Osztálytalálkozó ​és más mesék inkább felnőtteknek 59 csillagozás

Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek

A megindító történetektől az abszurd írásokon át a már-már gonosz tréfákig vezet az út Rényi Ádám felnőtt mesekönyvében.
A Roald Dahl, Örkény István és Efrájim Kishon világát megidéző néhány perces novellák a közelmúlt és a jelen Magyarországán játszódnak, hősei többségükben ismerős karakterek, mégis jókora meglepetéseket képesek okozni.
A valóság ugyanis a feje tetejére áll ezekben a történetekben, és a rafinált fordulatoknak köszönhetően a szerző egy pillanatra sem hagyja ellankadni olvasója figyelmét. Meséljen akár szakító influencerpárról, egy önérzetes hentesről, gyanúsan magabiztos jósról vagy egy láthatatlanná váló tanárnőről, humor és elgondolkodtató tanulság kéz a kézben járnak ezekben a kisnovellákban.
A magyar irodalom-érettségiken is gyakran elemzett Osztálytalálkozóval együtt harminc írást tartalmazó könyv 2021. áprilisában kerül a boltokba a 21. Század Kiadó gondozásában.

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
204 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635680917
>!
XXI. Század, Budapest, 2021
204 oldal · ISBN: 9789635680924

Kedvencelte 5

Most olvassa 8

Várólistára tette 98

Kívánságlistára tette 158

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

gesztenye63 P>!
Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek

Mintegy felmentésként hangzik el rögvest az első rövid szösszenetben, hogy Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik. S ezzel a frappáns közhellyel máris kanyarodhatunk vissza a kötet előszavához, amelyben megmagyaráztatik a nemes szándék, miszerint élesszük fel a szatíra, a groteszk tömör, csattanós műfaját és idézzünk meg mindjárt olyan klasszikusokat, mint Heltai, vagy Karinthy, de leginkább Örkény, ennek a kényes stílnek megkerülhetetlen idolja. S a szándék maga valóban igen nemes.
Ámde a kivitelezés…

Rényi Ádám írásai tulajdonképpen szépen felépített, gördülékeny, hogy úgy mondjam, mondattanilag és nyelvhelyességileg is tökéletes, kerek alkotások. Ámde, e rövidkék szerkezete sajnos közel sem tudja azt a feszes tempót (megkockáztatom, eszelős menetelést) produkálni, ami a műfaj által megkívántatik, továbbá ezek a novellkák olyannyira próbálnak trendivé, aktuálissá válni, hogy valahol félúton elsikkad az irodalommá nemesülés.

A szerző ráadásul ad magának annyi laufot, hogy az írások az „egyperces” receptből három, öt, vagy akár hétpercessé nyúlhassanak, így lehetővé váljon némi karakterszínezés, környezetmagyarázat, de erre közel sem biztos, hogy az igazán erős írásoknak szüksége lenne. Így valahogy a vége-csattanó, tudniillik amikor például Örkény halottja, név szerint Hajduska Mihályné született Nobel Stefánia (1827-1848) újólag sírba száll, Rényinél nem igazán „csattan”.
Vagyis hát ez az érzés nem a feltétlenül megkövetelt terjedelem (példának okáért 45 szép magyar mondat, nagyrészt egy rövid dialógus) abszolválását követően esik meg a gyanútlan olvasóval, hanem valahol úgy fél/egy perc környékén és a további tölteléket úgy éli meg, mint egy forgalommentes kereszteződés indokolatlanul hosszú, piroslámpás várakozását a kánikulai dögmelegben.

Az meg nyilván adott és megkerülhetetlen örök igazság, hogy ami megírható ebben a világban és azon túl is, az (legalább) egyszer már megíratott… Azonban a rövidpróza egy rendkívül kényes egyensúlyú, érzékeny terület. Számomra ezért ott csúszott meg végleg az addig is billegő építmény, amikor elérkeztem A vértanúhoz és önkéntelenül megképzett lelki szemeim előtt (Darvasi) Szív Ernő Emléktábla című tárcája Az irodalom ellenségeiből, és gyarló mivoltomból fakadóan, az összehasonlítás „bűnébe” estem…

Persze, nyilván kinek-kinek személyes ízlésére bízatik a végső megítélés és mindezek ellenére természetesen ajánlom a kötetet – már csak azért is, mert a rövidpróza egy csodálatos formájának feltámasztására törekszik, vagy legalább annak emléke előtt tiszteleg.

3 hozzászólás
robinson P>!
Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek

Egyértelműen kedvenc lett! Szerettem olvasni, vittek magukkal a történetek, még úgyis, hogy néhol elég könyörtelen, lélekfacsaró világot ábrázol, nem fest rólunk emberekről jó képet. Rényi Ádám jó emberismerő, nyitott szemmel járhat a világban, kiváló megfigyelő lehet. Tökéletesen megidézi a nagy elődöket, Örkény István, Roald Dahl meghökkentő világát. Az egyszerű, hétköznapi kis mesék olyan fricskát adnak, váratlan fordulattal záródnak, ami megdöbbentő és izgalmas végkifejlettel ajándékozza meg az olvasót.

https://gaboolvas.blogspot.com/2021/04/osztalytalalkozo.html

9 hozzászólás
montika P>!
Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek

Néha eljátszom a gondolattal, hogy milyen jó lenne elmenni egyszer egy kreatív írás tanfolyamra. Kiváncsi voltam rá mindig, de fenntartásaim is voltak, vannak.

Rényi Ádám novelláit olvasva, úgy éreztem, mintha részt vettem volna egy kreatív írástechnikai kurzuson, nézzük mit abszolválhattam.
Novellám története legyen olvasmányos, frappáns, érdekelje az olvasómat, aki találjon benne legalább egy szereplőt, eszmét, gondolatot stb., akivel-amivel azonosulni tud. Fusson egy vagy több szálon a történet, de tömörüljön egy sorsfordulat köré. Legyen rövid, ne legyen túl sok cselekvés, legyen viszont csattanója, hogy megjelenhessen a drámaiság vagy a meghökkentés, a feszültségben várt váratlan.

Szépen hangzik mindez elméletben, azonban az, hogy egy novella mitől lesz hiteles, nem függ a megfogalmazott tények valóságtartalmától és a technikai tudástól még nem lesz egy novella.
Mi hiányzik itt? – végig ez járt a fejemben a kötet olvasása közben, szeletenként hántottam le a burkot; a héjat, hogy lássam.
Örkény sokat tudna mesélni, hogy mi is itt a baj, egy helyen pl. arról beszél, hogy a közhelyeket kerülni illik, vagy ha nem, úgy kezdeni kell velük valamit: „a közhelyet csak az teszi közhellyé, ha más közhelyek társaságába soroljuk. Mihelyst a közhelyet kiemeljük elkoptatott közegéből, az élni kezd, lobogni kezd, és értelmessé válik.” link
Rényi Ádám kiemeli őket, felmutatja, majd visszaejti, így a feszültségben várt váratlan bizony kiszámitható, nem kezd el lobogni.
A novella műfaj rövidségét meghazudtolva talán a legnehezebb. A jó novellában tudni kell hallgatni, szűken mérve a legtöbbet mondani, ebben a kötetben ez ritkán sikerül. A történet üssön, mutasson túl önmagán. A megrajzolt kép megmásithatatlanul karcolódjon a lelkembe, mint a legfinomabb rézkarc, a jó novellának ugyanis része vagyok, én egészítem ki a ki nem mondottal.
Örkény Istvánt idézve ismét, ezekben a novellákban „nincs meg a lélek melege..”

spoiler
spoiler

Bea_Könyvutca P>!
Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek

Meghökkentő mesék, ezúttal nem Roald Dahltól, hanem Rényi Ádámtól.

Amolyan Bogoly Berti-féle mindenízű drazsék voltak ezek az írások. Amikor elkezdjük, még fogalmunk sincs, hová fut ki a történet és milyen csavart találunk a végén. Viszont élvezettel olvasgatjuk, egyszerű, olvasmányos stílusban megírt rövid történetek, melyekben akár magunkra, akár családtagunkra, szomszédunkra, barátokra ismerhetünk.

Remek kikapcsolódás, lazítás, szórakozás ezeknek a történeteknek az olvasása. A történetek rövidek, olvasmányosak, én szerettem olvasni őket.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/05/renyi-adam-osztal…

IrodalMacska P>!
Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek

Ha megkérdeznének, hogy milyen könyvet vinnék magammal egy lakatlan szigetre, akkor az első három jelölt között ott lenne „Rényi Ádám: 6-8 oldalas novellák 1000 oldalon” című könyvének végtelenített verziója.

Ezt a kötetet úgy és ott kell kezelni, ami. Fiatalos, friss, aktuális és eszméletlenül szórakoztató. Találunk a kötetben humoros (a Barna lötty című íráson konkrétan hangosan röhögtem), megrázó és groteszk történeteket is. Mindegyik más, egy dolog azonban közös bennük: elindul valamerre az adott történet, majd kevéssel a katarzis előtt vesz egy váratlan fordulatot (oké, néha kiszámítható az a fordulat, de Hadházi László sem vicces a nap 24 órájában) és akkora gellert kap az egész, hogy csak ül az egyszeri olvasó és bólogat, hogy ez jó, csináld még. És Rényi Ádám csinálja is…
A témák széles körűek és valóban aktuálisak (Covid19, strómanok), a hot topic-ok kapcsán a politikai fricska sem maradhat el, mégis okos írások ezek, a témák modernsége nem teszi pongyolává a tartalmat, mint ahogy az sok más kortárs szerző esetében sajnos gyakori hiba.

Mindössze egy kérdés maradt bennem: mikor jön a következő?

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
204 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635680917
2 hozzászólás
Kabódi_Ella P>!
Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek

„De mást soha nem játszottam. Nem is tudnék.”

Karakterorientált lévén nagyon ritkán olvasok novellagyűjteményeket. Sajnos ez a műfaj némileg perifériára szorult mostanra az irodalmi életben, hiszen az olvasóközönség zöme a regényes formát kedveli. Ahogyan az alkotók nagy többsége is. Aki novellát ír, annak bátornak és találékonynak kell lenni. Pár oldalban kell átadnia ugyanis mindazt, ami másoknak sokszor nyolcszáz oldalban sem sikerül maradéktalanul.

Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek c. novelláskötete az idei tavasz egyik vérpezsdítő gyöngyszeme. A 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg, és megkapóan, puritánul elegáns külcsíne tökéletesen tükrözi a benne található kurta mesék hangulatát. A róka motívumot sem gondolom véletlennek. Ezek az abszurd párpercesek rendkívül cselesek. Mindig azt hiszed, tudod hová fog kifutni a gondolatával az író, de mindig tévedsz. Kivétel nélkül.

Mondhatnám, hogy ez a kötet egy jól irányzott balhorog a társadalomnak, de igazából nem hinném, hogy ez lett volna a célja. Piszkálódik, keserédes gúnnyal él, néha kíméletlen, mi több, gonosz, de nem üt öv alá, nem egészen. Ezek a nyúlfarknyi, egérgondolatnyi mesék elgondolkodtatnak a maguk kiadósan gunyoros módján. Esetenként azért lecsap ez az ostor, és elevenbe vág: strómanok, oligarchák, az élet értékét like-ok számában mérő influencerek jobb, ha óvatosan fogyasztják. Rényi rafinált, ötletgazdag, jó humorral megáldott novellista. Történeteinek aktualitása van. Ihletet az életből merít: zsugori kis mindennapjainkból, tévedéseinkből, a sors blőd, váratlan fordulataiból. Kiszínezi, néhol megspékeli egy csipetnyi mágiával, de mégis a földön marad mindkét lábbal. Közérthetően fogalmaz, de egyértelműnek, lineárisnak látszó sugallatai meghökkentő, frappáns fordulatokba torkollanak.

Harminc csattanós végű, viszketeg érzést keltő történet sorakozik fel egymás után a kötetben. Teljesen önállóak, olykor egészen mélyre mennek, de stílusuk és rövidségük miatt nem fájnak igazán, és őszintén megmondom, nem bánom, hogy nem terhelték meg a lelkemet. Igazmondó és csavaros mind, az elsőtől az utolsóig. Némelyik meg tudott hatni. Az idős zongorista az Op.23. c. írásból kifejezetten közel került hozzám azzal a bánatos, egyszerű nagyszerűségével. Tetszett még az Apróhirdetésben leírt bizarr állásinterjúból kiérződő pontos társadalmi kórkép, illetve a Fellobbanó láng ironikus kiábrándultsága is ismerős húrokat pengetett bennem.

Könnyű olvasmány, a lendület sodorja magával az olvasót. Igazából egy este alatt a végére lehet érni, de nem biztos, hogy érdemes ilyen gyorsan átszaladni rajta. Vagy, ha már így alakult, megéri olykor-olykor újra elővenni, ízlelgetni, szemezgetni belőle. Nagyon modern és nagyon hazai írás ez. Életízű. A nagy magyar valóság kacsint ránk belőle, de nem telepszik a mellünkre, nem fojtogat, csak néha kicsit csíp, mint a csalán. Jól átgondolt, erős és kellően mulatságos ahhoz, hogy büntetlenül, néhol már-már tragikomikusan őszinte legyen. Nagyon örülök, hogy engedtem a borítón leskelő ravaszdi kaján csábításának, mert ez a tanulságos, fanyar, bátor és szókimondó humoreszk-bokréta valódi felüdülést jelentett. Köszönöm az élményt, és várom a következőt! Remélem, hogy lesz.

Eredeti bejegyzés a blogban:
https://tisztalappalavilagban.blogspot.com/2021/05/reny…

3 hozzászólás
NemesTimi P>!
Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek

Ó hát én ezt egy délután alatt befaltam. Abszurd, rövid történetekből áll ez a könyv, amelyektől vagy hangosan felkacagtam, vagy elszorult a torkom, vagy pedig szóhoz sem jutottam a döbbenettől.

Kkatja P>!
Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek

A róka megszólított az elején, muszáj volt belenézni, aztán elkapott a történetek hangulata, rövid csattanóssága, fanyarsága és még el is gondolkodhatunk, van tanulság és mondanivaló, mi kellhet még? Ja, a humor, az is van és kell is, mert azért a mi saját magyar valóságunkról ír itt Rényi Ádám, de végre nem a megszokott siránkozó módon, hanem érthetően, élvezhetően! :)
Bár én picit jobban kultiválom a még merészebb, elvontabb sztorikat, csattanókat (pl. Viant vagy Harmsz: Esetek történeteit), nem mondhatok rá semmi rosszat, sőt! :)
Olvassátok és reméljük lesz még folytatás…

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
204 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635680917
latinta P>!
Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek

Jókor került a kezembe.
Amúgy is szeretem a váratlan fordulatokban gazdag novellákat, és itt aztán kaptam belőlük bőven.
Ráadásul a történetek annyira kortársak, hogy időnként azt tapasztaltam magamon, hogy leesett az állam.
Ahogyan egyik kedves rokonom szokta mondani – igaz, nem irodalommal, hanem öltözködéssel kapcsolatban –: „sajnos, jó!” :)
Valóban.
Olvassátok.

ppeva P>!
Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek

Olvastam, olvastam, és töprengtem, mire is hasonlít. Aztán @Kuszma értékelését olvasva világosodtam meg: hát persze! erre itt. Természetesen nem ugyanolyan, de nagyon emlékeztet rá.
Ezek a Rényi-féle meghökkentő mesék helyenként nagyon szórakoztatóak voltak, helyenként kicsit kiszámíthatóak, egy-kettő pedig inkább kabaréjelenet lehetett volna. És épp csak valami pluszt hiányoltam belőlük ahhoz, hogy igazán emlékezetesek maradjanak.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik. Mindenki előadja, hogy bejött neki az élet. Álomállás, álomcég, álomfizetés, álomutazás, álomférj, álomfeleség, álomgyerek.

gesztenye63 P>!

– Nos, ha nem barlangban élte le az elmúlt pár évet, bizonyára tisztában van vele: országunk sikeres működése szempontjából különösen fontos szerepük van az oligarcháknak. Útépítések, médiavállalkozások, sőt egyetemi kuratóriumok sem nagyon működhetnek ma már sikeres oligarchák nélkül. És majdnem kifelejtettem a legfontosabbat: Mi lenne nemzeti sportunkkal, a labdarúgással oligarchák nélkül? Bele se gondoljunk! (…)

Apróhirdetés

robinson P>!

– Dalma asszonyhoz tetszik menni? A tizenegyes a kaputelefonja, mert a hatszázhatvanhatot nem lehetett kiosztani! – hahotázta.

robinson P>!

Klára kitakarított. Mindennap megtette, de most a szokásosnál is alaposabban. Minden a helyére került, semmi nem maradt elöl, ami arra utalt volna, hogy itt ember él.

Bea_Könyvutca P>!

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik. Mindenki előadja, hogy bejött neki az élet. Álomállás, álomcég, álomgyerek. Aztán a lányok húzogatják a ruhájukat, hogy ne látsszon a zöldeslila folt, amit álomférj ejtett egy hosszú és űrtartalmas este után hazatérve az Álompresszóból.

15. oldal

robinson P>!

– Mi van a zsákban fiatalember? – kérdezte Alizka.
– Róka, kezicsókolom – töltötte meg a látogató hangja az udvart.

nagyfrudzs>!

Jogállamban élünk, senki nem követelheti öntől a halálát, csak ajánlhatjuk.

122. oldal (XXI. század, 2021)


Hasonló könyvek címkék alapján

Molnár Vilmos: Az olvasó fizetéséről
Pozsonyi Ádám: Kard ki kard!
Laár András: Laár Pour L'art
Komor Zoltán: Komoráma
Darvasi László: Vándorló sírok
Vöröskéry Dóra: Röpképtelen madarak
Gabriel Wolf: Something Sickly Unique
Muszka Sándor: A lusta dög
Gabriel Wolf: Valami betegesen más
Abafáy-Deák Csillag: Gyilkos karakterek