68. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Kaméleon (Kaméleon 1.) 262 csillagozás

Réti László: Kaméleon Réti László: Kaméleon Réti László: Kaméleon Réti László: Kaméleon

A krimi és a humor koronázatlan királya.10/10

Korábban Marcus Meadow álnéven jelent meg.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Művelt Nép, Budapest, 2017
566 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155676857
>!
Művelt Nép, Budapest, 2017
500 oldal · ISBN: 9786155676864
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
576 oldal · ISBN: 9789632547695

3 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Cameron Larkin · Meredith Forsyth


Kedvencelte 36

Most olvassa 9

Várólistára tette 136

Kívánságlistára tette 74

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Réti László: Kaméleon

Azóta akarok Réti Lászlótól olvasni, amióta a Kildara meghívta őt egy beszélgetésre. Igazán szimpatikus, humoros ember. Meg hát aztán gondolom annál nincs hitelesebb, amikor egy nyomozó ír bűnügyi regényt, pláne ha a tapasztalataiból merít.
Ami a lényeg, nekem nagyon bejött ez a könyv. Larkin egy igazi pikírt, szarkasztikus, időnként tenyérbemászó figura, viszont nyomozóként elég jól vág az esze. Nem hagyja magát megvezetni, rágja az ügyet, mint kutya a csontot. A kesernyés humor mellett jó kis fordulatokkal is tele volt a sztori, amiből az egyikre magamtól rájöttem ugyan, a többi viszont meglepetés volt. Izgalmas krimi, ajánlom a műfaj kedvelőinek.

6 hozzászólás
brena>!
Réti László: Kaméleon

Pár napja @nat áradozott,róla,majd @Dyus33 is,így muszáj volt csapot papot félre tennem és elkezdeni,hát nem bántam meg,csak azt,hogy eddig nem olvastam! IMÁDTAM! Végig nevettem, jaaaj hogy ennyi poént hogy lehet egy könyvbe bele írni?!:))Cameron, cuki vagy,csak ne innál annyit…de fergeteges a gondolatmeneted! Hamarosan újabb kalandra indulok veled, az fix!És örülök,hogy túléltél mindent,igazi MacGyver vagy te!Liam Neeson is kismiska melletted:)
Molycik olvassátok!!!Kihagyhatatlan!

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
574 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632546483
30 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Réti László: Kaméleon

Réti László a 2010-es évek Leslie L. Lawrence-je. Okos, művelt, tudása sokrétű, és szórakoztatóan ír, tehát tiszta reneszánsz ember. Stílusában is a nagy elődhöz tudom hasonlítani: nagyon humoros, izgalmas a történet, a végére már egy kicsit sok is. Igaz, a gyilkost elég hamar ki lehet találni, de sebaj.
Főszereplő nyomozónk kicsit Harry Hole-ra vette a figurát, csak sokkal viccesebb. Engem az se zavar, hogy nem magyar közegben játszódik, teljesen rendben volt, nem voltak oda nem illő dolgok, nem mentek a közértbe meg ilyenek. ezt a közért-dolgot úgy látszik, hogy évek óta nem bírom feldolgozni.
Látom ám, hogy van még jó pár könyve, sorra is veszem őket.

Madama_Butterfly>!
Réti László: Kaméleon

Ez nagyon jó volt! :)
Cameron Larkin egy igazi troll, aki ráadásul még egy jó adag utánozhatatlan humorral is rendelkezik, a történet pedig egy pörgős, izgalmas krimi spoiler. :)
Ide a folytatást!

dagikám>!
Réti László: Kaméleon

Szavakat se találok annyira fantasztikus volt ez a könyv. Volt,hogy abba kellett hagyni az olvasást,mert annyira nevettem,hogy folytak a könnyeim. Nem tudtam letenni annyira izgalmas,fordulatos és humoros volt. Imádtam Larkint :) Nagyon összeszedetten lett felépítve a történet,nem gondoltam volna,hogy ez a végkifejlet kerekedik ki a végére. Hatalmas volt… nem is kérdéses a folytatás elolvasása.

