Győzelmi ​kényszer 73 csillagozás

Futball és hatalom Orbán világában
Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer

Rényi Pál Dániel, a 444.hu politikai újságírójának első könyve, a Győzelmi kényszer bár jórészt futballról szól, nem focikönyv.

A szerző több tucat háttérbeszélgetés, interjú, beszéd, élménybeszámoló, korábban ismeretlen archív dokumentum, és több száz cikk alapján rakta össze információmozaikját, amiből kibontakozik Orbán Viktor politikai gondolkodásának fejlődéstörténete.

A Győzelmi kényszer pályamenti történetek sokaságán keresztül segít megérteni, miért hasonlítanak a magyar politika mindennapjai egy soha véget nem érő kiesési rangadóhoz, ahol mindenáron győzni kell, minden nap, és mindig eggyel veszedelmesebb az ellenfél.

Magyar Jeti, Budapest, 2021
Magyar Jeti, Budapest, 2021
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158134828

Silvio Berlusconi · Áder János · Orbán Viktor · Torgyán József

Budapest

gb_>!

Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer Futball és hatalom Orbán világában

Politizálni nem fogok, gondolom, tiltja a szabályzat itt (bár, ahogy egy kollégám mondja: "az is politika, ha otthon kinyitod a csapot és ömlik belőle valami barna trutymó"), mindenesetre: van abban valami abszurd, hogy újságcikkek meg interjúk hadba állításával, erőltetett belemagyarázás nélkül, de azért borzasztó alapos módon mégiscsak sikerült megírni egy olyan politikatörténeti könyvet, amely arra mutat rá, hogy a politikai játszmák, karrierek meg a fociról való gondolkodás (tehát a világ foci felőli megközelítése) között idehaza gyakorlatilag eltagadhatatlan kapcsolat van, hosszú évek óta. (Ez bonyolultan hangzott, tehát én teszem hozzá: azért is problémás a dolog, mert szerintem a focista focizzék, a politikus meg inkább ne mérje a világot a győzelmekben, mert ebből nem lehet működőképes oktatást meg egészségügyet csinálni).

Nagyon meg kellett már ezt írni, és tisztelet Rényi Pál Dánielnek a munkáért. Nem mondom, hogy nem elfogult, nem mondom, hogy teljesen objektív, mert nincs már ebben az országban ember, aki objektív tud maradni. De aki a 2010 előtti magyar politikát kicsit is érteni akarja, meg elmenne jövőre szavazni, az szerintem lapozgassa ezt a könyvet, meg nyilván sok egyéb könyvet is.

Nem fogok politizálni, úgyhogy inkább csak idézem Esterházyt, ahogy a kötet szerzője is őt idézi az utolsó oldalakon:

„Aki focizott vagy aki valódi drukker, az tudja, a futball a győzteseké. Idegen a játék szellemétől például azt mondani, hogy inkább játsszunk jól, szépen, és veszítsünk, mint rossz játékkal nyerjünk. Nem. Nyerni kell. És ha nyerünk, azt úgyse lehet mindig rossz játékkal. Van a futballban valami szép, hideg gyakorlatiasság. A művészetben ritka a Goethe, az inkább a veszteseké, inkább a hiányé, mint a vané, inkább a vágyé, mint a beteljesülésé. És szerintem az ún. életben sem kell állandóan nyerni. De a futballpályán igen. Aki ott nem akar nyerni, az nem tiszteli a játékot. Az élet pedig megnyerhetetlen.”

estherlamm P>!

Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer Futball és hatalom Orbán világában

Nemcsak oknyomozás ez a kötet, de egy újfajta, mélyen megalapozott, pártatlan politikai újságírás, később talán majd korlenyomat és történelmi tabló.

Oknyomozó, politikai, krimi, thriller, igényes próza, igényes szerkesztés.
Mondanám, hogy az élet írta, de Rényi Pál Dániel írta, miután kinyomozta mindezt!

l3v3e>!

Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer Futball és hatalom Orbán világában

Viszonylag ritkábban olvasok politikai irodalmat (bár a Krasztev-Holmes páros Fény kialszikja azért megvolt már idén), de amikor ráveszem magam egyre, akkor jól meggondolom, milyen könyvnek adok bizalmat. Rényi Pál Dániel számomra a MaNcs-ból és persze a 444-ről szerzőként már ismert volt, amikor megláttam, hogy könyvet írt – és legfőként miről –, rögtön tudtam, hogy ez kell nekem.

Bár sose voltam focirajongó (maximum a válogatott és EB/VB mérkőzések lelkes, ám de hozzzá nem értő nézője vagyok), de a futball és a politika viszonyának megértése mindig vonzott. Sokak szerint már a futball is önmagában politika, sőt, ha valamit, hát azt biztosan sikerült bebizonyítania Rényi könyvének, hogy a futball – a sztereotípiákkal ellentétben – Magyarországon sem alulról, hanem éppenhogy felülről indult. Egészen hosszú részt szentel Rényi a Puskás-jelenség (és az előzményei) bemutatásának, és annak, hogy a két háború közti időszakkal szemben – az elit szórakozásából – hogyan lett aztán a munkásvilágig gyűrűző, szotyizós-sörözős (tömeg)szórakoztatás.

Ez utóbbinak az a fontossága, hogy a miniszterelnök sem fentről, hanem inkább – és erre büszke is – lentről jött, egy (ahogy a könyv is idézi a politikai spindoctort, Habony Árpádot) „egyszerű felcsúti srác”. És bár jómagam 2002 óta – ami a könyv szerint is az egyik legdurvább és legmegosztóbb kampány volt valaha, a maga második fordulós 73%-os részvételével – követem a politikát, teljesen más megvilágításba helyzett a könyv egy csomó olyan eseményt, amire én magam már az idő távlatából máshogyan emlékeztem.

A ’94-es buktáról persze tudtam, de a ’98-’02-es kormányzást követő két vereség sokkal inkább megmaradt. Ha valamiben a könyv erős, az éppen az, hogy bemutatja, hogy a szerző szerint Orbán hol érthette meg azt, hogy az egészpályás letámadáson kívül számára sem párton belül, sem azon kívül nem lesz más lehetőség. És persze azt is, hogy ehhez milyen előképek szolgáltak, és hogy Orbán – kis túlzással – a saját focikarrierjében is mindig az érzelmi alapú, feltüzelő játékstílust kedvelte. Persze ezek között rengeteg a teória is, rengeteg az olyan történetmesélés, amit vagy elhiszünk vagy nem, de Rényi kiváló érzékkel húzza össze ezeket a szálakat és teszi fel arra a narratívára, amit Orbán kapcsán megérzett, ez pedig végül tényleg egy kerek egésszé áll össze.

És bár a foci sokszor tényleg csak tölteléknek tűnik, mindig kiderül, hogy a háttérben Orbán számára a politika mellett talán soha semmi más nem volt igazán fontosabb, mint a futball. A Fidesz, de leginkább Orbán története elválaszthatatlan ezektől, a könyv első fele ennek ad kiváló tanúbizonyságot azzal, hogy a Bibós focicsapatok, és úgy általában az egyetemi futballtörténet (ahol a legendák kezdődtek) éveit bemutatja. Orbán számára a mindent komolyan vevő Unitas csapatától az Erdérten át a Felcsút SE-ig hosszasan köveződik az út, de a történet centruma, ahol a legmegbízhatóbb barátok és pályatársak feltűntek, az valahol mindig a pálya körül volt. Akkor és most is.

Lehet a könyv premisszáival egyetérteni meg nem is. Ki-ki a saját politikai vérmérséklete szerint értelmezheti a leírtakat, egy biztos, hogy Rényi egy rendkívül olvasmányos, letehetetlen könyvet írt, telis tele sztorikkal, intrikákkal, összefonódásokkal. Ha másért nem, már emiatt érdemes elolvasni minden a politika iránt érdeklődőnek. Szerintem nem túlzás állítnai azt sem, hogy a modern magyar politikai irodalomban ennek a könyvnek ott van a helye, sőt, ott lesz a helye még 30 év múlva is, amikor ezt a korszakot már csak visszanézetből kutatják majd.

Fehér_Macska>!

Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer Futball és hatalom Orbán világában

ahogy Váncsa István írja az ÉS-ben megjelent kritikájában: „letehetetlen” könyv a Győzelmi kényszer. pedig a magyar közéletről szól, arról a rettenetes valamiről, amiben itt élünk, gyötrődünk, nyúzzuk, öljük egymást a rendszerváltozás óta (az utóbbi években sajnos egyre durvábban erősödő) gyűlölködés, polarizáltság közepette. no meg a fociról, ami a jelenleg regnáló pártvezér mindene, és amire alapozza az országvezetést, hatalomgyakorlást, stb…
szóval pontos, precíz képet kapunk olvasás közben arról, hogy lett az a szörnyűség Magyarországból az elmúlt harminc évben, ami lett. ez így leírva elég ellentmondásos, mégis hihetetlenül élvezetes történet ez. egyszerűen zseniális a párhuzam, ami végigkíséri a fejezeteket, történeteket a foci és a politika között, kapcsolódásában megelevenedve.
azt is mondhatnám, hogy tökéletes személyiség (torzulás) elemzés. az elolvasás után jobban érthetővé válik a jelenünk, de hogy mi volna ebbő az iszonyatból a kiút? ez egyelőre nem körvonalazódik. pedig nagyon gyorsan változnunk és változtatnunk kéne (nekem, magamnak is), ha nem akarjuk, hogy Magyarország végérvényesen valami közel-keletihez hasonló diktatúrává váljon. na de ezen a ponton inkább elcsendesedek.
de tény: nem lehet erről az olvasásélményről úhy írni, hogy az ember ne fejezze ki dühét, csalódottságát, reményvesztettségét a mai magyar közállapotokat illetően.
valahogy el kéne kezdeni beszélni egymással, mindenkinek.

Ribbentrop>!

Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer Futball és hatalom Orbán világában

Nagyon régóta az első könyv, amit képtelen voltam letenni.
Olvasmányos, tényszerű és nem elfogult, egyirányú.

cickány59>!

Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer Futball és hatalom Orbán világában

Vettem egy kötetet belőle, aztán még kettőt meg online is a külföldi rokonoknak.
Egyetlen baj van csak a könyvvel, hogy nem hamarabb készült el, mert sok ember okulására talán jobb lett hamarabb. Mindvégig középen maradó és reális könyv, sok munka van benne, korrajz, felébresztő és a háború kitörésével párhuzamosan olvastam igy nekem picit védőbástya volt hogyha nem hireket akartam olvasni, akkor beleolvastam és ottragadtam a „Győzelmi kényszerben”. Sok jó gondolat is van benne. RPD elég sokat dolgozott vele , nagyon remélem, hogy kedvet kap és ír még könyveket, ha egy picit pihenteti is ezt a ( szerintem triológia lesz belőle) témát és helyette ír valami ugyanugy aktuálisról.

Mátyás_dr_Takács>!

Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer Futball és hatalom Orbán világában

Nem akarok politizálni, nem is azért olvastam el. Ami nagyon tetszett, hogy kvázi ellenzéki újságíró, ennek ellenére nem éreztem ellenzéki hangolást, pártatlanbak tűnt.

Balintsoma>!

Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer Futball és hatalom Orbán világában

Letehetetlen könyv 3 nap alatt olvastam ki. Gyakorlatilag faltam, személyesen én nagy foci rajongó és ismerő vagyok de ezt a könyvet a focitól irtózóknak is jó szívvel tudom ajànláni

szogignem>!

Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer Futball és hatalom Orbán világában

Aki követi a politikát, annak sok újat nem mondott, de segít árnyalni a képet a sok kis érdekes „pletykával”, öltözői sztorival.

Wilhuff_Tarkin>!

A foci Orbán számára nem elsősorban társas játékot vagy szórakozást jelent; őt egészen kiskorától fogva a küzdelem vonzotta. Hogy miként lehet felülkerekedni a másikon. Az ő világában a futball és a politika egyaránt harc, amiben nem az ügyesebbek vagy a szerencsésebbek győzedelmeskednek, hanem azok, akik jobban akarnak az ellenfélnél. Az igazi harcos pedig hajthatatlan, nem lehet tekintettel sem az ellenfélre, sem más körülményre, hiszen a túlélésért harcol.

Kapcsolódó szócikkek: Orbán Viktor
Wilhuff_Tarkin>!

Az igazi szurkoló fanatikus. Ahogy Esterházy Péter írja, „mindent tud, nem hülye, legbelül tudja a reális esélyeket, csak éppen ettől eltekint". Az igazi szurkolót azonban nemcsak ez a vakhit jellemzi, hanem az önként vállalt kiszolgáltatottság is. A szurkoló engedi, hogy a csapatán keresztül részévé váljon egy nagyobb egésznek, hogy feloldódjon és osztozzon a győzelemmel járó dicsőségben és a vereséggel járó bosszúságban egyaránt. Szurkolni épp attól bizsergető érzés, hogy tétje van: egyszerre ígér orgazmikus mámort, és fenyeget fájdalmas csalódással.

Kapcsolódó szócikkek: Esterházy Péter
Wilhuff_Tarkin>!

A szurkoló fogoly; vagy ahogy Esterházy fogalmaz: van neki egy „saját örökléte", a szurkolásnak ugyanis része egyfajta megadás; behódolás a magasabb rendű erő és hatalom, a megváltoztathatatlan előtt. A szurkoló körbeutazza a fél világot csapata után, torkaszakadtából üvölt a lelátón, okoskodik, kalkulál, de valójában tehetetlen; nincs ott a pályán, hogy gólt szerezzen, nem tud az utolsó pillanatban felmenni bólintani, és nem tudja felrúgni az ellenfél egy az egyben kilépő csatárát. A szurkoló, miközben mindenét felteszi a győzelemre, védtelen: mindig és teljesen ki van szolgáltatva saját csapatának. Nem pártolhat el. Lehet elégedetlen, bírálhat, dühünghet is akár, felgyújthat stadiont, megkergetheti akár saját csapata játékosait is – de nem cserélheti le őket.

Wilhuff_Tarkin>!

Orbán ledobja ugyan magáról a politikát a stadionokban, de futball- és politikafelfogása mégis szinte azonos. A kettő számára valójában ugyanannak az éremnek a két oldala. A futballban és a politikai arénában is állandóan ki-ki meccseket játszik, minden pillanatban és minden idegszálával a győzelemre tör. Akármelyik pályára kapcsol is épp, folyamatosan irányítani, sőt uralni igyekszik a játékot.

gesztenye11 >!

A ragaszkodás feltétel nélküli, nem igényel magyarázatos, és időtálló. A csapat: örök. A hű szurkoló számára pedig a győzelem nem egyszerűen fontos, hanem az egyetlen dolog, ami számít.

204. oldal - Megnyerni egy évszázadot

Kapcsolódó szócikkek: győzelem · ragaszkodás · szurkoló
NB14>!

Senki nem gyakorolt akkora hatást Orbánra ebben az időben, mint Berlusconi, akit azóta is az identitáspolitika első európai hírnökeként emleget a külpolitikai szaksajtó. Berlusconi egyszerre volt elsöprően magabiztos, harsány és ellenállhatatlan. A Foreign Policy 2019-ben egyenesen azt írta róla, hogy újpopulista politikájával évtizedekkel megelőzte a modern autokratákat, és már a kétezres évek elején utat mutatott utódainak, többek között Donald Trumpnak, Boris Johnsonnak, Jair Bolsanarónak és Orbán Viktornak is.
Médiabirodalmán keresztül Berlusconi tömegeket heccelt fel a régi elit ellen, önmagát pedig a múlt áldozataként igyekezett feltüntetni.

Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer Futball és hatalom Orbán világában

Kapcsolódó szócikkek: 2019 · Boris Johnson · Donald Trump · Jair Bolsanaro · Orbán Viktor
NB14>!

„Berlusconi volt az első, aki megértette, hogy a mai demokráciákban […] túlbecsülik a tisztességet és a feddhetetlenséget, a fiúöltözők világának stílusa több szavazatot garantál, mint a felvilágosodott érzékenység” – írta róla a világ legtekintélyesebb külpolitikai szaklapja, és ez volt az, amit Orbán már a ’90-es években is megérzett és megértett Berlusconiból.
Berlusconi nem próbálta meg egyesíteni a nemzetet, hanem elkötelezett szurkolói bázist épített. Tartotta magát ahhoz, amit már 1993-ban kijelentett: az újfasisztákkal is előbb szövetkezik, mint a baloldallal. Nem meghaladni, épp ellenkezőleg: döntéseivel és nyelvpolitikájával egyaránt élezni akarta az ideológiai és kulturális konfliktusokat, ezzel hevítve saját, mozgalmi alapon létrehozott támogatói körét.

Kapcsolódó szócikkek: 1993 · Orbán Viktor · Silvio Berlusconi
NB14>!

[…] Később előkerültek életszerűbb magyarázatok is. Fáradtak voltak a magyarok, mert a meccs előtti este rézfúvósok játszottak hajnalig a csapat szállodája előtt. Puskás nem volt teljesen egészséges. Az esős időben felázott pálya a játékot tördelő németeknek kedvezett, akiknek ráadásul cserélhető (csavaros) stoplijaik voltak. Griffith partjelző tévesen intett lest Puskás egyenlítésénél. Hidegkútit semlegesítette Horst Eckel. Sebes, hiába volt fáradt több játékos, nem mert érdemben változtatni a kezdőcsapaton. És így tovább.
1957 januárjában Puskás eladta memoárjait a France Football magazinnak, és ebben azt állította, hogy amikor a finálé után látogatást tett a németek öltözőjében, több játékos a földön fetrengve nyögdécselt; volt, aki a mezét sem bírta levenni, és orvosság szaga terjengett a levegőben. Puskás máshonnét is hallotta már: a nyugatnémeteket tudtukon kívül doppingolták orvosaik. A vádból akkora balhé lett, hogy a magyar csatárt évekig nem látták szívesen Németországban – emiatt ki is kellett hagynia a Real Madrid 1959-es BEK-döntőjét, amit Stuttgartban rendeztek. Más kérdés, hogy 2012-ben a Humboldt és a Münsteri Egyetem kutatói kimutatták, hogy Puskásnak igaza lehetett, és az NSZK-s játékosokba C-vitamin helyett „Hitler-speed” becenevű pervitint (azaz tiszta amfetamint, a manapság kristálymetként emlegetett drogot) fecskendeztek be a meccs előtt.
De ezek a magyarázatok akkor és ott nem enyhítettek a fájdalmon. A magyar közvélemény évekig, sőt évtizedekig sem volt képes feldolgozni a berni tragédiát. A 0:2-ről elbukott döntő megmagyarázhatatlanságát legpontosabban talán Pálffy Aladár vezérszurkoló, a tüntetések egyik szervezője fogalmazta meg Surányi András 1982-es dokumentumfilmjében: „Ezt nem lehet megmérni, nem lehet szavakat találni rá, hogy miért. Ennek nincs miértje. Ennek csak vanja van.”

bmgrapes I>!

Áder évekkel később, miután hosszú időre kivonult a pártpolitikából, elismerte, hogy ebben az időszakban több elnökségi ülés veszekedésbe torkollott, és „a Fidesz szervezeti átalakulásával kapcsolatban voltak komoly vitáink Orbán Viktorral és ma is hiányolom azt a középszintű pártirányítási struktúrát – a megyei szintűt – ami korábban megvolt” A különalkukra épülő személyzeti politikájával, a sajtó felett gyakorolt befolyásával Orbán egyszerűen kiiktatta Ádert a fontosabb döntésekből.

bmgrapes I>!

A forrás szerint is létezhetett hallgatólagos megállapodás a Fidesz és az MSZP között arról, hogy nem engednek kiszáradni egy-két, az aktuális ellenzék számára fontos céget, annak reményében, hogy ha fordul a széljárás, a gesztust a másik fél viszonozza majd. Az MSZP és a Fidesz háttéralkuja állandó téma volt ebben az időben a nagypolitikában. Orbánék egyre nyíltabban dolgoztak az MDF bedarálásán és árulónak állították be egykori választási szövetségesüket, amiért nem engedett a függetlenségéből. Dávid Ibolya, az MDF elnöke 2003 tavaszán bejelentette, hogy önállóan indulnak el a 2004 es európai parlamenti választáson. A fórum népszerű elnöke ezután több pártrendezvényen és interjúban is arról beszélt, információi vannak arról, hogy egyes állami beruházások kihirdetése előtt „kézfogás történt a két nagy párt között azzal a céllal, hogy az állami beruházásokat felülértékeljék”. Dávid többször nyilatkozott arról, hogy a nagypártok 70-30 százalékos arányban osztoztak az így szerzett zsákmányon, attól függően, melyikük volt kormányon. Bár bizonyítékot sose mutatott be, Dávid félreérthetetlenül utalt arra, hogy Puch László MSZP-s pártigazgató és Simicska Lajos egyeztettek az üzletekről a színfalak mögött.