Egy ​félnótás Párizsban 8 csillagozás

Renée Fallet: Egy félnótás Párizsban

A hagyományosan nagy klasszikus realizmus mellett van egy tipikusan francia realista iskola, melyet a >populista<, azaz >népi< vagy >népies< jelzővel illetnek… A francia populisták elsősorban a városi proletariátus, a külvárosi kisemberek és a kültelki léhűtők sorsát ecsetelik. A francia népiesek mozgalma tiltakozás volt az első világháború utáni >előkelő< és >úri< művészet ellen.. Ma már különben a populizmus nem játszik jelentős szerepet.. Ennek ellenére van néhány fiatal tehetsége, aki elég erős írói vénával rendelkezik ahhoz, hogy egyszer talán túllásson a párizsi >zóna<, az üres telkek szűk horizontján. Említsük meg közülük a Cendars társaságában felnőtt Renée Fallet-t

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Horizont könyvek

>!
Irodalmi, Bukarest, 1969
212 oldal · keménytáblás · Fordította: Szilágyi Júlia

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Lahara ISP
Renée Fallet: Egy félnótás Párizsban

Én sajnáltam Goubit, hogy mindenki hülyét csinált belőle.

>!
ribellina
Renée Fallet: Egy félnótás Párizsban

Imádom,ahogy a félnótás Goubin keresztül láttatja velünk a világot az író.


Népszerű idézetek

>!
Arianrhod MP

És a föld forgott, hátán Goubival, de Goubit ez a legkevésbé sem zavarta, sőt igen kedvesnek tartotta ezt a föld részéről.

4 hozzászólás
>!
Arianrhod MP

– Hej – sóhajtott Courniaulon –, te vagy a legboldogabb, öreg Goubim, semmi gondod.
– Lehet – mondta a lüke –, de pénzem sincs. Courniaulon a szívéhez kapott, hogy meggyőződjön, megvan-e még a tárcája, mely vaskosabb volt, mint a Nyomorultak egykötetes kiadása, és újfent sóhajtott.

>!
Arianrhod MP

Holmi jámbor szamaritánusok egyszer mégis elvonszolták az allier-i Saint-Menoux lükétlenítőbe, hogy a hely elmebajokra szakosított szentje egyszer s mindenkorra lükétlenítse, és adja vissza elmebeli épségét, politikai érettségét, érdeklődését a szellemiek iránt, tudásszomját és a nagyság ama vágyát, mely kortársait jellemzi.

>!
Arianrhod MP

Egy szép napon ugyan a pap közölte vele – gépiesen, épp hogy mondjon valamit –, hogy övé a mennyeknek országa. Szerencsétlen ige! Attól kezdve Goubi űrrepülőnek képzelte magát, és időről időre kiment a mezőre, ébresztőórával a derékszíján, kobakján az elhajigált lomok közt talált bukósisakkal. Jean-Marie Laprune, Catolle apó veje vezette rá véletlenül a holdrepülésnek egy igen egyszerű módjára: e szakértő szerint elég bedugni valahova egy július 14-i petárdát s meggyújtani a gyutacsot.

>!
Arianrhod MP

– És kitől vársz gyereket – vetette közbe Chavon –, kitől? Talán egy kecskétől?
Goubi megsértődött, és fensőbbséggel válaszolt:
– Hitemre, nem! Egy asszonytól, de még milyentől! Egy tucat tenyéren se férne el, amin ülni szokott. A moulins-i Hat Tompor tulajdonosnőjétől.

>!
Arianrhod MP

A kis Chantal, Jean-Marie Laprune rakás gyermeke közül az egyik – hosszúak a tévé nélkül töltött téli esték a Patouilloux uradalomban – odament hozzá. Minden csütörtökön unatkozott.

>!
Arianrhod MP

A közlekedési rendőr remegve, könnyes szemmel igyekezett irányítani egy olyan közlekedést, melynek táblára felvázolt összképe egy Einsteinnak is eszét vette volna.

>!
Arianrhod MP

A rendőr, akit már a „zsaru úr” jókedvre derített, morgott még valamit a kocsifolyam előtt, melyet úgy kellett megfékeznie, mint ahogy annak idején Xerxész korbácsolta a tengert a Hellészpontoszon.


Hasonló könyvek címkék alapján

Christiane Rochefort: Házasság párizsi módra
Adam Bahdaj: A fekete esernyő
Bacsó Péter – Fábry Sándor: 3 Tanú
Horváth Viktor: Tankom
David Lodge: Helycserés támadás
Bodor Károly: Szexkapitány a haverom
Giovannino Guareschi: Don Camillo és a fiatalok
Nick Hornby: Vicces lány
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon
Garaczi László: Hasítás