Piszkos ​Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára (Piszkos Fred 3.) 454 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Régi ismerősünk Fülig Jimmy ez alkalommal egy ifjú amerikai milliomos expedíciójának lesz fontos szereplője. Legalábbis ilyesmire lehet következtetni gondosan vezetett naplószerű levelezéséből, amelyben St. Antonio főhercegnek számol be kalandjairól. Az események végső kimenetelére mégis Piszkos Fred közbelépése válik döntővé, aki a Na, mi újság, Wagner Úr nevű hajón követi válogatott legénységével a milliomos hajóját. Az illusztris hajó legénységének és főleg a Kapitánynak lesz tehát érdeme, hogy a rég eltűnt kutató helyett egy banditát fog felfedezni az unatkozó milliomos – és az is, hogy Fülig Jimmy a „kölcsönkenyér visszajár” elv alapján a küzdelmes dicsőség ünnepléséből kimarad, s ehelyett karanténba kerül.

Eredeti megjelenés éve: 1941

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Meglepetés könyvek, A ponyva királyai: Rejtő Jenő, Albatrosz könyvek, Rejtő-sorozat, A ponyva gyöngyszemei

>!
Holnap, Budapest, 2020
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633493144
>!
PairDime, Szeged, 2019
ISBN: 9786155950407
>!
Kossuth, Budapest, 2018
ISBN: 9789630991544 · Illusztrálta: Korcsmáros Pál · Felolvasta: Rudolf Péter

17 további kiadás


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Fülig Jimmy · Piszkos Fred · Wagner úr · tudós · Gustav Bahr · matróz · Mr. Theo · Watson

Helyszínek népszerűség szerint

Csendes-óceán


Kedvencelte 38

Most olvassa 18

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Cicu>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Rejtő örök kedvenc!
Imádom a stílusát, és sokadik újraolvasás után is ugyanolyan jól szórakoztam rajta, mint anno 12 évesen. Ő szerettette meg velem az olvasást, egyszerűen nem lehet megunni! :) A Piszkos Fred közbelép roppantul szórakoztató olvasmány, megtudhatjuk, hogy mire képes egy férfi, szíve választottjáért, persze mindezt nem egyszerű módon hisz akkor nem szerepelne Fülig Jimmy, Piszkos Fred és Vanek úr a szereplők stáblistáján :D

1 hozzászólás
Riszperidon P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Nem, nem, nem és nem! Ez a nyolcadik Rejtőm, és eddig szerettem mind. De ez a könyv…
Egy ideje úgy vagyok vele, hogy nem fogok az időmből olyan könyvre pazarolni perceket, órákat, amikkel csak szenvedek.
Mindösszesen 190 oldal, és még nem is nagyalakú könyv, de 3 oldalakat bírtam elolvasni egyszerre belőle, és van, hogy azt sem értettem, hogy most miről is van szó… Néha úgy éreztem, Rejtő csak szavakat hányt összefüggéstelenül egymás után a papírra, aztán mikor néha sikerült elnevetnem magam, jöttek Fülig Jimmy néha 10 oldalas levelei, amiben a helyesírási hibákat vicces közjátéknak szánták, de én egy idő után csak le akartam kaparni az arcom, mikor egy mondaton belül 7 szóból 5 helytelenül volt írva.
Úgyhogy köszönöm, nem, ebből ennyi elég volt, a féltávon abbahagytam az olvasást
a szenvedést. Egy ideig úgy érzem, most Rejtő felé sem tudok nézni.
Vagy esetleg valami jó tipp, hogy melyik könyvével ellensúlyozzam ezt a szörnyűséget?

8 hozzászólás
gabiica P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Az elejét nagyon érdekesnek tartottam, a már megszokott Rejtő stílusban íródott, humoros volt, lekötötte a figyelmemet. Aztán a történet előrehaladtával kicsit elvesztettem a humorát és sokkal inkább zavarosnak éreztem. Sokszor kellett visszalapoznom, hogy mi is történik most. Kicsit más volt, mint a történet előző részei.
Ettől függetlenül csavaros volt, megnevettetett, kikapcsolt.

