A ​pokol zsoldosai 143 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai

Még egy fegyelmezett vezérkari százados is kissé ideges lesz, ha azt hallja, hogy ő minden idők legveszedelmesebb és legagyafúrtabb kémje. Idegessége érthető módon fokozódik, amikor ezért kis híján halálra ítélik. Ezután mi sem természetesebb, mint az, hogy nyugalmas, pihentető helyre vágyik, ahol végre be tudja bizonyítani ártatlanságát – így kerül a légióba. Lassacskán minden terv felborul, apránként mindenkit elrabolnak, és a gyarmati katonaság – csak amúgy passzióból – harcol egy kicsikét.

Eredeti megjelenés éve: 1936

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A ponyva királyai: Rejtő Jenő Alexandra · Rejtő-sorozat Alexandra · A Nova kalandos regényei Nova Irodalmi Intézet · A Nova kalandos regényei Nova Irodalmi Intézet · A ponyva gyöngyszemei Csengőkert · Szórakoztató Regénytár Szukits

>!
Kedvenc, Székelyudvarhely, 2023
138 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786069633113
>!
ISBN: 9786156377814
>!
Adamo Books, Budapest, 2020
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634534440

17 további kiadás


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Ahmed · bajor · dán · David Moschkowitz · Hufeisen · Jott · Kolseff · Laverborg, a báró · Ringelein · Tirone

Helyszínek népszerűség szerint

Marokkó · Sidi-bel-Abbes, Algéria · Tafilalet, Marokkó · Taurirt, Marokkó · Ziz völgye


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

nope>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai

Picit tartottam a könyvtől a relatíve alacsonyabb százalék miatt (79%?!), de kellemesen csalódtam. Tipikusan Rejtő és mégsem. A légió, az időnként felcsillanó humor, a karakterek, az „elrejtett” szerelmi szál, a fordulatos történetvezetés szempontjából teljesen azt kaptam, amit vártam.
Amire nem számítottam, azok a hosszabb leírások voltak, amelyekkel bemutatja a légiós életet. Sokat gondolkoztam rajta, ha Rejtő nem volt légiós, akkor mégis hogyan tudja ennyire hiteles nek tűnően bemutatni a légiós életet. Ponyvaregénybe csomagolt kegyetlenség: a forróság, az emberi szenvedés, a borzalmas bánásmód… És mindezt teljesen tárgyilagosan, csak úgy mellesleg közölve az olvasóval.
Nem olyan mozgalmas, mint a [[https://moly.hu/konyvek/rejto-jeno-p-howard-piszkos-fred-kozbelep-fulig-jimmy-oszinte-sajnalatara|Piszkos Fred közbelép]], nem olyan vicces, mint a A szőke ciklon, nem olyan könnyed, mint a A drótnélküli gyilkosság, de a maga módján érdekes, szórakoztató, fordulatos regény.

Garbai_Ildikó P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai

Ez most olyan semleges volt. Kevés humor és valahogy lapos esetenként unalmas volt nekem. Pedig a történet jó csak a tálalás nem izgalmas…

Joshua182>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai

– Nem bírod soká ezt a klímát.
– Én is azt hiszem.
– Később azután nem fog fájni a fejed, csak tompa leszel és kábult. Ilyenkor jön a cafard.
– Az mi?
– Afrikai téboly. A meleg, az egyhangúság, az örökös sárga és fehér színek tompa hülyeséget okoznak.

Rejtő eddig teljesen kimaradt az életemből, szégyenszemre. Így hát épp ideje volt belekóstolni az életműbe, ehhez pedig elsőre szándékosan nem a legnépszerűbb művei közül válogattam, és ráböktem erre az érdekes címűre itt.
Tényleg érdekes volt, annak ellenére is, hogy a regény nagy részének helyszínéül szolgáló sivatag nagyon nem az én világom, cserébe viszont rengeteg dolgot lehet megtudni a Francia Idegenlégió mindennapjairól, amelyek egy része valószínűleg a mai napig mit sem változott, hiába íródott 80+ éve a regény. Itt persze felvetődött bennem a kérdés, hogy honnan a csudából tudhat egy magyar író ennyi bennfentes infót egy elit katonai alakulatról, illetve a francia gyarmati politikáról Afrikában. Akárhogy is, függetlenül attól, hogy mennyire hitelesek ezek a leírások, egy biztos: nagyon meggyőzően, hihetően adja elő, úgyhogy ebből a szempontból nem lehet rossz szavam sem.
Pályafutásának egy korai regénye lehet ez, számomra kiérződött belőle még némi útkeresés, a szálak helyenként picit kuszák, az ok-okozati viszonyok és tálalásuk itt-ott enyhén kaotikusak voltak, és nem tudott egyenletesen végig lekötni. Némely tények, kulcsmomentumok utólagos, váratlan megvilágításának láttán Agatha Christie is megnyalta volna a 10 ujját, és ezt most kivételesen nem dicséretnek szántam. Bár lehet, hogy túl magasak voltam az elvárásaim elsőre, azért alapvetően nem volt ez rossz, bőven érezhető, hogy megvan a szerzőben az a bizonyos csavaros észjárás, érzék remek karakterek alkotásához és a drámai fordulatokhoz, csak itt tán még kissé kiforratlan. Humora is van, sőt, egészen jó, kár, hogy ebben a könyvben csak ritkán csillogtatja.
Furcsa és egyúttal üdítő volt korabeli nyelvezetben barangolni a sivatagi forróságban, kémek, gyilkosok és katonák között, biztos, hogy nem ez volt az utolsó utam.

Párduc50 P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai

Rejtő kevésbé ismert légióstörténeteinek egyike. Benne a szokásos Rejtő-csavarok, elemek, és végkifejlet. Kiválóan mutatja be Afrika sivatagainak szörnyűséges melegét, és a légiósélet keménységét. Nekem nagyon hiányzott belőle a szokásos Rejtői humor! Enélkül egy kicsit kevésbé éreztem a Rejtő-örökség részének, bár a légiós elemek kétségtelenül azzá teszik.

KingucK P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai

Légiós történet, becsületmentésről, soknamzetiségű csapatról sok humorral.

KillerCat>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai

Szeretem az izgalmas sztorikat,de nekem ebben túl sok volt a csavar. Amíg a végére nem értem,azt sem tudtam,hogy ki kivel van.

Szezse P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai

Nem volt rossz, de nem is kiemelkedő. Sokkal kevesebb volt benne a humor és csak úgy hullottak az emberek, vagy 80-an. A nyomozás is a vártnál egyszerűbb volt, persze a happy end a végén nem maradt el.

ujhelyiz P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai

Az évek során nem kevés Rejtő-történetet olvastam, van, amit regényként, van, amit képregényként. Nem lenne meglepő eredmény, ha kiderülne, hogy valamikor ezt is olvastam, ugyanis mind a háttérben futó csavar, mind az egyes elemek ismerősek voltak, de itt az is lehet, hogy csak újrahasznált elemekről van szó.

A történet egy, a francia idegenlégió környékén zajló krimiként indul egy tárgyalóteremben, aztán nemzetközi kémhistória, valamint természetesen idegenlégiós betétekkel is bővelkedik. Az íróra annyira jellemző humor itt most nem annyira mutatkozik, ez inkább egy hagyományos krimi-kalandregény kombináció, a műfaj szokásos elemeivel, azoknál semmivel sem túlmutatva. Egyszeri olvasásra elmegy, nagyon mély élményt nem okozott.

jaspi>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai

Ez a regény nem egy tipikus Rejtő kötet. Humor csak mutatóban, szinte véletlenül bukkan elő.
Igazi kalandregény, amely egyszerre krimi, kémregény és légiós, háborús történet. És ha mindez nem lenne elég a koktélhoz akkor ott van az egészet keretbe foglaló bírósági tárgyalás és perújrafelvételi eljárás.
Érdemes elolvasni!

Olympia_Chavez>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai

Egy újabb légiós történet Rejtőtől, azonban ez a regény kevésbé humoros, inkább a hagyományos krimi és kalandregény jegyeit viseli. Egyes motívumok a későbbi, kiemelkedő regényeiben is visszatérnek, mint például a katona megmentendő becsülete, Colomb-Béchar büntetőtábora, a légió bajtársias, de sokszor brutális alakjai, és persze a törékeny, de határozott női karakterek.

Itt az alap konfliktust egy besározott és megszégyenített katona ügyének tisztázása, ill. az ezzel összefüggő kémkedési ügy felderítése adja. Az általam eddig olvasott Rejtő könyvekhez képes viszont, az ebben olvasható kapcsolati rendszer egy kicsit zavarosnak tűnt, a szokottnál is bonyolultabb volt követni, hogy ki kinek a kije és ki mikor ki helyett cselekszik, kinek a személyiségét ölti magára.

Mivel első légiós történetei közé tartozik, és pályája elejére datálható ez a regény, joggal tekinthetünk erre a darabra saját írói hangjának próbálgatásaként. A légiós regények prototípusa, melyben ugyan már vannak humoros elemek és minden benne van, ami egy későbbi jól sikerült regényben is megtalálható, de az abszurd humor helyett itt inkább még a cinizmusé a szerep. Itt bőséges magyarázattal szolgál az olvasónak, hogy milyen rettenetes a szaharai hőség, a légió, a későbbiekben már sokkal kevesebbet szentel ennek leírására. Néha úgy éreztem, használati kézikönyvet, leírást kaptam a légió mindennapjaihoz és történelméhez.

Minden szál itt sincs elvarrva, illetve nem minden cselekmény van azonos súllyal kidolgozva, de nem is ezért szeretjük Rejtőt. Örülök, hogy nem ezzel a könyvével kezdtem megismerkedésünket, de annak is, hogy nem hagytam ki az életemből.


Népszerű idézetek

Manni>!

Az igazság, ha elfojtják, lassan ható méreg. Már vastag börtönfalakon, ránehezedő évszázadokon is keresztülrágta magát.

Manni>!

Istenem! Hiszen az embereknek a nagy lakásokban, kényelemben, a nagy szavak és szép elméletek között fogalmuk sincs, hogy milyen gyötrelmek, milyen szörnyűségek léteznek…

Manni>!

Nem vagyok író. Katona vagyok. Nem tudom leírni, amit érzek, de azt hiszem, erre az írók közül is csak a legkiválóbbak képesek.

holdpillango>!

Mindenki siet! Mindenki részeg! Mindenki boldog akar lenni!

Ötmillió font! I.

Joshua182>!

A kapitány megkötözve feküdt a díványon, két breton a hasán ült és likőrt ivott. A másik két breton az őrmesterre szegezte a szuronyát. Azért rövidesen tisztázták a helyzetet, és Ponson eloldozta a kapitányt. Ha máshol lettek volna, akkor bizonyára avval a szörnyű átokkal kezdte volna a kapitány, hogy: „Ezért valamennyien Colomb-Bécharba kerültök!” Miután azonban jelenleg ott voltak, nem talált kellő szörnyű fenyegetést a számukra.

Kapcsolódó szócikkek: likőr · szurony, bajonett
KingucK P>!

Hufeisen bajor volt. Két méter magas, szeplős, szőke és rendkívül brutális. Sokszor produkálta magát azzal, hogy meghajlította a vasat. A légió híres és rettenthetetlen verekedői közé tartozott. Miután a reggeli gyakorlatig volt csak ideje ellátni magát, a forró délutánon jórészt meztelenül heverő katonák valamennyien felcsatolták derékszíjaikat. Nagyon furcsa látványt nyújtottak így, pőrén, testükön a „ceinture bleu”-vel.

1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: bajor · derékszíj · Hufeisen · szeplő
Joshua182>!

– Gyermekkorától fogva ismerem. A legbecsületesebb férfi a világon. Nem tudom, mi történt, nem értem, hogy történt, kétségtelenül a világ legrejtélyesebb ügye, de Toulet becsületességében úgy hiszek, mint a magaméban.
– Csak ne nagyon hangoztasd… – mormogta Lauyanel.
– Sőt ellenkezőleg. Ítélet után felmentem a hadügyminiszterhez. Ott volt La Motte táborszernagy is. Határozottan kijelentettem, hogy meggyőződésem szerint Toulet ártatlan.
– És mi lett az eredmény – kérdezte Desposlin.
– Gyors eredménye volt. Délután parancsot kaptam, hogy tíz napon belül jelentkezzem sivatagi hadosztályunknál, a szpáhiknál. Váratlanul rájöttek, hogy képességeimnek Afrikában tágabb tere nyílik.

Joshua182>!

A Place Sidi Carnot, ahol a légionista Clique szolgáltatja a térzenét, ma csupa kacagás, kurjantás, és körül a bisztrók telve vannak a pult előtt türelmetlenül tolongó katonákkal. Mindenki siet! Mindenki részeg! Mindenki boldog akar lenni! Mert kétheti zsold előre, ez azt jelenti, hogy órákon belül hadba vonulnak

Joshua182>!

Két-három héten belül megkezdődik az „offenzíva”. Az idei, az komoly lesz. Általában offenzívának azt a rendszeres felvonulást nevezik amellyel a hadsereg előnyomul a névleg francia, de valójában még meghódítatlan területeken.

Joshua182>!

– Nem bírod soká ezt a klímát.
– Én is azt hiszem.
– Később azután nem fog fájni a fejed, csak tompa leszel és kábult. Ilyenkor jön a cafard.
– Az mi?
– Afrikai téboly. A meleg, az egyhangúság, az örökös sárga és fehér színek tompa hülyeséget okoznak. Az ember néhány hétig gondolat és szó nélkül jár. Iszik, de nem rúg be. Néha halkan dúdol magában, vagy hirtelen mosolyogni kezd. Azután elhatározza, hogy ír a köztársasági elnöknek, vagy rájön arra, hogy neki a felkelők élére kellene állnia. Végül azon veszi észre magát, hogy nem bírja ki az őrmester szemöldökét, amint folyton rángatózik, és hogy ez megszűnjön, nagyot csap a puskatussal az egyik szemöldökre…
– Tényleg kibírhatatlan… folyton rángatózik a szemöldöke…


Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon-legenda
Agatha Christie: Eljöttek Bagdadba
Agatha Christie: Bagdadba jöttek
Ian Fleming: James Bond – A gyémánt örök
Edgar Allan Poe: Arthur Gordon Pym csodálatos kalandjai
Agatha Christie: A Négyek Társasága
Edgar Allan Poe: Arthur Gordon Pym csodálatos kalandjai / A Morgue utczai gyilkosság
Arthur Conan Doyle: A félelem völgye
Maurice Leblanc: Az odvas tű titka
Arthur Conan Doyle: A Fehér Sereg