75. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Kaméleon (Kaméleon 1.) 290 csillagozás

Réti László: Kaméleon Réti László: Kaméleon Réti László: Kaméleon Réti László: Kaméleon

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Cameron ​Larkin őrmester, a cinikus detektív egyáltalán nem hőstípus. Megcsömörlött mindentől és mindenkitől, legjobb barátai a Johnny Walker és a Becherovka, ráadásul a különösen ízléstelen nyakkendők bolondja. Egy végzetes baleset miatt elege lesz a nyugati-parti metropoliszból, így sok év után hazatér álmos szülővárosába, Great Fallsba, hogy a nyugdíjig még hátralévő szolgálati idejét Montana varázslatos hegyvidékén húzza ki. Mit keres azonban egy gyilkossági nyomozó ott, ahol kimondottan rossz évnek számít, ha tizenkét hónap alatt két gyilkosság történik?

Már az első nyomozásról nagyon hamar kiderül, hogy messze nem rutinügyről van szó.

Vajon mi is történt a hegyi ranchon?
Hogyan veszítette életét a családja mindennapjait pokollá tevő farmer?
Miért vesz valaki egy meddő aranybányát?
És ami a legfontosabb: mi lesz Samantha sorsa?

Réti László krimije könnyed hangvételével, és a rendőri munka szakértő bemutatásával lebilincselő olvasmány,… (tovább)

Korábban Marcus Meadow álnéven jelent meg.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Művelt Nép, Budapest, 2017
566 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155676857
>!
Művelt Nép, Budapest, 2017
500 oldal · ISBN: 9786155676864
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
576 oldal · ISBN: 9789632547695

3 további kiadás


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Cameron Larkin · Meredith Forsyth


Kedvencelte 38

Most olvassa 10

Várólistára tette 146

Kívánságlistára tette 87

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Réti László: Kaméleon

Azóta akarok Réti Lászlótól olvasni, amióta a Kildara meghívta őt egy beszélgetésre. Igazán szimpatikus, humoros ember. Meg hát aztán gondolom annál nincs hitelesebb, amikor egy nyomozó ír bűnügyi regényt, pláne ha a tapasztalataiból merít.
Ami a lényeg, nekem nagyon bejött ez a könyv. Larkin egy igazi pikírt, szarkasztikus, időnként tenyérbemászó figura, viszont nyomozóként elég jól vág az esze. Nem hagyja magát megvezetni, rágja az ügyet, mint kutya a csontot. A kesernyés humor mellett jó kis fordulatokkal is tele volt a sztori, amiből az egyikre magamtól rájöttem ugyan, a többi viszont meglepetés volt. Izgalmas krimi, ajánlom a műfaj kedvelőinek.

6 hozzászólás
brena>!
Réti László: Kaméleon

Pár napja @nat áradozott,róla,majd @Dyus33 is,így muszáj volt csapot papot félre tennem és elkezdeni,hát nem bántam meg,csak azt,hogy eddig nem olvastam! IMÁDTAM! Végig nevettem, jaaaj hogy ennyi poént hogy lehet egy könyvbe bele írni?!:))Cameron, cuki vagy,csak ne innál annyit…de fergeteges a gondolatmeneted! Hamarosan újabb kalandra indulok veled, az fix!És örülök,hogy túléltél mindent,igazi MacGyver vagy te!Liam Neeson is kismiska melletted:)
Molycik olvassátok!!!Kihagyhatatlan!

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
574 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632546483
30 hozzászólás
dagikám>!
Réti László: Kaméleon

Szavakat se találok annyira fantasztikus volt ez a könyv. Volt,hogy abba kellett hagyni az olvasást,mert annyira nevettem,hogy folytak a könnyeim. Nem tudtam letenni annyira izgalmas,fordulatos és humoros volt. Imádtam Larkint :) Nagyon összeszedetten lett felépítve a történet,nem gondoltam volna,hogy ez a végkifejlet kerekedik ki a végére. Hatalmas volt… nem is kérdéses a folytatás elolvasása.

Madama_Butterfly>!
Réti László: Kaméleon

Ez nagyon jó volt! :)
Cameron Larkin egy igazi troll, aki ráadásul még egy jó adag utánozhatatlan humorral is rendelkezik, a történet pedig egy pörgős, izgalmas krimi spoiler. :)
Ide a folytatást!

B_Tünde P>!
Réti László: Kaméleon

Könnyed, jó humorú olvasmány volt, legalábbis én szeretem ezt a típusú, kissé fanyar humort, ami segít megfelelő távolságot tartani az eseményektől. A krimi szál jól működött, a történet elég mozgalmas, tartalmazott meglepetéseket, csavarokat. spoiler
A Cameron Larkin nyomozó és Samantha, a kaméleon közötti párhuzam is igazán ötletes, hiszen Cameron Larkin színe épp olyan mértékben változott meg a könyv végére a sok megpróbáltatás következtében, mint Samantháé, a kaméleoné – bár Cameron átváltozása kissé más minőségű, és ő valószínűleg 8 napon túl kapja vissza majd az eredeti színét.:) Az pedig külön öröm volt számomra, hogy este, éjszaka is nyugodtan olvasható, mert a humora felülírja a krimi-vonal által keltett feszültséget. Nekem tetszett, biztosan fogok még olvasni a szerzőtől!

Timcsibaba77>!
Réti László: Kaméleon

Egy újabb gyöngyszem, Réti László palettájából. Ezt is csakúgy élveztem, mint a többi kezembe tévedt művét, bár megvallom töredelmesen, hogy kicsit „megizzasztott” ez a története Cameron Larkin őrmesternek. Lassan haladtam az olvasással, de meglepődtem, hogy a könyv felénél jött a fordulat, és szinte az utolsó kétszáz oldal már magától pörgött. Lendületet kapott a mű. Alig bírtam letenni. A csudába, most se érem be ennyivel. Egyszerűen nekem Réti László egy varázsló, aki mesterien forgatja a tollát.
spoilerNekem a legszívmelengetőbb, humoros szereplője a könyvnek az a szerencsétlen kis gusztustalan kaméleon, Samantha volt, a könyv végén a főszereplő telibe, bumerángként visszakapja ex barátnője kis kedvencét…Humoros, poénokkal teli, igazi amerikai stílusú „ponyva” volt.
Dióhéjban, másnak is csak ajánlani tudom, mert számomra önfeledt kikapcsolódást nyújtott ez a könyve is Rétinek:)

11 hozzászólás
Kovaxka P>!
Réti László: Kaméleon

Krimirajongóként nagyon csodálkozom, hogy csak most bukkantam rá Réti Lászlóra, pedig ő egy igazi gyöngyszem! Cameron Larkin egészen egyedi figura, bár alkohol- és kebelfüggősége, valamint szarkasztikus humora, lehengerlő stílusa és kiapadhatatlan beszólásgyűjteménye megidézi a nagy elődöket. Humorát tekintve nekem Leslie L. Lawrence főhősei és Harlan Coben Myron Bolitarja ugrott be elsőre, ami abszolút az előnyére válik. A fekete humorhoz és a jól megírt karakterekhez fordulatos történet és izgalmas jelenetek társulnak: ennél több nem is kell egy jó krimihez. Új kedvenc! Olvasom tovább a sorozatot.

>!
Művelt Nép, Budapest, 2017
500 oldal · ISBN: 9786155676864
2 hozzászólás
gab001>!
Réti László: Kaméleon

Elég sok ösztönzésre volt szükségem, hogy belekezdjek ebbe a könyvbe, viszont onnantól kezdve már semmi ilyesmire nem volt szükség. Eleinte kicsit soknak tartottam a humoros beszólásokat, de aztán annyira megkedveltem Cameront, hogy már vártam az újabb sziporkáit. A nyakkendőiről nem is beszélve. Az aprólékos beszámoló ellenére is nagyon lendületes, egészen beszippantott. Voltak mozzanatok, amelyekre magamtól is rájöttem a nyomozás során, de egészen meglepő fordulatokkal is tele volt a történet. Még az utolsó pár sor is. Az írónak annyira sikerült megbonyolítani az elsőre teljesen egyértelműnek látszó bűntényt, hogy néha csak kapkodtam a fejemet. Ráadásul az amerikai közeg is nagyon hihető volt, nem éreződött, hogy magyar a szerző. Részemről egészen biztos a folytatás. Larkin-rajongó lettem.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
574 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632546483
10 hozzászólás
nat>!
Réti László: Kaméleon

Bár nem ezt a könyvet terveztem elsőként elolvasni az írótól, de ott volt a könyvtárban, gondoltam, miért is ne.
Nagyon jól szórakoztam olvasás közben! Larkin őrmester egyszerűen egy vadparaszt (helyesbítek: vagy legalábbs annak tűnhet a mai társadalmi elvárások mellett) :D Az elején még kicsit féltem, mert túl sok is volt belőle. Eléggé megijedtem, hogy egy Humor Harolddal van dolgom, és a kevesebb több lenne. Aztán ahogy elindult a nyomozás, rendeződött a helyzet. A poénok pont a megfelelő helyen voltak és Larkin őrmester személyisége teljesen összeállt. Egy állat, aki képes egy nyomozás közben eszméletvesztésig inni magát és akinek a hozzáállása a dolgokhoz enyhén szólva sem professzionális. :D
A krimiszál is egész jó. Nem az a fajta, amikor az 5. odalon lévő „az” névelőből kellett volna rájönnie az olvasónak, hogy ki a gyilkos. Itt valóban vannak észrevehető nyomok, majdnem hogy össze lehet rakni a történetet és nem tippelgetve. Persze még így is maradnak homályos foltok és meglepetések.
Biztos, hogy olvasni fogom a folytatást.

16 hozzászólás
rosemary_goth P>!
Réti László: Kaméleon

Na ez most nagyon kellett!
Régen röhögtem már ilyen jókat egy könyvön. Nem is tudtam, hogy Réti Laci ennyire jó fej, anno nem sokat beszélgettünk az iskola folyosóján…
De arra még emlékszem, hogy hasonló kabátja volt neki is, csak rojtok nélkül :D

A legjobban a szemmel láthatólag tökéletlen nyomozó figurája tetszett. A lazaság, a pofátlanság fenomenális, ahogy előadja magát. Bírtam a fejét!
Igazából nem is tudom, hogy egy ilyen átlagos, kissé elhízott alkesz nyomozó off hogy a francba volt képes felderíteni egy ilyen kaliberű ügyet. De összejött neki.
Viszont a legzseniálisabb az az egészben, hogy ez a pacák totálisan átlagember. És még béna is, de nagyon off. Ahhoz képest egész kevés sérüléssel megúszta az ügyet. Tényleg tisztára átlagzsaru :D

Szóval jó szórakozásként bátran merem ajánlani. spoiler


Népszerű idézetek

Cicu>!

Empátiában valahol a fehér cápa és a kobra között helyezkedhetett el a sorban.

402. oldal

jancsibohi P>!

Beszélgetni vele körülbelül annyira volt érdekes, mint egy coloradói farmon kukoricával dobálni a teheneket.

2 hozzászólás
Cicu>!

Mióta elkezdtem az ilyen szubízléses nyakkendők hordását, már tudtam, milyen érzés nagy csöcsű nőnek lenni. Nekem is mindenki a mellemmel beszélgetett.

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cameron Larkin
Cicu>!

Istenem, a nőkben egyetlen dolog kiszámítható: az irigység egy másik nőre.

401. oldal

Cicu>!

Na, adjon egy hamburgert! Véresen, ha lehet.
– Lehet. A szakács most vágta el az ujját.

265. oldal

Cicu>!

Randall a szórófejet magasabbra emelte, hogy a bútorra is jusson, láthatóvá vált a kéken világító, elkenődött vérnyom.
– Valaki itt kipróbálta, mit bír a buksija a tölgyfa ellenében.
– Megmérettetett, és könnyűnek találtatott.
– Ámen.

66. oldal

Cicu>!

– Ha csak maga volna a földön, és egy kis melegségre vágynék, inkább megdugnám a frizsideremet…

353. oldal

Cicu>!

Mindig szerettem az orvosi nyelvet. Bőrfolytonosság-megszakítódás! Miért nem tudják egyszerűen azt mondani, hogy lyuk? Valószínűleg két évvel hamarabb elvégeznék az egyetemet, ha nem kéne megtanulniuk ezeket a titkos szavakat.

83. oldal

Cicu>!

Tisztelem az okos ellenfeleket.

305. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cameron Larkin
1 hozzászólás
dorcy01>!

– Mit tudom én! Ki láthat bele egy öngyilkos fejébe?
– Hát, most éppen bárki.
– Ez ízléstelen volt, Cameron!

343. oldal


A sorozat következő kötete

Kaméleon sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Julie James: A hamis partner
Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
Vavyan Fable: Apád, anyád ide lőjön!
Marni Bates: Gyilkos a vonal végén
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Julie Garwood: Kegyes halál
Stephenie Meyer: A Vegyész
Vavyan Fable: Sárkánykönny
Vavyan Fable: Szennyből az angyal
Anthony Grey: Kémjátszma a Bahamákon