Egy ​bolond száz bajt csinál 349 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál

Mi a furcsa abban, ha egy ifjú lord feleségül akar venni egy roppant bájos és nagyreményű művésznőt? Az ötlet nem nyeri meg a hagyománytisztelő rokonok tetszését, s rövid úton a bolondokházába csukatják a heves vérű örököst. Hősünk meglepő nyugalommal veszi tudomásul az eseményeket, s elhatározza, hogy egy bolond száz bajt csinál. Terve meg is valósul, bár nem egészen úgy, mint ő gondolta, mert titokzatos bűnügyek is keverednek a történetbe; végül természetesen minden megoldódik, s még az oly féltve őrzött hagyományokon sem esik – látszatra – semmi csorba.

Eredeti megjelenés éve: 1969

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A ponyva királyai: Rejtő Jenő Alexandra · Albatrosz könyvek Magvető · Rejtő-sorozat Alexandra · P. Howard (Rejtő Jenő) Magvető, Tóth, PairDime · A ponyva gyöngyszemei Csengőkert · Szórakoztató Regénytár Szukits

>!
ISBN: 9786156377685
>!
PairDime, Szeged, 2019
200 oldal · ISBN: 9786155950438
>!
Kossuth, Budapest, 2018
ISBN: 9789630991513 · Illusztrálta: Garisa H. Zsolt, Varga Zerge Zoltán · Felolvasta: Reviczky Gábor

13 további kiadás


Kedvencelte 21

Most olvassa 9

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Riszperidon P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál

Be kell valljam, jó pár Rejtő után nem tudom, hányadán állunk. Az első jó pár élményem pozitív volt (Szőke ciklon, Elveszett cirkáló, Vesztegzár a Grand hotelben). Aztán közbelépett Fülig Jimmy Piszkos Frednek, és azt nem bírtam még csak végigolvasni sem.
Ezen a könyvön jókat derültem, de Rejtő stílusa néha olyan dagályos és csapongó, hogy az zavart.
Megvan még jó pár könyve, remélem azok nem lesznek ennyire össze-vissza csapongóak, mert akkor félek, hogy még pár próbálkozás után el fognak válni az útjaink. Sajnálnám. :/

12 hozzászólás
nope P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál

Rejtő nálam nagy favorit, be kell valljam, értékelés terén is egy külön kategóriát képvisel. Adtam már könyvére csak azért 4 csillagot, mert ő jobbat is tudott, az Egy bolond száz bajt csinál esetén viszont nem tudok mibe belekötni.

A cél egyértelműen a szórakoztatás. És ez teljesül is, kapunk egy könnyen olvasható, élvezhető, szerethető karakterekkel és poénokkal teli limonádét, ami amúgy azért krimi is egy kicsit. Parodizálja az angol arisztokráciát, az elmegyógyintézeteket és közben megadja az Agatha Christie szerű krimi-élményt, amikor az olvasó csak szinte vakon találgat, hogy ki lehet a tettes. A maga kategóriájában igazán kitűnő mű, biztosan újra fogom még olvasni!

eme>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál

Hát kérem, ez ismét fergeteges volt. Bár a krimiszálról ne is kérdezzetek. Merthogy nem sokat tudnék mesélni. De minden egyéb… Teccett, na. Ez az egész bolond világ. Merthogy bolond az egész világ, nemcsak színház.
Már a kezdő fejezet annyira abszurd és hatásos, hogy az olvasó joggal aggódhat. Milyen regény következhet ilyen bevezetés után? Persze aggódik a bánat. Mi vagyok én, pókhálós irodalmi kastélyok lakója? Persze az is néha, de azért jártam már annyiszor rejtői szanatóriumokban, hogy tudjam, ebből nagy baj nem lehet. Ja, hogy nem is egy, hanem száz? Hát kérem, állok elébe. Kihúzom bajvívó kardom, és vonulok a haddal. Hogy ápolóval vagy anélkül, azt most ne firtassuk. Az viszont biztos, hogy bolondból és kevésbé bolondból van bőven itt, nem csak egy. Válogatott, remek figurák mindnyájan, kezdve a profin kísértő Ellen Grace-től és a nyársat nyelt Sir Arthurtól a többszörösen özvegy Ladyn és a Mr. Murdock nevű békának és családjának agyában otthont adó Mr. Prosley-n át Blondey falbontóig, Bob hírlapíróig és ápolók, orvosok hadáig. És ne feledkezzünk meg a főhősről, Sir Felixről sem, aki Daughter Hill örökös grófjához méltatlan, hagyományoktól eltérő életmódjával borzolja családja nem túl rózsás kedélyeit. Merthogy Sir Felix rögbizik, motorkerékpározik, kocsmázik, nőzik, és ki tudja, még mizik.
Van itt szerelem, romantika és pihent agyúság is bőven, közben meg olyan komolyság a komikum és szikrázó humor alatt, hogy ha lefejtjük ezeket a történet vázáról, bizony félő, hogy nulla fok alá süllyed a hangulatunk. Mert valójában harc folyik itt , kérem, kastélylakó ahhisztokhhaták és népies természetű utódok között. Kőbe vésett szabályok, ősrégi hagyományok, komikus gőg és sznobéria, valamint az individuum szabadságáért, az értelmetlenségbe fulladt szertartások ellen harcoló reformszellem, világias gondolkodásmód között. Nem is olyan bolondság ez, amit Rejtő kalandos-bolondos regényében elrejt. Elsősorban a határok fölöttébb határozatlan voltát – a határokét, melyeket elmegyógyintézet és külvilág közé rajzolt a tradíció, anélkül, hogy valaha is felülvizsgálta volna őket. Vagy épp a társadalmi rétegek közti választóvonalakét. Még szerencse, hogy mégiscsak Rejtőt olvas az ember, így a harc, minden többé-kevésbé rejtett komolysága ellenére inkább szórakoztató, kevésbé véres és ráadásul még happy enddel is kecsegtet. Sőt mi több, nemcsak kecsegtet. Bizony ám, száz baj ide vagy oda, ebben a bolond világban még ilyen is van: happy end, meg amit akartok… és izé.

Madama_Butterfly>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál

Könnyesre nevettem magam!! Egy ilyen bolondokháza egy kész tébolyda…. :D Ennyi… :) :)
Vagyis meg egy valami: olvassatok Rejtőt, megéri!

gybarbii>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál

Imádom Rejtőt, ezt aputól „örököltem”, és nagyon nagyon köszönöm Neki!
Maga a történet nagyon könnyed és „egyszerű”, na meg humoros, tehát tipikus Rejtő-könyv. :) A krimi-szál csak a végén jelenik meg, de cserébe van egy kis romantika, rengeteg bolond és ál-bolond, családi bonyodalmak és persze ott voltak a hagyományok is.
Nagyszerű könyv volt, remekül szórakoztam rajta!

>!
Alexandra, Pécs, 2011
142 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632973456
6 hozzászólás
konyvolvaso>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál

Könnyed, vidám történet és a helyszín sem hétköznapi. Ami miatt megtetszett a címe az egy dal amiből ismerős volt. Nem is sejtettem, hogy szó szerint érti a bolondot, inkább bolondos értelemben tekintettem. Rejtő kedvelőknek ajánlom. Van benne szerelmi szál, gyilkosság és vár is aki szereti az ilyen műfajt.

1 hozzászólás
Dénes_Gabriella>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál

Vicces krimi (bár szerintem ez nem krimi, sőt, krimiparódiának sem nevezném), ahol amolyan rejtői humorral találkozhatunk: bár viccesek a párbeszédek, valójában a helyzetkomikum az, ami kacagtató/röhejes. Nekem is kényszeres szájszögrángásom volt sokszor, de egyértelműen a regény hatása, mert miután befejeztem, megszűnt a rángás is… (Hangosan hahotázni nem sikerült, sajna…)
A bűnügyet sem jön, hogy az ember komolyan vegye…
E műből nekem az állandó jelzők tetszettek a legjobban, minden más csak ráadás.

DaTa>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál

Rejtőhöz nekem külön hangulat kell, hát most úgy néz ki, jókor talált meg ezzel, mert kifejezetten tetszett. Ha nem lett volna a krimi-szál a végén, simán 4,5 csillagot adok. De volt, így marad a 4. Az sem rossz azért. Sőt.

Jaina>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál

Ezt a könyvet nem szabad éjszaka olvasni. Nem, nem félelmetes. Csak olyan hangosan röhögtem rajta minden alkalommal, hogy attól féltem, felkeltem a családot. A végén kicsit belezavarodtam, hogy épp ki mikor kivel és hol volt, de összességében nagyon jó kis Rejtő -történet volt ez :)

2 hozzászólás
krlany IP>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál

Nem mondom, hogy a legjobb Rejtő, de jelenetről jelenetre hangosan felröhögtem abban a percben, ahogy vizualizáltam az eseményeket… mondjuk a végén Félixszel együtt én is kitaláltam, hogy ki a hunyó… Amúgy meg ide nekem egy ilyen bolondokházát, sokkal inkább normális, mint a való!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

eme>!

Természetesen két holtrészeg ember elmeállapota akkor is kevés eltérést fog mutatni, ha az egyik józan állapotban normális.

Sli P>!

Kopogtak, majd belépett doktor Huzli. Némi gyanakvással tekintett a három ápoltra, és óvatosan hozzájuk lépett.
– Bocsánat, uraim… doktor George Huzli vagyok, hatósági orvos.
– Ebből majd itt kigyógyítják – felelte megnyugtatóan a főfelügyelő. – Most a fő, hogy éjszaka aludjék és jól táplálkozzon…
– Kérem, én valóban hatósági orvos vagyok…
– Miért? – csattant fel dühösen Mr. Wilkie – én talán nem vagyok valóban az angol király?!
– Nyugodjék bele – mondta Sir Felix –, ez az úr szintén valóban angol király, és általában itt az a helyzet, hogy a betegek rangját és címeit senki nem vonja kétségbe, azt csak az épületen kívül elterülő roppant nagy bolondház lakói teszik. Ezért tehát ne legyen ideges, mert kénytelen lennék felkelteni az ápolót, aki pedig jól alszik.
– De kérem! – csodálkozott az orvos – ön emlékezhet már délutánról, hogy ebben a minőségemben beszéltem…
Nem folytathatta, mert Mr. Wilkie erélyesen leintette.
– Én is már délután közöltem Sir Felixszel, hogy az angol uralkodó vagyok.
Az orvos néhány másodpercig szomorúan és zavartan tűnődött. Nem olyan könnyű, szakszerű őrültek között, saját épelméjűségét bebizonyítani. Elhatározta, hogy felhagy ezzel.

114-115. oldal, Tizenötödik fejezet (Alexandra, 2011)

2 hozzászólás
Sli P>!

A rög- és valódi eszmék fanatikus ismételgetése ma még nincs precízen elhatárolva az orvostudomány előtt. Ezért olykor nagy reformerekről későn derül ki, hogy eszméjük nem valódi volt, hanem rög.

51. oldal, Hetedik fejezet (Alexandra, 2011)

eme>!

– Mondja, Jagodek, tudja maga, hogy mi az a tradíció?
– Hát kérem… mi itt a betegekről csak azt tudjuk, hogy nyugodtak-e vagy nyugtalanok, de a betegségüket nem mondják meg. De ha jól emlékszem, ez valami idegsokkszerű dolognak a neve. Inkább az idegosztályon fordul elő…

Cicu>!

– Sajnálom, jó ember, de nincs pulzusom. Kétszáz év előtt a mai Trafalgar Square helyén máglyára léptem, és lefejeztek.
– És… érez fájdalmat a fejében?…
– Azóta mintha elvágták volna…

12. fejezet

BookShe>!

A szakállas, kövér úr föltápászkodott a földről, otthagyta a vasútját, és a méltóságteljesen vonuló, előkelő hölgyhöz lépett.
– Nevem Mr. Archibald Rolland. Igazságtalanul nyugalmazott állomásfőnök vagyok. Örvendek e találkozás kellemes karamboljának. Szeretnénk tudni valamennyien, hogy Milady néhai személyében kit gyászoljunk körünkben?
Felix csípte magát, hogy ne röhögjön, és csak bámulta menyasszonyát, aki, egy számára nagyon ismerős mozdulattal, felvetett fejjel és lehunyt szemmel így szólt:
– Nevem Anna Emerencia Hontings, örökös pearné, az aranygyapjas és térdszalag-rendek bizományosa, és mint ilyen, a Fehér Rózsa miatt vérpadra léptem. Elégett hamvaimat szétszórták, de én azóta uzsonna után, naponta négy és nyolc között, nyugtalan hazajárással bolyongok…
– Kegyeskedjék a teraszra bolyongani – jelentette Jagodek –, az uzsonna készen várja megboldogultságodat.

47. oldal

Sli P>!

– Nem, itt még asszonyt nem vertek meg! Előfordult a régi szép időkben, hogy olykor lefejezték egyiket vagy másikat, és beszélnek egy renitens hitvesről, kit tanácstalan férje végül is kénytelen volt az egyik toronyszobába befalaztatni, de megalázó inzultus Daughter Hillben még hölgyet nem ért.

15. oldal, Első fejezet (Alexandra, 2011)

nope P>!

Elsősorban is jó enni és inni, ha valamilyen probléma előtt áll az ember.

77. oldal (Albatrosz, 1969)

Dénes_Gabriella>!

Sir Felix, Daughter Hill örökös grófja, valamennyi ismerőse szerint teljesen épelméjű volt. Épelméjűsége mellett tanúskodik az a körülmény is, hogy nem azért vitették be a highgate-i szanatóriumba, mert tombolt. Elhatározta, hogy megnősül. Talán ha ehelyett tombol, úgy sohasem kerül az ősi kastélyból a bolondokházába.

Sli P>!

– Sir Felix… most is úgy érzem, hogy ön mellett nem tenném magamat mesterségesen özveggyé.

87. oldal, Tizenkettedik fejezet (Alexandra, 2011)


Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon legenda
Szélesi Sándor: Az ellopott troll
Chris Land: Lélekvesztő I-II.
Alistair MacLean: Kémek a Sasfészekben
George Cooper: Magánügy
Leslie L. Lawrence: A rodzsungok kolostora
Vavyan Fable: Szamurájszív
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
Fejős Éva: Most kezdődik
Kockás Pierre: Lorre meg én