Vesztegzár ​a Grand Hotelben 870 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Rejtő egyik legismertebb és legmulatságosabb regénye ez. A Banánoxid nevű találmány vegyi képletének megszerzéséért folyó harc a bubópestis megbetegedés ürügyén vesztegzár alá helyezett nemzetközi közönséggel, minden rendű és rangú szélhámossal szúfolt Grand Hotelben zajlik. Bár az okmány megszerzése csak egypár titokzatos személy érdeke, mégis, a kényszerű bezártság nyomasztó hatására a legkülönfélébb rejtélyes eseményekbe keveredik bele a hotel szinte minden lakója, hogy azután az óriási kavarodásban lelepleződjenek az igazi bűnözők, és fejtetőre állított kalandok során egymásra találjanak az igazi szerelmesek – és az okmány hivatott tulajdonosai, illetve őrzői is.
Rejtőnek ebből a regényéből készült a Meztelen diplomata című, nagy sikerű filmvígjáték is.

Eredeti megjelenés éve: 1939

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A ponyva királyai: Rejtő Jenő, Albatrosz könyvek, Rejtő-sorozat, A Nova kalandos regényei, P. Howard (Rejtő Jenő), A Nova kalandos regényei, Árgus, Vidám Könyvek, Diákkönyvek

>!
Adamo Books, Budapest, 2019
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634534204
>!
Adamo Books, Budapest, 2019
192 oldal · ISBN: 9789633872574
>!
Hungaroton, 2018
ISBN: 5991811436827 · Felolvasta: Kern András

19 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 132

Most olvassa 40

Várólistára tette 124

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Mikor fogsz már felnőni? – kérdezte apukám mikor elújságoltam hogy az újonnan kapott Kindlém-re már fel is töltöttem az első Rejtő regényt. (kedvencemet a Három testőrt Afrikában) Azt hiszem megmaradok örök gyereknek ha azt jelenti a felnövés, hogy erről az élményről le kell mondanom.
Sajnos az újdonság varázsa már régen elillant, hiszen az elmúlt negyven évben, sokszor olvastam és valószínűleg még sokszor olvasni is fogom ezt a könyvet.
Még mindig tudok röhögni Félix kétes helyzetein, és az Istennek se derül ki, hogy más a vége, de jól van ez így, ahogyan megírta az egyik legszórakoztatóbb magyar író.
Örök szerelem, amelyen nem ront sem az idő vasfoka, sem a ismertség átka.
Irigylem azokat akik még nem olvasták, hiszen nekik van lehetőségük először találkozni a buja Bali melletti sziget szállodájának elborult, pestistől rettegő közönségével.

9 hozzászólás
>!
Gorkie P
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Már nagyon régóta szemeztem Rejtő Jenő munkásságával. Ez a kötet egy ideje már a polcomon volt, ajándékba kaptam, ezért ezzel kezdtem az ismerkedést.
Szeretem a krimiket, főleg, ha együtt nyomozhatok a szereplőkkel és elég csavaros ahhoz, hogy ne lehessen rájönni mindenre menet közben. Ebben itt nem is volt hiány.
A karakterek sokfélék, sokféle élettel, titkokkal.
A főszereplő „idegen” pedig elképesztő figura. Nagyon mókásan lett megírva. Néha jókat nevettem rajta és azon, hogy milyen helyzetekbe keveredett, de tény és való, hogy nagyon jó a problémamegoldó képessége. :))
Végeredményben tetszett ez a könyv, szórakoztató, humoros, változatos szereplők és több szálon futó, fordulatos cselekmény.
A fél csillag levonás a sok elgépelés miatt jár. Engem annyira nem szokott zavarni, de itt nagyon sok volt és néha kizökkentett.