B_Tünde P>!
Réti László: Kaméleon

Könnyed, jó humorú olvasmány volt, legalábbis én szeretem ezt a típusú, kissé fanyar humort, ami segít megfelelő távolságot tartani az eseményektől. A krimi szál jól működött, a történet elég mozgalmas, tartalmazott meglepetéseket, csavarokat. spoiler
A Cameron Larkin nyomozó és Samantha, a kaméleon közötti párhuzam is igazán ötletes, hiszen Cameron Larkin színe épp olyan mértékben változott meg a könyv végére a sok megpróbáltatás következtében, mint Samantháé, a kaméleoné – bár Cameron átváltozása kissé más minőségű, és ő valószínűleg 8 napon túl kapja vissza majd az eredeti színét.:) Az pedig külön öröm volt számomra, hogy este, éjszaka is nyugodtan olvasható, mert a humora felülírja a krimi-vonal által keltett feszültséget. Nekem tetszett, biztosan fogok még olvasni a szerzőtől!

Timcsibaba77>!
Réti László: Kaméleon

Egy újabb gyöngyszem, Réti László palettájából. Ezt is csakúgy élveztem, mint a többi kezembe tévedt művét, bár megvallom töredelmesen, hogy kicsit „megizzasztott” ez a története Cameron Larkin őrmesternek. Lassan haladtam az olvasással, de meglepődtem, hogy a könyv felénél jött a fordulat, és szinte az utolsó kétszáz oldal már magától pörgött. Lendületet kapott a mű. Alig bírtam letenni. A csudába, most se érem be ennyivel. Egyszerűen nekem Réti László egy varázsló, aki mesterien forgatja a tollát.
spoilerNekem a legszívmelengetőbb, humoros szereplője a könyvnek az a szerencsétlen kis gusztustalan kaméleon, Samantha volt, a könyv végén a főszereplő telibe, bumerángként visszakapja ex barátnője kis kedvencét…Humoros, poénokkal teli, igazi amerikai stílusú „ponyva” volt.
Dióhéjban, másnak is csak ajánlani tudom, mert számomra önfeledt kikapcsolódást nyújtott ez a könyve is Rétinek:)

11 hozzászólás
Kovaxka P>!
Réti László: Kaméleon

Krimirajongóként nagyon csodálkozom, hogy csak most bukkantam rá Réti Lászlóra, pedig ő egy igazi gyöngyszem! Cameron Larkin egészen egyedi figura, bár alkohol- és kebelfüggősége, valamint szarkasztikus humora, lehengerlő stílusa és kiapadhatatlan beszólásgyűjteménye megidézi a nagy elődöket. Humorát tekintve nekem Leslie L. Lawrence főhősei és Harlan Coben Myron Bolitarja ugrott be elsőre, ami abszolút az előnyére válik. A fekete humorhoz és a jól megírt karakterekhez fordulatos történet és izgalmas jelenetek társulnak: ennél több nem is kell egy jó krimihez. Új kedvenc! Olvasom tovább a sorozatot.

>!
Művelt Nép, Budapest, 2017
500 oldal · ISBN: 9786155676864
2 hozzászólás
nat>!
Réti László: Kaméleon

Bár nem ezt a könyvet terveztem elsőként elolvasni az írótól, de ott volt a könyvtárban, gondoltam, miért is ne.
Nagyon jól szórakoztam olvasás közben! Larkin őrmester egyszerűen egy vadparaszt (helyesbítek: vagy legalábbs annak tűnhet a mai társadalmi elvárások mellett) :D Az elején még kicsit féltem, mert túl sok is volt belőle. Eléggé megijedtem, hogy egy Humor Harolddal van dolgom, és a kevesebb több lenne. Aztán ahogy elindult a nyomozás, rendeződött a helyzet. A poénok pont a megfelelő helyen voltak és Larkin őrmester személyisége teljesen összeállt. Egy állat, aki képes egy nyomozás közben eszméletvesztésig inni magát és akinek a hozzáállása a dolgokhoz enyhén szólva sem professzionális. :D
A krimiszál is egész jó. Nem az a fajta, amikor az 5. odalon lévő „az” névelőből kellett volna rájönnie az olvasónak, hogy ki a gyilkos. Itt valóban vannak észrevehető nyomok, majdnem hogy össze lehet rakni a történetet és nem tippelgetve. Persze még így is maradnak homályos foltok és meglepetések.
Biztos, hogy olvasni fogom a folytatást.

