Az ​elátkozott part (Csülök 1.) 540 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Csülöknek ​nincs pénze és nincs lakása, éppen ezért barátjával, Tuskó Hopkinsszal felkeresik a Török Szultánt, aki egy uszály fenekén vesztegel: neki nadrágja nincs. Sürgős dolgára hivatkozva kölcsönveszi a vendégként érkező Tuskó Hopkins nadrágját, de a megjelölt időben nem a nadrágot küldi vissza, hanem egy levelet, amely szerint az uszály egyik ládájában hulla van. Most tehát Tuskó Hopkins marad nadrág nélkül, így Csülök megy el segítségül hívni Senki Alfonzot, de mire visszatér vele az uszályra, ama bizonyos ládában már Tuskó hullája heverész. Mire pedig orvost is sikerül keríteniük – ez a hulla is eltávozik. A sorozatos rejtélyek sem gátolják azonban a három barátot abban, hogy kezükbe vegyék Laméter hajóskapitány ügyét, aki éppen kiszabott halálbüntetésének végrehajtását várja… Vajon sikerül-e Csülöknek, Tuskó Hopkinsnak, Senki Alfonznak és a Török Szultánnak megmenteni Laméter kapitány életét és becsületét? Erre ad választ Az elátkozott part-ban Rejtő Jenő a maga… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1940

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A ponyva királyai: Rejtő Jenő Alexandra · Albatrosz könyvek Magvető · Rejtő-sorozat Alexandra · A ponyva gyöngyszemei Csengőkert · Szórakoztató Regénytár Szukits · Rejtő–Korcsmáros regények Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2021
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634796244 · Illusztrálta: Korcsmáros Pál
>!
ISBN: 9786156377869
>!
Hungaroton, 2019
ISBN: 5991811436926 · Felolvasta: Kern András

22 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Tuskó Hopkins · Senki Alfonz · John "Csülök" Fowler · Török Szultán


Kedvencelte 48

Most olvassa 23

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 41


Kiemelt értékelések

Márta_Péterffy P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Többszöri olvasás után állítom, ez Rejtő egyik legjobb regénye. Elfogult vagyok persze, gyerekkorom óta szeretem az írót, szinte minden könyvét olvastam, vannak gyengébb művei is, de érdemes olvasni az ismertebbeket.
Itt három jellegzetesen humoros-kalandos figurát talált ki, sajnos csak két regényben szerepelnek, a folytatás A három testőr Afrikában.
Rejtő Dumas híres karaktereit veszi alapötletként, már ebben a regényben és a következőben is, csakhogy az ő hősei abszurd teremtmények, képtelen kalandokkal, nyelvi humorral, kedélyes végkifejlettel.
Csak nemrég jöttem rá, mikor már Dumas-t is elolvastam, hogy mennyi ötletet vett át a híres testőrök történetéből, de nem másolva, hanem szellemes módon alakítva a saját poénjaival.
spoiler
Rejtő nem parodizálja és nem másolja Dumas-t, az abszurdot ügyesen váltogatja a pátosszal, sodró kalandokat kitalálva, más környezetben.

csillagka>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Írtam egy szép hosszú értékelést, volt benne szó a kutyám nevéről, apukámról, páromról, a gyerek tátott szájáról és elsősorban rólam mivel ez az én könyvem, személyes viszonyom van vele és nem tudok rá kívülről tekinteni, rájöttem nem biztos hogy másokat is érdekel, ezért most mellőzöm publikálását, csak az utolsó mondatott hagyom meg a többi a saját történetem :)
Eredeti értékelés utolsó mondata.
Nem igazán ajánlom, ez az élmény az enyém, és mindenkire irigy vagyok aki elveszi :P

4 hozzászólás
pannik>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Újra olvasás lesz ebből, mert valahogy most nem tudott lekötni.

Pedig Rejtő Jenő fantasztikusan ír, a szereplőket imádtam, a történet szokás szerint eseményekben, fordulatokban, poénokban és félreértésekben gazdag, de valahogy korábban én a Rejtő köteteken nagyon jókat derültem és minden sorát faltam, most meg csak elolvastam. Velem van a baj, ez nem kérdés, mert ez egy jó és szórakoztató könyv, emiatt újra elő kell vennem egy jobb, egy befogadóbb állapotban :)

Madama_Butterfly>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Rejtő Jenő utánozhatatlan… Tuskó Hopkins, Csülök, Senki Alfonz és a Török Szultán pedig számomra meghatározó és zseniális karakterek – Gálvölgyi János hangján hallani ezt az egész történetet pedig igazi élmény :)

Garbai_Ildikó P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Ezt kifejezetten szerettem. Szokásos Rejtő stílus de emészthető formában. Nagyon szórakoztató,humoros és követhető volt.. vagy csak rá voltam hangolódva?! Nem tudom de ez most jól esett.Csülök lett a kedvenc. :)

Hollóhát>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Legelőször édesapám olvasta fel nekünk, amikor már kezdtünk kinőni a klasszikus esti meséből, de azért még annyira nem ment az önálló olvasás. Ha jobban belegondolok, Tuskó Hopkins, meg a többiek, azóta is ezen az apai „szinkronhangon” szólalnak meg a fejemben. Talán éppen ezért a Csülök könyvek még egy hangyányival közelebb állnak a szívemhez, mint a többi Rejtő könyv, amiket persze szintén imádok.

2 hozzászólás
Sipor P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Első találkozásom volt az íróval. Régóta akartam már Rejtőt olvasni, mert apukám is szerette, meg itt molyon is jópárszor szembejött már velem.
Vegyesek az érzéseim. A humora nagyon jó és a párbeszédek is pörgősek. Ezeket szerettem olvasás közben. De valahogy az elbeszélésmódja elég szokatlan. Az volt az érzésem, hogy csak történtek és történtek az események, még egy kalandregényhez mérten is gyorsan, de valahogy hiányoztak az epikára jellemző leírások (legyenek akármilyen rövidek is).
Engem nem a legjobbkor talált meg a regény, de próbálkozni fogok még Rejtővel.

1 hozzászólás
anemona P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Ezt most egy kicsit vontatottnak találtam. Minden benne van, ami egy jó Rejtő regényben, a humor, a stílus most is nagyon ott van, ahogy az egész légiós hangulat, de lassan haladtunk, nem volt olyan nagyon érdekes a rejtély. Persze attól még szórakoztató, de én azért olvastam ettől jobbat is.
Gálvölgyi előadása zseniális, különösen Potrien hangját találta el nagyon.

Titina>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Rejtő Jenővel még csak ismerkedem, és először ennek a könyvnek a hangoskönyv változatát kezdtem el hallgatni, majd rájöttem a sok név miatt, talán jó lesz ha párhuzamosan hallgatom és olvasom is. Mert bevallom voltak pontok amikor megkavarodtak a fejemben a szereplők. :D Pedig egy igen csak rövidke kötetről van szó. Egyébként nagyon szerettem a könyvben a karaktereket és a humort ami az egészet átlengi. Sokszor nagyon jókat nevetgéltem rajtuk. A kedvenc részeim pedig egyértelműen a Török Szultán üzenetei voltak.
„Esz ety nemszetgőzi gémmhölggy! Te Peddik eggy, nemmzzettgőzi sszom Oru ló, marrha éss tsuppa ijjen.”

AniTiger P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part

Ez a regény az elejétől a végéig fordulatos, szórakoztató karaktereket felvonultató és totál agyament. Ennyi ruhacserét, átverést, mázlis megmenekülést, hamis név alatt élő figurát, és vicces fejezetcímet rég pipáltam. Egyszerűen sosem az történt, amit vártam, mindig valami formabontót alkottak Csülökék, ami rendkívül olvasmányossá és elég letehetetlenné tette ezt a könyvet. Olvastam ennél jobb Rejtő-regényeket, de ettől függetlenül nagyon jól szórakoztam olvasás közben. Igazából izgalmas volt ezeknek a lökött népeknek az Afrikában állomásozó francia légiós kalandjukról olvasni. (Emiatt nagy valószínűséggel sorra fogom keríteni a folytatást is, de megemlíteném, hogy önálló sztoriként is kerek egész volt!)

Azt hiszem, hogy a kedvenceim a helyesírási hibáktól hemzsegő levelek voltak, amiket egyszer Nedudddgi!, máskor Netuddkki írt… (Anyum szokott néha ilyen aláírással meglepi sütit adni másoknak.)

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2021/04/rejto-jen…


Népszerű idézetek

Manni>!

