Hol ​vagy, Madison Culver? 82 csillagozás

Rene Denfeld: Hol vagy, Madison Culver?

Az ​ötéves Madison Culver Oregon állam vad és zord téli erdejében tűnt el, amikor a szüleivel karácsonyfáért indultak. Bár a hatóságok semmire sem jutnak, a szülők nem adják fel, és felfogadják az eltűnt gyerekek előkerítésére szakosodott magánnyomozót, Naomi Cottlet. Ő az utolsó reményük.

Naominak mintha valamilyen különleges képessége lenne: mintha valamilyen rendkívüli lelki kötelék kapcsolná őt össze a kiszolgáltatott, eltűnt gyerekekkel. Hiszen ő maga is volt: elveszett lélek, aki hivatásában keres megnyugvást.

Az ambíciózus detektív elszántan veti bele magát a nyomozásba, hogy a kiszámíthatatlan hóviharok és halállal fenyegető gleccserek ellenére a kislány nyomára bukkanjon. Az erdő titkot rejt, és Naomi meg akarja fejteni ezt a titkot, hiszen minden alkalommal, amikor valakit sikerül megmentenie, a saját lelkéből is megment egy darabot…

Rene Denfeld regénye egyszerre érdekfeszítően izgalmas és szívszaggatóan fájdalmas. Ahogy a New York Times írta… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Libri, Budapest, 2020
300 oldal · ISBN: 9789634338482 · Fordította: Varga Bálint
>!
Libri, Budapest, 2020
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634337478 · Fordította: Varga Bálint

Enciklopédia 3


Kedvencelte 4

Most olvassa 6

Várólistára tette 120

Kívánságlistára tette 90

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Rene Denfeld: Hol vagy, Madison Culver?

Három évvel ezelőtt karácsony tájékán egy házaspár lány gyermekével fenyőfát választ Oregon egy téli erdejében. Madison eltűnik, a szülők összeroppannak. A jelenben megismerjük Naomit, aki eltűnt gyerekek felkutatására szakosodott nyomozó. Párhuzamosan figyelhetjük az eltűnt kislány nyomorúságos helyzetét és a nyomozónő felderítő tevékenységét. Mivel maga Naomi is egy eltűnt gyerek volt, így az ő előtörténetét is fokozatosan ismerjük meg a könyv folyamán. Szép párhuzamban fut egymás mellett Madison gyermeki és Naomi felnőtt történetszála, közben nagyon lassan csordogál előre a történet. Beúszik néhány (szerintem) teljesen felesleges mellékszál és időhúzó jelenet.
Ami tetszett: Madison egy fantáziavilágot teremt magának, amivel megpróbálja túlélni a lehetetlent. Ami nem tetszett: túl egyszerű és „meseszerű” a végkifejlet.
Egy thrillerbe ágyazott különleges hangulatú, meseszerű krimi történetet kaptam. Valószínűleg a félbemaradt történetszálak egy következő résznek ágyaznak meg. Nem bántam meg, hogy elolvastam. spoiler

>!
Libri, Budapest, 2020
300 oldal · ISBN: 9789634338482 · Fordította: Varga Bálint
4 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Rene Denfeld: Hol vagy, Madison Culver?

Olvastátok már Alex North A suttogó című könyvét? Úgy érzem, a Hol vagy, Madison Culver neki a testvére.

Ez egy lírikus thriller. Nem leplezi a gonoszt és nem menti fel a bűnöst. Csak megmutatja, hogy kell túlélni és soha fel nem adni a reményt.

„Van valami, amit tudok: mindegy, milyen messze szaladsz, mindegy, milyen sokáig voltál elveszve, soha nincs késő arra, hogy megtaláljanak.”

3 hozzászólás
mate55 P>!
Rene Denfeld: Hol vagy, Madison Culver?

Identitás keresése, avagy a jégbe burkolt „Megszabadulás”. E krimi alkotóelemeit Rene Denfeld kizárólag az élénk fantáziájából varázsolta elő, de a rendkívül meggyőző meséjéhez a saját életének elemeiből is merített. Témája a gyermekbántalmazás: egy olyan nehéz téma, amelyet a krimi írók egészen a közelmúltig elkerültek, de mára már a műfaj elemei közé nőtte ki magát. Denfeld azonban innovatív módon és – ami még fontosabb – felelősségteljesen kezeli. Miközben a főszereplő Naomi könyörtelenül keresi az igazságot, egy sötét álom szilánkjai átszúrják azt a burkot, amely oly régóta védi őt. Valódi szorítást érezhetünk együtt vele, akinek aggodalmaival elválaszthatatlanul érintettek lehetünk. Zord témájának ellenére a nyelvhasználata miatt – ami gyakran költői, néha ellentétes a nézőpontok között (kislány illetve Naomi) – nagyobb fokú figyelmet igényel, hogy lépést tudjunk tartani az általa alkalmazott „hangok sokféleségével”. Olyan, amely annyi szépséget tartalmaz amennyi fájdalmat, ezáltal bizonyos értelemben védve vagyunk a nyomasztó érzésektől. Megmutatja az emberi kapcsolatok fontosságát, és hogy, hogyan találhatunk reményt a legkétségbeesettebb helyzetben is. Kíváncsi voltam arra, vajon Naomi rendelkezik-e természetfeletti képességekkel az elrabolt gyermekek megtalálásában, spoiler

2 hozzászólás
Morpheus>!
Rene Denfeld: Hol vagy, Madison Culver?

Ez egy csodálatos könyv. Egyszerre sötét, nehéz és kemény, mint egy havas hegy, mély, mint egy szakadék, és szép, mint a hegy mögül felkelő Nap. És teli érzelmekkel, félelemmel, bánattal, gyásszal, szeretettel. Picit utánanéztem a szerzőnek, már az előző könyvénél is sejtettem, hogy ő bizony egy nyomozó, mindazzal, ami ezzel jár, de ezen kívül nevelőanya is spoiler. Mindkettő erősen rányomja a bélyegét erre a könyvre. Van egy olyan gyanúm, hogy magát is beleírta spoilerebbe a könyvbe, talán nem is egy valakibe. Ajánlom ezt a könyvet, igazi különlegesség az írók között. Bárcsak olvashatnám még a könyveit, mert megérintik a szívemet.

5 hozzászólás
Kókuszka >!
Rene Denfeld: Hol vagy, Madison Culver?

Denfeld regénye egy jégbe, fagyba, mély hórétegbe burkolt orosz népmese és a durva, valóságos világ keveredése. A bántalmazó, a bántalmazott és a segítő egyaránt sérült, álmok, emlékek, rémálmok, széttöredezett gyermekkor szilánkjai elevenednek meg. Egy zavaró, rémisztő mese a múlt titkainak feltárásáról, a jelen elől fantáziavilágba való menekülésről, a bizonytalan jövőtől való félelemről. Nem egy könnyű olvasmány.

robinson P>!
Rene Denfeld: Hol vagy, Madison Culver?

Krimi-mix 3 krimiről röviden
Nem szokvány krimi, néhol olyan érzésem volt, nem is krimit olvasok. Mesés kerete kiemeli az átlagból a megdöbbentő témát.
https://gaboolvas.blogspot.com/2021/01/krimi-mix.html

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Halál a Níluson · Linda Castillo: Égető titkok · Rene Denfeld: Hol vagy, Madison Culver?

Mrs_Curran_Lennart P>!
Rene Denfeld: Hol vagy, Madison Culver?

Ez a történet nagyon olvastatta magát, nem is tudtam letenni. Naomi olyan magándetektív, aki eltűnt gyerekekre specializálódott. Miközben a már három éve eltűnt Madisont keresi, lepereg a múltja, megtudjuk, hogy mi hajtja őt ennyire előre. Másik szálon fut Madison és elrablója története, mi már tudjuk, hogy mi történt a kislánnyal, inkább az a kérdés, hogy Naomi mikor fogja megtalálni, és hogyan jut el odáig. Ennek a regénynek van második része is, remélem kiadják, mert szorosan kapcsolódik ehhez. Mert a könyv sokkal inkább Naomi, mint Madison története. Mert igazából Naomi múltja a kérdés, hogy vele mi történt gyermekkorában.
Sokszor mellényúlok az ismeretlen krimiírókkal, de ez most telitalálat volt.

nope P>!
Rene Denfeld: Hol vagy, Madison Culver?

Második olvasásom Rene Denfeldtől és az eddigiek alapján azt kell mondanom, hogy – fordítótól függetlenül, hiszen Az elvarázsoltak Kleinheincz Csilla, míg a Hol vagy Madison Culver? Varga Bálint munkája – a könyveinek van egy sajátos hangulata. Nem is tudom igazán definiálni ezt, talán legjobban a különleges szó illik rájuk.

A hangulat tehát nem okozott csalódást, azonban kisebb gondjaim akadtak a kötettel. Alapvetően olvasmányos, érdekes történet, amiben a tragikus múlttal rendelkező nyomozó indul elrabolt gyerekek megkeresésére.
A legnagyobb problémám Madison szemszögével volt. Habár igazán irodalmian írja le a korhatáros szinten is tabunak számító részeit a történetnek, mégis kellemetlen volt olvasni, szorongást okozott. Mégsem ez zavart benne leginkább, hanem, hogy nem tudtam eldönteni, hogy ezzel nagyobb hangsúlyt akar adni a témának, vagy provokálni akar. Lehet, hogy én vagyok túl gyanakvó, de mégis kételkedni kezdtem az író szándékaiban és ez kizökkentett.
A másik, ami nem tetszett, az Naomi párhuzamos munkája volt. Semmilyen jelentősége nem volt a jelent történet szempontjából, Naomi szokásaival, jellemével is ellentétes volt, hogy egyszerre több esetet vállaljon. Nem igazán értettem ennek a szálnak a rendeltetését, főleg mivel különösebben részletesen nem is lett kifejtve.
A rejtély megoldására viszonylag hamar rájöttem és habár némi megelégedést éreztem, csalódott voltam, hogy ilyen hamar megfejtettem, hiszen innentől kezdve csak az maradt számomra nyitott kérdés, hogy életben maradnak-e a szereplők.

Egyszer mindenképpen megérte elolvasni, de kedvenc nem lett.

6 hozzászólás
steinerszofi P>!
Rene Denfeld: Hol vagy, Madison Culver?

Ezt a könyvet elolvastam egy szuszra. Nem tudom, hogy azért, mert sok szabadidőm volt éppen, vagy azért, mert annyira érdekelt, hogy mi lesz a vége… Kicsit talán mindkettő.
A történet egy kislányról szól, aki egy nap eltűnik az erdőben, és egy magánnyomozó nőről, aki elkezdi keresni. A könyv egy nehéz témát dolgot fel, a gyermekbántalmazás többféle módját, emiatt megterhelő olvasmány, de az izgalom és rejtély miatt olvasgatja magát ennek ellenére is.
Néhol túl költőinek éreztem a megfogalmazást, furcsa a stílusa, egy-két ilyen részt át is ugrottam különösebb belegondolás nélkül. Viszont teljesen úgy éreztem, hogy én is ott vagyok a havas tájon, a hegyeken, vízmosásokban, hóval borított rönkházakban.
spoiler
Összességében örülök, hogy elolvastam, de úgy érzem, hogy hosszú távon nem fog bennem mély nyomot hagyni. off

TCV P>!
Rene Denfeld: Hol vagy, Madison Culver?

De jó lenne, ha a valóságban is lenne egy ilyen nyomozó, aki bármelyik eltűnt gyereket elő tudja keríteni, sajnos lenne dolga bőven…
Valahogy Mr. B-re nem tudtam haragudni, elvégre spoiler
Az a Danitás történet valahogy nekem nagyon sántított, ilyen a világon nincs, hogy spoiler
Összességében jó volt a könyv, pörgős, könnyen olvasható és nem voltak benne unalmas részek.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Légy óvatos, hogy mit kívánsz. A végén még megkapod.

114. oldal

mate55 P>!

– A remény hal meg utoljára. Csak ne feledd, ugyanez igaz a gonoszra is.

90. oldal

mate55 P>!

Mindig minden arról szól, hogy hogyan szerezze és tartsa meg az ember a szeretetet. De arról soha, hogy mit tegyen, amikor a szeretet inkább elmegy egyedül meghalni, ahelyett, hogy az ember karjaiban tenné.

76. oldal

mate55 P>!

Az apró sárga ház egy üres utcában állt.

(első mondat)

robinson P>!

Naomi a szerencsét mindig pluszként értékelte, soha nem adottságként.

Kapcsolódó szócikkek: szerencse
robinson P>!

Nehéz, édes pipaillat terjengett a levegőben, és vegyült el a tűzhely mellett száradó zoknik szagával.

robinson P>!

A remény csodálatos dolog, gondolta Naomi, amint felnézett a magas, szótlan fákra, és mélyen beszívta a hideg levegőt. A munkája legszebb része az volt, amikor erőfeszítéseiért cserébe visszakapott egy életet.

Máté9112>!

Mindenki ártalmatlan mindaddig, amíg ki nem derül, hogy mégsem az.

robinson P>!

– Azt mondják, ha eltűnt gyereket kell megtalálni, nincs jobb magánál – jegyezte meg a férfi. – Nem is tudtam, hogy vannak nyomozók, akik erre szakosodtak.


Hasonló könyvek címkék alapján

J.D. Barker: Az ötödik áldozat
J. D. Robb: Halálos ünnep
Jennifer L. Armentrout: Míg a halál…
Chris Carter: Kivégzés
Yrsa Sigurðardóttir: Gének
Robert Bryndza: Lány a jég alatt
Salla Simukka: Ébenfekete
Karen Rose: Gyilkolj értem
Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
Donna Tartt: A titkos történet