Jó ​üzlet a halál 56 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Jó üzlet a halál Rejtő Jenő (P. Howard): Jó üzlet a halál Rejtő Jenő (P. Howard): Jó üzlet a halál Rejtő Jenő (P. Howard): Jó üzlet a halál

A regény főszereplője Tom – Fülig Jimmyhez hasonló figura –, aki Honolulutól Batáviáig otthonosan mozog a kikötők világában. Biztosabb megélhetés reményében elszegődik az Új Amszterdami Részvény Társasághoz, ahol tisztességes munka mellett gyors meggazdagodást ígérnek a jelentkezőknek. Ezek után pottyan egy ház tetejéről Tom fejére a csinos Elly, aki láthatóan menekül valaki elől. A fiatalok egymásba szeretnek, s Tom végül fényt derít a Részvény Társaság piszkos ügyeire is.

Eredeti megjelenés éve: 1937

>!
Adamo Books, 2019
80 oldal · ISBN: 9789634536338
>!
Adamo Books, 2019
80 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634534853
>!
PairDime, Szeged, 2018
ISBN: 9786155950148

2 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

csavargó


Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
SteelCurtain
Rejtő Jenő (P. Howard): Jó üzlet a halál

Néhol kísértetiesen emlékeztetett A fehér foltra. Mégsem görcsös önplagizálás. Poénnal elég szépen kitapétázva. Ja, kérem egy ilyen nyúlfarnyi történethez is kell a muníció! A mai Rejtő-maratrhonon ez volt leginkább P.Howard. A mai olvasás lezárásához tökéletes. Rövid, humoros, izgalmas. Mi kell még?

>!
Leilaa
Rejtő Jenő (P. Howard): Jó üzlet a halál

Végre egy rejtő könyv, ami tetszett. Rövidsége és tömörsége ellenére jó kis könyv volt.

>!
NewL P
Rejtő Jenő (P. Howard): Jó üzlet a halál

Jó kisregény, megspékelve Rejtő bölcsességeivel. Szerettem olvasni.

>!
Brenner
Rejtő Jenő (P. Howard): Jó üzlet a halál

Egy korai ujjgyakorlat,nem több.A későbbi írásainak stílusa azért itt-ott felsejlik.

>!
Trk_Virág
Rejtő Jenő (P. Howard): Jó üzlet a halál

Rövid és igen szórakoztató történet a maga egyszerű stílusában. Imádtam!

>!
Ildiko_Lengyak
Rejtő Jenő (P. Howard): Jó üzlet a halál

Az emberi tettek leggusztustalanabbikával ismertet meg ez a történet, teszi mindet úgy, hogy közben – köszönhetően a főszereplőnek – nagyon jókat nevetünk, és képesek vagyunk a dolog derűs oldalát is meglátni.

>!
birogeri P
Rejtő Jenő (P. Howard): Jó üzlet a halál

Egy unalmas órát kellemesen el lehet tölteni a könyvvel, de nem igazán alkot maradandót.

>!
altagi P
Rejtő Jenő (P. Howard): Jó üzlet a halál

Még nem találkoztam ezzel a regénnyel, pedig zsenge korom óta nagy rajongója vagyok Rejtő Jenő aka P.Howard művészetének. :)
Kicsit nekem nehezebben indult el, kb. 4-5 bekezdés erejéig nem tudtunk egymással mit kezdeni. (mármint a regény és én…) De az események felpörögtek, a szereplők abszolút valószerűtlen kalandokba keveredtek teljesen irreális módokon, úgyhogy gyorsan-gyorsan elértem a végkifejletig, ahol a jó megkapja a jutalmát, a rossz meg meggebed, öngyi lesz, kivetődik a társadalomból és/vagy bűnhődik mint alászolgája*. A rossz egyébként annyira rossz, hogy humoros tálalás ide vagy oda, nekem azért csak ökölbe szorult még a lábam is… :(
Egy a lényeg: kezdeti regénynek nagyon profi, érződik a későbbi zseniális stílus a sorokban. Nagyon is tetszett, kivéve a fentebb felhánytorgatott néhány első bekezdést és a közepe felé még néhány továbbit, amikben csak egy helyben toporogtunk.
*nem kívánt rész törlendő.


Népszerű idézetek

>!
Cicu

Tom a rendszertelen és felelőtlen helyváltoztatásnak azon szenvedélyes zarándokai közé tartozott, akiket a társadalom elfogult lekicsinyléssel csavargóknak nevez.

Kapcsolódó szócikkek: csavargó
>!
Cicu

— És mit akar itt csinálni?
— Majd gondolkozom.
— Sajnos, ezt Buitenzorgban rosszul fizetik. Eleinte majd nehezen él meg belőle. Praktikusabbat találjon ki.

2 hozzászólás
>!
Cicu

— Maga talán már nős?! — kérdezte Elly ijedten.
— Nem. Én másért mentem világgá.

>!
Cicu

Ha van mennyország, és oda bejuthat az angolszász típusnak az a fajtája, amelyet jenki névvel jelölnek meg, akkor néhány galambősz, szeplős úr szomorúan csüggesztette le szárnyait, midőn a kíváncsiság síron túl is megőrzött emberi gyarlóságától hajtva, letekintettek a földre, hogy késői utódjuk életfolyását megszemléljék. Látniok kellett egy Lengleyt a londoni gabonatőzsde zajos termében.
Ez magában véve még nem szomorította volna el őket. Hiszen volt az ősz urak közt olyan angyal is, aki egy alkalommal egészen jól aludt a gabonatőzsdén, azonban a megfigyelt utód határidőre játszott. Hiába is kerülgetjük a szót, mondjuk ki nyíltan, bármilyen keserűen hangzik is: dolgozott.

>!
SteelCurtain

– Mondja, – kérdezte Tomot – nem volna kedve dolgozni?
– Tessék?! – kérdezte a fiú és úgy meghökkent, hogy állva maradt az utcán. – Kisasszony! Én még csak harmincöt éves vagyok!

>!
Brigi1994

Az egész históriából az a tanulság, gyerekek, hogy az ember lehetőleg ne kívánkozzon élve a paradicsomba, mert mindig lesznek itt a földön patrónusok, akik ehhez szívesen hozzásegítik.

Kapcsolódó szócikkek: mennyország
>!
SteelCurtain

– Még csak azt akarom mondani, – folytatta Tom, – hogy maga az első nő, akiért egy Lengley dolgozni akart. Szégyen, de így van.

>!
Tímea_Vörös

Úgy érezte, hogy Lengley komoly bajba került és szerette ezt a vidám, szeplős fickót, akivel szemben az a kapcsolat is kissé elfogulttá tette, hogy azonos volt vele.

>!
Brigi1994

A jenki Honoluluból jött és ebből az alkalomból rendkívül éhes volt. Honolulutól Batáviáig utazni nem tartozik éppen a jelentéktelen hajózási relációk közé, különösen nem a jenki esetében, aki az úgynevezett legkedvezményesebb turistaosztályon tette meg az utat. Ennek a turistaosztálynak az ára olyan mérsékelt, hogy csak a legritkább esetben lehet hozzájutni. Akkor sem a hajótársaság jóvoltából. A mérséklés ugyanis a díjszabás legmélyebb pontjáig nulla dollárig ad kedvezményt. Az ember csak úgy részesülhet benne, ha kellő óvatossággal elkerüli a jegyszedők és az ellenőr figyelmét. Maga a legkedvezményesebb turistaosztály alig rendelkezik komforttal és a hajófenék egyik bálától eltakart részén található. Néhány tábla csokoládéval és egy üveg szódavízzel egész jól elvan benne a takarékos utas.

3. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Lorre: Kockás szabadságon
Charles Lorre: Vigyorgó Gaston, a légionárius
Charles Berthier: Átok erőd
Charles Gibson: A légió bestiája
Charles Lorre: Kockás és a halálkülönitmény
Charles Lorre: A pokol rabszolgái
Charles Balonge: Az algíri futár
Charles Bois: Az arany erőd
Charles Gibson: Riadó éjfélkor
Charles Lorre: Bajnok megszökik