16 hozzászólás
gab001 P>!
Réti László: Kaméleon

Elég sok ösztönzésre volt szükségem, hogy belekezdjek ebbe a könyvbe, viszont onnantól kezdve már semmi ilyesmire nem volt szükség. Eleinte kicsit soknak tartottam a humoros beszólásokat, de aztán annyira megkedveltem Cameront, hogy már vártam az újabb sziporkáit. A nyakkendőiről nem is beszélve. Az aprólékos beszámoló ellenére is nagyon lendületes, egészen beszippantott. Voltak mozzanatok, amelyekre magamtól is rájöttem a nyomozás során, de egészen meglepő fordulatokkal is tele volt a történet. Még az utolsó pár sor is. Az írónak annyira sikerült megbonyolítani az elsőre teljesen egyértelműnek látszó bűntényt, hogy néha csak kapkodtam a fejemet. Ráadásul az amerikai közeg is nagyon hihető volt, nem éreződött, hogy magyar a szerző. Részemről egészen biztos a folytatás. Larkin-rajongó lettem.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
574 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632546483
10 hozzászólás

Népszerű idézetek

Cicu>!

Empátiában valahol a fehér cápa és a kobra között helyezkedhetett el a sorban.

402. oldal

jancsibohi P>!

Beszélgetni vele körülbelül annyira volt érdekes, mint egy coloradói farmon kukoricával dobálni a teheneket.

2 hozzászólás
Cicu>!

Mióta elkezdtem az ilyen szubízléses nyakkendők hordását, már tudtam, milyen érzés nagy csöcsű nőnek lenni. Nekem is mindenki a mellemmel beszélgetett.

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cameron Larkin
Cicu>!

Istenem, a nőkben egyetlen dolog kiszámítható: az irigység egy másik nőre.

401. oldal

Cicu>!

Na, adjon egy hamburgert! Véresen, ha lehet.
– Lehet. A szakács most vágta el az ujját.

265. oldal

Cicu>!

– Ha csak maga volna a földön, és egy kis melegségre vágynék, inkább megdugnám a frizsideremet…

353. oldal

Cicu>!

Mindig szerettem az orvosi nyelvet. Bőrfolytonosság-megszakítódás! Miért nem tudják egyszerűen azt mondani, hogy lyuk? Valószínűleg két évvel hamarabb elvégeznék az egyetemet, ha nem kéne megtanulniuk ezeket a titkos szavakat.

83. oldal

Cicu>!

Tisztelem az okos ellenfeleket.

305. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cameron Larkin
1 hozzászólás
Cicu>!

Randall a szórófejet magasabbra emelte, hogy a bútorra is jusson, láthatóvá vált a kéken világító, elkenődött vérnyom.
– Valaki itt kipróbálta, mit bír a buksija a tölgyfa ellenében.
– Megmérettetett, és könnyűnek találtatott.
– Ámen.

66. oldal

dorcy01>!

– Mit tudom én! Ki láthat bele egy öngyilkos fejébe?
– Hát, most éppen bárki.
– Ez ízléstelen volt, Cameron!

343. oldal


A sorozat következő kötete

Kaméleon sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Helena Silence: Ezüsthíd
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Jo Nesbø: Hóember
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Chris Carter: Halállista
Steve Cavanagh: Tizenhárom
N. Nagy Zoltán: Keselyű
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház