Falak ​mögött 95 csillagozás

Réti László: Falak mögött

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Európát ​szíven találta a két évtizedes migrációs hullám.
A kontinens bezárkózott

Sötét korszak köszöntött ránk. A kontinens déli- és keleti határát hat méter magas építmény, a Fal szegélyezi. Kétszáz méterenként őrtornyok állnak géppuskákkal, mesterlövészekkel.
Tűzparancs van érvényben.
Ezrek halnak meg, mert megkísérlik átmászni vagy áttörni a falat.

A kontinenshez tartozó szigetvilágot fel kellett adni. Szicília, Kréta, Ciprus, Málta – mind elvesztek. Földjükön anarchia tombol, nincs jog, nincs rend, csak forrongó, reményvesztett embertömeg.

Radnai Margit az Európai Bevándorlási Hivatal tapasztalt ügynöke ebben a világban próbálja megvédeni azt, ami számára igazán fontos. A saját elveiért áll ki, akárcsak a többiek: a budapesti egyetem fiatal, radikális elveket való tanára, a New York-i könnyelmű oknyomozó újságírónő, és a világszerte körözött, hidegvérű muszlim terrorista.
Négyük élete egyre gyorsuló pályán tart egymás és talán a… (tovább)

Európa, falak mögött címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
552 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633996652

Enciklopédia 22

Helyszínek népszerűség szerint

Afrika · ELTE · Európa · Szahara


Kedvencelte 13

Most olvassa 4

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Timcsibaba77>!
Réti László: Falak mögött

Ez a könyve bele talált a szívem közepébe, mert tényleg nagyon élveztem. Letehetetlen élménydús, feledhetetlen, igazi elgondolkodtató, mégis olvasójának igényes kikapcsolódást nyújtott könyvével Réti László. Megvallom őszintén, nehezen tudtam letenni, és terjedelme ellenére nagyon nehezen váltam meg a könyvtől. Csalódás csak az idő rohanása, és a sajgó vállam, no meg a két nap, amit a könyv olvasásával töltöttem: jelentette. Maga a könyv egy telitalálat volt. Muszáj volt időben befejeznem, lévén, hogy több időt nem tudok a könyvnek szentelni.
Nagyon elmés, és jó ötlet volt ez a jövőbe kitekintő, okfejtő könyv, mi is vár majd ránk ezzel a migrációs hullámmal. Nem sok jó, de ezt szerintem minden művelt, tájékozott, felvilágosult ember sejtheti. Ezt az alapigazságot egy szépen csomagolt izgalmas remekműbe gyúrta a szerző.
Igazi könyvélmény volt számomra, talán eddig az egyik LEG darab lett, ötcsillagos választás.
Szívszaggató, szívbe markoló, igazi pörgős, elmés több cselekményszálon futó politikai okfejtő mű , csak ajánlani tudom.
Érdekesség a könyvhöz, mennyire igaz, és talán jós mű is egyben. Tessék, hamarosan afelé tendál a Föld lakosságának demográfiai mérete kontinensekre bontva.
https://www.ksh.hu/interaktiv/grafikonok/vilag_nepessege.html

robinson P>!
Réti László: Falak mögött

Fikció, ami már a valóság… migrációs hullám, Európa elveszett..?
Döbbenetesen pontos képet fest. Érezhetően alapos, szórakoztató és elgondolkodtató. Magasan kiemelkedik napjaink zsánerkönyvei közül, és nem csak a mindenkit érintő, hiteles, lebilincselő témája miatt! Remek karakterek teszik kerekké a történetet. a szerkesztőnek egy új szemüveg ajánlott http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/02/falak-mogott.html

zsebibaba007>!
Réti László: Falak mögött

Úgy összességében nagyon szerettem a könyvet, sosem gondoltam volna, hogy a hajnali, már-már kora reggeli órákban arról fogok RavenS-szel beszélgetni, hogy mennyire sötét jövő vár ránk, és hogy lehet, hogy pontosan megjósolta az elkövetkezendőket Réti.

A Falak mögött egy feledhetetlen, izgalmakkal teli és elgondolkodtató könyv, egy igazi remekmű. Legszívesebben mindenki kezébe belenyomnám, hogy itt van olvasd, és igazából már el is kezdtem megtenni, már egyik csoporttársamnál van, olvasásra várva.

Bővebben: http://maybeimabookworm.blogspot.hu/2017/01/reti-laszlo…

Odett P>!
Réti László: Falak mögött

Szóval ha én valaha az életben olyan politikai thriller-krimi írására adnám a fejem, amely a jövőben játszódik, egy nagyon is létező problémát járva körül, mint a bevándorlás és a nyugat bukása, akkor először is nagyon sokat olvasnék, és nemcsak Nógrádi György-féle elemzők holdudvarába tartozók írásait. De olyanokat is, mint Jared Diamond, Háborúk, járványok, technikák, a társadalmak fátumairól, vagy Spenglertől a Nyugat alkonya, hogy inspiráljon, és plusz dimenziókat kapjon a témám. Merthogy 20 év telik el a jelenvalóhoz képest, és a jövőt egyedül Budapest átformálódott képe – sok mecset és muszlim – jelzi. Jah, és áll egy fal Európa körül. És egy helyen szó van az elektromos autókról. Igen, de hol van a technológiai fejlődés, a klímakatasztrófa, a szélsőséges időjárás, háborúk, vagy esetlegesen a járványok hatása? Bár legutóbbit nem fair felvetni, mégis, jövőkutatók már többször beszámoltak róla, hogy várhatóak még járványok. De hogy az éghajlati tényezők változásáról egy szó nincs, ez hogy érintené Magyarországot, és ez a könyv egy vízió a gerince szerint.
Író stílusa is inkább puritán, nem a jó krimik letisztult, szikár, pörgős valója. Világ- és emberképe is az egyszerűbbek közül való. Ez leginkább a női karakterek ábrázolásán látszik, itt van Sheila, egy buta, karrierista törtető újságírónő, az egyik nézőpontkarakter. Hogy eljusson a kiindulási pontjára, kibérel egy hajót, amelynek színesbőrű kapitánya természetben fizettet vele, egy nap négyszer is jól meghágja a hosszú út során a nőt, aki rendkívül módon élvezi, hogy idézem ” végre egy ösztönlénnyel szeretkezhet”… „végre egy férfi, akinek nem a nárcizmusával kellett törődnie, és az ágyban nem hangzottak el olyan mondatok, hogy ma túlságosan elfáradtam a megbeszéléseken”. Hű, még később is vannak meredek gondolatai, csak az a szerencse, hogy most nem találom, különben kiidézném őket egy az egyben, de az a lényeg, hogy a nyugati férfiak mind puhány kis mihasznák, bezzeg az izmos arab, aki helyette dönt, és neki nem is kell gondolkoznia, hű ő milyen szexi jaj istenem. Nem tudom, a szerző hallott-e olyan nőkről, akik mondjuk egy férfi intellektusához is tudnak vonzódni, de mindegy is. A másik női karakter, Margit, meg igazából egy kommandós férfivá avanzsál, semmi nőiesség nem maradt benne.
A logikátlanságok, mint hogy ha több milliónyi afrikai menekült halmozódik fel Észak-Afrika partjainál, akik mint a zombik, rajzanak, és büntetlenül lehet őket uzival halomra lőni, és csak rohadnak a hulláik temetetlenül, senki nem mozdítja értük fülük botját se, mert csak hemzsegnek mindenütt, akkor szervkereskedők miért hajlandóak terroristáknak ugyanilyen menekült lányokért súlyos pénzeket fizetni, amikor csak ki kellene menni a partra ilyen menekültek közé vadászni, a huszadiknak csak jó lesz már az éppen keresett szerve, nem?
Amúgy semmi sem érdekelne a fent felsoroltak közül, ha felvállalná a könyv azt, ami, hogy ő egy ponyva, de semmiképpen sem az, aminek pozicionálták: vízió, komplex társadalmi kérdéseket sokrétűen boncolgató regény.

5 hozzászólás
smetalin>!
Réti László: Falak mögött

Sokkoló, ilyen lesz a jövő? Simán el lehet képzelni, és ez az ami tényleg sokkoló!
Egy nem túl távoli jövőben, a migráció megfékezésére egy falat építenek, de már köztünk vannak, itt élnek, a fal már nem akadály a …….terrornak…..
A történetben megismerhetünk egy szír férfit, egy amerikai nőt, egy 15 éve nálunk élő menekültet, és egy EBH ügynököt . Az ő sorsuk összeér, de addig is nagy utat tesznek meg a Fal mindkét oldalán, általuk ismerhetjük meg ezt az utópisztikus jövőt, ki miért harcol, mi motiválja őket.
Én bízom benne, hogy a jövő nem ezt tartogatja számunkra.

13 hozzászólás
ziara>!
Réti László: Falak mögött

Jó volt ez a Réti-könyv is, de nekem ez tetszett legkevésbé. Látszik az olvasási időből is, hogy nem szippantott be az elején. A jól bevált több szál itt is megvolt, de nem volt körömrágósan izgalmas, inkább érdekes kérdésfelvetés.

Alíz_Simon>!
Réti László: Falak mögött

Félelmetes ez a regény! Réti úr félretette a Kaméleonos sorozat fergeteges humorát és helyette jól lesokkolt ezzel a történettel :D Egy olyan alternatív közeljövőbe vitt, aminek az előzményeiben éppen nyakig ülünk. Végig pörgős a sztori, kiválóak a karakterek és iszonyú logikusak az eszmefuttatások. Nagyon ütős könyv!

5 hozzászólás
klaratakacs P>!
Réti László: Falak mögött

Sokféle irányból lehet értékelni ezt a könyvet, de mindegyik ugyanoda vezet: öt csillagot érdemel.
Adott négy tökéletesen megalkotott főszereplő (egy bevándorlási hivatalt képviselő rendőr, egy terrorista, egy egyetemi tanár bevándorló és egy újságíró), akik szinte lelépnek a könyv oldalairól, annyira valóságosak, mindegyiknek megismerhetjük a motivációját, múltját és az ő váltakozó szempontjukból nézhetjük végig a történetet. Mindegyiknek el kell jutnia egy közös célhoz, csak más-más, ellentétes eredményt vágynak. Az odajutás kalandos, látjuk Észak-Afrikát, Szíriát és Európát. Mégpedig 20 év múlva… és itt jön a döbbenetes rész. Az, amire összeszorul az ember gyomra, hogy ezt én nem akarom! Pedig a realitás talaján maradva, így lesz. Lesz fal, lesz diktatúra, lesz jogkorlátozás és az iszlám miatt elpusztuló európai kultúra.

Külön köszönet és tisztelet az írónak, hogy ezt a megállíthatatlan folyamatot, annak elemzését, ok-okozati összefüggéseit, demográfiai-jogtörténeti-politikai szempontjait és befolyásoló tényezőit minden szemszögből körüljárta, mégpedig úgy, hogy mindegyikre azt lehessen mondani, neki is igaza van. Az egyetlen, aki a hitét, alapértékrendjét elveszti az spoiler, de ez még nem akadálya az spoiler.

Riasztónak tűnhet a sok okfejtés, pedig a könyv egyetlen oldalon sem „ül le”, a váltakozó szemszögek és helyszínek pörgővé teszik a történetet, a mellékszereplők is csak adnak a történethez, az emberi szemétség széles tárházát felvonultatva, csak úgy életszagúan, a szervkereskedőtől az embercsempészen át a korrupt kollégáig.

Lebilincselő, ütős, elgondolkodtató, realista, érzelmes, élvezetes, kalandos írás, bizony így mind egyben, olvassátok!

Fancsali>!
Réti László: Falak mögött

Réti László határozottan tud írni. Addig haláli nyugodtsággal olvastam a regényt, amíg külföldi helyszíneken játszódott a történet. Addig olyan távolinak tűnt. De amint megjelentek a magyarországi helyek és nevek egyszerűen megrémültem. Kegyetlen és valóságos a tőr, amit Réti megforgat a befogadóban. Nem tűnik olyan lehetetlen fikciónak a történet, sőt! Inkább baljós előfutára ez a jövőbeli történéseknek.
Bővebben: https://szubjektivarchivum.wordpress.com/2017/03/24/ret…

