Piszkos ​Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára (Piszkos Fred 3.) 422 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Régi ismerősünk Fülig Jimmy ez alkalommal egy ifjú amerikai milliomos expedíciójának lesz fontos szereplője. Legalábbis ilyesmire lehet következtetni gondosan vezetett naplószerű levelezéséből, amelyben St. Antonio főhercegnek számol be kalandjairól. Az események végső kimenetelére mégis Piszkos Fred közbelépése válik döntővé, aki a Na, mi újság, Wagner Úr nevű hajón követi válogatott legénységével a milliomos hajóját. Az illusztris hajó legénységének és főleg a Kapitánynak lesz tehát érdeme, hogy a rég eltűnt kutató helyett egy banditát fog felfedezni az unatkozó milliomos – és az is, hogy Fülig Jimmy a „kölcsönkenyér visszajár” elv alapján a küzdelmes dicsőség ünnepléséből kimarad, s ehelyett karanténba kerül.

Eredeti megjelenés éve: 1941

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Meglepetés könyvek, A ponyva királyai: Rejtő Jenő, Albatrosz könyvek, Rejtő-sorozat

>!
PairDime, Szeged, 2019
ISBN: 9786155950407
>!
Kossuth, Budapest, 2018
ISBN: 9789630991544 · Illusztrálta: Korcsmáros Pál · Felolvasta: Rudolf Péter
>!
Kossuth, Budapest, 2018
ISBN: 9789630991544 · Illusztrálta: Garisa H. Zsolt, Varga Zerge Zoltán · Felolvasta: Rudolf Péter

13 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Fülig Jimmy · Piszkos Fred · Wagner úr · Gustav Bahr · matróz · Mr. Theo · tudós · Watson

Helyszínek népszerűség szerint

Csendes-óceán


Kedvencelte 35

Most olvassa 14

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
Cicu
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Rejtő örök kedvenc!
Imádom a stílusát, és sokadik újraolvasás után is ugyanolyan jól szórakoztam rajta, mint anno 12 évesen. Ő szerettette meg velem az olvasást, egyszerűen nem lehet megunni! :) A Piszkos Fred közbelép roppantul szórakoztató olvasmány, megtudhatjuk, hogy mire képes egy férfi, szíve választottjáért, persze mindezt nem egyszerű módon hisz akkor nem szerepelne Fülig Jimmy, Piszkos Fred és Vanek úr a szereplők stáblistáján :D

1 hozzászólás
>!
gabiica P
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Az elejét nagyon érdekesnek tartottam, a már megszokott Rejtő stílusban íródott, humoros volt, lekötötte a figyelmemet. Aztán a történet előrehaladtával kicsit elvesztettem a humorát és sokkal inkább zavarosnak éreztem. Sokszor kellett visszalapoznom, hogy mi is történik most. Kicsit más volt, mint a történet előző részei.
Ettől függetlenül csavaros volt, megnevettetett, kikapcsolt.

>!
mandris
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Hát, szerintem ez volt eddig a legzavarosabb Rejtő-regény, amit olvastam. Pedig indulni nagyon jól indult, csak aztán kezdett túl sok lenni a csavar. Oké, Rejtőtől már megszokhattuk, hogy senki sem az, akinek látszik, és még ezen felül is mindenki mindenkit másnak hisz, mint aminek mutatja magát, ami pedig – ugye – megint más, mint aki valójában. Követhető? Nem? Sebaj, a regény se jobban.
Pedig Rejtő ebben a regényben is bebizonyítja, hogy neki köszönhetjük a legegyedibb, legszórakoztatóbb kocsma-, fegyház-, elmegyógyintézet-, kaszárnya-, palotatöltelékeket, akárcsak a legegyedibb vendéglátóipari egység- és hajóneveket is. Na meg neki köszönhetjük minden idők legvegyesebb expedíció csapatát. És ha valaki, akkor ő tud bánni a magyar nyelvvel, és maximálisan kihasználja a nyelvben rejlő lehetőségeket. Ugyanakkor ebben a regényben már tényleg túl sok volt a csavar, túlságosan is követhetetlenek voltak a szálak, és így a végére már-már kezdett elveszíteni engem. Egy idő után úgy éreztem, hogy Rejtő sem igazán tudja, minek kéne még történnie. Oké, a visszatérő elemek – pl. csillagnézés – aranyosak voltak, és a hibás kulturális utalásokon is jól szórakoztam, de összességében ezek sem mentették meg a regényt. Kár. Pedig a felütés megint nagyon jól sikerült.

3 hozzászólás
>!
Nuwiel SP
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

A Rejtő Jenő kitüntetés kapcsán kezdtem el olvasgatni a műveit, habár egy részüket, a legismertebbeket már jó párszor olvastam az évek során, elsőként azt hiszem Az elveszett cirkálót, amit egyik karácsonyra kaptam. Onnantól nem volt megállás, az otthoni polcon végre felfedeztem a Rejtő könyveket is, és válogatás nélkül, össze-vissza elkezdtem olvasni mindet. Sok kedvencem lett köztük, és hiába jó a Piszkos Fred közbelép is, az pont nem esett közéjük. Túlságosan elmegy a vége valami őrült agymenésbe, miközben a történet lényege szinte elsikkad a háttérben, de még így is kellemes, szórakoztató és kikapcsoló olvasmány, ami különösen jól jön, ha épp halmozza a késés perceit az ember vonata egy augusztusi vasárnap délután.

>!
Olympia_Chavez P
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Piszkos Fred visszatér Fülig Jimmyvel és társaival, hogy egy izgalmas utazás során megtalálják a nem is oly elveszett földrajztudóst. Vagy mégsem? Végül is nem lehet ebben olyan biztos az ember, ha Fredről van szó, mert Ő mindig kavarja* (ti. az eseményeket és szálakat). Vajon most is kavarja? De hát málnaszőrt iszik és Brigittával álmodott, az nem lehet, hogy most kavarja.

A történeten az elejétől a végéig röhögtem. Ennyi képtelenséget összehordani egy regényben nem lehet…ja de mégis, mert Rejtő írta. Sokszor a szereplők delíriumos álmai közelebb álltak a felfogható valósághoz, mint a regényben leírt, ébrenlétben történt események. Fred csak imitt-amott tűnik fel, de szavaira mindig megéri figyelni, hogy később, a bonyodalom során azt mondhassuk – Aha! Értem már a turpisságot! – de még így is meglep alkalomadtán. Itt egyáltalán nem volt kiszámítható a cselekmény, hiszen mindig más áldozat bukkant fel a szekrényekben, és sosem lehetett az ember egészen biztos abban, hogy Bahrné él, vagy meghalt, vagy létezik-e egyáltalán. Jimmy szorgalmasan írja leveleit St. Antonio király úrnak, nejének őekszelenciánénak és császári öreganyjának. Wágner úr időnként elsüllyed, aztán felbukkan, hogy pánikot keltsen a legénység körében, majd pedig, mint született Zaturek Manfréd lerészegedik, vagy éppen kijózanodik, ráismer korábbi rabtársaira is, és repülni, trillázni tanítja Arnoldot. A szekrények járni kezdenek, emberek tűnnek el nyílt tengeren és folyton szól a titokzatos harmonika szó. Egyedül Jimmy bírja idegekkel ezeket a misztikus eseményeket, hiszen Ő nem babonás, Őt bekente egy varázsló Timor szigetén egy növénnyel, hogy ne fogja az átok, de ha mégis elfajul a helyzet köp kettőt nyugatnak és kettőt keletnek. Ha meg nagyon nagy a cidri, mind a négy égtáj felé.

Ilyen utazásban van része a kedves olvasónak Fülig di James fregattfőhadnagy, és Theobald Lincoln urak társaságában, mely utazás nem mentes bizonyos (valóban) nagy észrevételektől sem:
„A szomszéd lakásban megőszül egy zongorahangoló, és senki sem törődik vele. Viszont az eltűnt kutatót a csendes-óceáni szigeten mindenki szívből sajnálja … Legyünk őszinték: a zongorahangolót nem meri sajnálni, mert néhány dologgal segíthetne rajta. Az emberi részvét éppen fordítottja egy kirándulásnak. Mennél távolabb fekszik a térben a szánalom célja, annál gyorsabban és kényelmesebben eljut hozzá megértő embertársaink szíve!”

* Don St. Fülig di James del Jerseycity il Csarnoktér 7. után szabadon.

>!
Maya
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Esz itten valami naty gazsák, amit megint maga kiforralt. Maga mindig íty kezdi fordítva.
Egy ifjú milliomos megunja a semmittevést.
Én meg csak azért vontam le a fél csillagot, mert mostanában én is szívesen megunnám a semmittevést. De sajnos mindig valami mást unok meg. Közben megelégszem azzal, hogy ilyen könyvekkel szórakoztatom magam, mikor elfáradok.
Egyesek bélyeget gyűjtenek, mások fura alakokat. Megint mások mindig kavarnak valamit (például málnaszőrt).

>!
colorstar
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Talán a legviccesebb Rejtő amit eddig olvastam, az író olyan jól tud játszani a szavakkal és a „szürreális szituációk” leírásával (észrevettem hogy nem az első Rejtő könyv amiben az okozza a bonyodalmat hogy az egyik szereplőnek nincs meg a nadrágja, és mint valami rossz álomban emiatt nem mer az emberek szeme elé kerülni).
A „Rejtő világból” amúgy is Fülig Jimmy (a leveleivel) és Piszkos Fred a kedvenc szereplőim.
Az egy csillag levonást az okozza hogy van mikor egyszerűen elvesztem a történet fonalát és mikor újra megtalálom már annyira összegabalyodott hogy inkább elvágom a gubancot és folytatom tovább az olvasást mintha mi sem történt volna.

>!
pingvin1
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára

Sajnos ez nem tartozik a kedvencek közé :-(
Nekem sok volt, néha azt sem tudtam ki-mit-hol-mikor-miért és kivel….
A Piszkos Fred, a kapitány sokkal de sokkal jobban tetszett :-))
Majd legközelebb újra hallgatom, elvégre az ismétlés sosem árt!


Népszerű idézetek

>!
czegezoltanszabolcs

A nő olyan, mint egy költői hasonlat. Ha szép, akkor az sem baj, ha nincs semmi értelme.

Kapcsolódó szócikkek: nők
1 hozzászólás
>!
Evione

Sir Maxbell jól tudta: ez az ő napja! Minden szem figyeli. Előrelépett, és a bennszülöttek nyelvén így szólt:
– Keresni, hivi-hivi – (fehér földrajzkutatót jelent) – nektek, nálatok eltűnést gazi-hazi hozzátok, tőled bisunga orang mami-hami!
És kissé büszkén körülnézett. Ödön, a kannibál főnök vállat vonva mondta Watsonnak, korrekt angolsággal:
– Ez hülye, nem? Öreg urakkal előfordul az óceánon.

Huszonhatodik fejezet

>!
sztimi53 P

BÖLCS RABLÓK BALLADÁJA
írta SEKSZPIR ALADÁR

Költsd el pajtás nyomban a pénzed italra!
Amit ma megihatsz, ne halaszd holnapra.
Ne csak addig nyújtózz, míg a takaród ér.
Elszoksz a munkától, s akárki tettenér!
Munkára kényszerül, ki pénzét elissza,
Takarékos gengsztert elfogják, mert lusta!
Okulj ha látod, hogy gyűjtenek a méhek
S nincs soha egy vasuk; csoda hogy megélnek!
AJÁNLÁS!
Ki pénzét elissza, azt a munka tartja fönt,
Ezért van az, hogy a józanság öl, butít és
nyomorba dönt!

Tizenötödik fejezet

>!
czegezoltanszabolcs

Kész szerencse, hogy a férfiaknak nincs eszük. Ön természetesen kivétel. Magának sincs esze, de nem férfi.

>!
Evione

Először Fülig Jimmy szólalt meg.
– Mondja, Mr. Theo – kérdezte merengve –, honnan szedte maga össze a világmindenség legnagyobb állatait?
– Úgy találomra alkalmaztam őket, ahogy magát.

Kilencedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Fülig Jimmy
>!
Cicu

Az emberi részvét éppen fordítottja egy kirándulásnak. Mennél távolabb fekszik térben a szánalom célja, annál gyorsabban eljut hozzá megértő embertársainak szíve!

24. oldal

>!
colorstar

Az ördög sem rokonszenves, és mégis jobban kedvelik, amikor gonosz, mintha bölcsődalokat énekelne. Az ember ragaszkodik az illúzióihoz.

146. oldal

>!
Cicu

Sajnos uram, ha egy asszony molesztálni akarja a férjét, legyőzi a halált is.

22. oldal


A sorozat következő kötete

Piszkos Fred sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon legenda
Vavyan Fable: Mesemaraton
Ross Thomas: Hittérítőragu
George Cooper: Magánügy
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Duff Kerr: Árvácska rendet csinál
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
Vavyan Fable: A pokol is elnyeli
Anthony Horowitz: Veszélyes iskola
Maurice Leblanc: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen