Vesztegzár ​a Grand Hotelben 1085 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Rejtő egyik legismertebb és legmulatságosabb regénye ez. A Banánoxid nevű találmány vegyi képletének megszerzéséért folyó harc a bubópestis megbetegedés ürügyén vesztegzár alá helyezett nemzetközi közönséggel, minden rendű és rangú szélhámossal szúfolt Grand Hotelben zajlik. Bár az okmány megszerzése csak egypár titokzatos személy érdeke, mégis, a kényszerű bezártság nyomasztó hatására a legkülönfélébb rejtélyes eseményekbe keveredik bele a hotel szinte minden lakója, hogy azután az óriási kavarodásban lelepleződjenek az igazi bűnözők, és fejtetőre állított kalandok során egymásra találjanak az igazi szerelmesek – és az okmány hivatott tulajdonosai, illetve őrzői is.
Rejtőnek ebből a regényéből készült a Meztelen diplomata című, nagy sikerű filmvígjáték is.

Eredeti megjelenés éve: 1939

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A ponyva királyai: Rejtő Jenő Alexandra · Albatrosz könyvek Magvető · Rejtő-sorozat Alexandra · A Nova kalandos regényei · P. Howard (Rejtő Jenő) Magvető, Tóth, PairDime · A Nova kalandos regényei · Árgus · Vidám Könyvek · Diákkönyvek Kreatív · A ponyva gyöngyszemei PairDime, Csengőkert, Alexandra

>!
Helikon, Budapest, 2020
212 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634794943 · Illusztrálta: Korcsmáros Pál
>!
Adamo Books, Budapest, 2019
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634534204
>!
Adamo Books, Budapest, 2019
192 oldal · ISBN: 9789633872574

22 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Félix Crickley · Félix · Maud Borckman


Kedvencelte 150

Most olvassa 120

Várólistára tette 178

Kívánságlistára tette 94

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

ProKontra P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Rejtő Jenő könyvei egyre népszerűbbek a fiatalabb generáció körében, ami nem meglepő, mivel a humor és a sajátos irónia nála garantált, és ez alól a Vesztegzár a Grand Hotelben sem kivétel. Sokak számára volt régen is hatalmas kedvenc, holott tiltólistára is került az állítólagos giccsessége miatt. Annak idején a szüleim így is olvasták, naná, ha valami tilos, azt annál jobban akarja mindenki. Mára az író regényei a magyarok favoritja lett. És, ha már 2020-ban mi is „vesztegzár” alá kerültünk, akkor mi mást olvashatnánk, mint a Vesztegzár a Grand Hotelben-t. Nagyon is aktuális ez a kötet minden tekintetben, természetesen nem megyek bele az összeesküvés elméletekbe, mert azzal csak lelőném a csattanót, ami higgyétek el, nagyot üt.
És, hogy mit nyújt ez a könyv? Amellett, hogy kacifántos bűnügyet tár fel, egy egész estés kikapcsolódást, lazítást és sok-sok nevetést. A párbeszédek zseniálisak, főleg az ablakon besurranó férfi, Félix viszi a pálmát, akinek olyan a dumája, hogy az olvasó nem bírja ki röhögés nélkül.
Teljes ajánló:
https://prokontra.net/2020/10/11/rejto-jeno-vesztegzar-…

>!
Helikon, Budapest, 2020
212 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634794943 · Illusztrálta: Korcsmáros Pál
8 hozzászólás
sztimi53>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Figyelmeztetés! Ebben az értékelésben többször előfordul a kedvenc szó, és néha maga a szöveg ömlengésbe csap át. A világ(és magyar-) irodalom összes szereplője közül az egyik legkedvencebb karakterem a szemtelen idegen, pizsamában és zöld lámpaernyőben. Ez volt az egyik első könyv, amit itt a molyon kedvencként megjelöltem. Ezzel a könyvvel veszítettem el a Rejtő-szüzességem, és ezt mindmáig olyan élményként tartom számon, hogy tartok tőle ez egy sírig tartó szerelem kezdete volt. A gyakorta ruhaváltó, állandóan koplaló, félig szőrös Jáva rémének története az első sortól az utolsóig sírva röhögős. 53 olvasás és egy hallgatás a mérleg, és még mindig kedvenc.
Hangoskönyv: Rudolf Péter 6. c osztályos tanulót szaktanári dicséretben részesítem a Vesztegzár a Grand Hotelben című regény felolvasása során elért kimagasló eredményéért.

