Harag ​& hajnal (Harag & hajnal 1.) 150 csillagozás

Renée Ahdieh: Harag & hajnal

A ​véreskezű, ifjú uralkodó birodalmában minden hajnal szívszaggató bánattal köszönt egy újabb szerencsétlen családra. Kálid, Koraszán tizennyolc éves kalifája egy szörnyeteg. Minden éjszaka új feleséget választ, ám amint felvirrad a reggel, selyemzsinórral kioltják a nő életét. Amikor a tizenhat esztendős Sahrazád legkedvesebb barátnője is áldozatul esik, a lány bosszút esküszik, és önként vállalja a következő menyasszony tragikus szerepét.
Éjszakáról éjszakára sikerül bűvöletbe ejtenie férjét varázslatos történeteivel, így kerülve el a végzetét. Lassan felfedezi, hogy Kálid egészen más, mint amilyennek képzelte. A rettegett szörnyeteg valójában egy megkínzott szívű ifjú. Sahrazád kész érzelmei ellenére is bosszút állni Kálidon a megannyi elvett életért. Vajon győzedelmeskedhet szerelmük a mesékből és titkokból szőtt világban?

„A mesék ámulatba ejtő igazgyöngye. Ne lepődjön meg az olvasó, ha egyszer csak elhomályosulnak kezében a lapok, és hirtelen egy perzselő,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Ventus Libro, Budapest, 2016
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155535550 · Fordította: Robin Edina
>!
Kossuth, Budapest, 2016
384 oldal · ISBN: 9786155535673 · Fordította: Robin Edina

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Kálid ibn ar-Rasíd · Sahrazád al-Kajzurán · Dzsalál Al-Kourí · Rahim al-Din Valad · Tarik Imrán az-Zijád · Deszpina · Dzsahandár al-Kajzurán · Irza al-Kajzurán · Omár asz-Szadík


Kedvencelte 42

Most olvassa 7

Várólistára tette 204

Kívánságlistára tette 122

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Naiva P>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

Magam sem értem, miért gondoltam azt, hogy a lightos ifjúsági könyv, ahogy azt sem, miért olvasták ilyen kevesen eddig. Biztos vagyok benne, ha egy népszerűbb kiadó gondozásában jelent volna meg, akkor talán egy sokkal népszerűbb könyvről lenne szó. Olvastam már Renée Ahdieh-től csak angolul és le voltam az írásmódjától nyűgözve. Ez a történet tulajdonképpen az 1001 éjszaka retellingje volt, igényesen és nagyon élvezhetően megírva. Szeretem a rejtelmes és igen titokzatos arab fantasy világot és a lassan kibontakozó romantikus történeteket. Ez a könyv pedig mindezt magában hordozta.
Az egyetlen negatívum, amin képtelen voltam szemet hunyni; spoiler Onnantól kezdve pedig nem csak a józan eszét veszítette el a hősnő, hanem az eredeti célnak sem lett további értelme. Minden esetre alig várom, hogy elkezdjem a folytatást, mert még így is varázslatos olvasmány volt.

Wandamaci>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

A Harag & hajnaltól valamiért ódzkodtam. Elsősorban szerintem a borító a hibás érte, valahogy egy felejthető könyvnek tűnik és mivel ennyire válogatós lettem az utóbbi időben sokszor félretoltam.
Szerencsére most azonban belevágtam és ez lett az idei év legszebb szerelmes története, amit eddig olvastam.
A karaktereket egyből megkedveltem. Sazi nagyszájú, cseppet sem félénk, talpraesett lány, aki szemrebbenés nélkül felesel a kalifával, akinek így még jobban felkelti az érdeklődését.
A kalifa, Kálid rendkívül titokzatos, megfontolt és pesszimista és hiába tudom a fülszövegből miket tett mégsem volt egy pillanatra sem unszimpatikus, inkább kíváncsi voltam milyen titok lappang a lelkében.
A molyon a címkék között feltűnt a Young Adult, ami szintén elbátortalanított, mivel úgy érzem ebből már kinőttem, viszont erről a műről meg nem mondtam volna, hogy YA. Sokkal érettebb a viselkedésük, nincsenek értelmetlen drámák vagy hisztik. Felüdülés volt végre drámázásoktól mentes könyvet olvasni.
A problémák, amik felmerültek valóságosak voltak és érezhető volt a két karakter fejlődése.
Nem gondoltam, hogy egy ilyen csodának nyitom fel a fedelét, de teljesen elvarázsolt, végre hosszú idő után ismét hatalmas kedvencet avathattam!

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.hu/2017/09/renee-ahdieh-harag…

6 hozzászólás
Sippancs P>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

Három dolgot szeretnék csak mondani.
1. Édes istenem, mi volt ez a vég???
2. Kálid. ♥
3. Valaki verje meg a Ventus Libro Kiadó marketingesét, mert valamit nagyon nem jól csinál. Hol a fenében bujkált ez a könyv majdnem egy évig?

17 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

„Mert az égvilágon semmi, sem a nap, sem az eső, még a legsötétebb égbolt legragyogóbb csillaga sem érhet fel a csodával, amit te jelentesz nekem.”

Minden képzeletemet felülmúlta ez a könyv. *-*
Egyik kedvenc világomban, az arab világban játszódik a történet, ahol most igazán varázslatos dolgoknak lehettem részese. Izgalmas kalandok, fájdalmas és csodaszép gondolatok, valamint egy gyönyörű szerelem rabolta el örökre a szívemet.
Izgatottan várom, mi mindennel fog a 2.rész elvarázsolni.

molybarby>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

Nagyszerű első könyvnek mondanám ezt az írónőtől. Remekül felépített történet volt, bár azért annyira nem lepődtem meg a történéseken. Mégis valahogy ez a félig arab, félig misztikus világ magával ragadta az embert, kicsit visszarepültünk a mesék világába, ahol feltűntek az olyan szereplők mint Aladdin, vagy az Ezeregy éjszaka meséi. Sázi vívódása önmagával teljesen érthető volt, de szerintem elég könnyen lemondott Tarikról spoiler. Tarikot amennyire bírtam az elején, a vége felé már kicsit inkább idegesített. spoiler Kálid nagyon szimpatikus volt nekem. Nem próbálta megjátszani magát. Voltak titkai és a titkokat nehéz megosztani mással, főleg ha ennyire komolyak. Rá vagyok a leginkább kíváncsi, hogy mi lesz vele a következő részben. Szerintem érdemes elolvasni. Főleg azoknak lesz érdekes, akik nem nagyon szoktak arabos könyveket olvasni. A különféle kifejezések elöször furcsák voltak, de a könyv hátuljában található egy kis szótár is. Bár a szövegkörnyezetből is elég jól meg lehet érteni, hogy mi mit jelent. :)

Evelena>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

Igazi csemege azoknak, akik szeretik a jól ismert Ezeregy éjszakát. Már a második arab kultúra alapjain nyugvó fantasy sorozat, amit idén olvasok és nagyon tetszik ez a stílus.
Olyan, akár egy mesevilágba való csöppenés, szinte éreztem az illatos olajok, a fűszerek illatát, láttam magam előtt a palotát, a kertet, a szereplők is élénken megjelentek előttem. A mesék voltak azok, amiket a leginkább vártam, mindegyiknél kellemes borzongás járt át. Aztán átterelődött a hangsúly a jelenben történtekre, a mesék elhalványultak nos, ezt egy kicsit sajnáltam, mert szerettem volna olvasni többet is.
Már a történet kezdetén felmerül az a fantáziát izgató rejtély, amire az egész könyv épül. Érdekes a várakozás arra, hogy kiderüljön az igazság. Ami aztán meglepő azért, de kicsit jobban is ki lehetett volna fejtve.
Kálid annyira meghatározó szereplő, hogy nem is éreztem igazán szerelmi háromszögnek azt, ami annak készült.
Valamilyen erő húzott ehhez a könyvhöz és érthető is, elvarázsolt. Utazzatok ti is erre a sivatagi tájra, ahol ott a varázslat, az ármány és az oly vágyott szerelem.

1 hozzászólás
Evika82 P>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

Hogy én miért halogattam ennyit ennek a könyvnek az olvasását?!
Teljesen elvarázsolt ez a „mese”. A helyszín, a szereplők, a történések.
Imádtam Sahrazád-ot, ezt a talpraesett, önfejű, szókimondó lányt, és rögtön a szívembe lopta magát Kálid is, ez a sokat szenvedett, titokzatos „fiú”. És persze mindenképp említést kell tennem Dzsalál és Deszpina párosáról is. Nagyon jó mellékszereplők, akik nélkül sokkal unalmasabb lett volna a történet.

Démonika>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

Jézusom, hogy lehettem ennyire előítéletes barom, hogy nem akartam ezt elolvasni!!! *_*
Holott egyszerűen csodálatos volt, és már alig várom a következő részt!

Először nem akartam elolvasni, mert eléggé rosszul a borító alapján ítéltem, és azt hittem, hogy ez is egy lesz, az ilyen csöpögős, arab világot csak éppen érintő erotikus könyvek közül. Ezzel félre is tettem, és soha nem állt szándékomban elolvasni. Aztán végül valami erős sugallatra, az egyik lyukas órámon csak beleolvastam, mire teljesen magába szippantott, és egyszerűen a kezemhez tapadt!

A történet, iszonyatosan érdekes volt! Lebilincselő, olvasmányos, ráadásul Ahdieh olyan képszerűen ír, hogy elég volt egy két szó, máris megelevenedett előttem az a csoda amit teremtett.
Eszméletlenül felemelő volt végre valahára egy olyan könyvet olvasni ami nem az US-ában vagy Angliában játszódik, és nem vagy instant Alkonyat fantasy, vagy szenvedős Young Adult.
Sokkal de sokkal több olyan könyvet kéne kiadni nálunk is, amik teljesen más, titokzatos és ismeretlen világokat tárnak az olvasók szeme elé.
Mint ahogy például ez is volt!

A Harag és Hajnal egy elragadó könyv, mély érzelmekkel, kötelesség tudattal, egy adag misztikummal, és egy csipet mágiával. Mindezt olyan csodálatosan szőve össze, hogy bár tisztában vagyok milyen helyzetek uralkodnak most arra fele amerre a könyv játszódik, és közel sem olyan kegyeleten tündérmese mint a könyvben mégis elemi erővel vágytam rá, hogy élőben is részese lehessek ennek az egésznek.

A történet pörgős volt, tele fordulatokkal, szóval emiatt tényleg szinte lehetetlen volt letenni, és a csak még egy fejezet taktika sem vállt be, mert minden fejezet tartogatott valami meglepetést. Mindemellett imádtam Shazi színes, meséit.

A szereplők remekül megmunkáltak voltak, egyediek, önállóak. Akik életre keltek a lapokon.

Sahrazád: Egy igen erős, kissé badass, céltudatos, furfangős női karakter, akinek a szemszögéből nagyon szívesen olvastam ezt a sztorit. Nem nyafogott, szenvedett, vagy csak annyit ami még teljesen elviselhető hanem egyszerre hallgatott a szívére és az eszére.

Kálid: Mivel Shazi szemszögéből át láttam őt, ezért úgy változott a Kálidról alkotott véleményem, ahogyan Shazié is. de nem spoilerezek Az írónő egy tökéletesen összetett, komplikált személyiséget alkotott meg Kálid személyében. Egyszerre lehetett néha, elveszett gyermeknek, néha pedig egy igazi félelmet nem ismerő harcosnak látni, aki valóban méltó a trónra. Mind emellett Ahdieh millió érzelemmel ruházta fel, amit tökéletesen sikerült átadnia.

Tarik: Pf ezek a szerelmi háromszögek… Többnyire mindig kitudom választani az én favoritom, ahogyan most is, ám itt roppant nehéz volt. Mivel Tarik nem egy elhanyagolható kis senki. Hanem egy erős férfi, aki bármit megtenne a lányért, akit teljes szívéből szeret. Segítőkész, bátor, ravasz, vakmerő. a hős páncélos lovag…

Deszpina: szerettem a kettősségét, hogy olyan volt akár egy csörgőkígyó és egy kétélű penge keresztezése. Soha nem lehetett tudni, hogy most baráti vagy kémnői kötelezettségeinek tesz-e eleget, mégis roppant szerethető volt.

Csupa nagybetűvel: IMÁDTAM ezt a könyvet, egy megelevenedett csoda volt. Amit minél több embernek el kéne olvasnia, hogy ők is átélhessék ezt az érzelmes kalandot.
Nagyon remélem, hogy hamarosan jön a folytatás, mert az írónő roppant kegytelen függővéggel fejezte be az első részt!!

UI: Többi ehhez hasonló könyvet a magyar könnypiacra!! :)

7 hozzászólás
abstractelf>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

Ez az a könyv, amit élvezetes olvasni, de közben akad benne bőséggel hiba. Nem guilty pleasure szinten, de azért van pár szemöldökfelvonós elem.
Például, hogy miért olyan buták sokszor a szereplők? Vagy Sahrazád milyen döntéseket hoz? A mágia, ami biztos fontosabb szerepet kap a folytatásban, most viszont csak random előkerült, és senki nem foglalkozott vele kb. Ami nekem a legnagyobb sokk volt.
Vagy épp kezdetekben a szerelmi szál. Nem kedvelem a szerelmi háromszögeket, ráadásul itt az érzelmek és azok alakulása nem igazán lett átérezhetően megfogalmazva. Az írónő tehetsége abban rejlik, hogy ennek ellenére élveztem Sahrazád és Khalid kapcsolatáról olvasni.
A másik kedvenc elemem a szereplők, akik bár kicsit mélyebb karakterkidolgozást érdemeltek volna, mégis könnyen megkedvelhetők voltak. Olyannyira, hogy bár alapvetően nem akartam megvenni a folytatást, a végére már kissé elbizonytalanodtam.
Úgyhogy összességében megértem valahol a hypet, mert addiktív és a megszokottól eltérő környezetben játszódik, de számomra nem lett annyira különleges élmény. Inkább a Winner's Curse – A nyertes átkát olvasnám újra, ha hasonló élményre vágynék.

10 hozzászólás
Ashley_Redwood>!
Renée Ahdieh: Harag & hajnal

"Történet csillagos ötös, karakterek szintúgy, a cselekmény magával ragad, kritikus szemmel nézve, képtelen vagyok belekötni.
A borító elképesztő, a gondolatok egyes oldalakon elbűvölnek, miközben kapkodod a fejed, hogy milyen mesés, varázslatokkal teli világba csöppentél. Ráismersz egy-egy Sahrazád mesélte történetre, amely megmosolyogtat. Melengeti a szíved az, amit a regény olvasásakor átélsz.
Miközben azon is izgulsz, hogy mi történik főszereplőinkkel a nehéznek tűnő úton.
Hidd el, hogy egy csoda részese lehetsz! "
Bővebb nyáladzás a blogon:
http://fleurdelivre.blogspot.com/2018/03/renee-ahdieh-h…

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Nymeria96>!

– Neked is gyönyörű a nevetésed. Mint a holnap ígérete (…)

1 hozzászólás
Sippancs P>!

– Akkor hát senkit sem szándékozol szeretni, egész hátralévő életedben? Csupán… dolgokat?
– De igen. Csak éppen valami többet keresek.
– A szerelemnél is többet?
– Úgy van.
– Nem túl önző a gondolat, hogy többet érdemelsz, Kálid ibn ar-Rasíd?
– Talán önzőségre vall, ha olyasmire vágyom, ami nem változik a szél járásával? Ami nem omlik össze a megpróbáltatás első jelére?
– Olyasmire vágysz, ami nem létezik. Csakis a képzeletedben.
– Nem. Olyasvalakit keresek, aki képes a felszín alá látni… Egy egyenrangú párt.
– Na és honnan fogod tudni, ha netán tényleg ráakadsz erre a megfoghatatlan lényre? – vágott vissza Sahrazád.
– Úgy gondolom, hogy hasonló lesz a levegőhöz. Mint amikor az ember lélegzethez jut.

217-218. oldal

Tóth_Orsolya_3 P>!

Mert az égvilágon semmi, sem a nap, sem az eső, még a legsötétebb égbolt legragyogóbb csillaga sem érhet fel a csodával, amit te jelentesz nekem.

Kapcsolódó szócikkek: Kálid ibn ar-Rasíd
Sippancs P>!

Amikor egy szép napon találkozol azzal az emberrel, aki mosolyt csal az arcodra, ahogyan korábban még senki, és úgy megríkat, ahogyan még nem sírtál soha… nem tehetsz mást, mint megadni magad a sorsnak.

204. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Deszpina · sors
Sippancs P>!

Felbecsülhetetlen ajándék az élettől, ha az ember igaz szerelemre talál… amely
minden áldozatért jutalommal fizet (…).

273. oldal

Sierra_Bell>!

– Egyetlen könyvért jöttünk ide ma éjjel, Baba?
– Csak egy könyvért, gyermekem. Csupán ezért az egyért.
– Bizonyára nagyon különleges.
– Minden könyv különleges, drágám.

36. oldal, A köztes fátyol (Ventus Libro, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Dzsahandár al-Kajzurán · Irza al-Kajzurán
Wandamaci>!

– Egy nálam bölcsebb ember azonban egyszer azt mondta, hogy a szótlanok a legokosabb emberek a világon…
(…)
– Mert mindent meghallanak.

kellyolvas P>!

Száz élettel fizetsz azért az egyért, amelyet kioltottál. Egy hajnal, egy élet. Ha csak egyetlen reggel is elmulasztod a kötelességed, elragadom tőled az álmaid. Megfosztalak a városodtól.
S elveszem tőled ezeket az életeket, ezerszer is.

13. oldal, Prológus (Ventus Libro, 2016)

Tóth_Orsolya_3 P>!

Nincs a világon senki, akivel szívesebben várnám a hajnalt.

Kapcsolódó szócikkek: Kálid ibn ar-Rasíd · Sahrazád al-Kajzurán
Sippancs P>!

– (…) Tisztán emlékszem a barátnőm nevetésére. Gyönyörű nevetése van. Mint a csalogány hangja egy üde reggelen. – Sahrazád arca felderült a kedves emlékre.
Kálid egy pillanatig csendben maradt.
– Neked is gyönyörű a nevetésed. Mint a holnap ígérete – mondta végül gyengéden, megfontolt nyugalommal.

158. oldal


A sorozat következő kötete

Harag & hajnal sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mary E. Pearson: Az árulás szíve
Sarah J. Maas: Empire of Storms – Viharok birodalma
Alwyn Hamilton: A homok leánya
Stephanie Garber: Legendary
Sara Raasch: Hó mint hamu
Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.
V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Kristen Ciccarelli: A hatalom tőre
Veronica Roth: Árnyak és jelek