Harag ​& hajnal (Harag & hajnal 1.) 247 csillagozás

Renée Ahdieh: Harag & hajnal

A véreskezű, ifjú uralkodó birodalmában minden hajnal szívszaggató bánattal köszönt egy újabb szerencsétlen családra. Kálid, Koraszán tizennyolc éves kalifája egy szörnyeteg. Minden éjszaka új feleséget választ, ám amint felvirrad a reggel, selyemzsinórral kioltják a nő életét. Amikor a tizenhat esztendős Sahrazád legkedvesebb barátnője is áldozatul esik, a lány bosszút esküszik, és önként vállalja a következő menyasszony tragikus szerepét.
Éjszakáról éjszakára sikerül bűvöletbe ejtenie férjét varázslatos történeteivel, így kerülve el a végzetét. Lassan felfedezi, hogy Kálid egészen más, mint amilyennek képzelte. A rettegett szörnyeteg valójában egy megkínzott szívű ifjú. Sahrazád kész érzelmei ellenére is bosszút állni Kálidon a megannyi elvett életért. Vajon győzedelmeskedhet szerelmük a mesékből és titkokból szőtt világban?

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Ventus Libro, Budapest, 2016
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155535550 · Fordította: Robin Edina
>!
Kossuth, Budapest, 2016
384 oldal · ISBN: 9786155535673 · Fordította: Robin Edina

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Kálid ibn ar-Rasíd · Sahrazád al-Kajzurán · Dzsalál Al-Kourí · Deszpina · Irza al-Kajzurán · Rahim al-Din Valad · Tarik Imrán az-Zijád · Dzsahandár al-Kajzurán · Omár asz-Szadík


Kedvencelte 49

Most olvassa 5

Várólistára tette 260

Kívánságlistára tette 183

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

Elképesztő. Magamtól sosem választottam volna, a borítója miatt, de itt a molyon többen is ajánlották. Ezzel együtt is hetekig tologattam, aztán gyakorlatilag egy helyből elolvastam. Kelet világa, az Ezeregyéjszaka meséi, némi mágia ötvözete ez a fantasy, nagyon jó arányokkal. A főszereplők nem egyértelműen pozitív szereplők, de kedvelhetőek a gyarlóságaik. Az elején nehezen barátkoztam meg a nevekkel, és a szereplők sokaságával, de aztán egészen belejöttem. Szívesen olvastam volna róluk, a múltjukról többet. Nekem elbírt volna még néhány mesét a könyv.
Valószínűleg a történet kidolgozottsága is hagy némi kívánnivalót, de annyira varázslatos volt a bagdadi hangulattal, hogy egyáltalán nem zavartak az érzelmi hullámok, és a főszereplők motivációjának gyors változásai. De a cselekményt is lehetett volna még írni.
Mégis teljesen maximális pontszámos nálam a mássága, különlegessége és a hangulata miatt. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a romantikus fantasyt.

Naiva P>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

Magam sem értem, miért gondoltam azt, hogy ez egy lightos ifjúsági könyv. Ahogy azt sem, miért olvasták ilyen kevesen eddig. Biztos vagyok benne, ha egy népszerűbb kiadó gondozásában jelent volna meg, akkor talán egy sokkal népszerűbb könyvről lenne szó. Olvastam már Renée Ahdieh-től csak angolul és le voltam az írásmódjától nyűgözve. Ez a történet tulajdonképpen az 1001 éjszaka retellingje volt, igényesen és nagyon élvezhetően megírva. Szeretem a rejtelmes és igen titokzatos arab fantasy világot és a lassan kibontakozó romantikus történeteket. Ez a könyv pedig mindezt magában hordozta.
Az egyetlen negatívum, amin képtelen voltam szemet hunyni; spoiler Onnantól kezdve pedig nem csak a józan eszét veszítette el a hősnő, hanem az eredeti célnak sem lett további értelme. Minden esetre alig várom, hogy elkezdjem a folytatást, mert még így is varázslatos olvasmány volt.

DarknessAngel>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

Azta! Ez valami isteni volt!♡
Már az eleje érdekesen indított, és szerencsére később csak még jobb lett. A bonyolult nevekkel minden könyv elején bajban vagyok, de szerencsére hamar belerázódtam. Nagyon tetszett, hogy nem csak egy szemszögből követhetjük a történetet, így sokkal többet megtudhattunk másokról is nem csak Sahrazádról. Kálid személyisége eléggé meglepett, főleg Sahrazád hatalmas gyűlölelete után. Egyáltalán nem ilyen pasira számítottam. Mármint, azt tudtam, hogy valami van a háttérben, így nem lehet velejéig gonosz, de azt hittem sokkal félelmetesebb benyomást fog kelteni. Panaszkodni viszont nem fogok, mert szerintem nagyon kedvelhető karakter Kálid ^-^
A romantikus szál aaannyira jó volt! Igazából csak Sahrazán részéről mondható el, hogy ez egy utállak-szeretlek sztori lett, és még így is nagyot ütött. Tiszta Szépség és szörnyeteg… csak arab kiadásban. Legalábbis engen erre emlékeztetett.
A végét viszont nem értem, hogy Dzsalál miért döntött így. Muszáj lesz minél hamarabb folytatnom.

4 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

Elég régóta várólistás volt nálam ez a könyv, a figyeltjeim mind jószívvel ajánlották. Nem is csalódtam, mert egy jó kis Ezeregyéjszaka újramesélés, egy kis Szépség és Szörnyeteg vagy Kékszakáll csavarral. Sazi egy bátor, ámde elég önfejű hősnő, aki egy kicsit nagyobbat harapott, mint amennyit le tud nyelni. A királyt ugyanis nem olyan könnyű eltenni láb alól. Kalid sem az egysíkú gazember, nehéz döntéseket hoz, amelyek felörlik a lelkét. A szerző remek stílusban pörgeti az eseményeket és lobbantja lángra hőseink szívét.
A befejezés sajnos cliffhanger, sürgősen beszerzendő a folytatás.

Wandamaci__könyvkuckója P>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

A Harag & hajnaltól valamiért ódzkodtam. Elsősorban szerintem a borító a hibás érte, valahogy egy felejthető könyvnek tűnik és mivel ennyire válogatós lettem az utóbbi időben sokszor félretoltam.
Szerencsére most azonban belevágtam és ez lett az idei év legszebb szerelmes története, amit eddig olvastam.
A karaktereket egyből megkedveltem. Sazi nagyszájú, cseppet sem félénk, talpraesett lány, aki szemrebbenés nélkül felesel a kalifával, akinek így még jobban felkelti az érdeklődését.
A kalifa, Kálid rendkívül titokzatos, megfontolt és pesszimista és hiába tudom a fülszövegből miket tett mégsem volt egy pillanatra sem unszimpatikus, inkább kíváncsi voltam milyen titok lappang a lelkében.
A molyon a címkék között feltűnt a Young Adult, ami szintén elbátortalanított, mivel úgy érzem ebből már kinőttem, viszont erről a műről meg nem mondtam volna, hogy YA. Sokkal érettebb a viselkedésük, nincsenek értelmetlen drámák vagy hisztik. Felüdülés volt végre drámázásoktól mentes könyvet olvasni.
A problémák, amik felmerültek valóságosak voltak és érezhető volt a két karakter fejlődése.
Nem gondoltam, hogy egy ilyen csodának nyitom fel a fedelét, de teljesen elvarázsolt, végre hosszú idő után ismét hatalmas kedvencet avathattam!

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.hu/2017/09/renee-ahdieh-harag…

6 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

„Mert az égvilágon semmi, sem a nap, sem az eső, még a legsötétebb égbolt legragyogóbb csillaga sem érhet fel a csodával, amit te jelentesz nekem.”

Minden képzeletemet felülmúlta ez a könyv. *-*
Egyik kedvenc világomban, az arab világban játszódik a történet, ahol most igazán varázslatos dolgoknak lehettem részese. Izgalmas kalandok, fájdalmas és csodaszép gondolatok, valamint egy gyönyörű szerelem rabolta el örökre a szívemet.
Izgatottan várom, mi mindennel fog a 2.rész elvarázsolni.

Sippancs P>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

Három dolgot szeretnék csak mondani.
1. Édes istenem, mi volt ez a vég???
2. Kálid. ♥
3. Valaki verje meg a Ventus Libro Kiadó marketingesét, mert valamit nagyon nem jól csinál. Hol a fenében bujkált ez a könyv majdnem egy évig?

17 hozzászólás
Kollár_Betti I>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

„A szerelem már önmagában is óriási hatalom, szaídi. Szerelemért az emberek a lehetetlent is képesek vállalni… és gyakran el is érik.”

Szerettem, tetszett és amint tudok, rohanok a könyvtárba a második részért. Érzéki volt, nem pörgős, de izgalmas és magával ragadó. Különösen tetszett, hogy arab világban játszódik, egy csomó minden újat tanultam, miközben faltam a sorokat. Igazság szerint már az ajánlónál megvett magának az írónő, szerintem ez volt az egyik legszebb ajánló, amit valaha olvastam.

Evelena P>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

Igazi csemege azoknak, akik szeretik a jól ismert Ezeregy éjszakát. Már a második arab kultúra alapjain nyugvó fantasy sorozat, amit idén olvasok és nagyon tetszik ez a stílus.
Olyan, akár egy mesevilágba való csöppenés, szinte éreztem az illatos olajok, a fűszerek illatát, láttam magam előtt a palotát, a kertet, a szereplők is élénken megjelentek előttem. A mesék voltak azok, amiket a leginkább vártam, mindegyiknél kellemes borzongás járt át. Aztán átterelődött a hangsúly a jelenben történtekre, a mesék elhalványultak nos, ezt egy kicsit sajnáltam, mert szerettem volna olvasni többet is.
Már a történet kezdetén felmerül az a fantáziát izgató rejtély, amire az egész könyv épül. Érdekes a várakozás arra, hogy kiderüljön az igazság. Ami aztán meglepő azért, de kicsit jobban is ki lehetett volna fejtve.
Kálid annyira meghatározó szereplő, hogy nem is éreztem igazán szerelmi háromszögnek azt, ami annak készült.
Valamilyen erő húzott ehhez a könyvhöz és érthető is, elvarázsolt. Utazzatok ti is erre a sivatagi tájra, ahol ott a varázslat, az ármány és az oly vágyott szerelem.

1 hozzászólás
molybarby>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

Nagyszerű első könyvnek mondanám ezt az írónőtől. Remekül felépített történet volt, bár azért annyira nem lepődtem meg a történéseken. Mégis valahogy ez a félig arab, félig misztikus világ magával ragadta az embert, kicsit visszarepültünk a mesék világába, ahol feltűntek az olyan szereplők mint Aladdin, vagy az Ezeregy éjszaka meséi. Sázi vívódása önmagával teljesen érthető volt, de szerintem elég könnyen lemondott Tarikról spoiler. Tarikot amennyire bírtam az elején, a vége felé már kicsit inkább idegesített. spoiler Kálid nagyon szimpatikus volt nekem. Nem próbálta megjátszani magát. Voltak titkai és a titkokat nehéz megosztani mással, főleg ha ennyire komolyak. Rá vagyok a leginkább kíváncsi, hogy mi lesz vele a következő részben. Szerintem érdemes elolvasni. Főleg azoknak lesz érdekes, akik nem nagyon szoktak arabos könyveket olvasni. A különféle kifejezések elöször furcsák voltak, de a könyv hátuljában található egy kis szótár is. Bár a szövegkörnyezetből is elég jól meg lehet érteni, hogy mi mit jelent. :)


Népszerű idézetek

Nymeria96>!

– Neked is gyönyörű a nevetésed. Mint a holnap ígérete […]

3 hozzászólás
Sippancs P>!

– Akkor hát senkit sem szándékozol szeretni, egész hátralévő életedben? Csupán… dolgokat?
– De igen. Csak éppen valami többet keresek.
– A szerelemnél is többet?
– Úgy van.
– Nem túl önző a gondolat, hogy többet érdemelsz, Kálid ibn ar-Rasíd?
– Talán önzőségre vall, ha olyasmire vágyom, ami nem változik a szél járásával? Ami nem omlik össze a megpróbáltatás első jelére?
– Olyasmire vágysz, ami nem létezik. Csakis a képzeletedben.
– Nem. Olyasvalakit keresek, aki képes a felszín alá látni… Egy egyenrangú párt.
– Na és honnan fogod tudni, ha netán tényleg ráakadsz erre a megfoghatatlan lényre? – vágott vissza Sahrazád.
– Úgy gondolom, hogy hasonló lesz a levegőhöz. Mint amikor az ember lélegzethez jut.

217-218. oldal

Kollár_Betti I>!

– Ez a nyomorult madár ki nem állhat engem.
– Mert jó emberismerő.

SzRéka P>!

A szerelem már önmagában is óriási hatalom, szaídi. Szerelemért az emberek akár a lehetetlent is képesek vállalni… és gyakran el is érik.

Kapcsolódó szócikkek: Sahrazád al-Kajzurán
Sierra_Bell>!

– Egyetlen könyvért jöttünk ide ma éjjel, Baba?
– Csak egy könyvért, gyermekem. Csupán ezért az egyért.
– Bizonyára nagyon különleges.
– Minden könyv különleges, drágám.

36. oldal, A köztes fátyol (Ventus Libro, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Dzsahandár al-Kajzurán · Irza al-Kajzurán
Tóth_Orsolya_3 P>!

Nincs a világon senki, akivel szívesebben várnám a hajnalt.

Kapcsolódó szócikkek: Kálid ibn ar-Rasíd · Sahrazád al-Kajzurán
Tóth_Orsolya_3 P>!

Mert az égvilágon semmi, sem a nap, sem az eső, még a legsötétebb égbolt legragyogóbb csillaga sem érhet fel a csodával, amit te jelentesz nekem.

Kapcsolódó szócikkek: Kálid ibn ar-Rasíd
Wandamaci__könyvkuckója P>!

– Egy nálam bölcsebb ember azonban egyszer azt mondta, hogy a szótlanok a legokosabb emberek a világon…
[…]
– Mert mindent meghallanak.

Kollár_Betti I>!

– Ma reggel nem ott voltam, ahol lennem kellett volna. Tegnap éjjel pedig nem ott voltam, ahol lenni szerettem volna.

Kollár_Betti I>!

– Bizonyítsd be, hogy egy igazi férfi nem fitogtatja, hogy valami az övé. Egyszerűen csak az övé.


A sorozat következő kötete

Harag & hajnal sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Mary E. Pearson: Az árulás szíve
Soman Chainani: Jótett helyébe
Stephanie Garber: Volt egyszer egy összetört szív
Stephanie Garber: Legendary
Shelby Mahurin: Kígyó & Galamb
Anna Banks: Nemezis
Tea Stilton: Az álom királynője
Victoria Aveyard: A király ketrece
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs