Az ​istenek otthona (Asterix 17.) 15 csillagozás

René Goscinny: Az istenek otthona René Goscinny: Az istenek otthona

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Istenek Hona címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1971

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Móra Fun

>!
Móra, Budapest, 2015
48 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631198287 · Fordította: Bayer Antal · Illusztrálta: Albert Uderzo

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Ákos_Tóth IP
René Goscinny: Az istenek otthona

Bár a jelen kifigurázása és az aktualitások feldolgozása sosem volt idegen a szériától, Az istenek otthona az eddigi legpolitikusabb Asterix-epizód. Goscinny bevallottan az 1968-as párizsi események hatására írta meg ezt a történetet, amiben kiemelt szerepet kap a hatalmasok társadalomformáló erejének bemutatása, az erőszakos urbanizáció, a vidék és általában véve a természettel szorosabb kapcsolatban álló népek beolvasztása a sztenderd városi társadalomba. Caesar ennyire ördögi tervet sosem alkotott a gall falu megtörésére…

Nemrég néztem egyébként meg a belőle készült rajzfilmet is, ami mellesleg az első 3D animációval készült Asterix mese is egyben – meg kell mondanom, igen jól szórakoztam, és ez nagyban volt köszönhető a történet kidolgozásának. A sztori pedig néhány dramatizált plusz fordulattól eltekintve illeszkedett a képregényhez. A poénos szituációk zseniálisak, humor terén abszolút helyben vagyunk, érdemes azonban figyelnünk a finom részletekre is, melyek a társadalomkritikus élt erősítik: a falusiak belső torzsalkodására, az első beköltöző római család kálváriájára, a rabszolgák alkudozására, és általában véve a történet pénzügyekkel kapcsolatos konfliktusaira.
Talán pontosan emiatt a sztori kb. az Asterix és Kleopátra szintjén kiált a mozgóképes feldolgozásért, igazából nem is értem teljesen, a maga idejében miért nem készült belőle rajzfilm – mondjuk a Tizenkét próba helyett*.

Negatívumot nem nagyon tudok felhozni ellene, hacsak nem a magyar verzióban talált néhány hangulatidegen kifejezést, vagy a mi nyelvünkön kevésbé értékelhető poénok sikertelenségét: szerintem a drive-in „beállós”-ként fordítva nem nagyon adekvát magyar szövegkörnyezetben.

*A hetvenes években mindössze két Asterix vonatkozású rajzfilm készült, egyik sem képregényből – ki tudja, miért, de érthető, hogy amikor ’85-ben újra nekikezdtek a munkának, már akadt jobb alapanyag is.

>!
Móra, Budapest, 2015
48 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631198287 · Fordította: Bayer Antal · Illusztrálta: Albert Uderzo
>!
Mesemondó IP
René Goscinny: Az istenek otthona

Rómás régészként ezt a részt megint nagyon szerettem, a panel-reklámon teljesen elhasaltam :D Külön érdekes volt, hogy a kötet tulajdonképpen nem hatalmas csattanóval, hanem inkább egy elgondolkodtató oldallal zárult, ami szokatlan a sorozattól, de nekem nagyon tetszett. A nevek most nem sziporkáztak annyira, de a képi poénok (meg az alig rejtett mondanivaló) az igen.

>!
mohapapa I
René Goscinny: Az istenek otthona

Ókori panelsztori, a 'la Asterix, avagy hogyan nem sikerül asszimiláció kísérletével bevenni az utolsó kis gall falut a rómaiaknak? Mint alcím. Avagy toljuk be az összvilági, domináns kultúrát a kis, elszigetelt, nemzeti kultúrába, és a plebsz úgy zabálja majd, mint a cukrot. Különösen, ha felismeri, hogy velünk, a világfaluval jön a tőke is. Felednek nemzeti érzéseket, összetartozást, testvériséget, kultúra megőrzést, függetlenséget, mindent, ha jön a zsé, és marha boldogok lesznek, ha nyalhatják a fenekünket a számunkra meghökkentőn olcsón, számunkra meghökkentőn nagy pénzekért felvásárolt falujukért, országukért (a füzetben: hal, antikvitás).

Nézek szanaszéjjel: merre van magyar honban Asterix és Obeliszk? S lenne még mit visszaszerezniük, lerombolható-e itt is az Istenek Otthona nemzetrontó panelprogram?

Na, vissza a tényekhez: röhögjetek, feleim ezen a füzeten is, mert bőven van min, és inkább felejtsük el a meghökkentő párhuzamokat a valósággal!

*

MÁSODIK OLVASÁS
Még mindig az a véleményem, hogy ez az egyik legjobb, leginkább aktualizálható Asterix-történet. És az egyik legmulatságosabb.

>!
Llorente
René Goscinny: Az istenek otthona

Már az ebből a képregényből készült rajzfilm is nagyon tetszett, sokat nevettem rajta, és elolvasva maga a képregény is nagyon humoros volt. Egyszerűen imádtam. Ceasar terve pedig ismét mehetett a levesbe xD.


A sorozat következő kötete

Asterix sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Effel: A világ teremtése
Rejtő Jenő (P. Howard) – Korcsmáros Pál: Az elátkozott part
Rejtő Jenő (P. Howard) – Cs. Horváth Tibor: A néma revolverek városa
Walt Disney – Donald kacsa – Vidám zsebkönyv 1993/2
Bill Watterson: Kázmér és Huba
Sarah Andersen: Felnőni kiábrándító
Jim Davis: Ubul, te édesnyálú!
Bill Watterson: Kázmér és Huba jubileumi válogatás
Larry Gonick: Képregényes világtörténet 1.
Jeffrey Brown: Vader kicsi hercegnője