Piszkos ​Fred, a kapitány (Piszkos Fred 2.) 1125 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Az elveszett cirkáló” közmegbecsülést kiérdemelt kapitánya, Piszkos Fred ebben a kötetben új oldaláról mutatkozik be: érző szívű atyaként, aki a maga módján mindent elkövet, hogy isten kegyelméből trónörökössé lett fiát az uralkodói székbe segítse. Közben megismerjük Fülig Jimmyt is, aki bár Piszkos Frednek régi ellenlábasa, ez alkalommal úgy is mint szépíró, úgy is mint „beugró” trónörökös-herceg, Fred kapitány malmára hajtja a vizet, pedig szíve szerint csak kedves csontnyelű kését keresi, amit véletlenül mindig valaki hátában felejt.

Eredeti megjelenés éve: 1940

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Meglepetés könyvek, A ponyva királyai: Rejtő Jenő, Albatrosz könyvek, Rejtő-sorozat, A Nova kalandos regényei, A Nova kalandos regényei, Diákkönyvek, A ponyva gyöngyszemei

>!
Helikon, Budapest, 2020
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634794950 · Illusztrálta: Korcsmáros Pál
>!
Maxim, Szeged, 2020
160 oldal · ISBN: 9789634993209
>!
Adamo Books, 2019
268 oldal · ISBN: 9789633871553

23 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Fülig Jimmy · Piszkos Fred


Kedvencelte 209

Most olvassa 45

Várólistára tette 171

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

vargarockzsolt>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

-Uram, a késemért jöttem!
-Hol hagyta?
-Valami matrózban.

Újraolvasás, 2018. október.

„Alighogy megfulladtam tőle. Ebből. Ettől.”

„Mindegy. Szóval. A fő, ahogy mondani szokják, a szépirodalom. Mert naplót írni, ez később kiderül, mint egy tettes: az szépirodalom.”

NEGYEDIK FEJEZET

Fülig Jimmy naplója

I

Akkoriban lejöttem a hajóról, akkor elhatároztam, hogy naplót írok. Ez akkor úgy volt, hogy előzőleg leereszkedőn csevegtem egy utassal, mert akkor már felvettem a sors akaratából nevelő lett halottnak néhai ruháit…

Mindegy. Szóval. A fő, ahogy mondani szokják, a szépirodalom. Mert naplót írni, ez később kiderül, mint egy tettes: az szépirodalom.

Akkor kisült egy nagy marhaság. Mert a sors kifürkészhetetlensége következtében kifolyó halottnak ruháit megfelelőre átalakíttattam egy szabóval, aki utazott a hajón. De arra kise gondolna, hogy a halottnak inge is van. Azt nem renoválták, úgyhogy szűk volt. Ki hitte volna egy ekkora nagy megboldogultról, hogy kis nyaka van ingben? A kis nyaka van ingben? A kis nyak az ingét, az ingének, ingnyakának. Alighogy megfulladtam tőle. Ebből. Ettől.

Magvető, 1971. 3. változatlan kiadás, 101. oldal.
spoiler

19 hozzászólás
pannik P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Úgy kellett ez az olvasás mint egy falat kenyér. Ki voltam éhezve a jóra és Rejtő nem csak jót alkotott, hanem maradandót, örök érvényűt, fergetegeset.

Zseniális ez a könyve. Oltári alakokkal és elképesztő bonyodalmakkal.
Fülig Jimmy naplója a csúcsa ennek a könyvnek, ami ott le van írva, hát annak minden szava kincset ér :D Bár az elején, amíg ráállt a szemem a rengeteg helyesírási, stilisztikai és mindennemű hibára, addig kicsit küzdelmes volt, de utána már szinte bántott ha valamit helyesen sikerült leírnia :D A herceg is nagyszerű karakter, amin keresztül megy az alvilágban, hát az becsületére válik, az biztos. Piszkos Fred is nagyon alakít, szóval mindenki zseniális benne, jaj még Buzgó Mócsingot is muszáj megemlíteni, talán rajta nevettem a legtöbbet (mégsem, Fülig Jimmy azért viccesebb)

Ez az a könyv, amin hangosan röhögtem, nem mosolyogtam vagy nevettem, hanem röhögtem :D Időnként hosszan.
Imádom Rejtő stílusát, a fordulatait, az egyediségét, a nyelvezetét. Megnevettet, kikapcsol, felüdít.
Annyira, de annyira viccesen ír, hogy ezt a világon mindenhol mindenkinek ismernie kellene. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a miénk, a történetei igazi értékálló kincsek, a maguk nemében páratlanok, megismételhetetlenek.

1 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

"- Uram! A késemért jöttem!
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.
– Milyen kés volt?
– Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
– Várjunk… Csak lassan, kérem… Milyen volt a nyele?
– Kagyló.
– Hány részből?
– Egy darabból készült.
– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban."
Kristálytisztán emlékszem, amikor – nem mostanában ugyan, jó pár évvel ezelőtt, egy masszív olvasási válság közepette – édesapám a kezembe nyomta a Piszkos Fred, a kapitányt. Ez volt az első Rejtő-regényem, de utána jött szépen sorban a többi: Csontbrigád, A szőke ciklon, Az elveszett cirkáló és még vég nélkül sorolhatnám.. Életem szinte minden szakaszát végig kísérték a regényei, bármilyen rossz kedv, letargia esetén elég volt csak leemelnem a polcról valamelyik történetet.
De Piszkos Fred akkor is meghatározó marad, hiszen ez volt az első, az első könyv, amely megszerettette velem Rejtőt és elindított az úton.
Ponyva? Igen! És akkor mi van?!
Olvassatok Rejtőt! Olvassátok a Piszkos Fred, a kapitányt! :)

1 hozzászólás
gabiica P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Bátran ki merem jelenteni, hogy Rejtő Jenő rajongó lettem. Sokszor hangosan nevettem a könyvön, néhol tényleges humora miatt, néhol abszurditása miatt.
Az összes szereplőt nagyon megkedveltem, mindenki hozzáadott valamit a történethez a saját szálával, senkit sem éreztem feleslegesnek.
Könnyed és izgalmas történet, amely magával ragad minden olvasót.

ÁrnyékVirág P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Ki mondta, hogy Rejtő nem irodalom, hanem ponyva?
Mert mingyárt beleállítom a késemet a hátába neki.

10 hozzászólás
cippo I>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Na esz ojan jo folt, hoty. Csak hol buja bulykált rely rejtöszködöt esz idajig? ( Meg fojtatása következik . Uty nészem .)

9 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Natyon lyó volt, vitzses, mek minden. Teccet. Aki nem hiszi, anak utánajárok!

19 hozzászólás
ppayter>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Esz a Péhovard esz egy ojan ember, hogy amit ír, aszt nem lehet becsap becsak becsukni (nemkívánt törlendő) és letenni asz asztalra (gömböjüre sem) mer ojan vicces, hoty 1ben el kel olvasni.

1ső Jimmy de Fülig

Ibanez P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

"- Uram! A késemért jöttem!
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.
– Milyen kés volt?
– Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
– Várjunk… Csak lassan, kérem… Milyen volt a nyele?
– Kagyló.
– Hány részből?
– Egy darabból készült.
– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban.
– Köszönöm…
– Kérem… A csapos mesélte, hogy milyen szép kés van bennem. Egy darab húszcentis kagy-ló¬ritkaság.
– Forduljon meg, kérem, hogy kivegyem…
– Kitartás! A kocsmáros azt mondta, hogy amíg nem hoz orvost, hagyjam bent a kést, mert különben elvérzek. A kocsmáros ért ehhez, mert itt már öltek orvost is. Régi étterem.
– De én sietek, kérem! És mit tudja az ember, hogy mikor jön az orvos? Kés nélkül mégsem mehetek éjjel haza.
– Az orvos itt lakik a közelben, és a kocsmáros triciklin ment érte. Ha szurkált uram, hát viselje a következményeket.
– Hohó! Azért, mert magába szúrnak egy kést, még nincs joga hozzá, hogy megtartsa. Ez önbíráskodás! Hála Istennek, van még jog a világon.
– Nem is jogra hivatkoztam, hanem orvostudományra. A kocsmáros szerint az a recept, hogy bent maradjon a kés. Orvosi rendelet!
– Az orvos rendelkezzék a saját holmijával, a kés az én műszerem!
– Hm… nehéz ügy…
– Tudja mit? Nekem is van szívem, segítek a bajon. Kiveszem magából a késemet, és beteszek helyette egy másikat. Az is megteszi, amíg a mentő jön."

Most őszintén: ha valami így kezdődik, az már csak jó lehet :-D És bizony jól is folytatódik. Az egyetlen, amin a könyv végéig filóztam, hogy miért Piszkos Fred, hiszen inkább Fülig Jimmy a főszereplő ebben a kötetben… aztán persze minden a helyére került a végén (de még hogy, jó kis csattanók vannak ám a könyvben). Nagyszerű, humoros, akciódús kötet, a herceg alvilági kalandjai jópofák, a szereplők sokszínűek, egy összeesküvés a háttérben, egy igaz klassz Rejtő kötet, sok-sok-sok humorral.

"- Uram… három hete nem aludtam…
– Csak két hétig bírja még – suttogta a szállásmester. – Az ilyesmit meg lehet szokni idővel."

2 hozzászólás
Borka_V_Szabó IP>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Kár, hogy csak öt csillagot lehet adni, pedig ez megérné az 5! csillagot is. ^.^
Egyszerűen hihetetlenül és alapvetően ANTIDEPRESSZÁNS.
Vannak emberek, akik egyszerűen megismételhetetlenül és hiányuk révén örökké fájó biztos pontok az időben és térben, és Rejtó Jenő zsenije ilyen.
Ennyi. ^.^

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Tündérmaci>!

– Akar dolgozni?
– Nem.
– Miért?
– Elvesztettem a meggyőződésemet.
– És ez mitől jön?
– Tavaly Nápolyban loptam egy kockás felöltőt, és azóta úgy érzem, hogy úrnak születtem. Elhatároztam, hogy többé nem dolgozom.
– Azelőtt dolgozott?
– Nem, de hiányzott az elhatározás.

czegezoltanszabolcs>!

– Uram! A késemért jöttem!
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.
– Milyen kés volt?
– Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
– Várjunk… Csak lassan, kérem… Milyen volt a nyele?
– Kagyló.
– Hány részből?
– Egy darabból készült.
– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban.

(első mondatok)

4 hozzászólás
sztimi53>!

– Nem számít! Te lenni balkezes! Én várni ütés jobbról.
José vállat vont.
– Nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani.

Első fejezet

2 hozzászólás
hunny>!

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

161. oldal

1 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

– Milyen írása van?!
– Folyó. Csak a nagybetűt nem mindet ismerem. Egy szállásmestertől tanultam írni!
– Hülye!
– Az igaz! De a szállásmesterben ritka az okos.

Frank_Spielmann I>!

– Ez velem is volt – mondtam közbe neki –, de engem két szigetről tiltottak ki.
– Azok melyek?
– Anglia és Délamerika. De a többi szigeteket látogathatom.

Fülig Jimmy naplója

czegezoltanszabolcs>!

Én egy nagy marha vagyok saját eszűleg! És a gyanú kelt mint bent asz agyamban, és ahogy a kirájok írják asz időt: ambó dominó mai dátum.

Tizennyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Fülig Jimmy
3 hozzászólás
Trixi_Adzoa P>!

– Dohányzik?
– Inkább innék valamit.
– Nem kínáltam!
– Elég baj, mert dohányzom.

52. oldal iBook

Kapcsolódó szócikkek: Fülig Jimmy
3 hozzászólás
sztimi53>!

Mostanában a könyvtárban pálinka helyett könyvet is néztem több alkalommal. Nagy uralkodók volt a címe, és tanultam ebből a szakmát. Itten van asz, hogy minden uralkodónak családi fája van, de amint látom, aszon nevek nőnek. Aszután áll, hogy egy uralkodó, bizonyos Bonepárti aszt monta, hoty kenyérrel és vassal Kínáig is eljut Franciaországból. Asz nem kunszt. Próbálja meg egy vas nélkül, ahogy én szoktam. Továbbá uralkodók kegyesek, leereszkedők és fent ségesek és nem tetsző egyéneket a vár fogán lelövetnek. Vagy pedig lefejezték a nyakukat. Meg eszt modják: „Uralkodása alatt népe felvirágzott és a főtéren egy szoborba megőregítették mását. Népe célját tűszte ki boldogulásul…” Van itt egy 8-adik Hendrik, asz mindég a hóhérnál tartott válópert. Igazán elvesztették érte fejüket a nők.

Tizenhatodik fejezet

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Piszkos Fred sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Wilbur Smith – Tom Harper: A tigris zsákmánya
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Vavyan Fable: Mesemaraton
Jules Verne: A két Kip testvér
Dan Brown: A Da Vinci-kód
Ken Follett: A katedrális
Robert Merle: A sziget
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok
Ross Thomas: Hittérítőragu