A ​nagy francia ágy 17 csillagozás

(Anti-Justine)
Restif de la Bretonne: A nagy francia ágy

Restif e méltán leghírhedtebb regényében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megalkotja De Sade márki Justine-jéhez az ellen-művet: egy olyan Erotikont, amely legalább olyan érzékletesen és nyíltan vezeti be az olvasót a szerelmi gyönyörök paradicsomába, de közben megkíméli őt a De Sade-i képzelet minden szado-mazochisztikus kegyetlenségétől. Restif eszménye az egészséges libertin: gyönyört és élvezetet, minden elképzelhető kéjmámort a végtelenségig – de szenvedés nélkül! A főszereplő Cupidonet kiterjedt nőrokonságát – húgát, nővérét, lányait stb. – a legnagyobb gondossággal vezeti be a szerelem művészetébe, hogy aztán a legképtelenebb kalandokat éljék meg szeretőik sűrűn váltakozó hadának oldalán (és másutt is persze). Kétszáz év távlatából nyugodtan elmondhatjuk: Restifnek sikerült a visszavágás, könyve éppúgy klasszikusa lett az erotikus világirodalomnak, mint De Sade művei, és joggal: éppoly garantáltan kihozza sodrából a nyájas Olvasót.

Anti-Justine címmel is megjelent.

>!
Unió, Budapest, 1990
260 oldal · ISBN: 9637890041 · Fordította: Adamik Lajos · Illusztrálta: Antoine Borel

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Claude Linguet · Conquette-Ingénue · Cupidonet · Jénovesette


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Cicu>!
Restif de la Bretonne: A nagy francia ágy

„Ha a Justine egy őrült műve, akkor az Anti-Justine egész őrültekháza”
( Adolph Tarabant )

Hát drága Restif barátom, ez a Justine nem lett annyira anti, mint amennyire szándékozott azzá tenni, bár tény és való, hogy kegyetlenkedés kevesebb volt benne, mint Sade márki Justine-jében. De minden egyéb elem amit a márki szívesen és oly gyakran használt megtalálható a műben ( kanos papok, vérfertőzés, többes szex etc…)
De ne szomorodjon el barátom, ettől még nagyon élvezhető a műve, sőőőt ;)
A cipő fétis, külön cuki benne :)
Nálam kedvenc lett :)

Széplelkű, romantikus irodalom kedvelőknek nem ajánlom! :D

tengshilun I>!
Restif de la Bretonne: A nagy francia ágy

Főiskolás koromban olvastam először ezt a remekművet. Jól van, rendben, nem az, de tetszeni már akkor is tetszett, és most is tetszett. Igaz, nem éppen egy konzervatív és/vagy prűd alaknak ismernek azok, akik ismernek, így azt gondolom, aki az olyan (számomra szórakoztató/mosolyt fakasztó) szavakra mint a spoiler kiakad, inkább ne vegye kézbe a könyvet. Azt viszont ugyancsak szeretném kiemelni, hogy sok szép kifejezés is van az erotikus hatás fokozása végett: "szelence”, „manna”, „megárad”. A történetvezetés nyilván nem kapna Oscar-díjat, ha megfilmesítésre kerülne, de nem is ez a lényeg: írója a Justine szadizmusát és borzalmait akarta semlegesíteni a bujaság kínzás nélküli gyönyöreivel. Emellett persze teli van túlzásokkal és a vérfertőzés olyan aktus, mely megszokott a könyv szereplői számára. Ez levon a könyv értékéből, ugyanakkor Restif de la Bretonne életét végignézve számomra mégis az igazolódik, amit könyve előszavában is ír, miszeint az incesztus a korabeli elfajzott értelmiség figyelmét akarta felkelteni. XVIII. századi hatásvadászat.
Még egyszer: aki nem bírja a túlzásokat a szexualitás terén (olvasni sem), az ne vegye a kezébe a könyvet, mert erős. De pont ezért nagyon kifejező.

Barabo>!
Restif de la Bretonne: A nagy francia ágy

Tetszett. Nagyon.
Főleg az első része, érezhető volt, hogy férfi az írója, mert valahogy sokkal átélhetőbb volt a szemszög. A vérfertőzés része nem zavart, mert a nevek alapján egyértelmű volt, hogy ezt a vonalat nem lehet komolyan venni. A durva szóhasználat mellett persze ugyanúgy megjelennek a metafórák, amik gyönyörűek, ld. kehely, megolvadt -szerintem ember nem marad szárazon olvasás közben, persze, amennyiben túl tud lépni néhány nem megszokott megfogalmazáson, prüdségen, megszokott társadalmi formaságokon. Úgy érzem, hogy egy meglett cipőfetisiszta férfi fantáziálását olvastam fiatal lányokkal (is), aki az érzékek birodalmába kalauzolt. Nem képzeltem többet mögé és nem is kerestem benne mást.
Amiért mégsem 5*: helyesírási hibák tömkelege, túl sok cipő/láb, Sade M. nyílt lehúzása – teljesen felesleges volt.

kristalyangyal>!
Restif de la Bretonne: A nagy francia ágy

Vigyázat prűdeknek nem ajánlott! Még tiniként került először kezembe a könyv. Titokban olvasgattam, aztán most 30 körül megtaláltam. A minap férjemnek olvastam fel hangosan belőle. A hatás nem maradt el. Lehet, hogy mi vagyunk túl perverzek, de nekünk nagyon tetszik!

Kojak85>!
Restif de la Bretonne: A nagy francia ágy

Sokat hallottam erről a könyvről, mint Sade Justinjènek ellenregènyéről, ezèrt mikor megláttam egy olyan helyen, ahol nem számítana az ember könyvritkaságokra – a tatai kilátó – egykori lőportorony raktárában, nèmi alkudozás után megvásároltam és olvasni kezdtem. A Justine-t meg sem közelíti, ezt itt és most leszögezem. Jöhet az ellenvèlemèny, elfogadom a kritikát! Nem vagyok prűd, sőt… Imádom a szaftos sztorikat, de ez nem tetszett! Egy beteg világ kretènjei saját anyjukat ès gyermekeiket ejtik teherbe, ne már emberek?! Kit izgat ez fel könyörgöm?! Ès most komolyan, láttatok már kèp-, azaz arckèpsorozatot egy várban – kastèlyban, amely generációkat mutat be egy-egy nemesi családból?! Minden arc egyforma, csak az èlettartam rövidül, esetleg a tettek válnak egyre rettenetessebbè, amiket az ifjabb "DE"generációk elkövetnek. InCestus ?!?
Lábfetisizmus?!? Hisz mi látszott ki akkoriban egy nőből? Hát esetleg egy csinos topánka, bokáig. Mire gerjedt volna a szegèny író és regènyènek fogyatèkos szereplői? Kétség kívül próbálja a nők testét kívánatosnak feltüntetni, ès akad itt cunnilingus bőven, de atya èg, senki sem gondol bele a szagvilágba?! A belem kihányom, ha elképzelem a 20-30 orgazmust átélt fekete bozontos dzsungelből kikandikáló „szelencét” ami egèsz nap „árad”. Ti nem? Persze próbál rávilágítani a higénia fontosságára, ès mosakszik a jó nép lavórban, bidén, Rózsavízben, tejben-vajban… de hát inkább ne elemezzük.
Aztán öreg vérfertőző barátunk meséje végképp beszegelte nálam a regény koporsóját, hisz elfogyott a tintája… Ugyanazt meséli el kedves hallgatóinak, amit a regény elejétől művel. Csupán megtoldja egy fekete szőrpamaccsal akit farokembernek nevez, valamint egy igazi fehérmájjal, akinek nem elèg semmi… aztán keressük az okokat a folytatás hiányára?! Elfogyott a puskapor!!!
Szegèny fordító, fél csillag mindenképp az övé, a többit meg elosztom az eddigi értékelésírók között. Anatómiai ismeretekre, ès a szexuális élet felpezsdítését segítő tippekre senki se számítson.

3 hozzászólás
Szimirza P>!
Restif de la Bretonne: A nagy francia ágy

Egyházi személy ne „közösüljön” legalábbis ne ilyen formában … Ezért a mínusz két csillag, de egyébként tetszett, mert szokatlan volt, sokkal durvább, mint amiket olvasni szoktam.

Vivicu>!
Restif de la Bretonne: A nagy francia ágy

Nagy nehezen választottam ki ezt a könyvet, hosszas keresgélés után. Gondoltam nem árt most egy kis változatosság, erotikus könyveket egyébként sem szoktam olvasni. Azt kell hogy mondjam, jól kifogtam… Ez a könyv a vérfertőzés netovábbja. Ez elvette a jó élményt, valahogy nem tudtam másra gondolni, csak erre. A vérfertőzés nálam maximálisan undorító témának számít, minden formában és mennyiségben. Magával az erotikával nem volt semmi probléma. Tényleg tömören erről szól a könyv.

Teljes mértékben abszurdnak tartottam, hogy a könyvben leírt világban mindenki vérfertőző és könnyen kapható. Élvezhetőbb és élethűbb lett volna, ha egy bizonyos körben játszódik az egész, nem a nagyvilágban. Ez a két dolog nálam sokat rontott az élményen, inkább csak könnyed olvasmányként fogadtam, minden különösebb beleélés nélkül. Kár érte.

Persze nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az író okkal teremtett ilyen világot. Nekem viszont nem jött be még ezt figyelembe véve sem.

Egy teljes csillagot elvett az élményemből, hogy Restif megpróbálta így lehúzni De Sade márki: Justine, avagy az erény meghurcoltatása művét. Már olvasás közben is éreztem emiatt némi ellenszenvet, de miután elolvastam a másikat is, még ellenszenvesebb lett…

>!
Unió, Budapest, 1990
260 oldal · ISBN: 9637890041 · Fordította: Adamik Lajos · Illusztrálta: Antoine Borel
Vaniliamamor_Bella>!
Restif de la Bretonne: A nagy francia ágy

Nem tartom magam prűdnek, mégis évekbe telt, mire a végér értem.

kerva>!
Restif de la Bretonne: A nagy francia ágy

Pfffffffffffff……… Nem is tudom, hol kezdjem.
A könyv hivatkozik De Sade márki Justine művére, én azt nem olvastam.
Ezek után nem is tudom, hogy belevágjak-e majd egyszer.
Ebben a könyvben vérfertőzés van a köbön, egyáltalán nem izgató és néhol meseszerű.
Gondolok itt arra, hogy szinte mindenki kivétel nélkül gerjed a cipőkre és a lábfejekre (számomra rejtély, hogy miért), valamint 20 és 40 közötti alkalommal mennek el naponta.
Fél csillag nekem jár, amiért vagy 7 részletben végigolvastam, egy fél meg annak a szerencsétlennek, akinek ezt le kellett fordítania és megírnia magyarul. Minden tiszteletem az övé.


Népszerű idézetek

Cicu>!

Balzsam és varázs vagyok az ő életében, balzsam és varázs ő az enyémben.

179. oldal

Cicu>!

(…) ne ítélj előre és elhamarkodottan! Ha tisztán akarsz látni, mielőtt véleményt nyilvánítasz – várj.

99. oldal

Cicu>!

Egy szó mint száz: ő lett igazi szenvedélyem, a legtartósabb és a legszertelenebb –

35. oldal

Cicu>!

Én már nem vagyok abban a korban, hogy jóllakathatnálak gyönyörrel. Csinos ifjakkal gyömöszöltetlek majd, egyre nagyobb furdancsokat választva ki neked.

96. oldal

Cicu>!

Ez a külső, ez az ízlés, ez a farriszálás mind azt sugallja: üzekedni akarok!

122. oldal

Cicu>!

Csodálatos délutánokat töltünk majd együtt…

178. oldal

Cicu>!

Conquette természettől mértékletes volt, és kicsapongóan csakis a gyönyör kéjmámorában viselkedett – igen heves temperamentumának eredményeképpen.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Conquette-Ingénue
Cicu>!

Az Anti-Justine éppolyan ízes, éppolyan szenvedélyes, mint a Justine, csak épp a barbárság hiányzik belőle, így tehát a jövőben az embereknek nem kell többé utóbbira fanyalodniuk.

138. oldal

Cicu>!

Mértéktartónak lenni és szerénynek, avagy bujának és paráznának, ahogy az alkalom kívánja – ez az igazi bölcsesség.

121. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Pergel Zsolt: A fájdalom gyönyöre
C. J. Roberts: Seduced in the Dark – Megigézve a sötétben
Csalog Zsolt: Krisztina
Anonymous: Gyönyörre gyönyör
Meredith Wild: Hardwired
Laura Reese: A gyönyör sötét oldala
Maya Banks: Sóvárgás
R. K. Lilley: Felpörgetve