77. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Piszkos ​Fred, a kapitány (Piszkos Fred 2.) 1054 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Az elveszett cirkáló” közmegbecsülést kiérdemelt kapitánya, Piszkos Fred ebben a kötetben új oldaláról mutatkozik be: érző szívű atyaként, aki a maga módján mindent elkövet, hogy isten kegyelméből trónörökössé lett fiát az uralkodói székbe segítse. Közben megismerjük Fülig Jimmyt is, aki bár Piszkos Frednek régi ellenlábasa, ez alkalommal úgy is mint szépíró, úgy is mint „beugró” trónörökös-herceg, Fred kapitány malmára hajtja a vizet, pedig szíve szerint csak kedves csontnyelű kését keresi, amit véletlenül mindig valaki hátában felejt.

Eredeti megjelenés éve: 1940

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Meglepetés könyvek, A ponyva királyai: Rejtő Jenő, Albatrosz könyvek, Rejtő-sorozat, A Nova kalandos regényei, A Nova kalandos regényei, Diákkönyvek

>!
Adamo Books, 2019
268 oldal · ISBN: 9789633871553
>!
Holnap, Budapest, 2019
246 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633492512
>!
Kossuth, Budapest, 2018
ISBN: 9789630991476 · Illusztrálta: Garisa H. Zsolt, Varga Zerge Zoltán · Felolvasta: Bodrogi Gyula

21 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Fülig Jimmy · Piszkos Fred


Kedvencelte 198

Most olvassa 40

Várólistára tette 176

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
vargarockzsolt P
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

-Uram, a késemért jöttem!
-Hol hagyta?
-Valami matrózban.

Újraolvasás, 2018. október.

„Alighogy megfulladtam tőle. Ebből. Ettől.”

„Mindegy. Szóval. A fő, ahogy mondani szokják, a szépirodalom. Mert naplót írni, ez később kiderül, mint egy tettes: az szépirodalom.”

NEGYEDIK FEJEZET

Fülig Jimmy naplója

I

Akkoriban lejöttem a hajóról, akkor elhatároztam, hogy naplót írok. Ez akkor úgy volt, hogy előzőleg leereszkedőn csevegtem egy utassal, mert akkor már felvettem a sors akaratából nevelő lett halottnak néhai ruháit…

Mindegy. Szóval. A fő, ahogy mondani szokják, a szépirodalom. Mert naplót írni, ez később kiderül, mint egy tettes: az szépirodalom.

Akkor kisült egy nagy marhaság. Mert a sors kifürkészhetetlensége következtében kifolyó halottnak ruháit megfelelőre átalakíttattam egy szabóval, aki utazott a hajón. De arra kise gondolna, hogy a halottnak inge is van. Azt nem renoválták, úgyhogy szűk volt. Ki hitte volna egy ekkora nagy megboldogultról, hogy kis nyaka van ingben? A kis nyaka van ingben? A kis nyak az ingét, az ingének, ingnyakának. Alighogy megfulladtam tőle. Ebből. Ettől.

Magvető, 1971. 3. változatlan kiadás, 101. oldal.
spoiler

19 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

"- Uram! A késemért jöttem!
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.
– Milyen kés volt?
– Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
– Várjunk… Csak lassan, kérem… Milyen volt a nyele?
– Kagyló.
– Hány részből?
– Egy darabból készült.
– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban."
Kristálytisztán emlékszem, amikor – nem mostanában ugyan, jó pár évvel ezelőtt, egy masszív olvasási válság közepette – édesapám a kezembe nyomta a Piszkos Fred, a kapitányt. Ez volt az első Rejtő-regényem, de utána jött szépen sorban a többi: Csontbrigád, A szőke ciklon, Az elveszett cirkáló és még vég nélkül sorolhatnám.. Életem szinte minden szakaszát végig kísérték a regényei, bármilyen rossz kedv, letargia esetén elég volt csak leemelnem a polcról valamelyik történetet.
De Piszkos Fred akkor is meghatározó marad, hiszen ez volt az első, az első könyv, amely megszerettette velem Rejtőt és elindított az úton.
Ponyva? Igen! És akkor mi van?!
Olvassatok Rejtőt! Olvassátok a Piszkos Fred, a kapitányt! :)

1 hozzászólás
>!
gabiica P
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Bátran ki merem jelenteni, hogy Rejtő Jenő rajongó lettem. Sokszor hangosan nevettem a könyvön, néhol tényleges humora miatt, néhol abszurditása miatt.
Az összes szereplőt nagyon megkedveltem, mindenki hozzáadott valamit a történethez a saját szálával, senkit sem éreztem feleslegesnek.
Könnyed és izgalmas történet, amely magával ragad minden olvasót.

>!
cippo IP
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Na esz ojan jo folt, hoty. Csak hol buja bulykált rely rejtöszködöt esz idajig? ( Meg fojtatása következik . Uty nészem .)

9 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Natyon lyó volt, vitzses, mek minden. Teccet. Aki nem hiszi, anak utánajárok!

19 hozzászólás
>!
ppayter
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Esz a Péhovard esz egy ojan ember, hogy amit ír, aszt nem lehet becsap becsak becsukni (nemkívánt törlendő) és letenni asz asztalra (gömböjüre sem) mer ojan vicces, hoty 1ben el kel olvasni.

1ső Jimmy de Fülig

>!
ÁrnyékVirág
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Ki mondta, hogy Rejtő nem irodalom, hanem ponyva?
Mert mingyárt beleállítom a késemet a hátába neki.

9 hozzászólás
>!
Lynn
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Jól szórakoztam olvasás közben, pár mondaton hangosan röhögtem, és felismertem néhány családi mondást is (a nadrág hónaljban kicsit bő)

Úgy tűnik, a Miss Marple novellák nem tettek jót nekem, mert amióta azt elolvastam, minden rejtélyre rájövök. Most sem volt ez másképp…

Jöhet még más is tőle, Piszkos Fred is akár, mert nagyon megszerettem az öreget.

1 hozzászólás
>!
gybarbii
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Az egyik legviccesebb könyv, amit valaha is olvastam. Édesapám már olyan régóta mondja, hogy olvassak Rejtőt, de eddig csak húztam, halasztottam, míg nem kézbe vettem a Piszkos Fred, a kapitány c. könyvet. Igen, ez volt az első olvasmányom Rejtőtől, és imádtam! Az nem is kifejezés! Ilyen jó könyv mellett nem könnyű vizsgákra készülni! :)
Nem csak Rejtő stílusa győzött meg, hanem a történet is nagyon tetszett. Habár a cím Piszkos Fred nevét viseli, a főszereplő mégis inkább Fülig Jimmy volt, persze ettől még a kapitányról is kiderült jó pár dolog, pl. hogy ki is ő valójában. Ezt nem gondoltam volna, persze lehet, hogy még csak kezdő vagyok Rejtőből! :)
A mogorva kapitányt, a bolondos Fülig Jimmy-t, a herceget, Nagy Bivaly-t, minden szereplőt nagyon megszerettem, velük és rajtuk nevettem végig a könyv során. Illetve majdnem frászt kaptam, amikor a régens herceg holtteste harmadszor is előkerült… :D
Még Rejtőt! Megyek is, megnézem, melyik kötetet vannak bent a könyvtárban! :)

Ui.: Ne kövessétek el a hibámat, csak otthon, zárt ajtók mögött olvassátok a könyvet! Semmiképpen se vigyétek magatokkal tömegközlekedési eszközökre, mert az emberek nagyon furcsán fognak rád nézni, mikor hangosan kuncogsz, vagy éppen majdnem megfulladsz, mert próbálod elnyomni a hangos nevetésedet!

4 hozzászólás
>!
korkata
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Most végleg belopta magát a szívembe Rejtő Jenő. Ez a könyv nálam mindent visz. A könyv stílusa könnyed. Mindig történik valami. Mindig kiderül valami olyan amiről nem gondoltam volna, hogy lehetséges. Fordulatos cselekménye van. Jót szórakoztam. Tanulság számomra, hogy nem a külső alapján kell ítélni. A karakterek jók, a megformálásuk szinte filmszerű. Szinte látom magam előtt őket.
Összességében egy humoros, izgalmas és romantikus történetet olvashattam.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Tündérmaci

– Akar dolgozni?
– Nem.
– Miért?
– Elvesztettem a meggyőződésemet.
– És ez mitől jön?
– Tavaly Nápolyban loptam egy kockás felöltőt, és azóta úgy érzem, hogy úrnak születtem. Elhatároztam, hogy többé nem dolgozom.
– Azelőtt dolgozott?
– Nem, de hiányzott az elhatározás.

>!
czegezoltanszabolcs

– Uram! A késemért jöttem!
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.
– Milyen kés volt?
– Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
– Várjunk… Csak lassan, kérem… Milyen volt a nyele?
– Kagyló.
– Hány részből?
– Egy darabból készült.
– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban.

(első mondatok)

4 hozzászólás
>!
sztimi53 P

– Nem számít! Te lenni balkezes! Én várni ütés jobbról.
José vállat vont.
– Nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani.

Első fejezet

2 hozzászólás
>!
hunny

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

161. oldal

>!
Frank_Spielmann I

– Milyen írása van?!
– Folyó. Csak a nagybetűt nem mindet ismerem. Egy szállásmestertől tanultam írni!
– Hülye!
– Az igaz! De a szállásmesterben ritka az okos.

>!
Frank_Spielmann I

– Ez velem is volt – mondtam közbe neki –, de engem két szigetről tiltottak ki.
– Azok melyek?
– Anglia és Délamerika. De a többi szigeteket látogathatom.

Fülig Jimmy naplója

>!
czegezoltanszabolcs

Én egy nagy marha vagyok saját eszűleg! És a gyanú kelt mint bent asz agyamban, és ahogy a kirájok írják asz időt: ambó dominó mai dátum.

Tizennyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Fülig Jimmy
3 hozzászólás
>!
Trixi_Adzoa P

– Dohányzik?
– Inkább innék valamit.
– Nem kínáltam!
– Elég baj, mert dohányzom.

52. oldal iBook

Kapcsolódó szócikkek: Fülig Jimmy
3 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

FIGYELEM!!
A KLUB HELYISÉGÉBE
LŐFEGYVERT, ÓLMOSBOTOT, KÉST,
BOXERT VAGY BÁRMILYEN
GYILKOLÁSRA ALKALMAS SZERSZÁMOT
BEHOZNI
AJÁNLATOS!!
FEGYVER NÉLKÜL BELÉPNI TILOS
ÉS ÉLETVESZÉLYES!! AZ EBBŐL
EREDŐ BALESETEKÉRT MINDEN
FELELŐSSÉGET ELHÁRÍT
AZ IGAZGATÓSÁG

Hetedik fejezet

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Piszkos Fred sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Wilbur Smith – Tom Harper: A tigris zsákmánya
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Vavyan Fable: Mesemaraton
Jules Verne: A két Kip testvér
Dan Brown: A Da Vinci-kód
Ken Follett: A katedrális
Robert Merle: A sziget
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok
Ross Thomas: Hittérítőragu