Vasárnap ne lopj, ne csalj, ne verj meg senkit, mert hat nap mindenre elegendő…

Első fejezet - 2.

colorstar>!

Senki Alfonzról csak annyit, hogy a világ valamennyi államából örök időkre kiutasították, és így már régóta csak a legnagyobb titokban tartózkodhatott a Földön.

Második fejezet - 1.

Kapcsolódó szócikkek: Senki Alfonz
Rosaliacska>!

Nem olyan tehetséges a világ, hogy néhány okos ember ne tudná becsapni.

Rosaliacska>!

– Mit tud a rablásról? – fordult a tiszt Senki Alfonzhoz.
– Rablás olyan módja a vagyonszerzésnek, amellyel egy vagy több ember megkísérli, hogy mások jogos tulajdonát erőszakkal megszerezze és bitorolja!
A kapitány elfojt egy mosolyt.

Kapcsolódó szócikkek: Senki Alfonz
Evione>!

De ez a goromba fráter azt ordította, hogy rendőrt hív és lecsukat. Higgadtan kértem, hogy ne üvöltsön, mint egy barom. Erre erőszakos lett, és követelte, hogy ott a hivatalában várjam meg a kirendeltséget, majd ő megtanít. Azt mondtam kitérően hogy fogja be a száját, mert nagyon megjárja, azután távozni akartam. Megfogta a karomat. Még mindig egy jámbor ember béketűrésével igyekeztem elhessegetni. Nekihessegettem az üvegajtónak. De a petróleumlámpát csak akkor vágtam hozzá, amikor revolvert rántott. Emberi érzésem úgy diktálta, hogy az égő révkapitányt az esőmérő medencébe dobjam.
Ezzel az életét mentettem meg. Azt hiszik, köszönet jár az ilyesmiért? Tévednek. Feljelentett, töröltek a hajóskönyvből, és köröztek.
Aki manapság hálát vár, az keserűen csalódik.

Harmadik fejezet - 1

Kapcsolódó szócikkek: John "Csülök" Fowler
vargarockzsolt>!

A Török Szultán már két napja nem ment ki az utcára, mert valaki ellopta a nadrágját.

(első mondat)

DTimi>!

A motor már csúnyán zörgött… Alig van benzin…
– Vigyázat! – mondta Tuskó. – Tankolunk!…
– Hol a fenébe akarsz itt tankolni?!
A motor leállt, a csónak lassúbbodó iramban siklott a parthoz, és odakoccintotta az orrát.
Elsőnek Senki Alfonz futott ki a fák közül, az ösvényre. Nagyot kiáltott. Nekem is tátva maradt a szám, amikor melléje értem.
Egy tank állt az ösvényen!
– Mondtam, hogy ha elfogy a benzin, akkor tankolni fogunk.
– De hogy kerül ide… ez a tank?…
– Loptam. Na szálljunk be…

12.fejezet - A térkép megszólal

Manni>!

Csak aki már sokat járt úri társaságban, az tudja, hogy milyen előkelő egy olyan hely, ahol a lakájt Louisnak hívják.

Nyolcadik fejezet - 2.

vargarockzsolt>!

A Török Szultán már két napja nem ment ki az utcára, mert valaki ellopta a nadrágját. Ezt a ruhadarabot nehéz nélkülözni, ha valaki sétálni megy.
Mi a tanulság ebből?
Nem tudom.
De egészen bizonyos, hogy az ügy mögött tanulságos következtetések húzódnak meg.
Mert ha a Török Szultán nadrágját nem lopják el, vagy ha Tuskó Hopkins jobban ügyel a saját ruházatára, akkor néhány ember, sőt egy kis birodalom sorsa is másképpen alakul. Ilyen rejtélyek húzódnak meg olykor egy nadrág hátterében.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Török Szultán

A sorozat következő kötete

Csülök sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon-legenda
Chris Land: Lélekvesztő I-II.
Leslie L. Lawrence: Siva utolsó tánca
Kockás Pierre: Lorre meg én
R. Kelényi Angelika: Mesés Marrákes
Szélesi Sándor: Az ellopott troll
Anthony Grey: Smaragdhajsza
Alistair MacLean: Kémek a Sasfészekben
Maurice Leblanc: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen
Fejős Éva: Most kezdődik