Piszkos ​Fred, a kapitány (Piszkos Fred 2.) 1211 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tengerésztiszti egyenruháját ócska, koszos rongyokra cserélő kapitány, Piszkos Fred nevét nálunk már az általános iskolások is ismerik. Mint ahogy azt is tudják, hogy „neki van a világon a legtöbb esze” (Fülig Jimmy szíves szóbeli közlése), ezért aztán cseppet sem meglepő, hogy ebben a – gyakori idézettsége miatt – mára kvázi klasszikussá vált regényben ő mozgatja a szálakat a háttérből, s leginkább neki, no meg Fülig Jimmy tanácsainak köszönhető, hogy a szingapúri alvilágot inkognitóban felfedezni kívánó St. Antonio főherceg túléli ezt a veszélyes kirándulást. Igaz, közben megverik, eladják, halálra ítélik és megnősítik (ebben a sorrendben), de végül sikerül viszonylag ép bőrrel szabadulnia, és elindulhat hazafelé, hogy megtudja, mennyire állt/ült helyt a Boldogság Szigetek trónján botcsinálta dublőre, Fülig Jimmy, a szabadfogású hejesírás világbajnoka.

Eredeti megjelenés éve: 1940

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Meglepetés könyvek Szukits · A ponyva királyai: Rejtő Jenő Alexandra · Albatrosz könyvek Magvető · Rejtő-sorozat Alexandra · A Nova kalandos regényei · A Nova kalandos regényei · Diákkönyvek Kreatív · A ponyva gyöngyszemei PairDime, Csengőkert, Alexandra

>!
Helikon, Budapest, 2020
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634794950 · Illusztrálta: Korcsmáros Pál
>!
Maxim, Szeged, 2020
160 oldal · ISBN: 9789634993209
>!
Adamo Books, 2019
268 oldal · ISBN: 9789633871553

27 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Fülig Jimmy · Piszkos Fred · St. Antonio főherceg


Kedvencelte 217

Most olvassa 61

Várólistára tette 188

Kívánságlistára tette 72

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Hűűűha!! Csak ismételni tudom magamat, miszerint az eddig általam olvasott Rejtő könyvek közül ez a legjobb.
Nem tudom, hogy ezt a mondatot Rejtő vonatkozásában lesz e lehetőségem még leírni. Mert szerintem ezt már überelni lehetetlen. Fergetegesen jóhumorú könyv. Képes olvasóját kiragadni a mindennapok szürkeségéből és hangos, többször visszatérő, könnyeket fakasztó vihogást kiváltani belőle.

21 hozzászólás
vargarockzsolt>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

-Uram, a késemért jöttem!
-Hol hagyta?
-Valami matrózban.

Újraolvasás, 2018. október.

„Alighogy megfulladtam tőle. Ebből. Ettől.”

„Mindegy. Szóval. A fő, ahogy mondani szokják, a szépirodalom. Mert naplót írni, ez később kiderül, mint egy tettes: az szépirodalom.”

NEGYEDIK FEJEZET

Fülig Jimmy naplója

I

Akkoriban lejöttem a hajóról, akkor elhatároztam, hogy naplót írok. Ez akkor úgy volt, hogy előzőleg leereszkedőn csevegtem egy utassal, mert akkor már felvettem a sors akaratából nevelő lett halottnak néhai ruháit…

Mindegy. Szóval. A fő, ahogy mondani szokják, a szépirodalom. Mert naplót írni, ez később kiderül, mint egy tettes: az szépirodalom.

Akkor kisült egy nagy marhaság. Mert a sors kifürkészhetetlensége következtében kifolyó halottnak ruháit megfelelőre átalakíttattam egy szabóval, aki utazott a hajón. De arra kise gondolna, hogy a halottnak inge is van. Azt nem renoválták, úgyhogy szűk volt. Ki hitte volna egy ekkora nagy megboldogultról, hogy kis nyaka van ingben? A kis nyaka van ingben? A kis nyak az ingét, az ingének, ingnyakának. Alighogy megfulladtam tőle. Ebből. Ettől.

Magvető, 1971. 3. változatlan kiadás, 101. oldal.
spoiler

19 hozzászólás
pannik>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Úgy kellett ez az olvasás mint egy falat kenyér. Ki voltam éhezve a jóra és Rejtő nem csak jót alkotott, hanem maradandót, örök érvényűt, fergetegeset.

Zseniális ez a könyve. Oltári alakokkal és elképesztő bonyodalmakkal.
Fülig Jimmy naplója a csúcsa ennek a könyvnek, ami ott le van írva, hát annak minden szava kincset ér :D Bár az elején, amíg ráállt a szemem a rengeteg helyesírási, stilisztikai és mindennemű hibára, addig kicsit küzdelmes volt, de utána már szinte bántott ha valamit helyesen sikerült leírnia :D A herceg is nagyszerű karakter, amin keresztül megy az alvilágban, hát az becsületére válik, az biztos. Piszkos Fred is nagyon alakít, szóval mindenki zseniális benne, jaj még Buzgó Mócsingot is muszáj megemlíteni, talán rajta nevettem a legtöbbet (mégsem, Fülig Jimmy azért viccesebb)

Ez az a könyv, amin hangosan röhögtem, nem mosolyogtam vagy nevettem, hanem röhögtem :D Időnként hosszan.
Imádom Rejtő stílusát, a fordulatait, az egyediségét, a nyelvezetét. Megnevettet, kikapcsol, felüdít.
Annyira, de annyira viccesen ír, hogy ezt a világon mindenhol mindenkinek ismernie kellene. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a miénk, a történetei igazi értékálló kincsek, a maguk nemében páratlanok, megismételhetetlenek.

1 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

"- Uram! A késemért jöttem!
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.
– Milyen kés volt?
– Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
– Várjunk… Csak lassan, kérem… Milyen volt a nyele?
– Kagyló.
– Hány részből?
– Egy darabból készült.
– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban."
Kristálytisztán emlékszem, amikor – nem mostanában ugyan, jó pár évvel ezelőtt, egy masszív olvasási válság közepette – édesapám a kezembe nyomta a Piszkos Fred, a kapitányt. Ez volt az első Rejtő-regényem, de utána jött szépen sorban a többi: Csontbrigád, A szőke ciklon, Az elveszett cirkáló és még vég nélkül sorolhatnám.. Életem szinte minden szakaszát végig kísérték a regényei, bármilyen rossz kedv, letargia esetén elég volt csak leemelnem a polcról valamelyik történetet.
De Piszkos Fred akkor is meghatározó marad, hiszen ez volt az első, az első könyv, amely megszerettette velem Rejtőt és elindított az úton.
Ponyva? Igen! És akkor mi van?!
Olvassatok Rejtőt! Olvassátok a Piszkos Fred, a kapitányt! :)

1 hozzászólás
ÁrnyékVirág>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Ki mondta, hogy Rejtő nem irodalom, hanem ponyva?
Mert mingyárt beleállítom a késemet a hátába neki.

10 hozzászólás
gabiica P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Bátran ki merem jelenteni, hogy Rejtő Jenő rajongó lettem. Sokszor hangosan nevettem a könyvön, néhol tényleges humora miatt, néhol abszurditása miatt.
Az összes szereplőt nagyon megkedveltem, mindenki hozzáadott valamit a történethez a saját szálával, senkit sem éreztem feleslegesnek.
Könnyed és izgalmas történet, amely magával ragad minden olvasót.

cippo I>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Na esz ojan jo folt, hoty. Csak hol buja bulykált rely rejtöszködöt esz idajig? ( Meg fojtatása következik . Uty nészem .)

9 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Natyon lyó volt, vitzses, mek minden. Teccet. Aki nem hiszi, anak utánajárok!

19 hozzászólás
ppayter P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Esz a Péhovard esz egy ojan ember, hogy amit ír, aszt nem lehet becsap becsak becsukni (nemkívánt törlendő) és letenni asz asztalra (gömböjüre sem) mer ojan vicces, hoty 1ben el kel olvasni.

