Falak ​mögött 76 csillagozás

Réti László: Falak mögött

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Európát ​szíven találta a két évtizedes migrációs hullám.
A kontinens bezárkózott

Sötét korszak köszöntött ránk. A kontinens déli- és keleti határát hat méter magas építmény, a Fal szegélyezi. Kétszáz méterenként őrtornyok állnak géppuskákkal, mesterlövészekkel.
Tűzparancs van érvényben.
Ezrek halnak meg, mert megkísérlik átmászni vagy áttörni a falat.

A kontinenshez tartozó szigetvilágot fel kellett adni. Szicília, Kréta, Ciprus, Málta – mind elvesztek. Földjükön anarchia tombol, nincs jog, nincs rend, csak forrongó, reményvesztett embertömeg.

Radnai Margit az Európai Bevándorlási Hivatal tapasztalt ügynöke ebben a világban próbálja megvédeni azt, ami számára igazán fontos. A saját elveiért áll ki, akárcsak a többiek: a budapesti egyetem fiatal, radikális elveket való tanára, a New York-i könnyelmű oknyomozó újságírónő, és a világszerte körözött, hidegvérű muszlim terrorista.
Négyük élete egyre gyorsuló pályán tart egymás és talán a… (tovább)

Európa, falak mögött címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
552 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633996652

Enciklopédia 10

Helyszínek népszerűség szerint

Afrika · Szahara


Kedvencelte 12

Most olvassa 7

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Timcsibaba77
Réti László: Falak mögött

Ez a könyve bele talált a szívem közepébe, mert tényleg nagyon élveztem. Letehetetlen élménydús, feledhetetlen, igazi elgondolkodtató, mégis olvasójának igényes kikapcsolódást nyújtott könyvével Réti László. Megvallom őszintén, nehezen tudtam letenni, és terjedelme ellenére nagyon nehezen váltam meg a könyvtől. Csalódás csak az idő rohanása, és a sajgó vállam, no meg a két nap, amit a könyv olvasásával töltöttem: jelentette. Maga a könyv egy telitalálat volt. Muszáj volt időben befejeznem, lévén, hogy több időt nem tudok a könyvnek szentelni.
Nagyon elmés, és jó ötlet volt ez a jövőbe kitekintő, okfejtő könyv, mi is vár majd ránk ezzel a migrációs hullámmal. Nem sok jó, de ezt szerintem minden művelt, tájékozott, felvilágosult ember sejtheti. Ezt az alapigazságot egy szépen csomagolt izgalmas remekműbe gyúrta a szerző.
Igazi könyvélmény volt számomra, talán eddig az egyik LEG darab lett, ötcsillagos választás.
Szívszaggató, szívbe markoló, igazi pörgős, elmés több cselekményszálon futó politikai okfejtő mű , csak ajánlani tudom.
Érdekesség a könyvhöz, mennyire igaz, és talán jós mű is egyben. Tessék, hamarosan afelé tendál a Föld lakosságának demográfiai mérete kontinensekre bontva.
https://www.ksh.hu/interaktiv/grafikonok/vilag_nepessege.html

>!
robinson P
Réti László: Falak mögött

Fikció, ami már a valóság… migrációs hullám, Európa elveszett..?
Döbbenetesen pontos képet fest. Érezhetően alapos, szórakoztató és elgondolkodtató. Magasan kiemelkedik napjaink zsánerkönyvei közül, és nem csak a mindenkit érintő, hiteles, lebilincselő témája miatt! Remek karakterek teszik kerekké a történetet.
a szerkesztőnek egy új szemüveg ajánlott
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/02/falak-mogott.html

>!
zsebibaba007
Réti László: Falak mögött

Úgy összességében nagyon szerettem a könyvet, sosem gondoltam volna, hogy a hajnali, már-már kora reggeli órákban arról fogok RavenS-szel beszélgetni, hogy mennyire sötét jövő vár ránk, és hogy lehet, hogy pontosan megjósolta az elkövetkezendőket Réti.

A Falak mögött egy feledhetetlen, izgalmakkal teli és elgondolkodtató könyv, egy igazi remekmű. Legszívesebben mindenki kezébe belenyomnám, hogy itt van olvasd, és igazából már el is kezdtem megtenni, már egyik csoporttársamnál van, olvasásra várva.

Bővebben: http://maybeimabookworm.blogspot.hu/2017/01/reti-laszlo…

>!
smetalin
Réti László: Falak mögött

Sokkoló, ilyen lesz a jövő? Simán el lehet képzelni, és ez az ami tényleg sokkoló!
Egy nem túl távoli jövőben, a migráció megfékezésére egy falat építenek, de már köztünk vannak, itt élnek, a fal már nem akadály a …….terrornak…..
A történetben megismerhetünk egy szír férfit, egy amerikai nőt, egy 15 éve nálunk élő menekültet, és egy EBH ügynököt . Az ő sorsuk összeér, de addig is nagy utat tesznek meg a Fal mindkét oldalán, általuk ismerhetjük meg ezt az utópisztikus jövőt, ki miért harcol, mi motiválja őket.
Én bízom benne, hogy a jövő nem ezt tartogatja számunkra.

13 hozzászólás
>!
ziara P
Réti László: Falak mögött

Jó volt ez a Réti-könyv is, de nekem ez tetszett legkevésbé. Látszik az olvasási időből is, hogy nem szippantott be az elején. A jól bevált több szál itt is megvolt, de nem volt körömrágósan izgalmas, inkább érdekes kérdésfelvetés.

>!
klaratakacs +SP
Réti László: Falak mögött

Sokféle irányból lehet értékelni ezt a könyvet, de mindegyik ugyanoda vezet: öt csillagot érdemel.
Adott négy tökéletesen megalkotott főszereplő (egy bevándorlási hivatalt képviselő rendőr, egy terrorista, egy egyetemi tanár bevándorló és egy újságíró), akik szinte lelépnek a könyv oldalairól, annyira valóságosak, mindegyiknek megismerhetjük a motivációját, múltját és az ő váltakozó szempontjukból nézhetjük végig a történetet. Mindegyiknek el kell jutnia egy közös célhoz, csak más-más, ellentétes eredményt vágynak. Az odajutás kalandos, látjuk Észak-Afrikát, Szíriát és Európát. Mégpedig 20 év múlva… és itt jön a döbbenetes rész. Az, amire összeszorul az ember gyomra, hogy ezt én nem akarom! Pedig a realitás talaján maradva, így lesz. Lesz fal, lesz diktatúra, lesz jogkorlátozás és az iszlám miatt elpusztuló európai kultúra.

Külön köszönet és tisztelet az írónak, hogy ezt a megállíthatatlan folyamatot, annak elemzését, ok-okozati összefüggéseit, demográfiai-jogtörténeti-politikai szempontjait és befolyásoló tényezőit minden szemszögből körüljárta, mégpedig úgy, hogy mindegyikre azt lehessen mondani, neki is igaza van. Az egyetlen, aki a hitét, alapértékrendjét elveszti az spoiler, de ez még nem akadálya az spoiler.

Riasztónak tűnhet a sok okfejtés, pedig a könyv egyetlen oldalon sem „ül le”, a váltakozó szemszögek és helyszínek pörgővé teszik a történetet, a mellékszereplők is csak adnak a történethez, az emberi szemétség széles tárházát felvonultatva, csak úgy életszagúan, a szervkereskedőtől az embercsempészen át a korrupt kollégáig.

Lebilincselő, ütős, elgondolkodtató, realista, érzelmes, élvezetes, kalandos írás, bizony így mind egyben, olvassátok!

>!
Fancsali
Réti László: Falak mögött

Réti László határozottan tud írni. Addig haláli nyugodtsággal olvastam a regényt, amíg külföldi helyszíneken játszódott a történet. Addig olyan távolinak tűnt. De amint megjelentek a magyarországi helyek és nevek egyszerűen megrémültem. Kegyetlen és valóságos a tőr, amit Réti megforgat a befogadóban. Nem tűnik olyan lehetetlen fikciónak a történet, sőt! Inkább baljós előfutára ez a jövőbeli történéseknek.
Bővebben: https://szubjektivarchivum.wordpress.com/2017/03/24/ret…

>!
voltam
Réti László: Falak mögött

Alapvetően nem szeretem a jövőben játszódó könyveket. Ez a regény pedig a jövőben játszódik. A sötét jövőben, de ez a sötét jövő egyben a sötét jelen is. Annyira mai, annyira aktuális és annyira valószerű jövőkép a jelen állapotok alapján, hogy az már félelmetes.
Réti László zseniálisan ír. Nagyon kedvelem a humorral átszőtt, de mégis kemény krimijeit, de ez most valami egészen más volt. Napjaink talán legkomolyabb, előbb-utóbb mindenkit érintő témája a migráció. Az író több nézőpontot, véleményt ütköztet. Mindegyikben van igazság, de teljes egészében valószínűleg egyiknek sincs igaza. Nagyon bonyolult, nagyon összetett, izgalmas kérdés. Az iszlám és a kereszténység, illetve Európa és az arab világ konfrontációja. Politika és vallás. Ismét kiderül, hogy ezer szállal kötődnek egymáshoz, sőt éles határvonalat sem lehet húzni a kettő között. Vallási fanatikusok, terroristák, politikusok, katonák. Mindenki a saját eszközeivel, sokszor gátlástalanul, a legszigorúbb szabályokat is áthágva küzd a vélt, vagy valós igazáért, sok esetben az egyéni érdekeit a köz érdeke elé helyezve. Mocskos, de rendkívül érdekes, izgalmas dolgok ezek.
Nagyon elgondolkodtató, remek írás, amely egy félelmetes, zord, komor – sajnos nem túl távoli – jövőképet vetít a szintén nem túl vidám jelenre alapozva.
Tamáska története nekem egy kicsit sok (valószerűtlen volt), de ettől még tízből tizenegy pontos a regény.
Végig motoszkált bennem egy kérdés, hogy miként lett Zsuzsából Margit. Azt hittem, hogy erre a végén választ kapunk, de nem. Valaki tudja esetleg? Réti úr?:-)
Kötelező olvasmány MINDENKINEK! Szerintem ez külföldön is ütne keményen.

4 hozzászólás
>!
Barbár
Réti László: Falak mögött

Azzal, hogy zseniális, még nem is mondtam semmit. Minden méltató szó kevés rá. Összefoglalóan: okos, elgondolkodtató és hihetetlenül izgalmas. Ezt minden magyarnak el kell olvasni! De, hogy ne maradjunk ilyen szűk körben, jó lenne lefordítani minél több nyelvre!
Simán leveri a skandináv krimiket.
Az író a cselekmény szerves részeként felvázol egy húsz év múlva bekövetkező jövőképet. Azért része ez a cselekménynek, mert nem nevezhető háttérnek, nagyon is az előtérbe tolakodik. A migráció már most megváltoztatta Európa képét, fokozottan így lesz ez a következő években, évtizedekben. Egy rádióinterjúban a szerző kifejtette, hogy az Európára nehezedő migrációs nyomásra nekünk kétféle reflexünk van, a morális és az önvédelmi. Az „énekes kabócák” (cop.Orianna Fallaci) a morálisra szavaznak, a szerző és remélhetőleg a józan többség az önvédelmire. Mostani tudásunk szerint úgy néz ki, hogy Európa csak késleltetni tudja a rossz irányban zajló változásokat, de legalább meg kell próbálni. Csúnya idők jönnek, jobb ezt előre látni!

>!
mohapapa I
Réti László: Falak mögött

Kicsit csalok. A könyvnek nem ezt, hanem a 2018-as kiadását olvastam. De mert úgy tudom, csak a címe és Radnai Margit neve változott, merészelem az oda írt értékelésemet népszerűséghajhászásból ide is felpakolni. :-)

RÉTI AZ ÍRÓ
Réti László rendőr volt. Most nem tudom mi, csak azt, hogy író. Olvastam már több könyvét. A kedvencem még mindig A hasonmás, de egy könyvén kívül (Szex és Szekszárd) mindegyik határozottan olvasható, olvasmányos és izgalmas. Van közöttük különbség, van amelyik közelebb került hozzám, van amelyik nem (Vérvonal), de még az is 3,5-es értékelést ért el. Szóval jó dolog Réti Lászlót olvasni. Ráadásul, bár ennek semmi köze nincsen a végtermékeihez, Réti egy közvetlen, abszolút nem elszállt író, aki, és ezt félre ne értsd, egy intelligens, jóképű (nem félreérteni!) pasas.

A MIGRÁCIÓ MINT REGÉNYTÉMA ÉS MINT VALÓSÁG
És akkor itt van ez a régi-új könyv a migrációról, ami 2016-ban a kötet Falak mögött címmel is megjelent. Migráció. Akár óvatosságra is késztethetne, hogy Réti gyakorlatilag napi politikával foglalkozik. Akkor is, ha a könyve 2033-ban játszódik. Vagyis úgy napi politika, hogy voltaképpen sci-fi. Persze űrhajók, idegenek, high tech nélkül. Úgy napi politika, hogy 2016-ban jó pár dolgot előre prognosztizált. Egy interjújában azt mondta, hogy nem volt ez az ördögtől való, csak össze kellett illeszteni a mozaikokat, egymásba kapcsolni a puzzle-kat.

Voltaképpen azt is mondhatjuk, hogy a könyv írója belefutott a konjunktura csapdájába. A magam részéről valahogy soha nem kedveltem a napi eseményekre, problámákra közvetlenül reagáló irodalmi termékeket. Valahogy úgy érzem, az ilyen konjunkturák meglovaglása igazából semmi más, mint egy divattémával való visszaélés. Ezért nem kedvelem például a globális felmelegedéssel és hasonlókkal foglalkozó könyveket. S mert gyorsan kell elkészülniük, hogy naprakészek legyenek, ritkán minőségiek, nincs elég idő a kidolgozásra. A kérdés az, vajon Réti csapdába lépett-e a migráció kérdésével vagy sem?

Ráadásul, mivel Réti álláspontja majdnem teljesen egyértelműen lejön a könyvből, azt is mondhatnánk, mármint megfelelő szempontból nézve, hogy egyfajta Fidesz-bérenc, Orbán-szopó, anti-Soros antiszemita, rasszista, náci értékeket közvetítő pártideológiai bértolnok könyvet olvasunk. Mondhatnánk, mondom, s bár nem túrtam fel kismalac mód a netet, de vélem, voltak is, akik ezt tették. S ha igen, akkor bődületes badarságot beszéltek.

Réti reálisan szemléli, bemutatja és továbbgondolja az eseményeket. Az egyértelmű, markáns álláspontját, meglepő fordulattal, a két szír főszereplő szájába adja. S ez a két főszereplő kerek-perec kimondja: Európa elkényelmesedett, az értékeit önmaga kérdőjelezte meg, és ott húzta meg a saját halántéka felé a ravaszt, hogy az egyéni jogok liberális mindenkfölöttiségének képviselete során gyakorlatilag kiirtotta a saját immunrendszerét. És nem volt hajlandó tudomást venni arról, hogy az ellenség az ellenség. És eszébe sincsen Európa petyhüdt, erőtlen, finomkodó szabályai szerint harcolni. Ahogy a könyv két szereplője, a terrorista és a budapesti imám is elmondja: feleslegesek már a terrorcselekmények, mert Európa már az iszlámé, bármi történjék is, csupán idő kérdése a teljes hatalomátvétel. Az iszlám ugyanis a demográfiával teljes győzelmet aratott, felesleges tényleges fegyverhez nyúlnia. A kérdés sokkal inkább az, hogy a barbár tömegeket meg tudja-e fékezni önmagán belül, és építi-e, gazdagítja-e azt a földrajzi területet, amit elfoglalt vagy sáskaként elpusztítja ezen a fölrdrészen a saját életterét? (Az egyik legmeglepőbb kijelentés a könyvben, amikor az arab főszereplő a fekete bevándorlók tömegére nézve undorral ezt mondja: „Ezeket én sem engedném be!” Nem a bőrük színétől undorodott.)

Réti egyáltalán nem próbál polkorrekt lenni, de megpróbálja reálisan nézni a dolgokat. Valószínűleg ezért is rajzolja árnyalt, de inkább pozitív figurának a budapesti imámot, aki a mérték elvét hangsúlyozza. Azt, hogy az iszlámnak csak a szélsőségesei gyilkolnak, a muszlim vallásnak nem lényege az erőszak, csupán sajnálatos és félreértésen alapuló velejárója a szélsőségesek által. De azt még az imám sem titkolja, hogy a céljuk a teljes hatalomátvétel Európa és idővel Amerika felett. Amely hatalomtvétel kikerülhetetlensége, ez jön le a könyvből, nem is kétséges. Csupán idő kérdése. S ahogy az imám megfogalmazza: a terrorcselekmények csak hátráltatják a cél elérését, mert bekeményítik Európát, és kikerülhetetlen atrocitásokat váltanak ki az őshonos lakosság és a bevándorlók között.

A könyv vége két apró csavart is rejteget. Az egyik, a kisebbik, nem akkora durranás, de azért egy volt rendőr tollából talán sokat mondó: spoiler A másik csavar a történet lényege szempontjából valójában nem kulcskérdés, de sajnos elképelhető, és ezáltal döbbenetes. Főleg, mert Réti nem az az összeesküvés-elmélet-fanatikus fajta: spoiler Vagyis az újságírónak nincs túl sok választási lehetősége.

De azt a mai napig nem értem, fel nem foghatom, hogy az európai vezetők döntő többségének mi lehet a migráció kérdésében a fő motivációja? Mert az nem létezik, hogy ennyire ostobák, rövidlátók legyenek! Ahogy Réti egy interjúban el is modnta, a rendőrség már 2013 környékén tudott arról, mi készül, de nem volt szabad nyilvánosságra hozniuk. És valóban felesleges is lett volna, mert az európai ember fel sem fogta volna, mi készül. Ahogy igazából voltaképpen még ma sem fogják fel. Csak most nyílnak a szemek, de a migráció kérdése még mindig csak politikai eszköz pro és kontra, holott sokkal, de sokkal többről van szó. És amíg a napi poltika homokozójában a politikusok és a csahos média eljátszódik, az ellenség, mert kikerülhetetlenül ennek a kultúrának az ellenségeiről van szó (vö.: a regénybeli imám) már itt van, és még inkább itt lesz.

Az egyén és a tömeg problémáját Réti is jól látja. Gondolok itt egy albán kollégámra: kis növésű, ötvenes, kedves, nagyon segítőkész, ránézésre nagyon szimpatikus ember, rettenetesen töri a magyart, de magyarul beszél, szorgalmasan, megállás nélkül dolgozik a konyhán. Néha fáradtan kiül a konyha elé, egyik kezében cigaretta, a másikban egy telefon, és beszélget valakivel. Nem ismerem jól, csak a munka közben néha összekoccanunk, mint a biliárdgolyók. Szerintem nincs ember, akinek baja lenne vele. Nem feltétlenül az egyénnel van/lesz a baj, hanem a tömegekkel. Erről is ír Réti.

ÉS AKKOR A KÖNYVRŐL
itt olvashatsz: https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2019/03/08/reti_laszlo_…


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Európát ugyanaz a női ösztön teszi ma tönkre, ami annyi éven át segítette, hogy naggyá váljék.
Az ELTE előadótermében síri csend támadt a kijelentés hallatán.

61. oldal

4 hozzászólás
>!
robinson P

Vannak emberi érzelmek, amelyek erős motivációt jelentenek – bár ezek egyikét-másikát elítélően emlegetik.
De attól még kiváló ösztönzők.
Mint például a bosszú.

83. oldal

>!
robinson P

– A Kalifa ostoba ember.
– De hiú. És az ostobaság a hiúsággal egy nagyon veszélyes kombinációt alkot.

462. oldal

Kapcsolódó szócikkek: butaság, ostobaság · hiúság
>!
robinson P

Apa és fia tizennégy év után ismét találkozott.
Mukhtar zavarban volt. Saját maga harminc évvel korábbi mása állt előtte. Nem kellett hozzá apasági vizsgálat,hogy egyértelmű legyen, a fia jött el hozzá.

259. oldal

>!
robinson P

A következő kanyarnál feltűnt a Fal.
Az őrnagy már sokszor látta, mégis elszorult tőle a torka.

17. oldal

>!
robinson P

Neki annyi dolga volt, hogy segítsen. És ezt meg is teszi. Az unokája, a vére érdekében megteszi. Mert neki is kell egy esély.

289. oldal

>!
Risus P

– Méltóság. Szabadságok. Egyenlőség. Szolidaritás. A polgárok jogai. Igazságszolgáltatás. És végül az itt és most nem olyan lényeges általános rendelkezések. Ha csak az első hatot nézzük, ezek azok az értékek, azok a szimbólumok, amire Európa épült. És hogy miért mondom, hogy az Európai Unió elbukott? Mert éppen ezeket az értékeket adta fel az elmúlt évtizedekben a migrációs válság miatt.

33. oldal, 3. Fejezet (Könyvmolyképző, 2016)

>!
Risus P

A médiának fontosabb volt, hogy a híradóban a valódi kérdések helyett azt rágcsálja este, hogy kit erőszakoltak meg, késeltek halálra, vagy hogy megint született egy albínó zsiráfbébi a nyíregyházi vadasparkban. Az átlagember erre vevő volt. Ma is. – Malik körbehordoztat tekintetét. – Sajnálom, ha nem tetszik, de ez az igazság. Ez az igényszint. Nem akarta senki sem tudni, hogy mekkora a baj, hát nem is dörgölték a nézők orra elé.

37. oldal, 3. Fejezet (Könyvmolyképző, 2016)

>!
robinson P

Pontosan azt tervezte, hogy a csempészútvonalak mentén haladva jut át a Falon, ahogy azt már nemegyszer megcsinálta. Egyelőre csak annyit érzett, hogy a nőt, addig is maga mellett kell tartania. Túszként is megteszi, de még akár lehetnek olyan helyzetek is, ahol segíthet neki kimászni a bajból. Egy arrogáns amerikai mindig jól jön, ha határőrökkel kell beszélni.

313. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nemere István: Kalózok az űrben
Ian Fleming: James Bond – Csak kétszer élsz
James B. Adair: Elit kommandó
Nemere István: A rohamcsapat
Joachim Peiper: A Zeppelin-incidens
Tom Clancy – Steve Pieczenik: Hadiállapot I-II.
Tom Clancy: Férfias játékok
David Morrell: A Láng szövetsége
Tom Clancy: Erőegyensúly
John le Carré: Az üldözött