Piszkos ​Fred, a kapitány (Piszkos Fred 2.) 1372 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tengerésztiszti egyenruháját ócska, koszos rongyokra cserélő kapitány, Piszkos Fred nevét nálunk már az általános iskolások is ismerik. Mint ahogy azt is tudják, hogy „neki van a világon a legtöbb esze” (Fülig Jimmy szíves szóbeli közlése), ezért aztán cseppet sem meglepő, hogy ebben a – gyakori idézettsége miatt – mára kvázi klasszikussá vált regényben ő mozgatja a szálakat a háttérből, s leginkább neki, no meg Fülig Jimmy tanácsainak köszönhető, hogy a szingapúri alvilágot inkognitóban felfedezni kívánó St. Antonio főherceg túléli ezt a veszélyes kirándulást. Igaz, közben megverik, eladják, halálra ítélik és megnősítik (ebben a sorrendben), de végül sikerül viszonylag ép bőrrel szabadulnia, és elindulhat hazafelé, hogy megtudja, mennyire állt/ült helyt a Boldogság Szigetek trónján botcsinálta dublőre, Fülig Jimmy, a szabadfogású hejesírás világbajnoka.

Eredeti megjelenés éve: 1940

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Meglepetés könyvek Szukits · A ponyva királyai: Rejtő Jenő Alexandra · Albatrosz könyvek Magvető · Rejtő-sorozat Alexandra · A Nova kalandos regényei Nova Irodalmi Intézet · A Nova kalandos regényei Nova Irodalmi Intézet · Diákkönyvek Kreatív · A ponyva gyöngyszemei Csengőkert · Rejtő–Korcsmáros regények Helikon

>!
Kedvenc, Székelyudvarhely, 2023
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786069633052
>!
ISBN: 9786156377579
>!
Helikon, Budapest, 2020
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634794950 · Illusztrálta: Korcsmáros Pál

34 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Fülig Jimmy · Piszkos Fred · St. Antonio főherceg · szélhámos


Kedvencelte 229

Most olvassa 52

Várólistára tette 197

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Hűűűha!! Csak ismételni tudom magamat, miszerint az eddig általam olvasott Rejtő könyvek közül ez a legjobb.
Nem tudom, hogy ezt a mondatot Rejtő vonatkozásában hányszor lesz lehetőségem még leírni. Szerintem ezt már überelni lehetetlen. Fergetegesen jóhumorú könyv. Képes olvasóját kiragadni a mindennapok szürkeségéből és hangos, többször visszatérő, könnyeket fakasztó vihogást kiváltani belőle.

23 hozzászólás
vargarockzsolt>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

-Uram, a késemért jöttem!
-Hol hagyta?
-Valami matrózban.

Újraolvasás, 2018. október.

„Alighogy megfulladtam tőle. Ebből. Ettől.”

„Mindegy. Szóval. A fő, ahogy mondani szokják, a szépirodalom. Mert naplót írni, ez később kiderül, mint egy tettes: az szépirodalom.”

NEGYEDIK FEJEZET

Fülig Jimmy naplója

I

Akkoriban lejöttem a hajóról, akkor elhatároztam, hogy naplót írok. Ez akkor úgy volt, hogy előzőleg leereszkedőn csevegtem egy utassal, mert akkor már felvettem a sors akaratából nevelő lett halottnak néhai ruháit…

Mindegy. Szóval. A fő, ahogy mondani szokják, a szépirodalom. Mert naplót írni, ez később kiderül, mint egy tettes: az szépirodalom.

Akkor kisült egy nagy marhaság. Mert a sors kifürkészhetetlensége következtében kifolyó halottnak ruháit megfelelőre átalakíttattam egy szabóval, aki utazott a hajón. De arra kise gondolna, hogy a halottnak inge is van. Azt nem renoválták, úgyhogy szűk volt. Ki hitte volna egy ekkora nagy megboldogultról, hogy kis nyaka van ingben? A kis nyaka van ingben? A kis nyak az ingét, az ingének, ingnyakának. Alighogy megfulladtam tőle. Ebből. Ettől.

Magvető, 1971. 3. változatlan kiadás, 101. oldal.
spoiler

19 hozzászólás
pannik>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Úgy kellett ez az olvasás mint egy falat kenyér. Ki voltam éhezve a jóra és Rejtő nem csak jót alkotott, hanem maradandót, örök érvényűt, fergetegeset.

Zseniális ez a könyve. Oltári alakokkal és elképesztő bonyodalmakkal.
Fülig Jimmy naplója a csúcsa ennek a könyvnek, ami ott le van írva, hát annak minden szava kincset ér :D Bár az elején, amíg ráállt a szemem a rengeteg helyesírási, stilisztikai és mindennemű hibára, addig kicsit küzdelmes volt, de utána már szinte bántott ha valamit helyesen sikerült leírnia :D A herceg is nagyszerű karakter, amin keresztül megy az alvilágban, hát az becsületére válik, az biztos. Piszkos Fred is nagyon alakít, szóval mindenki zseniális benne, jaj még Buzgó Mócsingot is muszáj megemlíteni, talán rajta nevettem a legtöbbet (mégsem, Fülig Jimmy azért viccesebb)

Ez az a könyv, amin hangosan röhögtem, nem mosolyogtam vagy nevettem, hanem röhögtem :D Időnként hosszan.
Imádom Rejtő stílusát, a fordulatait, az egyediségét, a nyelvezetét. Megnevettet, kikapcsol, felüdít.
Annyira, de annyira viccesen ír, hogy ezt a világon mindenhol mindenkinek ismernie kellene. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a miénk, a történetei igazi értékálló kincsek, a maguk nemében páratlanok, megismételhetetlenek.

1 hozzászólás
Alvarando P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Egy késsel kezdődik minden, amit Fülig Jimmy egy matrózban talál meg és ki is cseréli egy másikra, mert kell neki a sajátja. Aztán egy hajóra kerül, két műszakban, két alteregóval és szinte semmit sem alszik. De találkozik egy emberrel, aki nem tud meghalni, és persze a hajón van Piszkos Fred is, potyautasként, pedig a hajón járvány tör ki, amit meg is fékeznek, aztán a mi Jimmynk szerepet cserél egy uralkodóval, a pünkösdi királyságáról meg naplót vezet, egyedi írásmóddal. Közben az igazi uralkodó meg fogságba egy veszélyes bandánál…
Rejtő klasszikusa nagyon erősen kezd, hiszen a kés valaki hátában benne van és kell a tulajdonosának. Maga a történet egy igazi kalandregény, mégis az ember azokra a parázs párbeszédekre emlékszik belőle, amelyek mosolyt csalnak az arcára vagy röhögőgröcsöt kap tőle az olvasó, ami eléggé veszélyes, ha történetesen tömegközlekedésen szeretnénk olvasni ezt a remek művet. Mert a humort a szerző a kellő ritmusban adagolja nekünk, már kicsit leülne a történet, erre jön egy parázs párbeszéd és a rekeszizmaink akcióba lendülnek. A regény külön kuriózuma Fülig Jimmy naplója, amely direkt külön nyelvezettel lett ellátva, mintha maga a főhős írná azokat a fejezeteket. Ebben a regényben is van minden, ami egy igazi Rejtő-regény velejárója: hajókázás, kétes kinézetű emberek, tolvajok, csirkefogók, egy hajó ahol járvány tör ki és persze egy csipetnyi szerelem. A szórakozás és a jókedv garantált, ajánlható bárkinek, aki egy vidám kalandregényt kíván olvasni, de tömegközlekedésen csak azoknak ajánlott, akik nem röhögnek olvasás közben hangosan, mert a cserekés, a visszajáró halott, a Pudingok és Fülig Jimmy naplója garantáltan megteszi a hatását!

1 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

„- Uram! A késemért jöttem!
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.
– Milyen kés volt?
– Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
– Várjunk… Csak lassan, kérem… Milyen volt a nyele?
– Kagyló.
– Hány részből?
– Egy darabból készült.
– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban.”
Kristálytisztán emlékszem, amikor – nem mostanában ugyan, jó pár évvel ezelőtt, egy masszív olvasási válság közepette – édesapám a kezembe nyomta a Piszkos Fred, a kapitányt. Ez volt az első Rejtő-regényem, de utána jött szépen sorban a többi: Csontbrigád, A szőke ciklon, Az elveszett cirkáló és még vég nélkül sorolhatnám.. Életem szinte minden szakaszát végig kísérték a regényei, bármilyen rossz kedv, letargia esetén elég volt csak leemelnem a polcról valamelyik történetet.
De Piszkos Fred akkor is meghatározó marad, hiszen ez volt az első, az első könyv, amely megszerettette velem Rejtőt és elindított az úton.
Ponyva? Igen! És akkor mi van?!
Olvassatok Rejtőt! Olvassátok a Piszkos Fred, a kapitányt! :)

1 hozzászólás
ÁrnyékVirág>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Ki mondta, hogy Rejtő nem irodalom, hanem ponyva?
Mert mingyárt beleállítom a késemet a hátába neki.

10 hozzászólás
Cukormalac>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

„– Elhatároztam, hogy többé nem dolgozom.
– Azelőtt dolgozott?
– Nem, de hiányzott az elhatározás.”

Igen, nekem ez eddig kimaradt (nem a munka vagy az elhatározás), habár valamikor tizenkét éves fejjel szülői biztatásra belekezdtem, de nagyon nem kapott el, pedig bakker, mennyire egyszerű, mégis hatásos egysorosok vannak benne! Egyébként pedig túl vagyok már jópár Rejtőn, de annyira régen olvastam tőle bármit is, hogy éppen ideje volt egy kicsit felújítanunk a barátságot – péhóvardos szófordulattal élve, hiába drága a reinkarnációs tanfolyam, mégis csak egyszer élünk, különben is kíváncsi voltam élesben is egy új, illusztrált kiadásra. Ez a megvalósítás nagyon jópofa és emeli a kiadvány színvonalát, hiába „csak” fekete-fehérek belül a rajzok – míg a frontborítón kiszínezve láthatóak a képregényverziókból kiemelt ábrázolások –, mellesleg a szöveggondozás, tördelés és szerkesztés is teljes mértékben rendben vala (copyright by Fülig Jimmy), igazán igényesnek mondható életműsorozat ez. Persze ahogy Édesapámnak, úgy nekem is a klasszikus Albatrosz-sorozat az alap, de nagy öröm ez a széria, főleg, hogy ennyire pazarul nyitott – mindenképpen klasszicizálódott műről beszélhetünk.

Rejtőt nyilván nem a hosszú, intenzív tájleírások avagy árnyalt karakterfestések miatt szeretjük, ellenben egy-egy sorával többet mond minden szónál mint más féloldalnyi bekezdéssel. Most már rejtély számomra, hogy kamaszként miért idegenkedtem ettől a világtól, ugyanis az első lapoktól kezdve annyi mosolyt váltottak ki belőlem a leírtak, amennyire óriási szükségem volt és ha csak néhány órára is, de sikerült elvesznem ebben a kissé túlrajzolt, groteszk világban. Újfent felmerült bennem, mennyire érdemes komolyan venni egy olyan szerzőt, aki egyszerre blöfföl és varázsol, képes gyönyörű szépirodalmi képek közé néhány irgalmatlan pofont odavágni, illetve parodizálva stílust teremteni, aztán inkább hagytam a fenébe az agyalást, pedig azért volna itt min töprengeni.

Van cselekménye? Van, de méghozzá milyen! Rengeteg helyszínen sok-sok kiszámíthatatlan (és irtó mókás) fordulattal, valamint a képtelenségig eltúlzott karakterekkel. Fülig Jimmy naplója meg… hát egy unikum. Lehet, hogy kicsit túlzok, de ilyenekre is csak mi, magyarok lehetünk képesek. „Alighogy megfulladtam tőle. Ebből. Ettől.” Készen vagyok. Lehet, hogy vigyori-félkegyekmű barátunk a Rejtő-univerzum Jar Jar Binkse, de akkor is szegényebbek lennénk nélküle, na… Mit lehetne még elmondani erről a könyvről? Sokadik Rejtő, hasonlóan épül, mint a többi (na igen, a kaptafa-effektus, a pénzhiány és a rengeteg cigi-kávé meg éjszakai műszak), de biztosan a legkedvesebbek közt van a helye, parádés alkotás. Évekkel korábban olvastam az előzményét (Az elveszett cirkáló), de önmagában is megállta a helyét, egyszer véget ér a lázas ifjúság pedig csak sorra kerítem a folytatást is, vagy hogy úgy mondjam: folytatása következik.

>!
Helikon, Budapest, 2020
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634794950 · Illusztrálta: Korcsmáros Pál
gabiica P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Bátran ki merem jelenteni, hogy Rejtő Jenő rajongó lettem. Sokszor hangosan nevettem a könyvön, néhol tényleges humora miatt, néhol abszurditása miatt.
Az összes szereplőt nagyon megkedveltem, mindenki hozzáadott valamit a történethez a saját szálával, senkit sem éreztem feleslegesnek.
Könnyed és izgalmas történet, amely magával ragad minden olvasót.

cippo I>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Na esz ojan jo folt, hoty. Csak hol buja bulykált rely rejtöszködöt esz idajig? ( Meg fojtatása következik . Uty nészem .)

9 hozzászólás
Frank_Waters I>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Natyon lyó volt, vitzses, mek minden. Teccet. Aki nem hiszi, anak utánajárok!

19 hozzászólás

Népszerű idézetek

Tündérmaci>!

– Akar dolgozni?
– Nem.
– Miért?
– Elvesztettem a meggyőződésemet.
– És ez mitől jön?
– Tavaly Nápolyban loptam egy kockás felöltőt, és azóta úgy érzem, hogy úrnak születtem. Elhatároztam, hogy többé nem dolgozom.
– Azelőtt dolgozott?
– Nem, de hiányzott az elhatározás.

czegezoltanszabolcs>!

– Uram! A késemért jöttem!
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.
– Milyen kés volt?
– Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
– Várjunk… Csak lassan, kérem… Milyen volt a nyele?
– Kagyló.
– Hány részből?
– Egy darabból készült.
– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban.

(első mondatok)

5 hozzászólás
sztimi53>!

– Nem számít! Te lenni balkezes! Én várni ütés jobbról.
José vállat vont.
– Nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani.

Első fejezet

2 hozzászólás
hunny>!

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

161. oldal

1 hozzászólás
Frank_Waters I>!

– Milyen írása van?!
– Folyó. Csak a nagybetűt nem mindet ismerem. Egy szállásmestertől tanultam írni!
– Hülye!
– Az igaz! De a szállásmesterben ritka az okos.

Frank_Waters I>!

– Ez velem is volt – mondtam közbe neki –, de engem két szigetről tiltottak ki.
– Azok melyek?
– Anglia és Délamerika. De a többi szigeteket látogathatom.

Fülig Jimmy naplója

Trixi_Adzoa P>!

– Dohányzik?
– Inkább innék valamit.
– Nem kínáltam!
– Elég baj, mert dohányzom.

52. oldal iBook

Kapcsolódó szócikkek: Fülig Jimmy
3 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

Én egy nagy marha vagyok saját eszűleg! És a gyanú kelt mint bent asz agyamban, és ahogy a kirájok írják asz időt: ambó dominó mai dátum.

Tizennyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Fülig Jimmy
3 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

Mer sziftelen kutya ez. Ő talán meg is ölne az én helyembe engem, ha ő volna én, és én ő akkor, vagyis én ötet mint magamat megölném az én helyembe ő. Azért figyelmes olvasó megérti, csak gondolkozni kell rajta.

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Piszkos Fred sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon-legenda
Maurice Leblanc: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen
Chris Land: Jaguár árnyéka
R. Kelényi Angelika: Édes Flores
Leslie L. Lawrence: Siva utolsó tánca
Szélesi Sándor: Az ellopott troll
Anthony Grey: Smaragdhajsza
Alistair MacLean: Kémek a Sasfészekben
Vavyan Fable: Mesemaraton
Cornelie C. G.: Talán mindörökké