A ​szőke ciklon 799 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon

Jim Hogan, az életfogytiglanra ítélt dartmoori fegyenc végrendeletében egymillió font sterling értékű, dió nagyságú gyémántot hagyományoz Miss Emily Westonra, az ifjú londoni bölcsészhallgatóra, aki egyetlen látogatója volt börtönévei során Emilynek „csupán” meg kell találnia a tizenöt évvel korábban készült Buddha-szobrocskát, amelyben a gyémánt rejtőzik. Nem lesz nehéz, alig pár darab készült belőle, és mind itt van valahol a Földön. A végrendelet tartalmát azonban mások is megismerték…

Eredeti megjelenés éve: 1939

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A ponyva királyai: Rejtő Jenő Alexandra · Albatrosz könyvek Magvető · Rejtő-sorozat Alexandra · A Nova kalandos regényei · A Nova kalandos regényei · A ponyva gyöngyszemei PairDime, Csengőkert, Alexandra

>!
Adamo Books, Budapest, 2018
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634532705
>!
PairDime, Szeged, 2018
308 oldal · ISBN: 9786155950186
>!
Hungaroton, 2018
Felolvasta: Kern András

24 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Eddy Rancing · Evelyn Weston · Henry Bannister · portás


Kedvencelte 116

Most olvassa 36

Várólistára tette 89

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon

Egy bizonyos szombat esti fantasztikus színielőadásnak köszönhetően vasárnap sürgősen újra kellett olvasni…
…és ismételten meggyőződni arról, amit régóta hiszek és vallok és hirdetek: hogy a világon a legveszélyesebb emberfajta – a bölcsész. :) Bocsánat minden más foglalkozásútól, akinek a lelkébe gázoltam.

A nagy Rejtő-rajongó korszakomban nem igazán szerettem ezt a könyvet, szerintem nem is olvastam, csak valami kétszer-háromszor. Most se kerül a kedvencek közé, csak egy csillaggal ment fel az ázsiója, na de Az ellopott futár vagy a Csontbrigád mögött elmaradni nem éppen a bukással egyenlő.
Aki egy Rejtő-regényben vidám kikapcsolódásnál egyebet nem keres (miért keresne, a világon semmi bajom az ilyen emberekkel), az ne is olvassa tovább ezt az értékelést: nyugodjon meg, azt ettől a könyvtől megkapja, harmadik-negyedik alkalommal is jókat fog rajta vigyorogni. Aki úgy tartja, hogy a nevetés és nevettetés nem hordoz, nem is hordozhat mélyebb mondanivalót, illetve ha hordoz, akkor annak megtalálásához a humort, mint valami burkot, „le kell hántani” a szövegről (az ilyen emberekkel már annál több bajom van), azok szintén kerüljék el messzire a továbbiakat.
A többiek jöjjenek velem.

https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/23/rejto_jeno…

31 hozzászólás
Ákos_Tóth I>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon

Bevált recepten változtatni kár, a sikeres menüt pedig jó párszor meg lehet főzni, mire a nagyközönség beleun. Rejtő legjobban sikerült irodalmi ételkompozíciója, a „vágtázó humoros kalandregény” mindig rendelkezik egy erőteljes roadmovie jelleggel, cselekménye központi motívuma a mozgás. Menekülés, utazás, üldözés, hajózás, vonatozás, autózás, lehetőség szerint olyan sofőrrel, aki nem tud vezetni – és éppenséggel mindegy, hogy Evelyn Weston vagy Gorcsev Iván töri darabokra a kezük ügyébe kerülő Alfa Romeót, vagy légiósok menetelnek a sivatagban egyik helyőrséből a másikba, a lényeg a mozgalmasság marad. Ez átvitt értelemben jelképezi a sztori pattanásig feszített pörgését is, a töréspontok hiányát, amitől a könyvek letehetetlenekké, ugyanakkor fárasztókká is válnak. Jelentéktelenségükhöz és száz százalékban szórakoztató mivoltukhoz képest ezek a Rejtő regények kimondottan igénylik az odaadó figyelmet, emiatt rettentően rossz akár egy véget érő utazás, akár egy elénk toppanó ismerős miatt összecsukni őket – az újrakezdés fájni fog, mivel kiesünk a sztori hangulatából, lendületéből, de még a humorából is.
Ezeknek az írásoknak tipikus példánya A szőke ciklon, mely a konkrét cselekményét nem számítva tulajdonképpen teljes mértékben A tizennégy karátos autónál megismert dramaturgiát követi*: a főhős kap egy hű, minimum bogaras vagy tökkelütött kísérőt (aki a történet egy részében különálló történetszálon halad előre), egy hozzá illő társat az ellenkező nemből, meg egy autót is, amit kedvükre összetörhetnek. A szálak természetesen a Szaharában, a légió közreműködésével érnek össze, és a végső összecsapás idejére már jócskán túllépünk az expozícióban felrakott téteken – a győztes még többet nyer, és szükségszerűen viszi magával a csúcsra segítőit, a happy end kerekebb már nem is lehetne.

Mégis van egy tényező, amin A szőke ciklon kevés híján elcsúszik – Rejtő a karakteralkotásnál beleborította a sót a palacsintatésztába: Evelyn Weston tökéletes példája a férfi írók által megformált felszínes női jellemeknek, akiket legjobb esetben is két-három tulajdonsággal már teljesen körül tudunk írni. Míg Gorcsev Iván esetében a legendárium meghatározó része volt az a mágikus erő, amivel mindig vonzotta magához a bajt, és ennek biztos tudatában, lezseren viszonyult a körülötte lévő világhoz, Evelynnél ilyesmiről nem beszélhetünk. Nem humoros alkat, és hiába ő a szőke ciklon, nincs az alakjában semmiféle temperamentum, de még talpraesettség sem. Hiába győz ugyanis szinte az összes meleg helyzetben, ezek után mindig visszavedlik síros, ügyetlen, a férfiak oltalmazó védelmét igénylő leánykává. Meglepő és érdekes felfedezés, de Evelyn és Iván gyakorlatilag édestestvérek, ám az ifjú hölgy egyszerűen áldozatul esett az avítt társadalmi konvencióknak.

Mindent egybevetve viszont remek regény A szőke ciklon, afféle főpróba A tizennégy karátos autó előtt. Lényegében tud már mindent, amit – talán egy fokkal kultikusabb – utódja, de még nincs teljesen kiforrva. Még hiányzik a tetejéről egy réteg cukormáz, és a tésztája is beitta kissé a krémet – de attól még mennyei.

*Hogy pontos maradjak: A tizennégy karátos autó dramaturgiája követi A szőke ciklont, de csak a kronologikus sorrendben.

>!
Csengőkert, Debrecen, 2014
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155237812
6 hozzászólás
pannik>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon

Remek kikapcsolódást nyújtott.
Nagyon jó kis nyári olvasmány, teljesen kikapcsolt, feltöltött.
Ez a regénye kifinomultabb mint a Piszkos Fred sorozat, a poénok is kevésbé nyersek. Nagyon sokat nevettem :) Ebben a bonyodalmakkal teli történetben minden megvan, ami egy nagyszerű regényhez kell: egy szegény, csinos és értelmes szőke lány, egy gazdag tudós, jó néhány dörzsölt bandita, egy milliókat érő gyémánt, számtalan kalandos utazás, és néhány mellékszereplő akik egyéniségek és jelenlétükkel emelik a regény fényét, magasabbra tolják a humorfaktort.
A szőke ciklon ténykedései vannak a középpontban, újra és újra elképesztő bonyodalmakkal fűszerezi az eseményeket. Leginkább az utazások során fellépő vicces esetek szórakoztattak. Legtöbbet a tudós doktoron nevettem, Rejtő Jenő fantáziája briliáns, felfoghatatlan, hogyan tud ennyi eszement csattanót kitalálni.
A szereplők egyéniségek, mindenki a maga nemében különleges, együtt meg aztán fergetegesek.
Rejtő Jenő hozza a szokásos magas színvonalat a nevettetés és humor terén.

>!
Alexandra, Pécs, 2006
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633694531
2 hozzászólás
KönyvParfé>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon

Bár a regény 1939-ben íródott, a humora még mindig remek, mondhatni rá, hogy kortalan. Én rengeteget nevettem olvasás közben. Kedvenc részeim azok lettek, ahol felbukkan a ciklon és mindent a feje tetejére állít.
Bővebben: http://wmn.hu/2016/08/02/a-szoke-ciklon-esete-az-eheto-…

6 hozzászólás
eme P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon

Az író töredelmesen, de röviden beismeri, hogy regényének előzményei vannak. És ezek az előzmények a regényírás bizonyos, részint unalmas, részint sablonos fajtái, melyeket a konyhaművészet szabályai szerint, kész receptek alapján főznek ki. Na de kérem, ha Rejtő a főszakács, akkor bármilyen unalmas és sablonos összetevőkből olyan fogás kerekedik, hogy hasfájós bolygónk finnyás lakója mind a tíz ujját megnyalhatja utána. Mert vannak bizonyos titkos és kevésbé titkos összetevők, amelyek feldobják az étket, igazi kulináris élvezetekben részesítve annak fogyasztóját.
De beszéljünk már a regényről is: tele rejtőibbnél rejtőibb, tipikus, mégis egyedi, rendkívül kedvelhető karakterrel. Középpontban Miss Evelyn Weston, a balladák fordításával foglalkozó bölcsészkisasszony, a szőke ciklon, aki természeti jelenségek erejével viharzik be Lord Bannister életébe, hogy alaposan felkavarja az állóvizeket. Ez a megzabolázhatatlan (és mellesleg ugyancsak sajátos módon vezető) szőkeség azonban a ciklonoktól kissé eltérő módon működik, nemcsak szétszór és felbolygat mindent maga körül, végigsöpörve Európa és Afrika egy részén, hanem a regény végére szépen rendet is teremt – hiszen happy enddel szép az élet.
Másik főhősünk, Lord Bannister apró rituáléinak nyugodt egyhangúságába burkolózó tudós, aki az álomkór gyógyítása körül szerzett érdemeiért a Nobel-díj állítólagos várományosa. Igazi angol gentleman, zárkózótt és kissé félénk, akinek élete határozottan nem átjáróház… Persze bajba jutott szőke ciklonok gyakori fellépése esetén nincs mese, áldozatot kell hozni. Lord Bannisternek nemegyszer keserűen kell megállapítania, hogy humanizmusa miatt más emberek becsületéért megint csak megy, megy és szenved.
Merthogy a számos kalanddal, félreértésekkel, vak véletlenekkel meg fergetegesen humoros jelenetekkel és beköpésekkel tarkított történet fókuszában ezúttal is komoly kérdések kerülnek, úgysmint: gyémánt vagy becsület. Mert ez itt a kérdés. Vagyont érő drágakő, titkos katonai okiratok és miegymás szegül szembe az emberi jóság drágakövével. Korrupció és hozományvadászat a humánummal és a becsület védelmével.
Közben meg tevegelünk Afrikában, fohászkodunk, hogy Lord Bannistert legalább egy napocskáig fél milliméteres szakállal láthassuk, Álmodó Buddhákról álmodozunk, ki álomkórt gyógyítva, ki álmatlanságban szenvedve… Közben becsületvédésbe szélvészként rohanó szegény üldözöttet védelmezünk – nem kell hozzá sok, csak néha fel kell ébrednünk, hogy ő elaludhasson. Ehhez persze követnünk kell, és mindig mellette lennünk. Van bonyodalom elég.
És… fene gondolta volna, hogy ebben a tényleg rengeteg klisét megmozgató, parodisztikus regényben ráadásul ennyi érdekes kincsre lel az ember. Mint például az alvás-álom motívumának mesteri szétszórása, vagy épp a két főalak egymást kiegészítő karaktere. Tudomány és bölcsészet az emberség védelmében. És ez csak most tűnt fel nekem, az értékelés írása közben. Ejsze nem ártana még egy nekifutással csöppet figyelmesebben újraolvasni.

2 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon

Beismerem: életem első Rejtője.
Szégyellem, mert apám örök nagy kedvence és mindig ajánlgatta, nekem meg simán kimaradt.
Rég vigyorogtam ennyit egy kis sztorin, a tipikus, régi angol komédiákra hasonlítottam végig, amiket imádok.
Lassan pótolgatnom kell a Rejtő- hiányosságokat is, úgy érzem.

5 hozzászólás
tgorsy>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon

Nővel vitatkozni, annyi, mint azt mondani a forgószélnek: foglaljon helyet!
:))

2 hozzászólás
Hoacin>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon

„ Mindenkit üldöznek, és mindenki üldöz mindenkit.”

Evelyn Weston csupán Buddhaszoborba rejtett jogos örökségét szeretné felkutatni, ám expedíciója következtében hurrikánként söpör végig megannyi országon, hogy egy gentleman életét annak kezdeti bánatára több ízben átjáróházzá dúlja. Lord Bannister csak feltűnésmentes hajókázásra számított, ehelyett külsőleg hol különc vidéki terménykereskedővé, hol komikus tiroli népdalénekessé, hol alulöltözött futóbolonddá vedlik, gyönyörű csúcsjárgánya pedig alkatrészhiányosabb lesz, mint egy vándorcirkusz kiselejtezett vontatótraktora. Sajátos párosukat válogatott gengszterek és alvilági martalócok kergetik elszántan, akiknél csupán egy neszesszer lehet aljasabb, de azzal legalább könnyen elbánunk. Vagy nem. Hisz a lónak négy lába van, mégis téved.
Miközben a sáros Evelyn ötletesen sírdogálva amortizálja a környezetét, és nemzetközi körözése dacára már egy idegen becsületét is küldetéslistájába iktatja, Svájcban szintén elszánt Buddhavadászat veszi kezdetét, minek következtében áldozatul esik egy varródoboz, festménnyel a nyakán rohangál egy kertész, és motiváló szövegű hímzett selyempárnát kap egy ifjú pár a vármegyei mentőktől. ("Mindnyájunkat érhet baleset").
A maximális bohózatból kiderül, mitől büdös a Szahara, mivel ápoljuk a patát, miért célszerű a világítótorony őrének leányával ismerkedni, és hogy miért legyen nálunk mindig egy üveg Barcos-Moravecz-féle Dandy szájvíz.

„Reggel kissé kellemetlenné vált a helyzet. Szembejövő autósok majdnem az árokba futottak meglepetésükben, midőn megpillantották a kormány mellett kettőjüket, szemmel láthatólag egy tréning közben megőrült atléta, egy koldusasszony társaságában. Az élénkülő autóforgalom egyre nagyobb érdeklődést mutatott irántuk. A tanár kétségbeesetten gondolt a botrányra, ha felismeri valaki személyében lord Bannistert, akinek tudományos előadásáról vezető helyen írnak a reggeli lapok.”

Dawnofmyth P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon

Könnyed, szórakoztató :) Nem olvastam még Rejtőt, de ez elég humoros volt, kalandos. Sok vicces helyzet alakult ki benne, nem túl szövevényes, de nagy elvárásaim sem voltak. A fülszöveg alapján szórakoztatónak tűnt, és ebben nem csalódtam, sőt, nagyon tetszett. (Miért is nem olvastam eddig tőle?) Kikapcsolt, és rengeteget nevettem közben, élveztem a szerencsétlenkedéseket.

Timcsibaba77>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon

Nem ez volt a legjobb fogásom az írótól, a dicséretek ellenére, amiket hallottam a könyvvel kapcsolatban, ahhoz képest, hogy nálunk is elkezdték játszani a Katona József Színházban, nagy csalódás volt. De persze a színdarabra azért kíváncsi leszek. Lehet fordítva kellett volna lejátszani ezt a remek irományt. Előbb megnézni a színpadi változatot, és utána „vetemedni” az olvasásra.
Nem igazán jöttek át a poénok, néha-néha elvesztettem a fonalat. Lehet, ha egy ültömre „befalom” talán többet mondott volna. Kicsit nekem az érződött ebből a műből, mintha meg lenne keseredve az író, egyféle életuntság jelenik meg a sorok között.
Találó és figyelemfelkeltő volt maga a cím, szó se róla. Próbáltam elfogulatlanul nekifogni, de azért győzött a kíváncsiságom, és a véleményeket átfutottam. Nem tudom, ki hogy van vele, de úgy a könyv feléig élvezhető is volt a történet, aztán ezerfelé szakadtak a szálak.
Így nem lesz kedvező a kritikám, lehet nem is kerülök fel majd a toplistára a legjobb vélemények közé, ha csak a pozitív vélemény az ami számít. Szeretek kitűnni ezzel is, szerintem mindenkinek kell, hogy legyen önálló véleménye, ami a maga módján, de megállja a helyét.
Összességében jó volt a könyv, sőt, a sziporkák miatt „veszélyes” volt társaságban olvasni.


Népszerű idézetek

czegezoltanszabolcs>!

– Az életünk olyan, mint egy nyári ruha mellénye: rövid és céltalan.

Utolsó mondat

5 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

– Ilyenek a nők. Tizenötször eldobnak valamit, amiről azután, ha végképp elhagyták, rájönnek, hogy a legdrágább kincsük volt.

176. oldal, Tizedik fejezet (Corvin Déva, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: nők
5 hozzászólás
sztimi53>!

Van így néha az ember. Egy turista barátom, aki már több ízben mászott fel a Mont Blanc-ra, múlt héten megpofozta a házmestert, mert nem járt a lift, és gyalog kellett közlekednie az ötödik emeletre.

6. oldal

sztimi53>!

Később egyre szorosabban tapadt a falhoz, és legszívesebben a másik fülét is odaszorította volna, ha a természet, a hallgatózó emberek nagy bosszúságára, nem osztja be olyképpen füleinket, hogy azok két párhuzamos sík irányában nőjenek ki arcunkból.

Első fejezet

Szuszusz>!

– A sors olyan, mint egy részeges szabász: mikor belevág a szövetbe, még nem lehet tudni: felöltő lesz-e belőle vagy nadrág.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sors
czegezoltanszabolcs>!

– Aki soká tétovázik, az hamarabb szab el egy ruhát, mint aki bátran vág bele a szövetbe.

Tündérmaci>!

Higgyék el, hogy van abban valami, ami orgyilkosságra emlékeztet, midőn hallószervünkkel hátulról ledöfjük egy másik ember titkát.

gybarbii P>!

„Miért nem üti el az ilyen embert gyermekkorában egy villamos?” – gondolta a tanár (…)

115. oldal (Csengőkert Könyvkiadó, 2014)

2 hozzászólás
sztimi53>!

Az író töredelmesen, de röviden beismeri, hogy regényének előzményei vannak.

A regény úgynevezett előzményein olvasó és író egyaránt szeret hamar túlesni. Az ilyesmi részint unalmas, részint sablonos, különösen ma, mikor a regényírás bizonyos fajtáit már nem is iparszerűen, hanem a konyhaművészet szabályai szerint, kész receptek alapján főzik ki. Például: „Végy két ifjú szerető szívet, törd meg, forrald fel a szenvedélyeket, hintsél a tetejébe egy kis édes egyházi áldást, és jól megfőzve vagy félig sületlenül bármikor feltálalhatod az olvasónak.”

Előszó


Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
Szélesi Sándor: Az ellopott troll
George Cooper: Magánügy
Vavyan Fable: Szamurájszív
Fejős Éva: Most kezdődik
Kockás Pierre: Lorre meg én
Alistair MacLean: Kémek a Sasfészekben
Ross Thomas: Hittérítőragu