Az ​ellopott futár 290 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

"- ​Nagyon helyes, hogy a tetemet már előkészítették a boncoláshoz. Örülök, hogy végre rend van a kórházban. Fogjunk hozzá, uraim. A lelet szerint ez itt egy negyvenöt év körüli, anaemiás egyén, causa mortalis: előrehaladott atrophia…
A kórboncnok felemelte kését, lehúzta a leplet, ám ekkor legnagyobb csodálkozására a halott felült, és mutatóujját figyelmeztetően kinyújtva, így szólt:
– Pardon, a boncolás előtti illem előírja, hogy bemutatkozzam.
A tanár szigorúan összevonta szemöldökét, és a meghökkent kórházi szolgára nézett.
– Marcel! Hogy kerül ide egy jól nevelt női hulla a középkorúnak jelzett, negyvenöt év körüli egyén helyére? Uraim! – És az orvosokhoz fordult, választ sem várva: – Iménti kijelentésemet visszavonom: a kórházban még sincs rend. (…)"

Persze hogy esküvővel végződik majd a történet, mert a szerelem sötét verem (különösen ha letakarják és ráülnek) és mert Rejtő a tündérmesék világának sajátos környezetbe ültetett változatát… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1941

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A ponyva királyai: Rejtő Jenő, Albatrosz könyvek, Rejtő-sorozat

>!
Kossuth, Budapest, 2018
ISBN: 9789630991506 · Illusztrálta: Garisa H. Zsolt, Varga Zerge Zoltán · Felolvasta: Kovács Patrícia
>!
PairDime, 2018
320 oldal · ISBN: 9786155950100
>!
Adamo Books, 2018
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634532736

11 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Szivar · Babette anyó · Ész Lajos, az Álmos Elefánt · Prücsök

Helyszínek népszerűség szerint

Tanger


Kedvencelte 27

Most olvassa 10

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
Márta_Péterffy
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Gondolkodnom kellett hogyan is értékeljek egy friss újraolvasás és @Timár_Krisztina érdekes tanulmányának * átolvasása után.
(https://moly.hu/karcok/1203974)
Először is elfogultságot jelentek be, erősen szubjektv elfogultságot Rejtő iránt! Ez a regény azonban nem volt igazán kedvenc, mégis olyan jókat nevettem időnként. A szórakoztató és szinte képregény-szerű történetbe az író beleszövi jogról és igazságról szóló eszmefuttatásait, Ész Lajos különleges karakterének megszólalásaival, valamint az egész történet lényege is erre épül fel.
Megtalálhatók itt is a furcsa alakok, szereplők, kikötői söpredéknek nevezhető de vicces figurák és a tiszta lelkű, ám eleven eszű és jól felvágott nelvű főhősnő is.
Rejtő regényeiben hol Afrikában járunk, vagy más távoli helyszíneken-de ez a külváros nagyon is pesti belváros, ahol Rejtő élt valamikor…
Meseszerű és filmszerű, a korabeli humorral fűszerezett regény. Egyike azoknak, melyeket szerintem ma remekül filmre lehetne vinni, a nyelvi humor alig jönne át-mégis egy jó forgatókönyvvel vidám film lehetne belőle!

*http://apps.arcanum.hu/app/alfold/view/Alfold_2004/…
Én megszereztem az Alföld folyóirat 2004-es példányát, az internetes forrásért köszönet @csgabi-nak!

4 hozzászólás
>!
Chöpp 
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Az elsőként olvasott és eleddig a legkedvesebb Rejtő könyvem! (Zöld Kacaj :D)

ÚJRAOLVASÁS:
29 év elteltével egy különös, megállíthatatlan, lerázhatatlan erőszakos késztetés szorított a markába, minek következtében polcaim legfölső részéről, annak is legeldugottabb sarkából (egy láthatatlan második sorból) előbányásztam első Rejtő Jenő olvasásomat. (Természetesen nem azt a könyvpéldányt, amit 1988-ban olvastam nagymamám ágya és tükrös szekrénye közötti rózsás szőnyegen heverészve. Az a kötetke már akkor is olyan megviselt volt, mintha a fél falu apraja-nagyja ment volna át rajta ökröstül, csoroszlyás ekéstül.)
Általában félni szoktam, amikor egy hajdan kedves olvasmányomat újra előveszem. Leginkább a csalódástól való félelem tart vissza a nagy gyerekkori kedvencek újrázásától. Na, jelen esetben ez a félelem még csak halovány visszhangként sem volt jelen. Megragadtam, hosszasan néztem a borítón Prücsök huncutkáit, majd nagy bátran nekiláttam.
Tudom, mi a legvitálisabb kérdés: Csalódás vagy nem csalódás a majdnem 30 év távlatában is mosolyra késztető első, kincset érő Rejtő élmény? Részemről annyiról tudok beszámolni, hogy a nosztalgikus mosoly, amikor Az ellopott futárra gondoltam, csupán a könyv hangulatának szólt, de annak maximálisan, merthogy a tartalma spoiler az évtizedek jótékony homályába veszett. Én most egy vadiúj sztorit ismertem meg, amivel kapcsolatban jóindulatú előítélettel viseltettem és elnéztem hűbelebalázs pongyolaságát és folytonos csapjunk a lecsóba pörgés-forgását, meg elképesztő – és néhol már kissé idegesítő – nyelvi passzív-agresszív magyarázatit, amik a végletekig túlbonyolított sztori érthetetlenségig lebutított hablatyaiként patinás (enyves, kormos, malteres) glazúrként vették körbe nem mindennapi hőseink toprongyos csapatát.
Úgyhogy az a biztos, hogy Az ellopott futár nélkül nem csúszhattak volna olyan simán a testőrök, Piszkos Fred, meg a többiek sztorijai sem. Meg az, hogy egy kedvencet mindenek ellenére határozottan érdemes – és klassz élmény – újraolvasni.

2 hozzászólás
>!
Maya 
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Újraolvasva, újracsillagozva.

Ezen most annyira jól szórakoztam, hogy a gyerekeim már nem tudták hová tegyenek.
Tegnap, mikor részleteket olvastam fel nekük, még azt mondták, hogy nem baj na. Ma, mikor délután ismét röhögni hallottak, megkértek, hogy este olvassam a másik könyvet, mert nem tudnak tőlem aludni.
Milyen kevés kell ahhoz, hogy minden összezavarodjon. És milyen szépen megoldódnak a dolgok, ha nem vagyunk szívbajosak és tovább kavarjuk a szemleszín helyét a kétes hírű haverokkal. Vagy mégsem?
Az igazság csak egy csomó fehér lap.
(Most már kezdem érteni, hogy 12 éves korom körül miért neveztek Prücsöknek a nővérem haverjai, amikor kénytelenek voltak ide-oda magukkal cipelni, és én bonyodalmakat okoztam, majd mindenkinek mindent megbocsátottam. Ők akkoriban Rejtő kedvelők voltak, én még nem.)

>!
Timár_Krisztina IP
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Az első Rejtő-regény volt, amit olvastam. Voltam vagy tizenhárom éves.
Akárhány Rejtő-regényt olvastam később, mindig ez maradt a kedvenc. Pedig eltelt azóta már… meg se mondom, hány év. Sok. :) Már régen nem olvasom, mert minek. Tudom kívülről. :)
Fel lehet róni neki a zavaros cselekményt. Tényleg. Most, hogy mondjátok, tényleg: annak idején, első olvasásra én se fogtam fel, mi történik. Sőt, akadt olyan esemény, amelyet tizenöt év után értettem meg. :) De ott és akkor, olvasás és nevetés közben jószerivel fel se tűnt, hogy valaminek nincs értelme. Miért pont a cselekménynek lenne, mikor annak sincs, hogy „e viharkabát tulajdonosa elmagyarázta nekem az egész bűnöző pertartásrendet”?
Állítólag mindent, amit érdemes tudni, tíz évbe telik megtanulni. Ahhoz, amit ez a regény tanít, szerencsére elég volt kilenc is. :) Addigra megértettem, hogy itt éppen arról van szó, hogy meg kell találni a dolgok értelmét, a legnagyobbat, az igazságot. Mert, ahogy Ész Lajos mondja, „jog és igazság között elveszett az összefüggés”, és ha nem kerül meg, az ártatlanok fognak szenvedni a bűnösök helyett. Vagy éppen velük együtt.
Aki olvassa, annak ajánlom: ne csak a poénokra figyeljen, hanem arra is, hogy egész Casablanca mennyivel szomorúbb, sötétebb, fájdalmasabb hely volna Prücsök NÉLKÜL. Prücsök fenekestül felforgatja az egész várost, és a városnak pont erre van szüksége, ha tetszik, ha nem. Ő az, aki, ha kell, foggal-körömmel, esetleg egy kiszakított ajtóval, de rákényszeríti az embereket, hogy nézzenek szembe önmagukkal, találják meg az utat egymás felé, képesek legyenek szeretni és megbocsátani. Erről persze maga se tud, de attól még szó szerint megváltja azokat, akik találkoznak vele. És teszi mindezt a nevetés ÁLTAL.
Itt a komikum nem egyszerűen máz a mondanivalón, amelyet le kell szedni, hogy az ember megkapja az „igazságmagot”. Itt a komikum a mondanivaló.

>!
Magvető, Budapest, 1968
236 oldal · puhatáblás
>!
KingucK
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Ritka rejtő könyvek egyike, amelynek főszereplői nem légiósok, hanem egy szeleburdi kislány. Akinek fiatalkora ellenére akkora kisugárzása van, hogy egy egész közösséget képes összekovácsolni a célja érdekében. Természetesen a társaság tagjainak nagy része nem egészen legális dolgokkal foglalkozik. Minden szereplő egy különös egyéniség, akivel nem mindennap találkozik össze az ember az utcán, de ha mégis, az biztosan nem felejtené el :D
A cselekmény az összevisszaságában aranyos és szórakoztató, főleg a szójátékok és a hasonlatok. Bár az biztos, hogy megfelelő hangulat szükséges hozzá, hogy igazán élvezhető legyen.

>!
Alexandra, Pécs, 2007
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633694565
1 hozzászólás
>!
KillerCat
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Ez a könyv teljesen beteg,végigröhögtem az egészet :-D Ha igazi kikapcsolódásra vágysz ezt olvasd el,szenzációs!

>!
Bazil P
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Én meg azt hittem, hogy már csak a resztli van hátra Rejtőből. Hát ez nem az!
Szédületes marhaság! :D

2 hozzászólás
>!
Nefi P
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Ez volt az első Rejtő könyvem. Sokat változott azóta az ízlésem, de ez a könyv még mindig megmelengeti a szívem.

>!
Stone
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Kasza Blanka kikötőjében dúlás van. Prücsöknek hívják és mindenki szívét kitisztítja, pedig ottan kérem vannak rosszarcú emberek, meg büntetésvégrehajtós intézeteket látogatós egyének, nyomor is van, meg szerelem is, meg titok lappang az Adrien körül is. Az első fele nehézkes volt, túl sok kroki, kevés értelem, aztán mint ah Tülök Bull lámpagyújtogató kartárs eloltja a gázlángokat az utcák hosszában úgy bukkant a napocska is bennem a felszínre és megbocsájtottam Rejtőnek, h ennyire hülye. Sőt, élveztem, mert még magamagára is képes volt csúfolást küldeni.

>!
gesztenye11
Rejtő Jenő (P. Howard): Az ellopott futár

Néhány Móricz kötet után először kissé fura volt Rejtőt olvasni, ráadásul úgy, hogy ebben nincs Piszkos Fred, nincs Fülig Jimmy, nincsenek elveszett és ellopott cirkálók, meg idegenlégió sem. Aztán maga Rejtő segített ki azzal, hogy olyan szöveget írt Prücsöknek, aki itt a főszereplő – egy 16 éves, nagyon furán, érdekesen beszélő kislány, aki az elítélt apját próbálja felmentetni – amitől az ember haja ugyan égnek áll, de roppant jól szórakozik. És vannak olyan könyvek, amiknek semmi más célja nincs, csak hogy szórakoztasson. Ennek ez a könyv tökéletesen megfelelt, ezért ajánlom mindenkinek, akinek pár óra vidámságra van szüksége (spoiler).

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
sztimi53 P

– Nagyon helyes, hogy a tetemet már előkészítették a boncoláshoz. Örülök, hogy végre rend van a kórházban. Fogjunk hozzá uraim. A lelet szerint ez itt egy negyvenöt év körüli anaemiás egyén, causa mortalis: előrehaladott atrophia…
A kórboncnok felemelte kését, lehúzta a leplet, ám ekkor legnagyobb csodálkozására a halott felült, és mutatóujját figyelmeztetően kinyújtva, így szólt:
– Pardon, a boncolás előtti illem előírja, hogy bemutatkozzam.
A tanár szigorúan összevonta két szemöldökét, és a meghökkent kórházi szolgára nézett.
– Marcel! Hogy kerül ide egy jól nevelt női hulla, a középkorúnak jelzett negyvenöt év körüli egyén helyére. Uraim! – És az orvosokhoz fordult, választ sem várva: – Iménti kijelentésemet visszavonom: a kórházban még sincs rend.

Első mondatok

4 hozzászólás
>!
Evione 

– Elsősorban menjen, és tartsa titokban ezt az ügyet. Maga is és a barátai is. Hogy ne legyen feltűnés.
– Az én barátaim nem csinálnak feltűnést. Nézze. Ott állnak – mondta a leány az ablaknál. Mervin melléje lépett, azután ijedten hátrakapta a fejét.
A házzal szemben, kerülve minden feltűnést, hetven hallgatag kikötői teherhordó és marcona kofaasszony állt, élükön Babette anyó a húsdarálóval.

Tizenötödik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Babette anyó
>!
Riszperidon P

És ne is morogj, mint a denaturált medve.

25. oldal (Albatrosz Könyvek, 1968)

Kapcsolódó szócikkek: Prücsök
2 hozzászólás
>!
sztimi53 P

Excellenciás uram! Nem ez az első eset… amikor néhány halász hitt egy legendában… és olyan feltámadás lett belőle, hogy ma is harangoz miatta az egész világ! Tudja?!

Ötödik fejezet

>!
sztimi53 P

A szerelem sötét verem. Különösen, ha letakarják és ráülnek

Tizenkettedik fejezet

>!
sztimi53 P

Ez a lány maga sem tudta, hogy mit akar, de abból nem engedett, és semmi sem olyan végzetes erejű, elsöprő hatalom, mint a nő, ha valamiben nincs igaza. Mondd neki, hogy ne tanuljon énekelni, mert nincs hangja, kérd, hogy ne pöröljön, hiszen elveszíti, könyörögj, hogy viseljen más kalapot, mivel ez nem illik hozzá; éppen annyi, mintha felkérnék a ciklont, hogy foglaljon helyet egy percre.

Hatodik fejezet

>!
Evione 

Olyan ideges volt, hogy nem figyelt oda, és állandóan tisztességesen játszott.

Hetedik fejezet

>!
psn

Ha a férfiak morognak, akkor olyanok, mint a dresszurált medve: dörmög az orrába fűzött drót miatt, de mégiscsak utána megy, amikor húzzák.

1 hozzászólás
>!
Chöpp 

No de itt van szerencsére Tanúpipőke, mint hivatásos járókelő; minden járműbalesetnél, utcai botránynál, épületbeomlásnál felíratja magát a rendőrrel, hogy vallomására nézve befolyásolják, és ebből úgy-ahogy megél.

56-57. oldal

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: Noé bárkáján
Charles Lorre: Kockás szabadságon
Alex H. Ash: Leszámolás a légióban
Wilbur Smith: Arany róka
Rick Riordan: Athéné jele
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Charles Martin: Hegyek között
Robert Locksmith: A Birodalom előárnyékában
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
David Safier: Pocsék karma