Az ​ellopott futár 355 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

„- ​Nagyon helyes, hogy a tetemet már előkészítették a boncoláshoz. Örülök, hogy végre rend van a kórházban. Fogjunk hozzá, uraim. A lelet szerint ez itt egy negyvenöt év körüli, anaemiás egyén, causa mortalis: előrehaladott atrophia…
A kórboncnok felemelte kését, lehúzta a leplet, ám ekkor legnagyobb csodálkozására a halott felült, és mutatóujját figyelmeztetően kinyújtva, így szólt:
– Pardon, a boncolás előtti illem előírja, hogy bemutatkozzam.
A tanár szigorúan összevonta szemöldökét, és a meghökkent kórházi szolgára nézett.
– Marcel! Hogy kerül ide egy jól nevelt női hulla a középkorúnak jelzett, negyvenöt év körüli egyén helyére? Uraim! – És az orvosokhoz fordult, választ sem várva: – Iménti kijelentésemet visszavonom: a kórházban még sincs rend. (…)”

Persze hogy esküvővel végződik majd a történet, mert a szerelem sötét verem (különösen ha letakarják és ráülnek) és mert Rejtő a tündérmesék világának sajátos környezetbe ültetett változatát… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1941

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A ponyva királyai: Rejtő Jenő Alexandra · Albatrosz könyvek Magvető · Rejtő-sorozat Alexandra · A ponyva gyöngyszemei Csengőkert · Szórakoztató Regénytár Szukits

>!
ISBN: 9786156377876
>!
Kossuth, Budapest, 2018
ISBN: 9789630991506 · Illusztrálta: Garisa H. Zsolt, Varga Zerge Zoltán · Felolvasta: Kovács Patrícia
>!
PairDime, 2018
320 oldal · ISBN: 9786155950100

13 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Ész Lajos, az Álmos Elefánt · Szivar · Babette anyó · Prücsök · kofa

Helyszínek népszerűség szerint

Tanger


Kedvencelte 32

Most olvassa 9

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

Márta_Péterffy P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Gondolkodnom kellett hogyan is értékeljek egy friss újraolvasás és @Timár_Krisztina érdekes tanulmányának * átolvasása után.
(https://moly.hu/karcok/1203974)
Először is elfogultságot jelentek be, erősen szubjektv elfogultságot Rejtő iránt! Ez a regény azonban nem volt igazán kedvenc, mégis olyan jókat nevettem időnként. A szórakoztató és szinte képregény-szerű történetbe az író beleszövi jogról és igazságról szóló eszmefuttatásait, Ész Lajos különleges karakterének megszólalásaival, valamint az egész történet lényege is erre épül fel.
Megtalálhatók itt is a furcsa alakok, szereplők, kikötői söpredéknek nevezhető de vicces figurák és a tiszta lelkű, ám eleven eszű és jól felvágott nelvű főhősnő is.
Rejtő regényeiben hol Afrikában járunk, vagy más távoli helyszíneken-de ez a külváros nagyon is pesti belváros, ahol Rejtő élt valamikor…
Meseszerű és filmszerű, a korabeli humorral fűszerezett regény. Egyike azoknak, melyeket szerintem ma remekül filmre lehetne vinni, a nyelvi humor alig jönne át-mégis egy jó forgatókönyvvel vidám film lehetne belőle!

*http://apps.arcanum.hu/app/alfold/view/Alfold_2004/…
Én megszereztem az Alföld folyóirat 2004-es példányát, az internetes forrásért köszönet @csgabi-nak!

4 hozzászólás
Chöpp P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Az elsőként olvasott és eleddig a legkedvesebb Rejtő könyvem! (Zöld Kacaj :D)

ÚJRAOLVASÁS:
29 év elteltével egy különös, megállíthatatlan, lerázhatatlan erőszakos késztetés szorított a markába, minek következtében polcaim legfölső részéről, annak is legeldugottabb sarkából (egy láthatatlan második sorból) előbányásztam első Rejtő Jenő olvasásomat. (Természetesen nem azt a könyvpéldányt, amit 1988-ban olvastam nagymamám ágya és tükrös szekrénye közötti rózsás szőnyegen heverészve. Az a kötetke már akkor is olyan megviselt volt, mintha a fél falu apraja-nagyja ment volna át rajta ökröstül, csoroszlyás ekéstül.)
Általában félni szoktam, amikor egy hajdan kedves olvasmányomat újra előveszem. Leginkább a csalódástól való félelem tart vissza a nagy gyerekkori kedvencek újrázásától. Na, jelen esetben ez a félelem még csak halovány visszhangként sem volt jelen. Megragadtam, hosszasan néztem a borítón Prücsök huncutkáit, majd nagy bátran nekiláttam.
Tudom, mi a legvitálisabb kérdés: Csalódás vagy nem csalódás a majdnem 30 év távlatában is mosolyra késztető első, kincset érő Rejtő élmény? Részemről annyiról tudok beszámolni, hogy a nosztalgikus mosoly, amikor Az ellopott futárra gondoltam, csupán a könyv hangulatának szólt, de annak maximálisan, merthogy a tartalma spoiler az évtizedek jótékony homályába veszett. Én most egy vadiúj sztorit ismertem meg, amivel kapcsolatban jóindulatú előítélettel viseltettem és elnéztem hűbelebalázs pongyolaságát és folytonos csapjunk a lecsóba pörgés-forgását, meg elképesztő – és néhol már kissé idegesítő – nyelvi passzív-agresszív magyarázatit, amik a végletekig túlbonyolított sztori érthetetlenségig lebutított hablatyaiként patinás (enyves, kormos, malteres) glazúrként vették körbe nem mindennapi hőseink toprongyos csapatát.
Úgyhogy az a biztos, hogy Az ellopott futár nélkül nem csúszhattak volna olyan simán a testőrök, Piszkos Fred, meg a többiek sztorijai sem. Meg az, hogy egy kedvencet mindenek ellenére határozottan érdemes – és klassz élmény – újraolvasni.

2 hozzászólás
Hoacin>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Elsősorban menjen, és tartsa titokban ezt az ügyet. Maga is és a barátai is. Hogy ne legyen feltűnés.
Az én barátaim nem csinálnak feltűnést. Nézze. Ott állnakmondta a leány az ablaknál. Mervin melléje lépett, azután ijedten hátrakapta a fejét.
A házzal szemben, kerülve minden feltűnést, hetven hallgatag kikötői teherhordó és marcona kofaasszony állt, élükön Babette anyó a húsdarálóval.

A kikötői díszes társaság kalandja valóban óriási hecc, köztük a tizenhat éves rafinált kamaszlánnyal, Prücsökkel, aki „maga sem tudta, hogy mit akar, de abból nem engedett”. Illetve de, az apja ártatlanságát bebizonyítani, és ehhez a nemes művelethez betársul mellé egy tipikus rejtői kompánia, csupa alvilági széplélek, mint például Szivar, a rettenthetetlen keménylegény negyvencentis zsebkéssel (és főhősnőnk által rábízott kecses virágkosárral). A kétes külvárosi figurák buzgó támogatásával ("- Hoztam egy szagos szappantjelentkezett Roppant Manó, aki nemrég kirabolt egy drogériát") Prücsök hullaszállító autóval suhan el bálozni a tiszti kaszinóba a fontos ügy érdekében, amiből akkora kalamajka sül ki, hogy belesápadnak a magas rangú diplomaták, és páran benyújtják a nyugdíjazási kérelmüket. A parádés szereplőgárda, és főhősnőnk stílusa garantálja a pompás sztorit, amiből többek közt megtudjuk, hogy a késnél is fenyegetőbb eszköz a kávéfőző rézmozsár, illetve Babette anyó lavórral (vagy otthona bármely más mozdítható kellékével: redőnyhúzó, vödör, mángorló, konyhaasztal, halpikkelyes víz, húsdaráló stb.). Kiderül továbbá, hogy miképpen oson 150 ember feltűnés nélkül, hogyan kerül Prücsökre báli ruhán kívül függöny, majd egy csősz felöltője, és hogy a szerelem sötét verem… különösen, ha letakarják és ráülnek.

„Félóra múlva megjelent Szivar, és úri párbajozókhoz illő távolságról nehéz lovassági becsületsértéseket váltott Babette anyóval, de kezében már ott a becsomagolt báli ruha. Sajnos, az öreg kofa félreértette a gesztust, mikor a jassz átdobta Prücsök báli ruháját, hogy Babette anyó elkapja, de az valami goromba célzatú tárgynak vélve, viszonzásul odavágott egy vödröt sebtiben a gyanútlan Szivarhoz, mire a jassz nyomban legurult a szenespincébe.”

2 hozzászólás
nope P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Huh, hát kicsit csalódott vagyok. Rejtő örök kedvenc, de ez a műve egészen biztosan nem lesz favorit. Megvan benne minden, amiért az író regényeit szeretem (szerethető szereplők, lehetetlen helyzetek, poénok), de valahogy mégis kevés volt.
A kötet első felén elég nehezen sikerült túljutnom. Végtelen leírások, a rengeteg karakter részletezése, akiket eleinte alig tudtam követni és hogy Prücsök körül már idegesítő szinten folyamatosan zajlottak az események egy csepp levegővétel nélkül. Nem hogy jól nem szórakoztam, helyenként kimondottan untam. Aztán szerencsére jött a regény második fele és szórakoztatóvá vált a történet, végre sikerült elkapnom a fonalat. A végére szépen össze is futottak a szálak, fény derült mindenre és megkaptuk a boldog befejezést.
Ha valaki ismerkedni szeretne az íróval, semmiképp ne ezzel kezdje, ennél sokkal jobbakat alkotott.

1 hozzászólás
Timár_Krisztina I>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Az első Rejtő-regény volt, amit olvastam. Voltam vagy tizenhárom éves.
Akárhány Rejtő-regényt olvastam később, mindig ez maradt a kedvenc. Pedig eltelt azóta már… meg se mondom, hány év. Sok. :) Már régen nem olvasom, mert minek. Tudom kívülről. :)
Fel lehet róni neki a zavaros cselekményt. Tényleg. Most, hogy mondjátok, tényleg: annak idején, első olvasásra én se fogtam fel, mi történik. Sőt, akadt olyan esemény, amelyet tizenöt év után értettem meg. :) De ott és akkor, olvasás és nevetés közben jószerivel fel se tűnt, hogy valaminek nincs értelme. Miért pont a cselekménynek lenne, mikor annak sincs, hogy „e viharkabát tulajdonosa elmagyarázta nekem az egész bűnöző pertartásrendet”?
Állítólag mindent, amit érdemes tudni, tíz évbe telik megtanulni. Ahhoz, amit ez a regény tanít, szerencsére elég volt kilenc is. :) Addigra megértettem, hogy itt éppen arról van szó, hogy meg kell találni a dolgok értelmét, a legnagyobbat, az igazságot. Mert, ahogy Ész Lajos mondja, „jog és igazság között elveszett az összefüggés”, és ha nem kerül meg, az ártatlanok fognak szenvedni a bűnösök helyett. Vagy éppen velük együtt.
Aki olvassa, annak ajánlom: ne csak a poénokra figyeljen, hanem arra is, hogy egész Casablanca mennyivel szomorúbb, sötétebb, fájdalmasabb hely volna Prücsök NÉLKÜL. Prücsök fenekestül felforgatja az egész várost, és a városnak pont erre van szüksége, ha tetszik, ha nem. Ő az, aki, ha kell, foggal-körömmel, esetleg egy kiszakított ajtóval, de rákényszeríti az embereket, hogy nézzenek szembe önmagukkal, találják meg az utat egymás felé, képesek legyenek szeretni és megbocsátani. Erről persze maga se tud, de attól még szó szerint megváltja azokat, akik találkoznak vele. És teszi mindezt a nevetés ÁLTAL.
Itt a komikum nem egyszerűen máz a mondanivalón, amelyet le kell szedni, hogy az ember megkapja az „igazságmagot”. Itt a komikum a mondanivaló.

>!
Magvető, Budapest, 1968
236 oldal · puhatáblás
Maya>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Újraolvasva, újracsillagozva.

Ezen most annyira jól szórakoztam, hogy a gyerekeim már nem tudták hová tegyenek.
Tegnap, mikor részleteket olvastam fel nekük, még azt mondták, hogy nem baj na. Ma, mikor délután ismét röhögni hallottak, megkértek, hogy este olvassam a másik könyvet, mert nem tudnak tőlem aludni.
Milyen kevés kell ahhoz, hogy minden összezavarodjon. És milyen szépen megoldódnak a dolgok, ha nem vagyunk szívbajosak és tovább kavarjuk a szemleszín helyét a kétes hírű haverokkal. Vagy mégsem?
Az igazság csak egy csomó fehér lap.
(Most már kezdem érteni, hogy 12 éves korom körül miért neveztek Prücsöknek a nővérem haverjai, amikor kénytelenek voltak ide-oda magukkal cipelni, és én bonyodalmakat okoztam, majd mindenkinek mindent megbocsátottam. Ők akkoriban Rejtő kedvelők voltak, én még nem.)

KillerCat>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Ez a könyv teljesen beteg,végigröhögtem az egészet :-D Ha igazi kikapcsolódásra vágysz ezt olvasd el,szenzációs!

KingucK P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Ritka rejtő könyvek egyike, amelynek főszereplői nem légiósok, hanem egy szeleburdi kislány. Akinek fiatalkora ellenére akkora kisugárzása van, hogy egy egész közösséget képes összekovácsolni a célja érdekében. Természetesen a társaság tagjainak nagy része nem egészen legális dolgokkal foglalkozik. Minden szereplő egy különös egyéniség, akivel nem mindennap találkozik össze az ember az utcán, de ha mégis, az biztosan nem felejtené el :D
A cselekmény az összevisszaságában aranyos és szórakoztató, főleg a szójátékok és a hasonlatok. Bár az biztos, hogy megfelelő hangulat szükséges hozzá, hogy igazán élvezhető legyen.

>!
Alexandra, Pécs, 2007
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633694565
1 hozzászólás
Nefi>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Ez volt az első Rejtő könyvem. Sokat változott azóta az ízlésem, de ez a könyv még mindig megmelengeti a szívem.

Katona_Zsuzsanna>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Új kedvenc a láthatáron! Rejtő Jenő!
Valamikor kiskamasz koromban olvastam már tőle, de akkor még nem ragadott meg igazán. De most!
Elképesztően humoros! De szerencsére nem az a fajta, ahol az első 50 oldal tök vicces, aztán dögunalom következik. Nem. Rejtő Jenő végig vicces.
Ez a könyv is tele van szórakoztató alakokkal, helyzetekkel. Egy 16 éves taknyos mozgatja a szálakat, irányítja a nagykutyákat, a vizsgálóbírót, a komor jasszt, a morcos öregasszonyt, a jogtudort, meg az egész sötét kikötői alvilágot. Bonyodalom akad bőven, de mindent sikerül kibogozni, és minden jó, ha végre nincs több bonyodalom.
További mintavételezéshez még Rejtő Jenőt ide!


Népszerű idézetek

Evione>!

– Elsősorban menjen, és tartsa titokban ezt az ügyet. Maga is és a barátai is. Hogy ne legyen feltűnés.
– Az én barátaim nem csinálnak feltűnést. Nézze. Ott állnak – mondta a leány az ablaknál. Mervin melléje lépett, azután ijedten hátrakapta a fejét.
A házzal szemben, kerülve minden feltűnést, hetven hallgatag kikötői teherhordó és marcona kofaasszony állt, élükön Babette anyó a húsdarálóval.

Tizenötödik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Babette anyó · kofa
sztimi53>!

– Nagyon helyes, hogy a tetemet már előkészítették a boncoláshoz. Örülök, hogy végre rend van a kórházban. Fogjunk hozzá uraim. A lelet szerint ez itt egy negyvenöt év körüli anaemiás egyén, causa mortalis: előrehaladott atrophia…
A kórboncnok felemelte kését, lehúzta a leplet, ám ekkor legnagyobb csodálkozására a halott felült, és mutatóujját figyelmeztetően kinyújtva, így szólt:
– Pardon, a boncolás előtti illem előírja, hogy bemutatkozzam.
A tanár szigorúan összevonta két szemöldökét, és a meghökkent kórházi szolgára nézett.
– Marcel! Hogy kerül ide egy jól nevelt női hulla, a középkorúnak jelzett negyvenöt év körüli egyén helyére. Uraim! – És az orvosokhoz fordult, választ sem várva: – Iménti kijelentésemet visszavonom: a kórházban még sincs rend.

Első mondatok

4 hozzászólás
sztimi53>!

Excellenciás uram! Nem ez az első eset… amikor néhány halász hitt egy legendában… és olyan feltámadás lett belőle, hogy ma is harangoz miatta az egész világ! Tudja?!

Ötödik fejezet

1 hozzászólás
Evione>!

Olyan ideges volt, hogy nem figyelt oda, és állandóan tisztességesen játszott.

Hetedik fejezet

Riszperidon P>!

És ne is morogj, mint a denaturált medve.

25. oldal (Albatrosz Könyvek, 1968)

Kapcsolódó szócikkek: Prücsök
2 hozzászólás
sztimi53>!

Ez a lány maga sem tudta, hogy mit akar, de abból nem engedett, és semmi sem olyan végzetes erejű, elsöprő hatalom, mint a nő, ha valamiben nincs igaza. Mondd neki, hogy ne tanuljon énekelni, mert nincs hangja, kérd, hogy ne pöröljön, hiszen elveszíti, könyörögj, hogy viseljen más kalapot, mivel ez nem illik hozzá; éppen annyi, mintha felkérnék a ciklont, hogy foglaljon helyet egy percre.

Hatodik fejezet

sztimi53>!

A szerelem sötét verem. Különösen, ha letakarják és ráülnek

Tizenkettedik fejezet

psn>!

Ha a férfiak morognak, akkor olyanok, mint a dresszurált medve: dörmög az orrába fűzött drót miatt, de mégiscsak utána megy, amikor húzzák.

1 hozzászólás
szangi>!

– Mondja Lajos, maga érti, amit mond?
– Néha, pillanatokig úgy érzem, igen. De már sokat javult ez az állapotom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Chris Land: Lélekvesztő I-II.
Fróna Zsófia: Démonok közt
Marissa Meyer: Cress
Alexandre Dumas: A három testőr
Lana Millan: Egy angyal a szerelem küszöbén
J. Goldenlane: Napnak fénye
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
J. Goldenlane: Isteni balhé
Ruby Saw: Kertvárosi pletyka
Vincent & Vincent: Nem lesz új a nap alatt