2020. Mit olvasson az ember, ha járványügyi helyzet van és home office-ban/karanténban van, vagy épp dolgoznia kell mindezek ellenére, és szüksége van egy kis vidámságra egy nehéz helyzetben? Hát Rejtőt. És melyik műve lehetne aktuálisabb, mint a Vesztegzár? A teraszon ülve röhögtem újra az egyik kedvenc Rejtőmet, a nap is sütött, ilyenkor elhiszi az ember, hogy az élet szép. Vagy az lesz, újra.

21 hozzászólás
MissFortune>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Sajnos ez nekem nem tetszett.:/
Imádom a krimiket, minél csavarosabbak, annál jobban szoktam szeretni őket. Ebben a könyvben hiába voltak csavarok, nagyon nehezen bírtam elmenni az egészen. Egy csomó szereplőt megismertet, akiknek számomra a neveik is megjegyezhetetlenek. A cselekményt pedig eléggé untam.
Valószínű még fogok próbálkozni Rejtő Jenő munkásságával, ugyanis szeretném szeretni.

8 hozzászólás
csillagka P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Mikor fogsz már felnőni? – kérdezte apukám mikor elújságoltam hogy az újonnan kapott Kindlém-re már fel is töltöttem az első Rejtő regényt. (kedvencemet a Három testőrt Afrikában) Azt hiszem megmaradok örök gyereknek ha azt jelenti a felnövés, hogy erről az élményről le kell mondanom.
Sajnos az újdonság varázsa már régen elillant, hiszen az elmúlt negyven évben, sokszor olvastam és valószínűleg még sokszor olvasni is fogom ezt a könyvet.
Még mindig tudok röhögni Félix kétes helyzetein, és az Istennek se derül ki, hogy más a vége, de jól van ez így, ahogyan megírta az egyik legszórakoztatóbb magyar író.
Örök szerelem, amelyen nem ront sem az idő vasfoka, sem a ismertség átka.
Irigylem azokat akik még nem olvasták, hiszen nekik van lehetőségük először találkozni a buja Bali melletti sziget szállodájának elborult, pestistől rettegő közönségével.

9 hozzászólás
Gorkie>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Már nagyon régóta szemeztem Rejtő Jenő munkásságával. Ez a kötet egy ideje már a polcomon volt, ajándékba kaptam, ezért ezzel kezdtem az ismerkedést.
Szeretem a krimiket, főleg, ha együtt nyomozhatok a szereplőkkel és elég csavaros ahhoz, hogy ne lehessen rájönni mindenre menet közben. Ebben itt nem is volt hiány.
A karakterek sokfélék, sokféle élettel, titkokkal.
A főszereplő „idegen” pedig elképesztő figura. Nagyon mókásan lett megírva. Néha jókat nevettem rajta és azon, hogy milyen helyzetekbe keveredett, de tény és való, hogy nagyon jó a problémamegoldó képessége. :))
Végeredményben tetszett ez a könyv, szórakoztató, humoros, változatos szereplők és több szálon futó, fordulatos cselekmény.
A fél csillag levonás a sok elgépelés miatt jár. Engem annyira nem szokott zavarni, de itt nagyon sok volt és néha kizökkentett.

>!
Magyar Könyvklub / Saxum, Budapest, 1997
188 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635484763
meseanyu P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

A karantén kezdetén természetesen nekem is ez a könyv volt az első gondolatom, ezért nagyon megörültem, hogy a Moly áprilisi tréfájának jóvoltából elém sodorta a sors. Pörgős, vicces történet, tele egyedi figurákkal, igazi Rejtő. Az egyik legjobb választás ezekben az időkben. Jó lenne, ha a mi karanténunk is ilyen megnyugtatóan végződne!

gybarbii P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Úgy érzem, már nem menekülhetek a Rejtő-könyvek előtt, hivatalosan is hívő lettem! :D
Már az első mondat megfogott, amikor is „egy úr lépett ki a szekrényből, pizsamában, fején egy ízléses zöld selyem lámpaernyővel, és barátságosan mosolygott.” Már ekkor tudtam, hogy ebben a könyvben sem csalódhatom. Imádtam az első sorától az utolsóig! Igaz, közben aludtam egyet, de hát egy elég durva vizsgán vagyok túl, és nem sokat pihentem az éjszaka, úgyhogy nézzétek el nekem!! Vicces volt, humoros és szórakoztató, de nem maradtak el a gyilkosságok és a szerelmi szálak sem, sőt, volt féltékenység, kapzsiság, zsarolás, intrikák ésatöbbi ésatöbbi…. Röviden talán annyit mondhatnék, igazi élmény volt! :)

4 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Az egyik elsőként olvasott, és mindmáig kedvenc Rejtő – regényem, szerintem nagyban hozzájárult a később kialakult akut könyv-függőségemhez…. Humor, kaland, gyilkosság, nyomozás, cseppnyi romantika – mi kell még? :) :)

ppeva P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Az első olvasás valamikor évtizedekkel ezelőtt lehetett, és valamikor az ősidőkben láttam a könyv alapján készült Meztelen diplomata című filmet is. Úgy emlékszem, mindkettőn kiválóan szórakoztam. Akkorra már sikerült megkedvelnem Rejtőt, bár kamasz koromban hiába próbálkoztam vele: halálra idegesített, és nem értettem, hogy alapvetően komoly gyerek bátyám miért fogja századszorra is a hasát a röhögéstől azon, ha egy inast leütnek, és betolják a zongora alá…
Most a Moly felhívására olvastam újra, végül is, mi illik ennél jobban a mostani vesztegzár, akarom mondani, karantén helyzetben?
Talán most kicsit halványabbnak éreztem, mint régen. Sok volt a szereplő, túl sok volt a csavar, és mikor már mindenkinek vaj van a fején, akkor összekuszálódnak a szálak, nehéz kibogozni, ki melyik vonalhoz tartozik. De azért követhető persze, végül is nem egy akadémiai értekezés. :)
A poénokon viszont sokadszorra is lehet röhögni, igazi rejtős hangulata van.
Jó ötlet volt, igazán érdemes volt félretenni minden mást, és jókat nevetni.

AniTiger P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben

Rengeteg szereplős és sok apró mellékszálon futó történet, aminek a középpontjában a banánoxid képletének rejtélyes eltűnése és egy-két gyilkosság áll. Nem volt titok számomra, hogy miről szól a történet vagy kik a csirkefogók, hiszen már láttam a sztori színházi feldolgozását a József Attila Színházban, mégis alig bírtam letenni a könyvet. Odáig voltam a Grand Hotel létrejöttének röpke történetét, szerettem Elder felügyelőt és a kissé drasztikusnak tűnő kihallgatási módszereit, ahogy azt is kedveltem, amikor a rendőrkapitány lukra fut egy-egy kihallgatás során…

spoiler Abszolút sírva röhögős a könyv néha, szerintem aki fogékonyabb az ilyen bolondságokra, imádni fogja Rejtő Jenő egyik legismertebb ponyváját!

Ajánló a blogon…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/11/rejtojeno…

(De a Szente Vajk-féle színházi előadást is nagyon ajánlom!)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Gone_Girl>!

Vangold úr a kezeit tördelte:
– De, kapitány úr… csak nem képzeli, hogy én gyilkos vagyok?
– Hogy állunk az alibijével?
– A micsodámmal?
– Az alibijével! Van alibije?
A terménykereskedő rémülten hebegett.
– A feleségem csomagolt… Úgyhogy nem tudom, hozott-e… ilyesmit…

61. oldal (Lux Primo, 1993)

Frank_Spielmann I>!

– Mártiin!!
Nem hagyja abba.
– Na!
– Itt vagy még?
– Már nem! De minden pillanatban visszajöhetek! – felelte dühösen.

XI.

1 hozzászólás
Papusz>!

– (…) Kérem, ha ezzel menthetem a jó hírét és a hibámat, szívesen elveszem feleségül – ajánlotta udvariasan –, még mindig jobb, mint hogyha agyonlő. Bár egyesek szerint ez nem bizonyos.

I

5 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

– Négy év előtt jártam először Kuala Lumpurban. Ott kezdődött. Egy nyirkos, forró estén…
– Hidegrázás?
– Nem… Szerelem.
– Az sem csekélység.

XVIII.

Papusz>!

A hallban csodálkozva, aránylag higgadtan fogadják az eseményeket, de amikor egy hivatalos személyiség azt kiáltja, hogy „mindenki őrizze meg a nyugalmát, nincs semmi baj”, nyomban kitör a pánik.

V

1 hozzászólás
latinta P>!

    – (…) Szörnyű így, ebben a csúf évszakban, tenisz és vitorla nélkül; csak néhány jó könyv menthet meg.

XXXV

Kapcsolódó szócikkek: könyv · tenisz · vitorlázás
4 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

– Te nem hálsz Mártiin? Jó lenne, há ledobnál…
„De milyen jó lenne, ha ledobnálak”, gondolta.

XI.

4 hozzászólás
sztimi53>!

Gyorsan belépett. Talán itt szerezhet valami ruhát.
– Hát miről van szó?
Az óriás, vállas, durva arcú ember rikító eleganciával volt öltözve. De siralmasan szenvedő arccal nézett a fehér köpenyes látogatóra.
– Markheit tanácsos úr azt mondta… hogy ön segíthet rajtam, doktor úr… ön a nagy Raleigh professzor fia…
– Így van. Nevem John Raleigh… Mit kíván?
– Nem… Charlesnek hívják?
– Dehogynem. John Charles Raleigh a nevem… Nagyapám után vagyok John, és ezt használom… Hát mi a panasza, kérem?
– Hát nem mondta el Markheit úr?
– Na… úgy nagyjából… épp hogy… De jobb, ha a beteg maga meséli… Mióta érez fájdalmakat?…
– Én? Nem fáj semmim…
– Már úgy értem, hogy a hurut, illetve a láz… amikor hát kezdődött… Meleg van itt…
Megtörölte a homlokát.
– Nem volt lázam, se hurutom… nem értem… – csodálkozott a beteg.
– Na, úgy értem, hogy számítottam ilyen tünetekre, mert ha fejfájása szokott lenni…
– Nem szokott.
Mi baja van ennek?!
– Sohasem fáj a fejem – ismételte.
– Úgy… ez elég aggasztó… és reumánál…
– Nincs reumám!
Hát ez reménytelen!
– Mije fáj tulajdonképpen?
– Semmim!
– Igen?… Ezen majd segítünk. Szedett már porokat?
– Nem… – sóhajtott Bruns. Elgyötört, beesett arcán a halálfélelem verítéke fénylett… – Azt hiszem… rajtam… csak Li Shing segíthet.
– Kínai… belgyógyász?
– Nem… Ő a betegség… Li Shing! Markheit azt mondta hogy tanácskozott rólam önnel.
– No igen… tanácskozott… De jobb, ha elmondja… az ilyesmit a betegtől kell hallani…

Dina1025>!

– Idehallgass, király. A szomszéd Bali-szigetről regényeket írtak, és azóta a bennszülöttek gazdagok. Miért ne utánozhatnád ezt a példát?
– Nem tudok regényeket írni, és népemnél sem vettem észre ilyesmit.
– A regényt más írná, és te meggazdagodnál… Tudod te, mi az a reklám?
– Még nem ettem.
– Nem ennivaló. Elmagyarázom neked, hogy mi a reklám. Az emberek szeretnek örülni. Én festő vagyok.
– Értem. Ez a reklám.
– Nem. A reklám az, ha bebeszéljük előre az embereknek, hogy valaminek örülni fognak. Én festek a szigetről, az újságok írnak, és a vállalkozók bedőlnek. Ezt úgy mondják, hogy fürdőhely. A turisták vad fehér törzse, amely egy Beadeker nevű istent imád, ellátogat ide. Ezt hívják konjunktúrának. Kis-Lagonda fürdőhely lesz.

16. oldal

ppeva P>!

Amikor Maud visszatért a szobába, egy úr lépett ki a szekrényből, pizsamában, fején egy ízléses zöld selyem lámpaernyővel, és barátságosan mosolygott.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Maud Borckman

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon legenda
Alistair MacLean: Kémek a Sasfészekben
Kondor Vilmos: Budapest noir
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Szerb Antal: VII. Olivér
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya
Fekete István: Tüskevár
Szélesi Sándor: Az ellopott troll
Leslie L. Lawrence: A Suttogó árnyak öble