1ső Jimmy de Fülig

Ibanez P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

"- Uram! A késemért jöttem!
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.
– Milyen kés volt?
– Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
– Várjunk… Csak lassan, kérem… Milyen volt a nyele?
– Kagyló.
– Hány részből?
– Egy darabból készült.
– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban.
– Köszönöm…
– Kérem… A csapos mesélte, hogy milyen szép kés van bennem. Egy darab húszcentis kagy-ló¬ritkaság.
– Forduljon meg, kérem, hogy kivegyem…
– Kitartás! A kocsmáros azt mondta, hogy amíg nem hoz orvost, hagyjam bent a kést, mert különben elvérzek. A kocsmáros ért ehhez, mert itt már öltek orvost is. Régi étterem.
– De én sietek, kérem! És mit tudja az ember, hogy mikor jön az orvos? Kés nélkül mégsem mehetek éjjel haza.
– Az orvos itt lakik a közelben, és a kocsmáros triciklin ment érte. Ha szurkált uram, hát viselje a következményeket.
– Hohó! Azért, mert magába szúrnak egy kést, még nincs joga hozzá, hogy megtartsa. Ez önbíráskodás! Hála Istennek, van még jog a világon.
– Nem is jogra hivatkoztam, hanem orvostudományra. A kocsmáros szerint az a recept, hogy bent maradjon a kés. Orvosi rendelet!
– Az orvos rendelkezzék a saját holmijával, a kés az én műszerem!
– Hm… nehéz ügy…
– Tudja mit? Nekem is van szívem, segítek a bajon. Kiveszem magából a késemet, és beteszek helyette egy másikat. Az is megteszi, amíg a mentő jön."

Most őszintén: ha valami így kezdődik, az már csak jó lehet :-D És bizony jól is folytatódik. Az egyetlen, amin a könyv végéig filóztam, hogy miért Piszkos Fred, hiszen inkább Fülig Jimmy a főszereplő ebben a kötetben… aztán persze minden a helyére került a végén (de még hogy, jó kis csattanók vannak ám a könyvben). Nagyszerű, humoros, akciódús kötet, a herceg alvilági kalandjai jópofák, a szereplők sokszínűek, egy összeesküvés a háttérben, egy igaz klassz Rejtő kötet, sok-sok-sok humorral.

"- Uram… három hete nem aludtam…
– Csak két hétig bírja még – suttogta a szállásmester. – Az ilyesmit meg lehet szokni idővel."

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Tündérmaci>!

– Akar dolgozni?
– Nem.
– Miért?
– Elvesztettem a meggyőződésemet.
– És ez mitől jön?
– Tavaly Nápolyban loptam egy kockás felöltőt, és azóta úgy érzem, hogy úrnak születtem. Elhatároztam, hogy többé nem dolgozom.
– Azelőtt dolgozott?
– Nem, de hiányzott az elhatározás.

czegezoltanszabolcs>!

– Uram! A késemért jöttem!
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.
– Milyen kés volt?
– Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
– Várjunk… Csak lassan, kérem… Milyen volt a nyele?
– Kagyló.
– Hány részből?
– Egy darabból készült.
– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban.

(első mondatok)

5 hozzászólás
sztimi53>!

– Nem számít! Te lenni balkezes! Én várni ütés jobbról.
José vállat vont.
– Nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani.

Első fejezet

2 hozzászólás
hunny>!

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

161. oldal

1 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

– Milyen írása van?!
– Folyó. Csak a nagybetűt nem mindet ismerem. Egy szállásmestertől tanultam írni!
– Hülye!
– Az igaz! De a szállásmesterben ritka az okos.

Frank_Spielmann I>!

– Ez velem is volt – mondtam közbe neki –, de engem két szigetről tiltottak ki.
– Azok melyek?
– Anglia és Délamerika. De a többi szigeteket látogathatom.

Fülig Jimmy naplója

czegezoltanszabolcs>!

Én egy nagy marha vagyok saját eszűleg! És a gyanú kelt mint bent asz agyamban, és ahogy a kirájok írják asz időt: ambó dominó mai dátum.

Tizennyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Fülig Jimmy
3 hozzászólás
Trixi_Adzoa P>!

– Dohányzik?
– Inkább innék valamit.
– Nem kínáltam!
– Elég baj, mert dohányzom.

52. oldal iBook

Kapcsolódó szócikkek: Fülig Jimmy
3 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

Mer sziftelen kutya ez. Ő talán meg is ölne az én helyembe engem, ha ő volna én, és én ő akkor, vagyis én ötet mint magamat megölném az én helyembe ő. Azért figyelmes olvasó megérti, csak gondolkozni kell rajta.

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Piszkos Fred sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon legenda
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Szélesi Sándor: Az ellopott troll
Alistair MacLean: Kémek a Sasfészekben
Vavyan Fable: Mesemaraton
Leslie L. Lawrence: A rodzsungok kolostora
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
Kockás Pierre: Lorre meg én
George Cooper: Magánügy
Ross Thomas: Hittérítőragu