pedig ő egy igazi gyöngyszem! Cameron Larkin egészen egyedi figura, bár alkohol- és kebelfüggősége, valamint szarkasztikus humora, lehengerlő stílusa és kiapadhatatlan beszólásgyűjteménye megidézi a nagy elődöket. Humorát tekintve nekem Leslie L. Lawrence főhősei és Harlan Coben Myron Bolitarja ugrott be elsőre, ami abszolút az előnyére válik. A fekete humorhoz és a jól megírt karakterekhez fordulatos történet és izgalmas jelenetek társulnak: ennél több nem is kell egy jó krimihez. Új kedvenc! Olvasom tovább a sorozatot.

>!
Művelt Nép, Budapest, 2017
500 oldal · ISBN: 9786155676864
2 hozzászólás
>!
gab001 P
Réti László: Kaméleon

Elég sok ösztönzésre volt szükségem, hogy belekezdjek ebbe a könyvbe, viszont onnantól kezdve már semmi ilyesmire nem volt szükség. Eleinte kicsit soknak tartottam a humoros beszólásokat, de aztán annyira megkedveltem Cameront, hogy már vártam az újabb sziporkáit. A nyakkendőiről nem is beszélve. Az aprólékos beszámoló ellenére is nagyon lendületes, egészen beszippantott. Voltak mozzanatok, amelyekre magamtól is rájöttem a nyomozás során, de egészen meglepő fordulatokkal is tele volt a történet. Még az utolsó pár sor is. Az írónak annyira sikerült megbonyolítani az elsőre teljesen egyértelműnek látszó bűntényt, hogy néha csak kapkodtam a fejemet. Ráadásul az amerikai közeg is nagyon hihető volt, nem éreződött, hogy magyar a szerző. Részemről egészen biztos a folytatás. Larkin-rajongó lettem.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
574 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632546483
10 hozzászólás
>!
Felixa P
Réti László: Kaméleon

Nem csalódtam… Hozta azt a színvonalat, amit az első könyv olvasása után vártam.
Fordulatokkal, meglepetésekkel teli, eseménydús és ráadásul humoros is. Voltak olyan történések, amelyeket szinte azonnal ki lehetett következtetni, de szerencsére akadt meglepetés bőven.
Természetesen akit a legjobban megkedveltem, az Samantha… ❤ :))
Egyszerűen zseniális…


Népszerű idézetek

>!
Cicu

Empátiában valahol a fehér cápa és a kobra között helyezkedhetett el a sorban.

402. oldal

>!
jancsibohi +SP

Beszélgetni vele körülbelül annyira volt érdekes, mint egy coloradói farmon kukoricával dobálni a teheneket.

2 hozzászólás
>!
Cicu

Istenem, a nőkben egyetlen dolog kiszámítható: az irigység egy másik nőre.

401. oldal

>!
Cicu

Mióta elkezdtem az ilyen szubízléses nyakkendők hordását, már tudtam, milyen érzés nagy csöcsű nőnek lenni. Nekem is mindenki a mellemmel beszélgetett.

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cameron Larkin
>!
Cicu

Na, adjon egy hamburgert! Véresen, ha lehet.
– Lehet. A szakács most vágta el az ujját.

265. oldal

>!
Cicu

Tisztelem az okos ellenfeleket.

305. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cameron Larkin
1 hozzászólás
>!
Cicu

Randall a szórófejet magasabbra emelte, hogy a bútorra is jusson, láthatóvá vált a kéken világító, elkenődött vérnyom.
– Valaki itt kipróbálta, mit bír a buksija a tölgyfa ellenében.
– Megmérettetett, és könnyűnek találtatott.
– Ámen.

66. oldal

>!
Cicu

– Ha csak maga volna a földön, és egy kis melegségre vágynék, inkább megdugnám a frizsideremet…

353. oldal

>!
brena

Megráztam a fejem, és úgy éreztem, egy csapat mókus hajigálja bent a teljes évi mogyorókészletet.

Kapcsolódó szócikkek: mogyoró · mókus
6 hozzászólás
>!
Cicu

Elzártam a vizet, kiléptem a kőre, és apám egyik ősrégi törülközőjével megtörölköztem. Talán még Noé is ezzel tisztogatta az elefántjait a bárkában.

24-25. oldal


A sorozat következő kötete

Kaméleon sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Karen Rose: Számolj tízig
Stephenie Meyer: A Vegyész
David Rosenfelt: Előre megfontolt szándékkal
Vavyan Fable: Sárkánykönny
Gabriel Wolf: Valami betegesen más
Jónína Leósdóttir: Halálkomoly
Hugh Laurie: A balek
Marni Bates: Gyilkos a vonal végén
Dan Brown: Az elveszett jelkép
Helena Silence: Ezüsthíd