A ​kis Nicolas nyaral (Nicolas 3.) 39 csillagozás

René Goscinny: A kis Nicolas nyaral

"- ​Hector Duval a nevem – mutatkozott be az új tornatanár –, hát a tiétek?
– A miénk nem – felelte Fabrice."

A kis Nicolas, emlékszünk rá, elmesélt már egyet-mást az iskolai meg az otthoni kalandokból, s arról, hogy az ember a legjobbat akarja, mégis minden a feje tetejére áll.
Hát még a nyári szünidőben! Akár a szüleivel nyaral az óceán partján, akár táborban az Azúr-parton, mindig belebotlik valamibe. Persze, mert a felnőttek olyan furcsán viselkednek, és mindjárt idegesek lesznek. Elég, ha a minigolfgolyó nekirepül egy autónak, vagy fönnakad az ember egy nagy fenyőfa ágán..
Miért nem érkezik meg a kirándulóhajó a Ködök szigetére? Az éjszakai hadijátékon miért éppen a szomszéd tanya gazdája érdemli a csokijutalmat? Mi mindent talál ki Monsieur Kukucska, hogy esős időben se unatkozzanak a gyerekek?
A kis Nicolas, a francia gyerekek kedvence – s reméljük, a magyar olvasóké is – lelkesen és ártatlan szemekkel meséli el nyári kalandjait, amelyek… (tovább)

Nicolas nyaral címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1962

Tagok ajánlása: 7 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 1986
124 oldal · ISBN: 963115078X · Fordította: Farkas László · Illusztrálta: Jean-Jacques Sempé

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Amrita I>!
René Goscinny: A kis Nicolas nyaral

Ideális nyaralós olvasmány, tényleg sokat lehet bizonyos részein nevetni, bár én ebből inkább válogatnék gyerekolvasónak.
Nicolas szüleinek kapcsolata és a fiúkkal való kapcsolata még görbe tükörnek is inkább max fájdalmas volt, vagy elkeserítő, mint vicces. De a gyerektábor és a közös nyaralás egyes epizódjai tényleg mókásak voltak, azokat tényleg nem tudtuk nem vihogásba fulladóan olvasni.

Véda P>!
René Goscinny: A kis Nicolas nyaral

Kis Nicolas-t nem lehet kibírni kibuggyanó röhögés nélkül. Anno az öcsémmel kellett hadakozni, hogy gyerekkorunkban melyikünk is olvassa (ma már rongyos és a lapjai ki-kijárnak), most meg, mire bitorolhatnám, az urammal. Hát ilyen az élet kis Nicolas-val.

lenne P>!
René Goscinny: A kis Nicolas nyaral

Emlékeimben sokkal jobb szöveg és történet élt, de így (fiatal) felnőttként olvasva inkább egy társadalmi kritikát vélek felfedezni, ami egy gyerek szemszögéből általában elég vicces. Általában. Sajnos egy kicsit erőltetettek itt a családi viták, amelyeket az anyuka irányít és apuka elégé papucs. Így nem csoda, ha a férfiak előbb halnak! De szerintem ez nem így van. A gyerekek nem ennyire hisztisek, a férjek nem ennyire papucsok és az anyák, feleségek nem ennyire erőszakosak. Ugye?!

5 hozzászólás
Biba>!
René Goscinny: A kis Nicolas nyaral

Nagyon aranyosak a kis Nicolas kalandjai, mindig jókat nevetek rajtuk. Már rég olvastam őket, jó volt újra találkozni velük. Először egy nyaralás kis történeteit olvashatjuk, ahol persze szintén megtalálja a maga haverjait a szállodában, és együtt készítik ki a felnőtteket. Aztán a könyv második felében Nicolas táborba megy, ami újabb káoszos helyzeteket hoz, szegény őrsvezetőjük se bírja idegekkel.

tgorsy>!
René Goscinny: A kis Nicolas nyaral

Többek között ezt adnám az ált. iskolások kezébe.

toth_mia>!
René Goscinny: A kis Nicolas nyaral

A Kedvesemnek kutattam fel fél Budapestet ezért a könyvért, mert gyerekkori kedvenc olvasmánya volt, amit csillogó szemekkel emlegetett mindig. Gyerekként biztosan nagyon jó élmény, én is hangosan kuncogtam sok részletén, de tény, hogy a többiek által már említett, szülői-párkapcsolat szál nekem nagyon nyomasztó volt. A beszélgetés során, amikor Nicolasnak elmondják, hogy táborba küldik, rendesen szorongtam, hogy azt fogják bejelenteni, hogy elválnak. Szóval gyerekeknek igen, felnőtteknek kevésbé ajánlom

orter>!
René Goscinny: A kis Nicolas nyaral

Lényegesen kevésbé ötletes, mint az első rész. Sajnos.

Light_House>!
René Goscinny: A kis Nicolas nyaral

Vicces történet egy kisfiúról, aki mindig jót akar, de valahogy rosszul sülnek el a dolgok. Nekem Adrian Mole történetei jutottak eszembe róla olvasás közben.


Népszerű idézetek

lenne P>!

– Hector Duval a nevem – mondta –, hát a tiétek?
– A miénk nem – felelte Fabrice, és ezen marha jól szórakoztunk.

33. oldal, A torna

lenne P>!

Véget ért egy szorgos munkában eltöltött iskolaév. Nicolas megkapta az ékesszólás díját, ami őnála nem annyira a minőséget, hanem a mennyiséget díjazta, […].

(első mondat)

lenne P>!

– Na jó – mondta Mamert, ez a hatökör. – Játszhattok ti is.
– Te befogod a szád – mondta Fabrice. Mire Mamert sírva fakadt, mondta, hogy ő nem akar büntetést, és ha nem kap este süteményt, ő megöli magát.

48. oldal, Boltost játszunk!


A sorozat következő kötete

Nicolas sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Vibók Ildi: Sibi
Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja
Janikovszky Éva: Már megint
Janikovszky Éva: A Hét Bőr
Adam Bahdaj: A fekete esernyő
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek
G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején
Timo Parvela: Ella a tengeren