A ​kandahári fogoly 35 csillagozás

Réti László: A kandahári fogoly Réti László: A kandahári fogoly

Carmine Grimaldi hétköznapi ember. Az életében nincs semmi különös, s ez így is maradna, ám a cége tönkrement, és az állástalan padovai építész a feleségével Pakisztánba tart. Az asszony művészettörténészként dolgozik a pesavari múzeumban – műkincsbecsléssel foglalkozik. Amikor Chiara tudomására jut, hogy a kabuli múzeumból műkincsek tűntek el, expedíciót szervez a felkutatásukra. Carmine elkíséri a feleségét, s a vakmerő vállalkozás a háború dúlta Afganisztán vad hegyei közé vezeti őket. Az út során a kissé puhány Grimaldi csapdába kerül, és választania kell: vagy felveszi a kesztyűt, és küzd, vagy meghal. Az ízig-vérig városi ember az idegen környezetben rettenetes testi-lelki megpróbáltatásokon megy keresztül, és soha nem lehet biztos benne, ki a barát, és ki az ellenség.

>!
Művelt Nép, 2019
550 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155905223
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
550 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633831397

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Timcsibaba77
Réti László: A kandahári fogoly

A könyv olvasása után egyszerűen fel vagyok villanyozódva. Réti László annyira tehetségesen nyúl minden témakörhöz, hogy még velem is megszerettette ezt a háborús műfajt, amit egyébként annyira nem kultiválok. A sorok közt tudni kell olvasni, valahol mélyen megbújik itt is az igazság, vélemény az egyéb keleti iszlám kultúra iránt. Egy igazi mestermű volt, tele vakmerő húzással. A főszereplő megannyi csavaros konfliktushelyzetbe kerül, melyen a könyv olvasója majd az utolsó oldalakon fog megdöbbenni. spoiler Egy széthullóban lévő olasz család élete, ahol jelen van a család ármány, és szerelem, no meg a női tipikus fortély, nekem nagyon szimpatikus volt a főszereplő Carmine Grimaldi, és végig szorítottam érte, hogy élje túl kis felesége halálos tervét, amit szeretőjével ellene forralt.

Egyszerűen nagyszerű volt, nekem ez a könyv a második helyen szerepel Réti László írásaiból, mindenképp a Falak mögött után az egyik legjobb lett. Csak ajánlani tudom.

>!
Nefi P
Réti László: A kandahári fogoly

Ne lepődjetek meg. Nem olvasok ilyen gyorsan, csak nyaralok, és telefonról vagyok.
Jó az alaptörténet, de én azt hittem, hogy a humoros, magyar krimis vonalból kapok egy újabb adagot. Arra voltam lelkileg rákészülve. Ez nekem inkább egy fordulatos kalandregény volt, kevés dialóggal.
A szálak és a karakterek nagyon jól ki vannak dolgozva, a cselekmény fordulatos. Nekem a fanyar humor picit hiányzott, mert azt már nagyon megszerettem Rétinél.
Majd legközelebb magyar krimit választok tőle, nekem abban a műfajban verhetetlen itthon.

>!
ppeva P
Réti László: A kandahári fogoly

Izgalmas kalandregény. Nem rajongok az ilyesmiért, de ez nagyon jól volt megírva. Egyetlen kis hiányérzet, hogy a házaspár mindkét tagjáról néhány mondatban megtudjuk, mennyire rajonganak a kislányért, de ez a rajongás egyetlen kis cselekedetben sem jelenik meg (ahogy a kislány se), és tekintettel sincsenek rá.
A legérdekesebb tapasztalatom az volt a könyv kapcsán, hogy az ember azt olvassa, amit olvasni akar, amit sugallnak neki. Utólag akár meg is esküszik rá, hogy szó szerint az volt ott, amire emlékszik.
A könyv végén visszalapoztam az első néhány fejezetre, és meghökkentem. NEM AZ volt odaírva, amit olvastam. (Bár ebben a magyar nyelv is segítségére volt az írónak, ezt pl. egy szláv nyelven írva nem tudta volna így megoldani.)
Az amerikaiak meg… eh, ezt inkább jobb magamban tartanom…

>!
utazó
Réti László: A kandahári fogoly

Kár, hogy nem lehet a valóságban 100 csillagot adni rá – de gondolatban igen :)
Végig izgultam ezt a regényét is az írónak, csak ismételni tudom: írjon sokat még!!

2 hozzászólás
>!
bmgrapes I
Réti László: A kandahári fogoly

Nem hagyományos krimi, nem is hasonlít Réti László általam olvasott többi könyvéhez, inkább kalandregény. Voltak részek, amik nem igazán tetszettek (háborús-lövöldözős-bombázós), de csak azért, mert az ilyesmit unom. Viszont Réti László ezket a részeket is jól írta meg. Összességében izgalmas, fordulatokban gazdag, nagy háttérismerettel megírt regény, amit érdemes elolvasni.

>!
liptonella
Réti László: A kandahári fogoly

Úgy kábé a harmadánál sejthető a nagy poén, aztán meg beleveszünk a mit kell tudni afganisztán kvízbe, hogy a végén lelőjék végre sok más szereplővel egyetemben a már említett és sejtett poént.

>!
nyolcadikutas
Réti László: A kandahári fogoly

Hogy Réti milyen rendőrkapitány volt, nem tudom. De egy biztos. Mi, olvasók csak jól jártunk azzal, hogy pályát változtatott. Megkockáztatom, stílusában talán a legjobb ma Magyarországon és bizony köröket ver a külföldi pályatársaira is.
A kandahári fogoly műfaja inkább kalandregény, de a keményebb fajtából. Ami nagyon tetszett, végre az amerikaiakról nem dicshimnuszokat zengenek egy könyv sorai, háttérben a mindig látott csillagos lobogóval, hanem fel meri vállalni, igen, ugyan olyan korlátoltak, gyarlóak és erőszakosak, mint bárki a világon, a cél az erkölcsöt sutba dobva mindig szentesíti az eszközt és már ott tartanak, ha Sam bácsi nagyot böffentve legurul a bicikliről, akkor a környéken mindenkiben terroristát sejtenek.

>!
DZSUDZSEE
Réti László: A kandahári fogoly

Réti neve, egyben szavatolja, hogy valami igényeset, érdekeset fogok olvasni. Ezúttal sem csalódtam, sőt üdítően fedeztem fel, hogy egészen más stílusban is ugyanolyan remekművet tud alkotni, mint a Kaméleon sorozat.
Imádom ezt a pasast! :)

>!
hajni90
Réti László: A kandahári fogoly

Többen megkérdezték, hogy én mióta olvasok háborús könyvet. Mostantól!!!!

>!
Lillam
Réti László: A kandahári fogoly

Ha valaki nem igazán barátja a kortárs magyar irodalomnak, de mégis rászánná magát egy elolvasására, akkor ez mindenképpen legyen az esélyesek között.
Jó karakterek, nem klasszikus csavarok, izgalom és emellett még egy idegen kultúrával is megismerkedhetünk.
Az amerikaik…. semmivel sem különbek, mint a terroristák, söt…..


Hasonló könyvek címkék alapján

Khaled Hosseini: Papírsárkányok
Asne Seierstad: A kabuli könyvárus
Szvetlana Alekszijevics: Fiúk cinkkoporsóban
Christina Lamb: A herati varrókörök
Resperger István – Kiss Álmos Péter – Somkuti Bálint: Aszimmetrikus hadviselés a modern korban
Marcus Luttrell: A túlélő
Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap
Katona Magda: A soknemzetiségű Afganisztán
Peter Marsden: A tálibok titkai
Jan Myrdal: A kultúrák keresztútján