Az ​elátkozott part (Csülök 1.) 455 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Csülöknek ​nincs pénze és nincs lakása, éppen ezért barátjával, Tuskó Hopkinsszal felkeresik a Török Szultánt, aki egy uszály fenekén vesztegel: neki nadrágja nincs. Sürgős dolgára hivatkozva kölcsönveszi a vendégként érkező Tuskó Hopkins nadrágját, de a megjelölt időben nem a nadrágot küldi vissza, hanem egy levelet, amely szerint az uszály egyik ládájában hulla van. Most tehát Tuskó Hopkins marad nadrág nélkül, így Csülök megy el segítségül hívni Senki Alfonzot, de mire visszatér vele az uszályra, ama bizonyos ládában már Tuskó hullája heverész. Mire pedig orvost is sikerül keríteniük – ez a hulla is eltávozik. A sorozatos rejtélyek sem gátolják azonban a három barátot abban, hogy kezükbe vegyék Laméter hajóskapitány ügyét, aki éppen kiszabott halálbüntetésének végrehajtását várja… Vajon sikerül-e Csülöknek, Tuskó Hopkinsnak, Senki Alfonznak és a Török Szultánnak megmenteni Laméter kapitány életét és becsületét? Erre ad választ Az elátkozott part-ban Rejtő Jenő a maga… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1940

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A ponyva királyai: Rejtő Jenő Alexandra · Albatrosz könyvek Magvető · Rejtő-sorozat Alexandra · A ponyva gyöngyszemei PairDime, Csengőkert, Alexandra

>!
Helikon, Budapest, 2021
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634796244 · Illusztrálta: Korcsmáros Pál
>!
Hungaroton, 2019
ISBN: 5991811436926 · Felolvasta: Kern András
>!
Adamo Books, 2019
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634534211

19 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Senki Alfonz · Tuskó Hopkins · John "Csülök" Fowler · Török Szultán


Kedvencelte 46

Most olvassa 24

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth I>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

– Jenő bátyám, erre majdnem ráfaragott!
Így én.
– Nos… csak fel a fejjel!
Így ő.
– Magam sem gondoltam máshogy!

Majdnem ráfaragott, mert a regény utolsó negyven oldaláig bujkált bennem egy szúrós kis gondolat arra vonatkozólag, hogy négy csillagnál feljebb nem fogja vinni az isten ennek a kötetnek a dolgát. Magasak, talán irreálisan is magasak voltak az elvárásaim, ezért döbbentett meg, hogy amikor a bonyodalomnak már javában előre kellett volna haladnia, akkor Rejtő még mindig kuszálgatta a szálakat, mindenen csavart még egy utolsó utánit, mindig kitalált egy újabb fordulatot, és a végén rájöttem, hogy valójában ezzel a történetszövésbeli káosszal akarja előrelendíteni a cselekményt. Csak ebben a regényében annyi trükkös megtévesztést és függőben hagyott kérdést hagy el menet közben, amikből mások három-négy kötetre elég csattanót tudnának meríteni.
Csakhogy a végén bámulatos módon behozta önmagát: nem csak helyére került minden, de elég vadkalandot tudott biztosítani azok helyett az izgalmak helyett, amik korábban Oranban szaladgálva elmaradtak. Ráadásul pontot is rakott a legtöbb nyitva hagyott gondolata végére, illetve nekem is hagyott egy kis sikerélményt, mivel elég gyorsan megfejtettem az egyik csattanóját.

Mégsem a fentiek miatt fogok négy-négyésfél-öt csillagot adni neki (még kitalálom) spoiler, hanem a stílusa okán! Rejtő itt kétféleképpen is remekel. Egyrészt humora fergeteges, másrészt a kaland az valóban KALAND, amiben bizony meg lehet halni, ki lehet szenvedni, meg lehet nyomorodni. Érzésre ennél jobban még sosem sikerült kombinálnia ezt a két összetevőt, a történet bizonyos pontjain őrült, mint A tizennégy karátos autó, bizonyos pontjain drámai, akár a Menni vagy meghalni. És ez a két alkotóelem nagyszerűen simul össze, remek egységet alkotnak, és főleg segítenek megkedvelni hőseinket – mindhárman zsenik, triójuk ugyancsak ötvözete a Piszkos Fred és a folyton magabiztos Rozsdás és Gorcsev Iván által képviselt lezserségnek, valamint a korabeli ponyvairodalom egyetemes kalandorainak, kémjeinek, felfedezőinek, hős katonáinak. És hát kaptak egy bőven méltó femme fatale-t is maguk mellé, illetve az utolsó előtti konfliktus elvarrásakor egy rejtői szinten szokatlanul súlyos lezárást-feloldozást.

Végül pedig a pont az I-n: az irodalmiság! Rejtő több hangsúlyt fektet a hangulatra, kerekebb, ízesebb mondatokat ír, nagyon jó atomszférát teremt, az afrikai vadon miliőjének megfestése zseniális – írása szépül (mondjuk ennek örömére leszokhatna a szereplők által írt, olvashatatlan levelek közléséről). Mintha félúton lennénk Barsi Ödön és Heltai Jenő között. Nem számítva a néha patetikusan túlgondolt történetszövést, Rejtő érzésem szerint nagy energiákat fektetett ebbe az irományba, úgy kreatív, mint művészeti szempontból. Sokkal-sokkal beljebb vagyunk, mint a visszanézve kissé alibiszagú A megkerült cirkáló esetében.

Vivát Csülök és főleg Monsieur Tuskó! En route! En avant marche! Találkozunk Oranban!

>!
Csengőkert, Kistarcsa, 2014
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155476662
csillagka P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Írtam egy szép hosszú értékelést, volt benne szó a kutyám nevéről, apukámról, páromról, a gyerek tátott szájáról és elsősorban rólam mivel ez az én könyvem, személyes viszonyom van vele és nem tudok rá kívülről tekinteni, rájöttem nem biztos hogy másokat is érdekel, ezért most mellőzöm publikálását, csak az utolsó mondatott hagyom meg a többi a saját történetem :)
Eredeti értékelés utolsó mondata.
Nem igazán ajánlom, ez az élmény az enyém, és mindenkire irigy vagyok aki elveszi :P

4 hozzászólás
pannik>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Újra olvasás lesz ebből, mert valahogy most nem tudott lekötni.

Pedig Rejtő Jenő fantasztikusan ír, a szereplőket imádtam, a történet szokás szerint eseményekben, fordulatokban, poénokban és félreértésekben gazdag, de valahogy korábban én a Rejtő köteteken nagyon jókat derültem és minden sorát faltam, most meg csak elolvastam. Velem van a baj, ez nem kérdés, mert ez egy jó és szórakoztató könyv, emiatt újra elő kell vennem egy jobb, egy befogadóbb állapotban :)

Madama_Butterfly>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Rejtő Jenő utánozhatatlan… Tuskó Hopkins, Csülök, Senki Alfonz és a Török Szultán pedig számomra meghatározó és zseniális karakterek – Gálvölgyi János hangján hallani ezt az egész történetet pedig igazi élmény :)

Garbai_Ildikó P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Ezt kifejezetten szerettem. Szokásos Rejtő stílus de emészthető formában. Nagyon szórakoztató,humoros és követhető volt.. vagy csak rá voltam hangolódva?! Nem tudom de ez most jól esett.Csülök lett a kedvenc. :)

Hollóhát>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Legelőször édesapám olvasta fel nekünk, amikor már kezdtünk kinőni a klasszikus esti meséből, de azért még annyira nem ment az önálló olvasás. Ha jobban belegondolok, Tuskó Hopkins, meg a többiek, azóta is ezen az apai „szinkronhangon” szólalnak meg a fejemben. Talán éppen ezért a Csülök könyvek még egy hangyányival közelebb állnak a szívemhez, mint a többi Rejtő könyv, amiket persze szintén imádok.

2 hozzászólás
anemona P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Ezt most egy kicsit vontatottnak találtam. Minden benne van, ami egy jó Rejtő regényben, a humor, a stílus most is nagyon ott van, ahogy az egész légiós hangulat, de lassan haladtunk, nem volt olyan nagyon érdekes a rejtély. Persze attól még szórakoztató, de én azért olvastam ettől jobbat is.
Gálvölgyi előadása zseniális, különösen Potrien hangját találta el nagyon.

AniTiger P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Ez a regény az elejétől a végéig fordulatos, szórakoztató karaktereket felvonultató és totál agyament. Ennyi ruhacserét, átverést, mázlis megmenekülést, hamis név alatt élő figurát, és vicces fejezetcímet rég pipáltam. Egyszerűen sosem az történt, amit vártam, mindig valami formabontót alkottak Csülökék, ami rendkívül olvasmányossá és elég letehetetlenné tette ezt a könyvet. Olvastam ennél jobb Rejtő-regényeket, de ettől függetlenül nagyon jól szórakoztam olvasás közben. Igazából izgalmas volt ezeknek a lökött népeknek az Afrikában állomásozó francia légiós kalandjukról olvasni. (Emiatt nagy valószínűséggel sorra fogom keríteni a folytatást is, de megemlíteném, hogy önálló sztoriként is kerek egész volt!)

Azt hiszem, hogy a kedvenceim a helyesírási hibáktól hemzsegő levelek voltak, amiket egyszer Nedudddgi!, máskor Netuddkki írt… (Anyum szokott néha ilyen aláírással meglepi sütit adni másoknak.)

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2021/04/rejto-jen…

Olympia_Chavez P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Az eddigi abszolút kedvencem Rejtőtől, A három testőr Afrikában c. légiós regény. Imádtam Tuskó Hopinks, Csülök és Senki Alfonz karakterét, de valahogy elkerülte a figyelmemet, hogy más regényben is szerepelnek még. Most, egy kihívásnak hála kezdtem neki épp ennek a regénynek, Az elátkozott partnak. S láss csodát, három kedvencem, a Török Szultánnal és Potrien őrmesterrel kiegészülve, ismét feltűnt a színen, ráadásul nem folytatásként, hanem épp előzményként.

Rendkívül szórakoztató, könnyed és humoros írás, amiben az elbeszélő természetesen a művelt, intelligens és erkölcsös Csülök barátunk lesz, kinek már nagybátyja is kántor volt – innen ez a fene nagy kifinomultság.
Olyan izgalmas kalandban és becsületmentő akcióban vesz részt a három jómadár, akarom mondani, a három jó barát, ami Orantól Tamaragdáig, a kikötői lebujoktól, a kormánybiztosig gyűrűzik. Az eseményeket egy ellopott nadrág indítja be, de a különböző ruhadarabok a későbbiekben is nagy szerephez jutnak, Tuskó Hopkinsnak hála. Csodálatos ember ez a Tuskó, egy igazi kaméleon, csoda, hogy bírja a szíve, amit minden bizonnyal, már csak az ereiben csordogáló whisky és rum hajt. Senki Alfonzból valaki lesz, Csülök barátunk pedig talán megtanul a történet végére egyet, s más a nőkről, legalábbis a legközelebbi csábos szempilla-rezegtetésig.
A három fős különítménynek a légió sem jelent kihívást, főleg a tiszteletbeli katonának Tuskónak, aki minden poszton kiválóan megállja a helyét, legyen bár hajószakács, vagy százados. Szegény Potriennek ebben a regényben sem lesz könnyebb az élete, miután megismeri hőseinket. Vajon erre mit mondana őexcellenciája?
A Török Szultán pedig (aki minden bizonnyal Fülig Jimmytől vett helyesírás órákat) újfent bebizonyítja, hogy a látszatnak sosem szabad hinni, s neki mindenre van magyarázata.

A történet végére természetesen az áldozat becsülete, és Franciaország is meg lesz mentve ismét, a nem mindennapi, Rejtőtől talán szokatlan bűnös, pedig elnyeri büntetését. No meg a többi tettestárs is, de ők nem okoztak meglepetést. Élvezetes és izgalmas, szórakoztató olvasmány, aminek olvasása után, a második hely is elkelt a Rejtő toplistámon.

KingucK P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

A három testőr Afrikában jól ismert főhőseivel egy igazán rejtői kesze-kusza vicces regény :)
Jó volt újra olvasni, a ismert hírhedt karakterekről, akik hozták a formájukat.
Miért nem készítettek több filmet a Rejtő regényekből???!!!
Olyan jó sorozatot lehetne összehozni ezzel a három „különleges képességű” figurával :D

A kikapcsolódni vágyóknak melegen ajánlom!


Népszerű idézetek

Manni>!

Vasárnap ne lopj, ne csalj, ne verj meg senkit, mert hat nap mindenre elegendő…

Első fejezet - 2.

colorstar>!

Senki Alfonzról csak annyit, hogy a világ valamennyi államából örök időkre kiutasították, és így már régóta csak a legnagyobb titokban tartózkodhatott a Földön.

Második fejezet - 1.

Kapcsolódó szócikkek: Senki Alfonz
Rosaliacska>!

Nem olyan tehetséges a világ, hogy néhány okos ember ne tudná becsapni.

Evione>!

De ez a goromba fráter azt ordította, hogy rendőrt hív és lecsukat. Higgadtan kértem, hogy ne üvöltsön, mint egy barom. Erre erőszakos lett, és követelte, hogy ott a hivatalában várjam meg a kirendeltséget, majd ő megtanít. Azt mondtam kitérően hogy fogja be a száját, mert nagyon megjárja, azután távozni akartam. Megfogta a karomat. Még mindig egy jámbor ember béketűrésével igyekeztem elhessegetni. Nekihessegettem az üvegajtónak. De a petróleumlámpát csak akkor vágtam hozzá, amikor revolvert rántott. Emberi érzésem úgy diktálta, hogy az égő révkapitányt az esőmérő medencébe dobjam.
Ezzel az életét mentettem meg. Azt hiszik, köszönet jár az ilyesmiért? Tévednek. Feljelentett, töröltek a hajóskönyvből, és köröztek.
Aki manapság hálát vár, az keserűen csalódik.

Harmadik fejezet - 1

Kapcsolódó szócikkek: John "Csülök" Fowler
vargarockzsolt>!

A Török Szultán már két napja nem ment ki az utcára, mert valaki ellopta a nadrágját.

(első mondat)

Rosaliacska>!

– Mit tud a rablásról? – fordult a tiszt Senki Alfonzhoz.
– Rablás olyan módja a vagyonszerzésnek, amellyel egy vagy több ember megkísérli, hogy mások jogos tulajdonát erőszakkal megszerezze és bitorolja!
A kapitány elfojt egy mosolyt.

Kapcsolódó szócikkek: Senki Alfonz
Manni>!

Csak aki már sokat járt úri társaságban, az tudja, hogy milyen előkelő egy olyan hely, ahol a lakájt Louisnak hívják.

Nyolcadik fejezet - 2.

DTimi>!

A motor már csúnyán zörgött… Alig van benzin…
– Vigyázat! – mondta Tuskó. – Tankolunk!…
– Hol a fenébe akarsz itt tankolni?!
A motor leállt, a csónak lassúbbodó iramban siklott a parthoz, és odakoccintotta az orrát.
Elsőnek Senki Alfonz futott ki a fák közül, az ösvényre. Nagyot kiáltott. Nekem is tátva maradt a szám, amikor melléje értem.
Egy tank állt az ösvényen!
– Mondtam, hogy ha elfogy a benzin, akkor tankolni fogunk.
– De hogy kerül ide… ez a tank?…
– Loptam. Na szálljunk be…

12.fejezet - A térkép megszólal

vargarockzsolt>!

A Török Szultán már két napja nem ment ki az utcára, mert valaki ellopta a nadrágját. Ezt a ruhadarabot nehéz nélkülözni, ha valaki sétálni megy.
Mi a tanulság ebből?
Nem tudom.
De egészen bizonyos, hogy az ügy mögött tanulságos következtetések húzódnak meg.
Mert ha a Török Szultán nadrágját nem lopják el, vagy ha Tuskó Hopkins jobban ügyel a saját ruházatára, akkor néhány ember, sőt egy kis birodalom sorsa is másképpen alakul. Ilyen rejtélyek húzódnak meg olykor egy nadrág hátterében.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Török Szultán

A sorozat következő kötete

Csülök sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon legenda
Kockás Pierre: Lorre meg én
Fejős Éva: Most kezdődik
Szélesi Sándor: Az ellopott troll
Alistair MacLean: Kémek a Sasfészekben
Anthony Grey: Sattarani, a gyűlölet istene
Anthony Grey: A Kobraisten bosszúja
Leslie L. Lawrence: A Suttogó árnyak öble
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
Vavyan Fable: Mesemaraton