voltam>!
Réti László: Falak mögött

Alapvetően nem szeretem a jövőben játszódó könyveket. Ez a regény pedig a jövőben játszódik. A sötét jövőben, de ez a sötét jövő egyben a sötét jelen is. Annyira mai, annyira aktuális és annyira valószerű jövőkép a jelen állapotok alapján, hogy az már félelmetes.
Réti László zseniálisan ír. Nagyon kedvelem a humorral átszőtt, de mégis kemény krimijeit, de ez most valami egészen más volt. Napjaink talán legkomolyabb, előbb-utóbb mindenkit érintő témája a migráció. Az író több nézőpontot, véleményt ütköztet. Mindegyikben van igazság, de teljes egészében valószínűleg egyiknek sincs igaza. Nagyon bonyolult, nagyon összetett, izgalmas kérdés. Az iszlám és a kereszténység, illetve Európa és az arab világ konfrontációja. Politika és vallás. Ismét kiderül, hogy ezer szállal kötődnek egymáshoz, sőt éles határvonalat sem lehet húzni a kettő között. Vallási fanatikusok, terroristák, politikusok, katonák. Mindenki a saját eszközeivel, sokszor gátlástalanul, a legszigorúbb szabályokat is áthágva küzd a vélt, vagy valós igazáért, sok esetben az egyéni érdekeit a köz érdeke elé helyezve. Mocskos, de rendkívül érdekes, izgalmas dolgok ezek.
Nagyon elgondolkodtató, remek írás, amely egy félelmetes, zord, komor – sajnos nem túl távoli – jövőképet vetít a szintén nem túl vidám jelenre alapozva.
Tamáska története nekem egy kicsit sok (valószerűtlen volt), de ettől még tízből tizenegy pontos a regény.
Végig motoszkált bennem egy kérdés, hogy miként lett Zsuzsából Margit. Azt hittem, hogy erre a végén választ kapunk, de nem. Valaki tudja esetleg? Réti úr?:-)
Kötelező olvasmány MINDENKINEK! Szerintem ez külföldön is ütne keményen.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

– Európát ugyanaz a női ösztön teszi ma tönkre, ami annyi éven át segítette, hogy naggyá váljék.
Az ELTE előadótermében síri csend támadt a kijelentés hallatán.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ELTE
4 hozzászólás
robinson P>!

Vannak emberi érzelmek, amelyek erős motivációt jelentenek – bár ezek egyikét-másikát elítélően emlegetik.
De attól még kiváló ösztönzők.
Mint például a bosszú.

83. oldal

robinson P>!

– Európa elpuhult, és el fog bukni.

318. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Európa
robinson P>!

– A Kalifa ostoba ember.
– De hiú. És az ostobaság a hiúsággal egy nagyon veszélyes kombinációt alkot.

462. oldal

Kapcsolódó szócikkek: butaság, ostobaság · hiúság
robinson P>!

Apa és fia tizennégy év után ismét találkozott.
Mukhtar zavarban volt. Saját maga harminc évvel korábbi mása állt előtte. Nem kellett hozzá apasági vizsgálat,hogy egyértelmű legyen, a fia jött el hozzá.

259. oldal

robinson P>!

A következő kanyarnál feltűnt a Fal.
Az őrnagy már sokszor látta, mégis elszorult tőle a torka.

17. oldal

robinson P>!

Neki annyi dolga volt, hogy segítsen. És ezt meg is teszi. Az unokája, a vére érdekében megteszi. Mert neki is kell egy esély.

289. oldal

Risus>!

– Méltóság. Szabadságok. Egyenlőség. Szolidaritás. A polgárok jogai. Igazságszolgáltatás. És végül az itt és most nem olyan lényeges általános rendelkezések. Ha csak az első hatot nézzük, ezek azok az értékek, azok a szimbólumok, amire Európa épült. És hogy miért mondom, hogy az Európai Unió elbukott? Mert éppen ezeket az értékeket adta fel az elmúlt évtizedekben a migrációs válság miatt.

33. oldal, 3. Fejezet (Könyvmolyképző, 2016)

Risus>!

A médiának fontosabb volt, hogy a híradóban a valódi kérdések helyett azt rágcsálja este, hogy kit erőszakoltak meg, késeltek halálra, vagy hogy megint született egy albínó zsiráfbébi a nyíregyházi vadasparkban. Az átlagember erre vevő volt. Ma is. – Malik körbehordoztat tekintetét. – Sajnálom, ha nem tetszik, de ez az igazság. Ez az igényszint. Nem akarta senki sem tudni, hogy mekkora a baj, hát nem is dörgölték a nézők orra elé.

37. oldal, 3. Fejezet (Könyvmolyképző, 2016)

Risus>!

Lassan már semmit nem lehet úgy kimondani, hogy azért valaki ne érezze találva magát. Már elnézést, de hová lesz így a gondolkodás szabadsága?

66. oldal, 6. Fejezet (Könyvmolyképző, 2016)


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Budai Lotti: A hercegnő haragja
Lilith M. Abbey – Mike Menders: Krisztin
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a kolostor rabja
J. Goldenlane: Napnak fénye
Budai Lotti: Shirzan bosszúja
Gaby Roney: A Huszár esküje
J. Goldenlane: Isteni balhé
Timothée de Fombelle: A hazátlan herceg
Karády Anna: A füredi lány