Rózsa ​& tőr (Harag & hajnal 2.) 66 csillagozás

Renée Ahdieh: Rózsa & tőr

Természetfölötti elemekkel átszőtt mese Az Ezeregyéjszaka meséinek világából. Tragédia, gyilkosság, átok, hűség, árulás és szerelem egy márványpalotában.
A háború szélére sodródó országban Sahrazád kénytelen volt elszakadni szeretett férjétől, Kálidtól, Koraszán mindenható kalifájától. Csatlakozik a Kálid ellenségeinek táborában menedéket lelő családjához és Tarikhoz, gyermekkori szerelméhez. Tarik egy olyan sereg élére áll, amely Kálid hatalmának megdöntésére tör. Sahrazád tulajdonképpen fogoly – kétségbeesetten vergődik szerettei iránti hűségének béklyóiban. Nem hajlandó azonban senki bábjaként élni.
Míg édesapja, Dzsahandár folytatja veszedelmes játékát a varázslatos erőkkel, amelyeket még maga sem ismer, Sahrazád igyekszik felfedezni a saját lényében szunnyadó mágikus hatalmat. Egy ócska szőnyeg és egy indulatos, ám felettébb bölcs fiatalember segítségével mindent megtesz, hogy megtörje az átok erejét, és újra együtt lehessen élete igaz szerelmével.

Eredeti mű: Renée Ahdieh: The Rose & the Dagger

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2017
380 oldal · ISBN: 9786155535888 · Fordította: Robin Edina
>!
Ventus Libro, Budapest, 2017
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155535772 · Fordította: Robin Edina

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Kálid ibn ar-Rasíd · Sahrazád al-Kajzurán · Dzsalál Al-Kourí · Irza al-Kajzurán · Omár asz-Szadík · Rahim al-Din Valad · Tarik Imrán az-Zijád


Kedvencelte 10

Most olvassa 2

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Renée Ahdieh: Rózsa & tőr

"Minden előtte volt, amire csak vágyott. Minden benne lakozott, amire szüksége volt.
S minden hajnalban hálás szívvel ébredt."

Örök kedvenc lett ez a sorozat.
Gyönyörű gondolatok, megható és vicces helyzetek, tengernyi kaland, és egy spoiler csodaszép szerelmi történet. Mindez elég volt számomra, hogy egy felejthetetlen élménnyel gazdagodjak.

9 hozzászólás
>!
Sippancs P
Renée Ahdieh: Rózsa & tőr

Hát vége. El sem hiszem. Négy napon keresztül egy csodás világban éltem, varázsszőnyegek, rózsaillat és fegyverek között, egy nem mindennapi szerelem középpontjában, uralkodók és szolgák árnyékában. Jó volt elveszni ebben a mesében, szurkolni azért, hogy sikerüljön megtörni egy átkot, majd megnyerni egy háborút, közben pedig barátokat és ellenségeket szerezni, szeretni, gyűlölni, remegni az izgalomtól, nagyokat nevetni. És bár a történet vége számomra egy kicsit összecsapott lett, Sazi és Kalid szerelme még biztos, hogy sokáig velem marad.
Olvassátok, megéri!

13 hozzászólás
>!
Wandamaci
Renée Ahdieh: Rózsa & tőr

Tavaly a Harag & hajnalt kikiáltottam 2017 legszebb szerelmes történetének és ezzel együtt hatalmas kedvencet is avattam.
Őszintén bevallva az eleje nem nyűgözött le. Körülbelül az első 100 oldalig nem kötött le, nem érdekelt, nem találtam azt a varázst, amit az első részben felleltem.
Már éppen kezdtem elszomorodni, amikor spoiler Innentől kezdve faltam a lapokat és visszatért a történet jól ismert varázslatossága.
Az első részben inkább az érzelmek kialakulásán, a Kálid és Sazi között lévő különleges kapcson volt a hangsúly. A második rész sokkal izgalmasabb és akciódúsabb volt és a mágikus szál is ki tudott bontakozni. Felfoghatatlan dolgokat művelt az írónő a szereplőkkel és velem is. Egy érzelmi hullámvasútra kerültem és nem tudtam mit hihetek el és mit nem. Ez végig adott egy körömrágós hangulatot az egésznek.
Az már biztos, hogy Kálid bemasírozott a könyves álompasik népes táborába. Sazi is az egyik legszimpatikusabb női főszereplő,akiről valaha is olvastam.
Renée Ahdieh mesterien szövi a történeteit. A sorozat befejező része bőven túlszárnyalta az elsőt. Különleges helyet foglalnak el az olvasmányaim között. Azt hiszem ezt a történetet nem fogom elfelejteni és szívesen fogom levenni a polcomról, hogy újra átéljem a kalandokat.

Az egész sorozat hatalmas kedvenc lett. Mindenképp a felkapott könyvek között lenne a helye, megérdemelné, hogy sokkal több olvasóhoz eljusson.

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.hu/2018/03/renee-ahdieh-rozsa…

>!
Evelena
Renée Ahdieh: Rózsa & tőr

2018-ban a Rebel of the Sands sorozat olvasása nagyon megszerettette velem a keleti kultúra és a fantasy öltözetéből született történeteket.

Itt tényleg számos megkapó leírás szerepel, szívet gyönyörködtető gondolatokkal fűszerezve.
Örültem, hogy a fantasy szál kicsit jobban kibontakozott. A szerelmi vonal is elég megható volt, még meg is könnyeztem.

Azért reménykedtem, hogy spoiler… :(
Vagy csak én voltam így ezzel?

Szép, izgalmas történet, ami a kalandos sivatagba csábít.
De jó lenne még több ilyen…

>!
kellyolvas P
Renée Ahdieh: Rózsa & tőr

Tulajdonképpen azt a romantikus hangulatot vártam a folytatásban, ami jellemezte az első részt, de ennél sokkal izgalmasabbat kaptam, még több mágiát és varázslatot, még több intrikát és hatalmi harcot, és újabb karakterek bevonásával szövevényesebb kapcsolatokat. De maga a cselekmény is gyorsabb ütemű, csak időnként vesz vissza a lendületből a szerző, hogy kicsit emészthesse az olvasó a sok fordulatot.
Nagyon tetszettek az új karakterek, Sahrazád húga, Irza rögtön az elején bekapcsolódik a történetbe és egészen friss hangot hoz, 15 éves, most ébredeznek az érzelmei és van egy érdekes tulajdonsága, nem tud hazudni. Na ez egészen érdekes szituációkat hoz, van ami vicces, de többnyire nehezen evickél át ezeken a helyzeten. Most ismerhettem meg jobban Tarikot is, aki a felesleges harmadik szerepében elég rapszodikusan viselkedik. Persze, hogy dühös, de számomra meglepően jól elfogadja egy idő után, hogy Sazi szíve végérvényesen Kálidé. Tarik legjobb barátja, Rahim is közel kerül az olvasó szívéhez, na meg Irzáéhoz, ami egy nagyon cuki szerelem kialakulását eredményezi. Deszpina okozott még hatalmas meglepetést, fel és le ugrált a megítélésem vele kapcsolatban, egyáltalán a felbukkanásán és a későbbi szerepén.
A főszereplők fényesen ragyogtak, semmi kétség, Sazi királynőnek termett, rengeteget fejlődött, pedig az elején is erős volt és kitartó, mégis sokat hozzá tudott adni a jelleméhez a történet folytatása. Kálidot imádtam, minden megmozdulása okos és erős uralkodót mutat, nehéz út várt rá, és borzalmak is szegélyezték ezt az utat, de végigjárta. A legjobbat akarja a népének és a birodalmának, ezért mindent megtesz és nagyon jól kombinál, pedig sok a kockáztat. Arról már nem is beszélek, mennyire jó volt olvasni a szerelmükről. Minden pasinak tudnia kellett a végére, hogy Sazira még csak ránézni sem lehet ártó szándékkal, mert Kálid kinyírja azt a merész illetőt. Engem cseppfolyóssá olvaszt az ilyen szerelem, imádtam.
Nekem kiemelkedően remek élményt nyújtott ez a sorozat, imádom a mesés-mágikus hangulatát, amit a szerző különleges tehetséggel írt meg, szívvel lélekkel. A polcom ékköve ez a duológia, ti se hagyjátok ki, aki szereti a keleti meséket, biztosan nem fogja megbánni.

>!
molybarby
Renée Ahdieh: Rózsa & tőr

Ez kifejezetten az a fajta könyv, amit csak azért olvasol lassan, hogy később legyen vége. Én is így voltam vele. Igyekeztem minél tovább húzni, de nem tartott sokáig. Egyszerűen annyira magával sodor a történet, hogy muszáj olvasni. Kálid, Tarik. Sahrazádé és még sok szereplő a szívemhez nőtt. Nagyon jól kitalált történet, szép befejezéssel. Persze sajnáltam és mérges is voltam pár szereplőre, de megértem, hogy nem mindenkinek lehet boldog befejezése. És mégis. A végén halálra izgultam magam, egyszerűen nem mertem elhinni, hogy az írónő ezt meg merte tenni, de furfangosan kicselezte magát. (Hála az égnek) Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki szereti a kicsit romantikus, kicsit mesés, szenvedélyes, magával sodró történeteket. Hagyjátok magatokat elrepíteni egy varázsszőnyeggel és merüljetek el a mesék világában ezzel a könyvvel. :)

>!
OctoberRain P
Renée Ahdieh: Rózsa & tőr

-Kálid?
-Igen?
Nem szükséges kimondanod, hogy szeretsz. Tudom, hogy így van.
De…megkérdezhetem, miért nem akarod kiejteni a szádon?

Imádtam! Sahrazád és Kálid meseszerűen csodálatos és csodálatosan meseszerű története teljesen elvarázsolt. Megint.
Jó volt ismét Koraszánba csöppenni, elmerülni a mágiában és azon izgulni, vajon Sahrazád képes lesz-e megtörni az átkot, sikerül-e megmentenie azokat, akiket szeret.
Az írónő gyönyörűen szőtte a történetet. Olvasás közben szinte megelevenedik a lapokon a félig arab, félig misztikus világ.
Csakúgy, mint az első rész, kedvenc lett ez is, és ajánlom minden molynak, aki szereti a romantikus, némi varázslattal fűszerezett történeteket:)

>!
Felixa P
Renée Ahdieh: Rózsa & tőr

A szív önmagáért beszél.

Úgy kezdtem bele a könyvbe, hogy fogalmam sem volt az előzményekről, mivel az első rész nem volt bent a könyvtárban. Ennek pedig nem tudtam ellenállni… Persze, hogy már megint a borító és fülszöveg csábított…
Nem kellett sok oldal ahhoz, hogy felvegyem a történet fonalát és hamar a mesés világban találtam magam. Volt néhány pillanat, amikor azt éreztem, hogy nem kellett volna annyira bő lére ereszteni a dolgokat, mert vannak sokkal fontosabb mozzanatok is, amelyek viszik előre a cselekményt. De a mágia szinte hipnotizált és ezek az eseménytelen sorok szerencsére teljesen köddé váltak. Az egész történet bűvös fonallal lett szőve, hiszen a megpróbáltatások mellett nem maradt el a humor sem. A keleti hangulat, a helyszín, a karakterek mind-mind alátámasztották, hogy érdemes volt elolvasni a könyvet.

>!
reta09
Renée Ahdieh: Rózsa & tőr

A könyv egy Ezeregyéjszaka meséje újragondolás. Van benne szerelem, árulás, vívódás, egy kis mágia, minden elem megvan, hogy egy lebilincselő könyvet vegyél a kezedbe, viszont nem jut túl az áltagos megoldásokon. Legalábbis számomra. Jobban tetszett, mint az első rész, hamarosan hozok róla értékelést.

A cím szimbolikája nagyon tetszik, az első rész Harag és hajnal utalása nem hozott úgy lázba, mint ez. A rózsa a szülői családra, az apjára, a tőr pedig a választott családra, Kálidra utal. Ezt nagyon jól eltalálta az írónő.

Számomra nagyon klisés és túlírt volt. A ruhák és ételek leírása túl részletes volt. Kicsit már több mágia volt benne, mint az előzőben, de szerintem nem aknázta ki eléggé az ebben található lehetőségeket. Az érzelmekre volt helyezve a hangsúly. Minden karakter nagyon egysíkű. A szép szép, a gonosz gonosz, a bátor bátor. Jobb lett volna, ha a szereplők több teret kapnak a kibontakozásra.

Bővebben:
https://habarkonyveskocsma.blogspot.com/2018/07/renee-a…

>!
zsuzana P
Renée Ahdieh: Rózsa & tőr

Gyönyörű kis mese felnőtteknek. Engem teljesen elvarázsolt. Nagyon sajnálom, hogy magyarul nem adták ki a kiegészítő fejezeteket, mert olvastam volna még tovább. És Tarik ne szomorkodj, jövök. ;)


Népszerű idézetek

>!
Tóth_Orsolya_3 P

– Szeretlek – suttogta Sahrazád. – Te vagy mindaz, ami vagyok.
– Te pedig mindaz, aki leszek.

>!
Tóth_Orsolya_3 P

Az igazi erő nem az uralkodásról szól. Hanem hogy felismerd, mikor van szükséged segítségre, és van bátorságod el is fogadni.

>!
Tóth_Orsolya_3 P

A jövőd nincs kőbe vésve, drága csillagom. Az érme sokszor megfordul, mielőtt földet ér.

>!
Tóth_Orsolya_3 P

…a bizalom nem ajándék. Hanem kiérdemelt jutalom.

>!
molybarby

– Későre jár – törte meg Kálid a csendet. – Aludnod kellene.
– Miről beszélsz? Nem is csinálok semmit.
– Hagyd abba a mosolygást, és aludj inkább!
– Honnan tudod egyáltalán, hogy mosolygok? Hiszen nem is nézel rám.
– Érzem, ahogyan mosolyogsz, Sazi.

>!
Tóth_Orsolya_3 P

A szavak mögött rejlő hatalom az ember felelőssége.

>!
Sippancs P

– Te… lelkiismeretlen, ostoba bolond.
– Milyen kedves tőled!
– Engedélyt kérsz tőlem, hogy feleségül vehesd?
– Nem hajlandó hozzám jönni. (…)
-– Máris megkedveltem a lányt.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dzsalál Al-Kourí · Kálid ibn ar-Rasíd
>!
Sippancs P

– Most könnyű. Könnyű azt mondani, amit csak akarsz egy múló pillanatban. Ezért várakozik rád egy egész hárem a szobád előtt, és ezért nem akar feleségül menni hozzád a gyermeked anyja. – Kálid a palota felé vette az irányt.
– Akkor hát mégis mi a helyes válasz, szaídi? Mit kellett volna felelnem? – kiáltotta Dzsalál az ég felé végső elkeseredésében.
– Mindig.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dzsalál Al-Kourí · Kálid ibn ar-Rasíd
>!
Tóth_Orsolya_3 P

Meg kell tanulnod betartani az ígéreteidet, csillagom. Mert semmit sem ér az ember, aki képtelen teljesíteni az ígéreteit.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alwyn Hamilton: A szultán foglya
Cassandra Clare: Az angyal
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Laini Taylor: Vér és csillagfény napjai
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Meg Cabot: Ébredés
Rachel Vincent: Lélektolvajok
Tonya Hurley: Szellemlány