mandris>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Hát, szerintem ez volt eddig a legzavarosabb Rejtő-regény, amit olvastam. Pedig indulni nagyon jól indult, csak aztán kezdett túl sok lenni a csavar. Oké, Rejtőtől már megszokhattuk, hogy senki sem az, akinek látszik, és még ezen felül is mindenki mindenkit másnak hisz, mint aminek mutatja magát, ami pedig – ugye – megint más, mint aki valójában. Követhető? Nem? Sebaj, a regény se jobban.
Pedig Rejtő ebben a regényben is bebizonyítja, hogy neki köszönhetjük a legegyedibb, legszórakoztatóbb kocsma-, fegyház-, elmegyógyintézet-, kaszárnya-, palotatöltelékeket, akárcsak a legegyedibb vendéglátóipari egység- és hajóneveket is. Na meg neki köszönhetjük minden idők legvegyesebb expedíció csapatát. És ha valaki, akkor ő tud bánni a magyar nyelvvel, és maximálisan kihasználja a nyelvben rejlő lehetőségeket. Ugyanakkor ebben a regényben már tényleg túl sok volt a csavar, túlságosan is követhetetlenek voltak a szálak, és így a végére már-már kezdett elveszíteni engem. Egy idő után úgy éreztem, hogy Rejtő sem igazán tudja, minek kéne még történnie. Oké, a visszatérő elemek – pl. csillagnézés – aranyosak voltak, és a hibás kulturális utalásokon is jól szórakoztam, de összességében ezek sem mentették meg a regényt. Kár. Pedig a felütés megint nagyon jól sikerült.

3 hozzászólás
Nuwiel P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

A Rejtő Jenő kitüntetés kapcsán kezdtem el olvasgatni a műveit, habár egy részüket, a legismertebbeket már jó párszor olvastam az évek során, elsőként azt hiszem Az elveszett cirkálót, amit egyik karácsonyra kaptam. Onnantól nem volt megállás, az otthoni polcon végre felfedeztem a Rejtő könyveket is, és válogatás nélkül, össze-vissza elkezdtem olvasni mindet. Sok kedvencem lett köztük, és hiába jó a Piszkos Fred közbelép is, az pont nem esett közéjük. Túlságosan elmegy a vége valami őrült agymenésbe, miközben a történet lényege szinte elsikkad a háttérben, de még így is kellemes, szórakoztató és kikapcsoló olvasmány, ami különösen jól jön, ha épp halmozza a késés perceit az ember vonata egy augusztusi vasárnap délután.

cicus61 P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Nekem sem ez a könyv a kedvenc. Végig nevettem sokat, de sokszor Én is elvesztem a sok történés közepette :) sokszor elvesztettem a fonalat. A nyelvezete és a sok jópofa beszólás miatt viszont imádom. Piszkos Fred és Fülig Jimmy a kedvenc szereplőim persze, Jimmy levelei és helyesírása egyszerűen fenomenális :) :)

nope >!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Eleinte kicsit lassan indult a történet, nem éreztem, hogy annyira magával ragadna. Még gondoltam is magamban, hogy hát jó ez, jó ez, de valahogy nem az igazi spoiler. Na de a regény felénél felpörögtek az események, csak kapkodtam a fejem, hogy akkor most ki, merre, miért, mit csinált, hova lett. Így a végére érve teljesen olyan érzésem van, hogy több eseményt zsúfolt bele kb 200 oldalba, mint mások 400-ba. Mindezt megspékelte jó adag humorral és némi filozófiával az élet nagy dolgairól.
Fél csillag levonást kap, mert kicsit hosszú lett számomra a bevezető rész és olvastam már Rejtőtől olyat, ami ennél jobban tetszett, de kétségtelenül remek regény!

Olympia_Chavez P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Piszkos Fred visszatér Fülig Jimmyvel és társaival, hogy egy izgalmas utazás során megtalálják a nem is oly elveszett földrajztudóst. Vagy mégsem? Végül is nem lehet ebben olyan biztos az ember, ha Fredről van szó, mert Ő mindig kavarja* (ti. az eseményeket és szálakat). Vajon most is kavarja? De hát málnaszőrt iszik és Brigittával álmodott, az nem lehet, hogy most kavarja.

A történeten az elejétől a végéig röhögtem. Ennyi képtelenséget összehordani egy regényben nem lehet…ja de mégis, mert Rejtő írta. Sokszor a szereplők delíriumos álmai közelebb álltak a felfogható valósághoz, mint a regényben leírt, ébrenlétben történt események. Fred csak imitt-amott tűnik fel, de szavaira mindig megéri figyelni, hogy később, a bonyodalom során azt mondhassuk – Aha! Értem már a turpisságot! – de még így is meglep alkalomadtán. Itt egyáltalán nem volt kiszámítható a cselekmény, hiszen mindig más áldozat bukkant fel a szekrényekben, és sosem lehetett az ember egészen biztos abban, hogy Bahrné él, vagy meghalt, vagy létezik-e egyáltalán. Jimmy szorgalmasan írja leveleit St. Antonio király úrnak, nejének őekszelenciánénak és császári öreganyjának. Wágner úr időnként elsüllyed, aztán felbukkan, hogy pánikot keltsen a legénység körében, majd pedig, mint született Zaturek Manfréd lerészegedik, vagy éppen kijózanodik, ráismer korábbi rabtársaira is, és repülni, trillázni tanítja Arnoldot. A szekrények járni kezdenek, emberek tűnnek el nyílt tengeren és folyton szól a titokzatos harmonika szó. Egyedül Jimmy bírja idegekkel ezeket a misztikus eseményeket, hiszen Ő nem babonás, Őt bekente egy varázsló Timor szigetén egy növénnyel, hogy ne fogja az átok, de ha mégis elfajul a helyzet köp kettőt nyugatnak és kettőt keletnek. Ha meg nagyon nagy a cidri, mind a négy égtáj felé.

Ilyen utazásban van része a kedves olvasónak Fülig di James fregattfőhadnagy, és Theobald Lincoln urak társaságában, mely utazás nem mentes bizonyos (valóban) nagy észrevételektől sem:
„A szomszéd lakásban megőszül egy zongorahangoló, és senki sem törődik vele. Viszont az eltűnt kutatót a csendes-óceáni szigeten mindenki szívből sajnálja … Legyünk őszinték: a zongorahangolót nem meri sajnálni, mert néhány dologgal segíthetne rajta. Az emberi részvét éppen fordítottja egy kirándulásnak. Mennél távolabb fekszik a térben a szánalom célja, annál gyorsabban és kényelmesebben eljut hozzá megértő embertársaink szíve!”

* Don St. Fülig di James del Jerseycity il Csarnoktér 7. után szabadon.


Népszerű idézetek

czegezoltanszabolcs>!

A nő olyan, mint egy költői hasonlat. Ha szép, akkor az sem baj, ha nincs semmi értelme.

Kapcsolódó szócikkek: nők
3 hozzászólás
Evione>!

Sir Maxbell jól tudta: ez az ő napja! Minden szem figyeli. Előrelépett, és a bennszülöttek nyelvén így szólt:
– Keresni, hivi-hivi – (fehér földrajzkutatót jelent) – nektek, nálatok eltűnést gazi-hazi hozzátok, tőled bisunga orang mami-hami!
És kissé büszkén körülnézett. Ödön, a kannibál főnök vállat vonva mondta Watsonnak, korrekt angolsággal:
– Ez hülye, nem? Öreg urakkal előfordul az óceánon.

Huszonhatodik fejezet

sztimi53>!

BÖLCS RABLÓK BALLADÁJA
írta SEKSZPIR ALADÁR

Költsd el pajtás nyomban a pénzed italra!
Amit ma megihatsz, ne halaszd holnapra.
Ne csak addig nyújtózz, míg a takaród ér.
Elszoksz a munkától, s akárki tettenér!
Munkára kényszerül, ki pénzét elissza,
Takarékos gengsztert elfogják, mert lusta!
Okulj ha látod, hogy gyűjtenek a méhek
S nincs soha egy vasuk; csoda hogy megélnek!
AJÁNLÁS!
Ki pénzét elissza, azt a munka tartja fönt,
Ezért van az, hogy a józanság öl, butít és
nyomorba dönt!

Tizenötödik fejezet

Cicu>!

Az emberi részvét éppen fordítottja egy kirándulásnak. Mennél távolabb fekszik térben a szánalom célja, annál gyorsabban eljut hozzá megértő embertársainak szíve!

24. oldal

czegezoltanszabolcs>!

Kész szerencse, hogy a férfiaknak nincs eszük. Ön természetesen kivétel. Magának sincs esze, de nem férfi.

Evione>!

Először Fülig Jimmy szólalt meg.
– Mondja, Mr. Theo – kérdezte merengve –, honnan szedte maga össze a világmindenség legnagyobb állatait?
– Úgy találomra alkalmaztam őket, ahogy magát.

Kilencedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Fülig Jimmy
Cicu>!

Sajnos uram, ha egy asszony molesztálni akarja a férjét, legyőzi a halált is.

22. oldal

colorstar>!

Az ördög sem rokonszenves, és mégis jobban kedvelik, amikor gonosz, mintha bölcsődalokat énekelne. Az ember ragaszkodik az illúzióihoz.

146. oldal


A sorozat következő kötete

Piszkos Fred sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon legenda
Vavyan Fable: Mesemaraton
Ross Thomas: Hittérítőragu
George Cooper: Magánügy
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Duff Kerr: Árvácska rendet csinál
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
Vavyan Fable: A pokol is elnyeli
Anthony Horowitz: Veszélyes iskola
Maurice Leblanc: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen