89. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Az ​előretolt helyőrség 371 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Humor és feszítő izgalom keveredik Az előretolt helyőrség című vérbeli P. Howard-regényben. Nemcsak azért, mert a Galamb nevű légiós, aki az afrikai kikötők félelmetes hírű verekedője, tulajdonképpen valamikor szép jövő előtt állott, de elszegényedett angol nemesifjú, aki minden verekedésben nemcsak azért van benne, mert a halált keresi – hanem azért is, mert a sorozatos véletlenek folytán egy rejtélyes gyilkos nyomát kutatja, miközben ő maga is a gyilkosság vádjával hadakozik. Az izgalmas kalandok során megtudjuk, hogy a karóra nem feltétlenül az idő múlását hivatott szolgálni, és azt is, hogy a legváratlanabb helyzetekben fel-felbukkanó és furcsa módon mindig dalos kedvű szellemből lehet bátor és egyben bűbájos feleség is…

Eredeti megjelenés éve: 1939

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A ponyva királyai: Rejtő Jenő, Albatrosz könyvek, Rejtő-sorozat (Alexandra Kiadó)

>!
Csengőkert, Debrecen, 2014
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155130311
>!
Kossuth / Mojzer, Budapest, 2010
ISBN: 9789630961738 · Felolvasta: Reviczky Gábor
>!
Alexandra / Népszabadság, Pécs, 2010
296 oldal · ISBN: 9789632973579

8 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Troppauer Hümér


Kedvencelte 49

Most olvassa 14

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
ppeva P
Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség

Hogy milyen olvasatlan „kincsek” lapulnak még a könyvespolcainkon! Ez itt abszolút olvasatlan: 1986-as kiadás, fogalmam sincs, hogy és mikor került hozzám, de egy biztos: én voltam a könyvpéldány első olvasója.
Érdekes, hogy fiatal koromban nem szerettem Rejtő könyveit, meg kellett hozzájuk öregednem. :) Most viszont remekül tudok rajtuk szórakozni. Legtöbbször nem is a sztori a fő, hanem a stílus és a humor, meg a zseniálisan megformált szereplők.
Ebben a regényben kedvencem Troppauer Hümér volt, a bumfordi, vasöklű, ám mimóza lelkű költő.

2 hozzászólás
>!
vicomte P
Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség

Az egyik kedvenc légiós regényem, amelyben a tipikusan rejtői bohém és mulatságos figuráknak egy rengeteg csavarral és álruhás szereplővel teli kémtörténetben kell megállniuk a helyüket.

Galamb, a főszereplő, egy keményöklű, és majd' annyira keményfejű, de azért lágyszívű és bohém figura, aki elnyűhetetlen jókedvével kelt bizalmat, vagy épp kergeti őrületbe a körülötte lévőket.
Ő az, aki egy léha tréfa és egy sajátosan értelmezett feltételű életbiztosítás következtében elkeveredik a légióba, ahol sorozatos véletlenek okán egyre többen gondolják úgy, hogy ő egészen más, mint aminek látszik.

Pedig ő nem akar mást, csupán jól érezni magát, amíg végre hivatása teljesítése közben utol nem éri a halál. Ami persze makacsul és vigyorogva inkább az ellenkező irányba korzózik.

A sors is inkább azt akarja, hogy egy családi tragédia árnyékában megbúvó összeesküvés leleplezésében játszon inkább szerepet, legkedvesebb bajtársával, a koszorús költővel, a nyájas Troppauer Hümérrel és egy makacsul hazajáró, de végtelenül bájos kísértettel karöltve.

4 hozzászólás
>!
Amrita IP
Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség

Régesrégi kedvencem, nagyon sokszor olvastam 13 éves korom körül… És akkor egy időre titkosrendőr akartam lenni, és meg akartam tanulni szájharmoznikázni. Nos, az utóbbi félig még össze is jött. :D És érdemes volt újraolvasni a könyvet, ez még mindig szuper. Az a jó benne, hogy egyszerre krimi és kalandregény, van egy nagyon sajátos világa (a légió) és még van benne némi szerelem is. :)) Nagyon szerencsés egyveleg.
Tegnap elő is vettem a harmonikámat, szerintem újra elkezdek gyakorolni.

>!
robinson P
Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség

Ez kevéssé tetszett, itt már kezdtem kinőni Rejtőből. Nem is volt vicces sem, és a történet sem fogott meg.

>!
KingucK P
Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség

Benne van minden, ami egy rejtő regénytől elvárunk:
Szép misztikus nő, aki szellem :)
Erős, jóakaratú férfi, akinek több szerencséje van az átlagnál
Sok vicces mellékszereplő, nagy része inkognitóban
És persze kellően kusza cselekményszál :D

>!
ervinke73
Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség

Azt mondják, az egyik legfontosabb tulajdonság, hogy az ember tudjon kérdezni. Akkor én most kérdem: Hogy a bánatban lehetséges, hogy én eddig nem olvastam Rejtőt??????

7 hozzászólás
>!
Olympia_Chavez P
Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség

Imádom Rejtő légiós történeteit, de ez a regény nem nyűgözött le annyira, amennyire vártam. Elnézve a sokcsillagos értékeléseket, sokkal jobbra számítottam. Persze lehet, hogy betegen nem ugyanolyan egy könyvélmény, mint egészségesen, tiszta tudattal, de majd meglátjuk ha újra olvasom egyszer. Persze ez nem azt jelenti, hogy dögunalom volt a könyv, inkább hullámzó. Nagyon erősen indít, aztán van egy mélyrepülés a langyos vízig, végül felhozza a történetet a második felére négy csillagig.

A történetben az összes elem megtalálható, ami Rejtő könyveit szórakoztatóvá és jellegzetessé teszik. Tele van ellentmondásos abszurd figurákkal, a történet főhőse a szorult helyzetben lévő arisztokrata, aki a nemes célért meghalni is képes, de a halál árnyékában sincs híján humornak, leleményességnek és kurázsinak sem. Semmiről nem tud semmit, vagy amit mégis tudni vél, azt rosszul tudja. Ennek ellenére sikerre viszi a terveit, leleplezi akit kell és szerencséje annyi van, hogy ami szerencsétlenségre támadna gusztusa, az sem teljesül. Mindezek mellett pedig egy végtelenül laza, szimpatikus figura, akire rátalál a szerelem is, és a történet vége persze hejehuja happy end.

>!
mdmselle IP
Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség

A Piszkos Fred után talán ez a legkedvencebb Rejtőm. Nemcsak vicces, de amellett egy igazán jól megírt krimi is, akárhányszor olvasom, mindig szanaszét izgulom magam rajta.

3 hozzászólás
>!
Nefi P
Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség

Talán tiniként olvastam először Rejtőt. Nagyon megfogott. Addig nem találkoztam azzal a fajta humorral, ami Rejtőt jellemzi. Emlékszem este kezdtem neki és éjszakába nyúlóan olvastam és hangosan nevettem a könyvein.
Éveken át nem olvastam Rejtőt. Aztán nemrég egy antikváriumból hazahoztam egy
könyvét…. gondoltam elviszem nyaralni. De egészen mostanáig mégsem olvastam el. Kíváncsi voltam, hogy meg tud-e még fogni magának engem Rejtő. Jelentem igen is, meg nem is. A történetekből azért már kinőttem, de a humorából nem :) Még mindig szeretem a humorát, és ha már nem is visítva nevetek rajta, de azért jókat mosolygok, és jókat derülök néhány mondatán. Az előretolt helyőrségnek és még 2-3 művének mindig lesz a polcomon hely, no és a szívemben is :) Ő nekem már a ponyvák közt a klasszikus :)))

2 hozzászólás
>!
AnitaZoé P
Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség

Azt mondják, hogy meghalni könnyű, élni annál nehezebb. Ezt szerintem Galamb barátunk kikérné magának. Az élet kegyes hozzá, pedig többször is szembe néz a biztos halállal. Még bele is keveredik mindenféle zűrbe akarata ellenére, de csak körülötte hullanak az emberek.
A mellékszereplők is nagyon jól sikerültek. Troppauer Hümér, a nagydarab, de vajszívű költő. Elképzelem, ahogy a kis virágos versét előadja. Haláli. :D
Krétát én hagytam volna a csudába, dehogy dolgozom egy „féleszű” helyett. Egyébként biztos voltam benne, nagyon adta magát a karaktere…
A titokzatos és halott nő rejtélye is foglalkoztatott. Mert halott ugye nem lehetett, hiszen élt.
Az utolsó kb. 20 oldal hiányzott a példányomból. De semmi gond: még jó, hogy megvan a 3 részes életmű sorozat, onnan be tudtam fejezni. :)

>!
Magvető / Tatran, Budapest / Pozsony, 1968
280 oldal · puhatáblás

Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

– Nagyszerű! Ha megfelelsz a feltételeknek, beállhatsz a Brigittára. Vannak papírjaid?
– Nincsenek.
– Akkor megfelelsz a feltételeknek.

Első fejezet, 2.

>!
mdmselle IP

– Troppauer vagyok, a költő…
Ezt úgy mondta, mint aki döbbent ámulatot vár. De semmiféle elfogódottságot nem mutattak ezek a rezignált katonák. Inkább olyasféle megértéssel néztek össze, mintha orvosok volnának, és megállapodnának valamiben egy konzílium után.
– Ha megengedik – közölte szerényen Troppauer, a költő – elolvasom egy ismertebb versemet.
És mielőtt még határozatot hozhattak volna kérését illetően, már előhúzta piszkos papírcsomói egyikét, nagy élvezettel szétteregette, és bajtársainak legnagyobb megdöbbenésére olvasni kezdett:
– Én egy virág vagyok, írta Troppauer Hümér.

Kapcsolódó szócikkek: Troppauer Hümér
18 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

– Akkor, ha megengedik, felolvasom egy költeményemet – és kivett egy piszkos lapot. – Hajnali rózsák a Szahara felett. Írta: Troppauer Hümér!
A rabok rémülten álltak.

211. oldal, Huszonegyedik fejezet (Alexandra, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Troppauer Hümér
22 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

– Elsikkasztottad és punktum.
– De nem…
– Hát akkor elkártyáztad és rendben van.
– Nem úgy volt…
– Jó, jó… megölted és kész.
A Kölyök felkapta a fejét.
– Honnan tudod?…
– Mindenki így van vele. Elkártyázta, megölte vagy elsikkasztotta, esetleg a másikat is feleségül vette vagy ilyesmi… Ne törődj vele… Én mondom.

Tizenegyedik fejezet, 1.

1 hozzászólás
>!
Evione

Hogy honnan jött és mit csinált azelőtt senki sem kérdezte. Itt, a kikötő környékén a legnagyobb fokú modortalanság ismerőseink múltja iránt érdeklődni. Mindenki onnan jön, ahonnan akar vagy ahonnan szabadon bocsátják.

Első fejezet

>!
legrin SP

A könnyező költő azonban nem kezdhette meg újabb műve felolvasását, mert néhány elszánt katona felemelkedett, és odajött elébe…
Ami azután következett, az olyan volt, mint valami rossz álom. A költő úgy vágta szájon a görög díjbirkózót, hogy az repedt állkapoccsal röpült egy vasoszlopnak, és elájult. Azután egyetlen könnyed mozdulattal a kanadai favágót fél kézzel nekicsapta a társainak…
A költő visszaült a helyére, kisimította piszkos papírcsomóját, és fennkölten így szólt:
– Anyám, te vagy árva fiad csillaga, írta Troppauer Hümér. Első ének…
A több, mint huszonkét oldalas verset azután már feszült figyelemmel hallgatták végig a légionisták.

Kapcsolódó szócikkek: Troppauer Hümér
>!
mdmselle IP

Ezután átvette a zenész harmonikáját, felállt egy székre, ráült a támlájára, kiskabátját egy elegáns mozdulattal odadobta a főpincérnek, és mély érzéssel eljátszotta, hogy: „Louis, a fűtő elhajózott az Új-Hebridákra.” A második strófát énekelve adta elő. A szám kétségkívül tetszett. A hangulat még fagyos volt, de többen már elengedték zsebükben a bicskát, és ez errefelé egy neme a békülékenységnek.

>!
Evione

Galamb nem mert megállni sehol, mert elfelejtette a nevét, és így kerülnie kellett a bemutatkozást. Ezért minden útjába kerülő inasnál felhajtott egy pohár italt és továbbment. Különleges koktélt gyűjtött magába. Pezsgő, málnaszörp, vermut, mandulatej, vörös chablis és egy kis pohárka erősen hígított szalmiákszesz, amit szúnyogcsípés esetére hordtak körül.

Hetedik fejezet

>!
Sli SP

– Harrincourt… – nyögte Spoliansky – én nem bírom ki… két óráig…
– Ugyan menjen! Két óráig akár pikétet is lehet így játszani. Szájharmonikáról nem is szólva.
– De… nekem tágult aortám van…
– Hát minek jön a Szaharába, ha ilyen előkelő?

202. oldal, Huszonkettedik fejezet (Magvető, 1968)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Varga Bálint: Váltságdíj nélkül
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
Cornelie C. G.: Teremtő erő
G. Szabó Judit: Különös sziget
Janet Evanovich: Két ravatal
Ross Thomas: Hittérítőragu
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Janet Evanovich – Lee Goldberg: A nagy zsákmány
Catharina Ingelman-Sundberg: Rablás uzsonnára
Szerb Antal: A Pendragon legenda