Texas ​Bill, a fenegyerek 194 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek

Körözvény! Ezer dollár jutalom annak, aki az állítólagos Texas Bill, középtermetű, fekete hajú, fehér fogú, Arizonában és néhány környező államban közismert csavargót ÉLVE VAGY HALVA kézrekeríti. Nevezett egy feltűnően szép asszony társaságában Kindlow felé szökött. Nevada Állam Kormányzója nevében A conneictedi sheriff Thompson Emberek! Texas Bill orvul rám lőtt, és elszöktette a feleségemet. Ezért megölöm. Aki befogadja, aki élelmet ad a szökevényeknek, vagy bármi módon kezükre jár, azt megölöm, házát felgyújtom, állatait elpusztítom. Isten engem úgy segéljen. A Lord

Eredeti megjelenés éve: 1939

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A ponyva királyai: Rejtő Jenő Alexandra · A Nova kalandos regényei · A ponyva gyöngyszemei PairDime, Csengőkert, Alexandra

>!
Adamo Books, 2019
176 oldal · ISBN: 9789634536369
>!
Adamo Books, 2019
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634534730
>!
PairDime, Szeged, 2018
ISBN: 9786155950193

6 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 11

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth IP>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek

Egyértelműen a jobban sikerült Lavery – vagyis vadnyugati Rejtő-regények – egyike ez a kötet, vélhetően éppen azért, mert keveset markol és mégis sokat fog. Bár bírtam a komolykodást a Nincs kegyelemben, és egyenesen utáltam a Tigrisvérbe beerőltetett bárgyún humoros karaktert, itt egyértelműen érezni, hogy a mindent elbohóckodó, a kezdetek-kezdetén afféle mágikus szerencsével felruházott Texas Bill egy remekül működő karakter, aki elbírt volna még több sztorit, netán valamiféle vendégszereplést a szerző többi jellegzetes hőse mellett – van ő akkora pofa, mint a Rozsdás, meg a Sir Felix!
Bill amúgy el is viszi a hátán az egész cselekményt, ami különben nem több egy kiadós üldözésnél, néhány nagyobb törésponttal – Rejtő, bár van a tarsolyában ötlet és csattanó bőven, érezhetően nem merészkedik bizonyos stilisztikai határvonalakon túlra, így a Texas Bill… is megmarad tipikus két világháború közötti délutáni ponyvafüzetkének. Nem kerekedik ki belőle az a dögös, izzadtságszagú western sztori, amit olykor elvárnánk gyermekkorunk John Wayne és Pierre Brice filmélményeire visszagondolva – és szerintem ezért a Lavery könyvek minden szórakoztató erejük ellenére kicsit törvényszerűen magukon hordozzák már a csalódás lehetőségét.
Ezt ellensúlyozza a kötet jó néhány, a klasszikus humoros-kalandos Rejtő könyvek irányából érkező apró finomsága, például Buldog, a híres táblagyűjtő, akinek a kollekciójában ott egy rövid háromsoros felirat, amivel Rejtő tulajdonképpen Örkény szellemi előzményévé avatja önmagát: VIGYÁZAT! MÉLYVIZ! CSAK SZABADÚSZÓKNAK!

Meg kell még mondanom, hogy valamikor a hatvanas évek közepén átkozottul jó filmet lehetett volna forgatni ebből a könyvecskéből, Giuliano Gemma, Alain Delon és Tina Aumont főszereplésével! Már nyílik is a zsebemben a bicska, amiért ez az olasz-francia koprodukció nem készült el.

>!
Csengőkert, Kistarcsa, 2014
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155476624
Garbai_Ildikó P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek

Könnyed szórakoztató olvasmány volt. Texas Billt nagyon megkedveltem. A maga laza stílusával. A képzelőerője pedig hatalmas volt. Jókat nevettem rajta. Mindig akadt valami galiba de Bill előtt nincs akadály.

Hoacin>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek

A Néma revolverek városa mellett ez a másik kedvenc westernem Rejtőtől, habár nem említeném őket egy lapon. Az egy kiváló, parádés kalamajka, itt pedig egy kicsit butuskább történetet kapunk, a stílus kötelező kliséivel. Gazfickóink jellemének romlottsága ismét egyenesen arányos az előnytelen megjelenésükkel, gonosz vezérük ebből fakadóan már azt a kategóriát képviseli, hogy puszta külsejével sokkolja, és tartja sakkban a környezetét. Meghalsz pusztán attól, hogy rád néz. Tippeljünk, mennyire életszerű ötlet egy ilyen figura feleségét megszöktetni!
Habár jó szándékkal cselekszi ezt Texas Bill, most nyakig ül a pácban. Ámde gond egy szál se, hiszen végtelenül szimpatikus, csibészes fenegyerekünk természetesen a pisztoly hőse, igazi logikacár, aki messze földön híres Colgate mosolyáról, fogsora valószínűleg önmagában felülmúlja az üldözők fogainak összlétszámát. Ha netán mégis sarokba szorulna, szürreális barátok egyengetik útjukat a megmentésre szoruló szépséggel.
És igen, ezek miatt a tipikusan rejtői cimborák miatt is működik annyira a történet. És mert humoros, ellentétben a többi, Gibson Lavery álnéven írt westernnel. Ez a humor pedig bitang jót tesz neki, gördülékennyé, és élvezetessé teszi a fenegyerek világát.
Ha bárki megéhezne, a szalonna a zenélő órában van, a kályha alatti tavalyi vetésjelentések pedig nyilván kedélyes olvasgatást ígérnek mellé. Egy biztos: „Nem illik egy szál drót nélkül úriházhoz vendégségbe menni!”
Könnyed, délutáni olvasmány.