>!
Magyar Könyvklub / Saxum, Budapest, 1997
188 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635484763
>!
gybarbii
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Úgy érzem, már nem menekülhetek a Rejtő-könyvek előtt, hivatalosan is hívő lettem! :D
Már az első mondat megfogott, amikor is „egy úr lépett ki a szekrényből, pizsamában, fején egy ízléses zöld selyem lámpaernyővel, és barátságosan mosolygott.” Már ekkor tudtam, hogy ebben a könyvben sem csalódhatom. Imádtam az első sorától az utolsóig! Igaz, közben aludtam egyet, de hát egy elég durva vizsgán vagyok túl, és nem sokat pihentem az éjszaka, úgyhogy nézzétek el nekem!! Vicces volt, humoros és szórakoztató, de nem maradtak el a gyilkosságok és a szerelmi szálak sem, sőt, volt féltékenység, kapzsiság, zsarolás, intrikák ésatöbbi ésatöbbi…. Röviden talán annyit mondhatnék, igazi élmény volt! :)

4 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Az egyik elsőként olvasott, és mindmáig kedvenc Rejtő – regényem, szerintem nagyban hozzájárult a később kialakult akut könyv-függőségemhez…. Humor, kaland, gyilkosság, nyomozás, cseppnyi romantika – mi kell még? :) :)

>!
klaratakacs +SP
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Végre egy olyan Rejtő könyv, amit nem éreztem erőltetettnek. Nem volt oldalanként három poén, de az egész írást áthatotta egy jóízű humor, ami néha nyelvtani, néha helyzetbeli vicceket hozott és végtelenül szórakoztatónak bizonyult.
A főszereplő párost a ruhavadász Félixet és Maudot nagyon megszerettem, Elder felügyelő remekül nyomozott. A bölcs bennszülött király és régiségárus szövege pedig könnyfakasztó volt a ronda pofákról.
Klasszikus az alaphelyzet, bezárjuk a Grand Hotelt bubópestis miatt, az összezárt emberekről kiderül, hogy valójában egészen mások, mint akik… Történik némi gyilkosság, sok áramszünet, spoiler.

>!
Lorenza_Pellegrini
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Újraolvasás, és most érdekes hogy nem csak a humora ragadott magával hanem a történet is. Nagyon fordulatos és most először jutott eszembe Rejtőről hogy ha a poénokat leszedjük is megmaradna egy élvezhető történetnek.

>!
Nefi
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Rejtő az Rejtő. A humora ma napig megcsiklandoz, és azt gondolom, sokat tett azért a humorérzékért, ami spoiler bennem is kialakult. Bár nem a kedvenc könyvem tőle, de a történet, a karakterek és persze a humor briliáns. Azt hiszem többet kellene Rejtőt olvasnom, többet kellene mosolyogni és legfőképp nevetni. Azt hiszem csak begyűjtöm a sorozatot, egy ősrégi kiadás néhány darabja megvolt, de konkrétan némely szétmállott a sok olvasásban, de ami megmaradt örök érték számomra, főleg mert családi örökség.

>!
Frank_Spielmann I
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Ne mondja nekem senki, hogy nincs jó magyar krimi. Mert van.
– Mártiiiiiiiiin, halsz?
– Nem, szívem, élek.

6 hozzászólás
>!
Hoacin
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Rejtő kalandregényeiről mindig eszembe jutnak a nyári vakációk, amikor kiskamaszként a teraszon málnaszőrt kortyoltam olvasgatás közben, és nagyon szerettem volna a fejemen ízléses zöld selyem lámpaernyőben kilépni valakinek a szekrényéből.
Nagyapáéba bebújtam párszor, de kalandok helyett csak molyok peregtek a nyakamba:(.
Főhősünk, Félix mindenesetre pizsamástul lép eme fejdísszel a kalamajka kellős közepébe: vesztegzár, menekülés, gyilkosság, amit kapásból többen is magukra vállalnak. A bűnjelek és a szállóvendégek ruhái változatos helyeken bukkannak elő – gyilkos tőr a rendőrfőkapitány csizmájában, papi ruha pedig főhősünk viseleteként. (Jó tanács: ruhalopás előtt ajánlatos megvizsgálni a kiszemelt példányt, különben kellemetlen élmények érhetnek a táncparketten pezsgőzve). Bejárjuk a Grand Hotel minden zegét-zugát, Félix valószínűleg megírhatná a világ legrövidebb könyvét: Van der Gullen Félix – Helyek, ahol még nem bújtam el.
A cselekmény tipikus Rejtő módra bonyolódik, jellemzően a háromnegyedénél már félig el is kavarodom ebben a ramazuriban, minden újabb olvasásnál elfelejtve, hogy mi is volt a befejezés. Így viszont mindig izgalmas meglepetést nyújt a vége – bár akkorát talán nem, mint amekkorát Hacker, az elszánt munkanélküli lel egy szobában. :)
"Toccs! Víz… Hát ez mi? Úszik a fürdőszoba. Ment vagy hét lépést, azután felgyújtotta a villanyt.
Úgy állt meg rémületében, mint akit villám sújtott. Szemben vele egy teljesen meztelen embert pillantott meg, gázálarcban. Kezében egy gépfegyverrel. Hacker dermedten nézte. A nyelve felmondta a szolgálatot."
Kedvenc Rejtő könyveim közt van, most is ugyanúgy szórakoztatott, mint az első olvasás alkalmával! :)

"Most rohanok!hadarta egy szuszra a fiatalember.Elder visszajön.A kabátot egy székre dobta.
Várjon!kiáltotta Maud.Mi kiadtuk magának a legsúlyosabb titkainkat. Nem lehet olyan bűnös, hogy továbbra is tartson tőlünk.
Nem is erről van szó… Ha bűnös lennék, bevallanám. Sajnos, csak hülye vagyok, és ezt szégyellem."

2 hozzászólás
>!
Orsi_olvas
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Az első Rejtő könyvem, de biztosan nem az utolsó!
Rendkívül jól szórakoztam olvasás közben, a metrón néha hangosan kuncogtam a sok képtelenségen, amik mégis jól komponált renddé álltak össze.
Rejtő stílusa magával ragadó, pörgős és nagyon humoros. Nagyokat néztem az abszurd fordulatokon, és néha alig tudtam követni az események sodrát. Gyilkosság, malária, ipari kémkedés, szökött szeretők, álruhás misszionáriusok, lopott ékszerek és egy eltűnt szőnyeg. Hogy mi sül ki ebből? Egy elképesztő krimi!
Egész biztosan fogok még olvasni Rejtőtől.

>!
Csengőkert, Debrecen, 2014
158 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155476143

Népszerű idézetek

>!
Gone_Girl

Vangold úr a kezeit tördelte:
– De, kapitány úr… csak nem képzeli, hogy én gyilkos vagyok?
– Hogy állunk az alibijével?
– A micsodámmal?
– Az alibijével! Van alibije?
A terménykereskedő rémülten hebegett.
– A feleségem csomagolt… Úgyhogy nem tudom, hozott-e… ilyesmit…

61. oldal (Lux Primo, 1993)

>!
Frank_Spielmann I

– Mártiin!!
Nem hagyja abba.
– Na!
– Itt vagy még?
– Már nem! De minden pillanatban visszajöhetek! – felelte dühösen.

XI.

1 hozzászólás
>!
tomgabee

Amikor Maud visszatért a szobába, egy úr lépett ki a szekrényből, pizsamában, fején egy ízléses zöld selyem lámpaernyővel, és barátságosan mosolygott.
– Bocsánat – mondta, és udvariasan megemelte a lámpaernyőt –, nevem Van der Gullen Félix.
A leány csak most lett úrrá elzsibbadt idegein. Az ajtóhoz hátrált. Az ismeretlen bizonyára őrült.
– Mit akar itt? Hogyan került a szekrényembe…?
– Kérem önt – mondta az őrült idegen –, ne kiáltson, mert ezzel vesztét okozná egy jólelkű, vidám embernek, aki amúgy is nyomban távozik.
– Hogy került a szekrénybe?
– A… szobából…
– Eh! Nem így értem!
– Az ablakon keresztül jöttem. Hajnalban. Menekültem… és a szálló elhagyott kertjében megpillantottam a nyitott ablakot. Felhúzódzkodtam a párkányra, és benéztem… Láttam, hogy az ágy üres… Nosza, beugrottam, a szekrénybe rejtőztem, és izgalmamban mélyen elaludtam. Csak most ébredtem fel. Közben egy sportkabát akasztójánál fogva leszakadt, ezért elnézését kérem…
Mivel a nő nem felelt, az idegen letette a fejére hullott lámpaernyőt, meghajolt és elindult az ajtó felé.
– Megálljon! – kiáltotta Maud.
– Parancsoljon! – felelte a rejtélyes ifjú, összecsapva papucsa sarkát.
– Csak nem akar… egy szál pizsamában kilépni tőlem, a folyosóra?!!
Az idegen szolgálatkészen elindult az ablak felé.

5-6. oldal (Lux Primo, 1993)

>!
Papusz P

– (…) Kérem, ha ezzel menthetem a jó hírét és a hibámat, szívesen elveszem feleségül – ajánlotta udvariasan –, még mindig jobb, mint hogyha agyonlő. Bár egyesek szerint ez nem bizonyos.

I

5 hozzászólás
>!
sztimi53 P

Gyorsan belépett. Talán itt szerezhet valami ruhát.
– Hát miről van szó?
Az óriás, vállas, durva arcú ember rikító eleganciával volt öltözve. De siralmasan szenvedő arccal nézett a fehér köpenyes látogatóra.
– Markheit tanácsos úr azt mondta… hogy ön segíthet rajtam, doktor úr… ön a nagy Raleigh professzor fia…
– Így van. Nevem John Raleigh… Mit kíván?
– Nem… Charlesnek hívják?
– Dehogynem. John Charles Raleigh a nevem… Nagyapám után vagyok John, és ezt használom… Hát mi a panasza, kérem?
– Hát nem mondta el Markheit úr?
– Na… úgy nagyjából… épp hogy… De jobb, ha a beteg maga meséli… Mióta érez fájdalmakat?…
– Én? Nem fáj semmim…
– Már úgy értem, hogy a hurut, illetve a láz… amikor hát kezdődött… Meleg van itt…
Megtörölte a homlokát.
– Nem volt lázam, se hurutom… nem értem… – csodálkozott a beteg.
– Na, úgy értem, hogy számítottam ilyen tünetekre, mert ha fejfájása szokott lenni…
– Nem szokott.
Mi baja van ennek?!
– Sohasem fáj a fejem – ismételte.
– Úgy… ez elég aggasztó… és reumánál…
– Nincs reumám!
Hát ez reménytelen!
– Mije fáj tulajdonképpen?
– Semmim!
– Igen?… Ezen majd segítünk. Szedett már porokat?
– Nem… – sóhajtott Bruns. Elgyötört, beesett arcán a halálfélelem verítéke fénylett… – Azt hiszem… rajtam… csak Li Shing segíthet.
– Kínai… belgyógyász?
– Nem… Ő a betegség… Li Shing! Markheit azt mondta hogy tanácskozott rólam önnel.
– No igen… tanácskozott… De jobb, ha elmondja… az ilyesmit a betegtől kell hallani…

>!
Papusz P

A hallban csodálkozva, aránylag higgadtan fogadják az eseményeket, de amikor egy hivatalos személyiség azt kiáltja, hogy „mindenki őrizze meg a nyugalmát, nincs semmi baj”, nyomban kitör a pánik.

V

1 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

– Négy év előtt jártam először Kuala Lumpurban. Ott kezdődött. Egy nyirkos, forró estén…
– Hidegrázás?
– Nem… Szerelem.
– Az sem csekélység.

XVIII.

>!
Frank_Spielmann I

– Te nem hálsz Mártiin? Jó lenne, há ledobnál…
„De milyen jó lenne, ha ledobnálak”, gondolta.

XI.

4 hozzászólás
>!
Dina1025

– Idehallgass, király. A szomszéd Bali-szigetről regényeket írtak, és azóta a bennszülöttek gazdagok. Miért ne utánozhatnád ezt a példát?
– Nem tudok regényeket írni, és népemnél sem vettem észre ilyesmit.
– A regényt más írná, és te meggazdagodnál… Tudod te, mi az a reklám?
– Még nem ettem.
– Nem ennivaló. Elmagyarázom neked, hogy mi a reklám. Az emberek szeretnek örülni. Én festő vagyok.
– Értem. Ez a reklám.
– Nem. A reklám az, ha bebeszéljük előre az embereknek, hogy valaminek örülni fognak. Én festek a szigetről, az újságok írnak, és a vállalkozók bedőlnek. Ezt úgy mondják, hogy fürdőhely. A turisták vad fehér törzse, amely egy Beadeker nevű istent imád, ellátogat ide. Ezt hívják konjunktúrának. Kis-Lagonda fürdőhely lesz.

16. oldal

>!
Connie

– Neved?
– Csodálatos Nalaya.
– Foglalkozásod?
– Uralkodó és díszműárus.
– Mi?


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon legenda
Vavyan Fable: Mesemaraton
Adam Bahdaj: A fekete esernyő
Kolozs Pál: Utazás Detektíviába
Janet Evanovich: A négy fejvadász
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye
Agatha Christie: Pókháló
Ross Thomas: Hittérítőragu
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt