Az ​elátkozott part (Csülök 1.) 347 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Csülöknek ​nincs pénze és nincs lakása, éppen ezért barátjával, Tuskó Hopkinsszal felkeresik a Török Szultánt, aki egy uszály fenekén vesztegel: neki nadrágja nincs. Sürgős dolgára hivatkozva kölcsönveszi a vendégként érkező Tuskó Hopkins nadrágját, de a megjelölt időben nem a nadrágot küldi vissza, hanem egy levelet, amely szerint az uszály egyik ládájában hulla van. Most tehát Tuskó Hopkins marad nadrág nélkül, így Csülök megy el segítségül hívni Senki Alfonzot, de mire visszatér vele az uszályra, ama bizonyos ládában már Tuskó hullája heverész. Mire pedig orvost is sikerül keríteniük – ez a hulla is eltávozik. A sorozatos rejtélyek sem gátolják azonban a három barátot abban, hogy kezükbe vegyék Laméter hajóskapitány ügyét, aki éppen kiszabott halálbüntetésének végrehajtását várja… Vajon sikerül-e Csülöknek, Tuskó Hopkinsnak, Senki Alfonznak és a Török Szultánnak megmenteni Laméter kapitány életét és becsületét? Erre ad választ Az elátkozott part-ban Rejtő Jenő a maga… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1940

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A ponyva királyai: Rejtő Jenő, Albatrosz könyvek, Rejtő-sorozat

>!
Kossuth-Mojzer, Budapest, 2018
ISBN: 9789630991582 · Felolvasta: Gálvölgyi János
>!
Csengőkert, Kistarcsa, 2014
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155476662
>!
Alexandra / Népszabadság, Pécs, 2010
256 oldal · ISBN: 9789632973500

11 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

John "Csülök" Fowler · Tuskó Hopkins · Senki Alfonz · Török Szultán


Kedvencelte 41

Most olvassa 15

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Írtam egy szép hosszú értékelést, volt benne szó a kutyám nevéről, apukámról, páromról, a gyerek tátott szájáról és elsősorban rólam mivel ez az én könyvem, személyes viszonyom van vele és nem tudok rá kívülről tekinteni, rájöttem nem biztos hogy másokat is érdekel, ezért most mellőzöm publikálását, csak az utolsó mondatott hagyom meg a többi a saját történetem :)
Eredeti értékelés utolsó mondata.
Nem igazán ajánlom, ez az élmény az enyém, és mindenkire irigy vagyok aki elveszi :P

4 hozzászólás
>!
Olympia_Chavez P
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Az eddigi abszolút kedvencem Rejtőtől, A három testőr Afrikában c. légiós regény. Imádtam Tuskó Hopinks, Csülök és Senki Alfonz karakterét, de valahogy elkerülte a figyelmemet, hogy más regényben is szerepelnek még. Most, egy kihívásnak hála kezdtem neki épp ennek a regénynek, Az elátkozott partnak. S láss csodát, három kedvencem, a Török Szultánnal és Potrien őrmesterrel kiegészülve, ismét feltűnt a színen, ráadásul nem folytatásként, hanem épp előzményként.

Rendkívül szórakoztató, könnyed és humoros írás, amiben az elbeszélő természetesen a művelt, intelligens és erkölcsös Csülök barátunk lesz, kinek már nagybátyja is kántor volt – innen ez a fene nagy kifinomultság.
Olyan izgalmas kalandban és becsületmentő akcióban vesz részt a három jómadár, akarom mondani, a három jó barát, ami Orantól Tamaragdáig, a kikötői lebujoktól, a kormánybiztosig gyűrűzik. Az eseményeket egy ellopott nadrág indítja be, de a különböző ruhadarabok a későbbiekben is nagy szerephez jutnak, Tuskó Hopkinsnak hála. Csodálatos ember ez a Tuskó, egy igazi kaméleon, csoda, hogy bírja a szíve, amit minden bizonnyal, már csak az ereiben csordogáló whisky és rum hajt. Senki Alfonzból valaki lesz, Csülök barátunk pedig talán megtanul a történet végére egyet, s más a nőkről, legalábbis a legközelebbi csábos szempilla-rezegtetésig.
A három fős különítménynek a légió sem jelent kihívást, főleg a tiszteletbeli katonának Tuskónak, aki minden poszton kiválóan megállja a helyét, legyen bár hajószakács, vagy százados. Szegény Potriennek ebben a regényben sem lesz könnyebb az élete, miután megismeri hőseinket. Vajon erre mit mondana őexcellenciája?
A Török Szultán pedig (aki minden bizonnyal Fülig Jimmytől vett helyesírás órákat) újfent bebizonyítja, hogy a látszatnak sosem szabad hinni, s neki mindenre van magyarázata.

A történet végére természetesen az áldozat becsülete, és Franciaország is meg lesz mentve ismét, a nem mindennapi, Rejtőtől talán szokatlan bűnös, pedig elnyeri büntetését. No meg a többi tettestárs is, de ők nem okoztak meglepetést. Élvezetes és izgalmas, szórakoztató olvasmány, aminek olvasása után, a második hely is elkelt a Rejtő toplistámon.

>!
KingucK P
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

A három testőr Afrikában jól ismert főhőseivel egy igazán rejtői kesze-kusza vicces regény :)
Jó volt újra olvasni, a ismert hírhedt karakterekről, akik hozták a formájukat.
Miért nem készítettek több filmet a Rejtő regényekből???!!!
Olyan jó sorozatot lehetne összehozni ezzel a három „különleges képességű” figurával :D

A kikapcsolódni vágyóknak melegen ajánlom!

>!
Nefi
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

A kedvenc Rejtő könyveim egyike. Mai napig élvezem, tudok rajta (na jó sajnos már nem hangosan kacagni, hanem) jókat mosolyogni :))) IMÁDOM :)

>!
moni79
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Nem nagyon olvastam még Rejtőtől, de egy ideje tervben van. A legjobban a különböző stílusparódiák keveredése tetszett a könyvben, ami gondolom minden írására jellemző. Olyan, mintha egyszerre olvasnám egy szokványos krimi, kémregény, társadalmi szatíra, romantikus történet, tájleírás paródiáját; és közben mondjuk Bud Spencer filmjeit nézném.

>!
Aquarius 
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Egy ilyen csapattal, akár a világot is meg lehetne váltani, nemcsak Laméter kapitány életét és becsületét.
Tuskó Hopkins a kaméleon, ezer arca van és mindig képes megújulni. Emellett igen jó ízlése van szivar és ceruza ügyben. Csülök a szeleburdi, de szíve a helyén van. Senki Alfonz okozta a legtöbb meglepetést számomra, az ész és a logikus gondolkodás birtokosa. Török Szultán volt a sötét ló, de sejteni lehetett, hogy segítsége a csapat irányába – melyre legtöbbet Csülök szorult – nyilvánvalóvá tette hovatartozását. Nos, a helyesírásáról inkább nem nyilatkozom.
Rendkívül vidám, összeszedett, jól felépített történet, melyet végig kuncogtam. Hihetetlen karaktereket vonultat fel a szerző. Ötletgazdag és nincs benne üresjárat.
Nagyon kellemes szórakozást nyújtott. A könyv öt csillagot kap, a szerzőt pedig a kedvenceim közé avanzsáltam. Fogok még tőle olvasni, eddig nem okozott csalódást.

>!
Tíci SP
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Na idde. fittyelj te llo. Nem vollt. ez ojjan rozz hotty háromm csillagott adly. Iggaz, hoty 1 kittsit túl. bonnyólitottúk megg a Duskó Hoppkinsz. és a Dörrög Zultánn zupper. hösőkké vállltak. de azzért. egynek jóó vollt eez, te marrrha!

>!
Biba
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Ez az első Rejtő-regényem és máris nagyon a szívemhez nőttek ezek a figurák. Egy csavaros történet sok humorral; alig várom, hogy olvassam a többit! Sok kedvencem lett, de különösen Tuskó Hopkins. Na de rá se ránts, fel a fejjel!

2 hozzászólás
>!
Roland_Rahl
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Nos véletlenül akadt meg a szemem a boltban rajta, és úgy gondoltam miért ne. Ez volt az első Rejtő regény olvasásom, habár már szemezgettem Piszkos Fred a kapitánnyal de azt majd később.
Jelentem megvett kilóra, és habár nem nagy kedvenceim a „normálisabb kalandok” (fantasy függő vagyok) a humor és a remek szereplők teljesen lekötötték figyelmem.
Be kell vallanom továbbá, hogy ezt most kivételesen hangoskönyvként hallgattam, de egyáltalán nem bántam meg. Gálvölgyi János előadása hatalmas ahogy egymás után szólaltatja meg a szereplőket. Hihetetlenül jól hozza a különböző karaktereket, ha az ember belefeledkezik el is felejti, hogy egy ember mondta végig. Nagyon jól csinálta az öreg. Szóval szinte biztos, hogy további Rejtő könyveket is olvasok majd, kezdetnek mondjuk a polcon porosodó Piszkos Fred a Kapitányt!
Ja és ahogy jó öreg Tuskó Hopkins barátunk mondaná! FEL A FEJJEL! :)

>!
Bolondkandúr
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Rendkívül szórakoztató, tele zseniális poénokkal, párbeszédekkel, valamint olyan emlékezetes figurákkal, mint Senki Alfonz, Csülök, Tuskó Hopkins, a Török Szultán és Potrien őrmester. Hangulatjavítónak kiváló, de könnyen függőséget okozhat.

>!
Csengőkert, Kistarcsa, 2014
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155476662

Népszerű idézetek

>!
Manni

Vasárnap ne lopj, ne csalj, ne verj meg senkit, mert hat nap mindenre elegendő…

Első fejezet - 2.

>!
colorstar

Senki Alfonzról csak annyit, hogy a világ valamennyi államából örök időkre kiutasították, és így már régóta csak a legnagyobb titokban tartózkodhatott a Földön.

Második fejezet - 1.

Kapcsolódó szócikkek: Senki Alfonz
>!
vargarockzsolt P

A Török Szultán már két napja nem ment ki az utcára, mert valaki ellopta a nadrágját.

(első mondat)

>!
Rosaliacska

Nem olyan tehetséges a világ, hogy néhány okos ember ne tudná becsapni.

>!
Evione 

De ez a goromba fráter azt ordította, hogy rendőrt hív és lecsukat. Higgadtan kértem, hogy ne üvöltsön, mint egy barom. Erre erőszakos lett, és követelte, hogy ott a hivatalában várjam meg a kirendeltséget, majd ő megtanít. Azt mondtam kitérően hogy fogja be a száját, mert nagyon megjárja, azután távozni akartam. Megfogta a karomat. Még mindig egy jámbor ember béketűrésével igyekeztem elhessegetni. Nekihessegettem az üvegajtónak. De a petróleumlámpát csak akkor vágtam hozzá, amikor revolvert rántott. Emberi érzésem úgy diktálta, hogy az égő révkapitányt az esőmérő medencébe dobjam.
Ezzel az életét mentettem meg. Azt hiszik, köszönet jár az ilyesmiért? Tévednek. Feljelentett, töröltek a hajóskönyvből, és köröztek.
Aki manapság hálát vár, az keserűen csalódik.

Harmadik fejezet - 1

Kapcsolódó szócikkek: John "Csülök" Fowler
>!
vargarockzsolt P

A Török Szultán már két napja nem ment ki az utcára, mert valaki ellopta a nadrágját. Ezt a ruhadarabot nehéz nélkülözni, ha valaki sétálni megy.
Mi a tanulság ebből?
Nem tudom.
De egészen bizonyos, hogy az ügy mögött tanulságos következtetések húzódnak meg.
Mert ha a Török Szultán nadrágját nem lopják el, vagy ha Tuskó Hopkins jobban ügyel a saját ruházatára, akkor néhány ember, sőt egy kis birodalom sorsa is másképpen alakul. Ilyen rejtélyek húzódnak meg olykor egy nadrág hátterében.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Török Szultán
>!
Rosaliacska

– Mit tud a rablásról? – fordult a tiszt Senki Alfonzhoz.
– Rablás olyan módja a vagyonszerzésnek, amellyel egy vagy több ember megkísérli, hogy mások jogos tulajdonát erőszakkal megszerezze és bitorolja!
A kapitány elfojt egy mosolyt.

Kapcsolódó szócikkek: Senki Alfonz
>!
DTimi P

A motor már csúnyán zörgött… Alig van benzin…
– Vigyázat! – mondta Tuskó. – Tankolunk!…
– Hol a fenébe akarsz itt tankolni?!
A motor leállt, a csónak lassúbbodó iramban siklott a parthoz, és odakoccintotta az orrát.
Elsőnek Senki Alfonz futott ki a fák közül, az ösvényre. Nagyot kiáltott. Nekem is tátva maradt a szám, amikor melléje értem.
Egy tank állt az ösvényen!
– Mondtam, hogy ha elfogy a benzin, akkor tankolni fogunk.
– De hogy kerül ide… ez a tank?…
– Loptam. Na szálljunk be…

12.fejezet - A térkép megszólal

>!
Manni

Csak aki már sokat járt úri társaságban, az tudja, hogy milyen előkelő egy olyan hely, ahol a lakájt Louisnak hívják.

Nyolcadik fejezet - 2.


A sorozat következő kötete

Csülök sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon legenda
Vavyan Fable: Mesemaraton
Cornelie C. G.: Teremtő erő
Varga Bálint: Váltságdíj nélkül
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
G. Szabó Judit: Különös sziget
Ross Thomas: Hittérítőragu
Janet Evanovich – Lee Goldberg: A nagy zsákmány
Kolozs Pál: Utazás Detektíviába
Vavyan Fable: Galandregény