"A kis ház csendes volt, mintha lakatlan lenne. Az ajtón zománcos tábla függött:

VIGYÁZAT!
MÉLYVÍZ!
CSAK SZABADÚSZÓKNAK!

Először illedelmesen bekopogtatunkmondta Bill.A vén Buldog sokat ad a formaságokra.
És nyomban akkorát rúgott az ajtóba, hogy belerezdült az épület.
Irtózatos káromkodás hallatszott bentről.
Itthon vanállapította meg örömmel a cowboy."

zamil>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek

Ezt a könyvet még nem olvastam, és jól szórakoztam rajta. Hozta a megszokott Rejtő hangulatot, talán kicsit furcsállottam az elején, hogy a könyv a western korba játszódik, de ezt hamar feledtette a szokásos írásmód és humor. Talán a főhőst Bill néha lehetett volna komolyabb, hisz róla alig tudtunk meg valamit. Jól szórakoztam, kikapcsolt az olvasás alatt, és mi kell ennél több.

1 hozzászólás
tallkid>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek

Pár Péhovárd regény után gondoltam, megismerkedek Rejtő mit művelt a western műfajában, ezúttal Gibson Lavery álnéven.
Texas Bill, mint ahogy a címében írja, fenegyerek, csibész, kópé, akit a jó cél vezérel és a a szerencséjét keresi igazán megnyerő fogkrém mosolyával, mégis mindig pácba kerül
(mint mondjuk a még kölyökképű DiCaprio a Gyorsabb a halálnál-ban spoiler).
Ez igazából meg nem nevetettett, de jó párszor elmosolyogtatott az egész, beleépítve a zsáner megannyi kliséjét.
Könnyed délutáni olvasmánynak megfelel.

Póli_Róbert P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek

Ez a könyv már egészen „rejtőis” volt: hozta azokat a fodulatokat és azt a humort, ami annyira jellemző a szerzőre. Igaz, még nem messze nem annyit és nem olyan „minőségben”, mint pl. a Vesztegzárban, de hát valahol el kellett kezdeni.
Adott egy nő, a szimpatikus főhős, és egy csomó rosszfiú. Mindez valahol a Nyugaton.
Annak ellenére, hogy az alaprecept nagyban hasonlít a többiéhez, mégis remekül variálja Rejtő ezeket a hozzávalókat, már-már letehetetlen kategóriájúvá téve töténetét.
Jó sztori, jól megírva, és jól lehet rajta szórakozni, és röhögni is, ha úgy hozzák a sorok.
Olvasására ajánlott!

btunde>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek

Már jó ideje szemezek egy nagy stóc Rejtő könyvvel apukám szekrényén. Miután úgy láttam legalább egy éve nem nyúlt hozzá senki, kölcsönvettem őket.
Nem vagyok nagy mozirajongó, ha nem is egy kezemen, de elég könnyen össze tudom számolni, hányszor voltam moziban. Egyszer apukámmal mentünk. Nagyon megörült mikor látta a műsorban a Három testőr Afrikábant. Hármunkon kívül egész pontosan ketten voltak még ott, a film pedig pocsék volt. Ez volt az az élmény, ami miatt soha eszembe sem jutott egyetlen betűt sem elolvasni Rejtőtől amíg hangoskönyvben nem kezdtem hallgatni véletlenül a Piszkos Fredet.
Szóval most itt van 10-12 Rejtő és lassan elkezdem pótolni a mulasztást. Szándékosan kezdtem olyannal, amiről még nem hallottam egyáltalán. Kellemes olvasmány volt, meg nem nevettetett, de szinte végig mosolyogtam, és nagyon szerettem a főszereplőket.

_ada >!
Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek

Jó 10 évvel ezelőtt ez volt az első könyvem az írótól, és őszintén mondva, nem értettem, mire a nagy felhajtás a munkássága körül. Persze, azóta elolvastam már számtalan könyvét, és Rejtő Jenő az egyik kedvenc magyar szerzőm lett. Na, már most, ez nem jelenti azt, hogy nincs egy-két feledhetőbb alkotása. Mivel az utóbbi időben előveszem a régebbi olvasmányaimat, ez is a kezembe akadt, és rájöttem, arra sem emlékszem, Texas Bill a könyv főszereplője-e. Szóval nekiálltam, és hát… Végül elmúlt vele egy kellemes délután, hiszen Rejtő humora itt-ott felsejlik, meg nonstop történik valami, soha nem áll le a kaland. Azonban mégsem az igazi. Más a műfaja, mint a legtöbb Rejtő-regénynek, hiányzik a megszokott nonszensz, valamint túlságosan rövid.

Olympia_Chavez P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Texas Bill, a fenegyerek

Már a címből is kiderült, hogy ez nem egy légiós történet lesz, úgyhogy kíváncsian vártam, vajon ugyanazt a hangulatot, forgatókönyvet kapom-e, mint a korábbi regényekben. Sajnos nem, vagy csak engem nem fogott meg annyira a western story, de Billt imádtam, az összes süketelésével és lovagiasságával együtt. Tülök és Buldog is szerethető, humoros karakterek, de az első nagy röhögést Edith megváltozott viselkedése és az ahhoz kapcsolódó jelenetek váltották ki belőlem.

A történet a jó és a rossz küzdelme, egy nő kegyeiért, árkon-bokron, Arizóna prérijén és hegyein keresztül. A két szerelmes férfi, igazi gentleman módjára viselkedik egymással és persze az imádott nővel is. Törvények és erkölcsök ide vagy oda, az olvasó biztos hogy Billnek fog szorítani, és hogy ne sározódjon be „jóhíre” Rejtő egy gyors fordulattal a Lord bűnlajstromát toldja meg még egy bekezdéssel. A vége persze happy end, az olvasó nagy megelégedésére.


Népszerű idézetek

krlany IP>!

– Tudja Bulkin, a halál pillanata olyan, mint a dugó: ügyes ember mindig csak kihúzza valahogy …

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
Pistacchio>!

– Mondja… mit gondol rólam?…
– Nem szoktam gondolkozni… Születési hiba.

34. oldal (Szépirodalmi)

Shanara>!

E családi históriából az a tanulság, hogy öreg napjainkat a pénz nem biztosítja, ha az életjáradéknak csak a fele van meg: a járadék. Az élet is igen fontos tényező. A másik tanulság, hogy a rablás ideje alatt lehetőleg ne tartózkodjunk pénzintézetekben, mert a banditák mogorva emberek, és néhány pisztolygolyó beláthatatlan szövődményeket okozhat a szervezetünkben.

87. oldal (Szépirodalmi Könyvkiadó, 1989.)

April_Faye I>!

– Most hova akar menni?
A nő felvonta a vállát:
– Nem tudom.
– Engedje meg, hogy elkísérjem, én is oda készülök.

31-32. oldal

Manni>!

FIGYELMEZTETÉS!
Látogatókat távollétemben csapdákkal fogadok!
Kopogtatás nélküli belépőre lövök

95. oldal (Szépirodalmi Könyvkiadó, 1989)

Cheril>!

– Nyugodjék meg, kedves Edith.Texas Bill nem mérlegelte még soha a következményeket, mert az a véleménye, hogy csak csúf öregemberek tesznek ilyesmit. Azonfelül, ha mint agg tőkepénzes akarnék kimúlni, akkor nem mászkálnék állandóan ezen a vidéken, ahol annyi ember halt meg már ifjan, és oly ritkán tüdőgyulladásban. Harmadszor, ha valami gazember körmei között vergődik egy olyan finom, kedves teremtés, mint maga, akkor közbe kell lépnem, esetleg csúnyán megjárhatom, de nem fordulhat elő, hogy tükörbe nézve megvetéssel pillantsak arra az úrra, aki szemközt áll… Most pedig jó lesz sietni.

Carun P>!

– Lord Nisbeth, a rabló Lord nagyapja, Miksa császárral jött Mexikóba. Ilyen angol politikus volt… ahogy mondják… olyan duplomatta.
– Diplomata, öregem – javította ki Bill.
– Az ördög ismeri ezeket az orvosi kifejezéseket.

Melimaci>!

– Azt akarja mondani, hogy nem tisztességes ember?
– Hát kérem… Ez nagyon tág fogalom…
– Feleljen őszintén. Nincs jogom érdeklődni, de úgy érzem mégsem veszi rossz néven, ha megteszem. Miért csavarog? Van valami bűne?
– Van..
– Mi?
– Elfelejtettem kenyeret hozni.

Póli_Róbert P>!

Az ember éljen a mának, akkor jól alszik, és egy kellemes félóra többet ér, mint másnak egy év Velencében. Pedig ez nagy szó, mert oda járnak a filmről a nászutasok. Most csukja le szépen a szemét, és mesélek valamit, hogy elaludjon.


Hasonló könyvek címkék alapján

Martin Kay: Titkok útvesztője
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Z. P. May: Tinta cowboy segítség
Jonathan Swift: Gulliver utazásai
Karácsony Benő: Napos oldal
Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül
Tamási Áron: Ábel az országban
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka
Szélesi Sándor: Az ellopott troll
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem