A ​Néma Revolverek Városa 256 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Rejtő Jenőt utánozhatatlan humora, mesteri mondatfűzése, egyedi, könnyed stílusa a magyar irodalom egyedülálló jelenségévé avatja. Benjamin Walter zsaroló és 13. Pác Tivald sajátos duót alkotnak. A tét az 500 ezer fontos örökség és a kaszafúrásért járó börtön. Őrületes személyiségcserék, plasztikai műtét és kalandok után Tivaldra talán rámosolyog a szerencse, miközben Benjámint fejlövés éri. De a bonyodalmak csak most kezdődnek. Miközben olvasó tátog, és megállás nélkül hahotázik.

Eredeti megjelenés éve: 1969

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A ponyva királyai: Rejtő Jenő, Albatrosz könyvek, Rejtő-sorozat

>!
PairDime, Szeged, 2018
330 oldal · ISBN: 9786155950162
>!
Kossuth, Budapest, 2018
ISBN: 9789630991490 · Illusztrálta: Garisa H. Zsolt, Varga Zerge Zoltán · Felolvasta: Rudolf Péter
>!
Adamo Books, 2015
184 oldal · ISBN: 9789633872079

9 további kiadás


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Pencroft Tivald (13. Pác) · Művészi Mánuel


Kedvencelte 31

Most olvassa 10

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
Ákos_Tóth IP
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Volt egy olyan sanda gyanúm, hogy Rejtő itt megcsinálja a magyar irodalomtörténet legjobb burleszkjét – úgy a regény első harmadáig. Akkor még Pác úgy forog a színen, mint a rejtői hősök egyik legderekabbika: van neki egy világraszóló balszerencséje, mellé nem kevés ravaszsága, talpraesettsége és fizikai ereje, a szájából csak úgy ömlik az arany (az olvasó szempontjából), és belekeveredik egy, a szerző által már elpróbált, Twain által klasszikus sablonná tett kalandba – és a főhős dumája tényleg ellopott futári magasságban tündököl. Ha valaki ekkortájt az egész cselekményt beleképzeli egy maratoni Archer epizódba, ahol természetesen 13. Pác Archer, tátva marad a szája, úgy fogja habzsolni az oldalakat, mint az állatkerti oroszlán a frissen kiolvadt mirelit csirkefarhátat két hét karanténkaja után.
De ez a nagy lendület és száguldó őrület középtájon sajnos leül, az utolsó harmadra pedig menthetetlenül beleesik a Rejtő-sztorik egyik régi gyermekbetegségébe: egyszerűen túlbonyolítja saját magát. Körülbelül addig éreztem száz százaléknak a szórakozást, amíg Pác fel nem ült a vonatra, ami végül hosszas koplalás után spoiler. Attól kezdve, a Néma Revolverek Városának rejtélye után kutatva olyan sokszor vált túlzottan zagyvává és kaotikussá a cselekményszövés, hogy néhány emlékezetes eseményt nem számítva (Dick a szekrényben, Pác a fogadóban fejjel lefelé) inkább már a szerzővel szembeni tiszteletből próbáltam csakazértis kibontani a szálakat. Azt mondjuk már jó előre megsejtettem, mi is az a Probatbicol.

Nagyon jó humorú és szerethető, de kb. félúttól talán nem a legjobb irányba elvitt történet. Rejtő itt érzésem szerint kihagyott egy hatalmasnak ígérkező ziccert – a regény bonyodalmát a vadnyugatnál sokkal jobb helyszíneken és környezetben is el tudtam volna képzelni –, de így is igen magasan teljesít. Jár az emelt kalap 13. Pácnak!

>!
Csengőkert, Kistarcsa, 2015
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155476686
2 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Egy klasszikus idézet Fülig Jimmy szájából, ami itt, ebben a regényben tényleg egy kérdés:
„Kavarja ez, vagy nem kavarja?”
Számomra az egyik legjobb Rejtő-történet, humoros, vicces, zavarosan összefüggéstelennek tűnő és kellőképpen őrült – avagy XIII. Pác megpróbáltatásai és kalandjai Fillipon látszatra és a valóságban is félcédulás és agybajos városában :)

2 hozzászólás
>!
ppeva P
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Szép kis felfordulás, jegyzi meg tűnődve Cödlinger úr, velem együtt.
Ez nyilván nemcsak az Elnémult Revolverek, hanem a furcsa hülyék városa is, gondolja Pencroft, én meg csak bólogatok egyetértően.
Nem hittem, hogy a végére kiderülnek a turpisságok, de a számtalan, dél-amerikai szappanoperás tévedések vígjátéka fordulat után egész jól helyreállt a történet. Én meg remekül szórakoztam a rejtős humoron, rögtön az első mondattól kezdve.

>!
Hoacin
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Vagy te őrültél meg, vagy rajtad kívül egy komplett település. Utóbbi valószínűbb. Főhősünk egy személycsere során kerül a Néma Revolverek Városába, ahol olyan szövevényes történetbe csöppen, ami lehetetlen, hogy logikusan megmagyarázható. És miért néz rá mindenki szelíd, elsirató jelleggel? Miért mutogatja neki a lakáj szomorkásan a boáját? Miért oly természetellenes jelenség az élete, hogy többen is barátságos gesztusnak vélnék a lelövését? A furcsa, enyhén szürreális káoszba egyre több név és információ hullik be, képtelenség, hogy emögött értelmes történet húzódjon, Pencroft-Walter ennek ellenére a város élére áll, és vezeti őket… csak tudná, hogy hová. :)
Felezünk?
Nem létezik!
Mit vitatkozzon? Hogy felezhet el valamit, ami nincs neki? Inkább pukkadjon meg ez a csibész. Higgye azt, hogy felezhetne, de nem teszi. Úgyis jön nyomban Vandramas, a mellére csap és döf! Befejezett ügy. Addig ez itt jó dühös lesz, mert ő nem felez. Ha tudná, miről van szó, az egészet odaadná rögtön. Így azonban egy dekát sem.
Idefigyelj, ha mi ketten összefogunk, elintézhetjük Vandramast, Vuperint, Prentint, sőt Montagezzát is!
Na, ez túlzás… Mindent elhiszek, csak azt nem, hogy Montagezzát elintézzük. Ez egyszerűen hülyeség, olyan ember még nem született a világra. Montagezzát nem lehet elintézni.
Közben ezt gondolta magában: Vajon megtudom-e halálom előtt, hogy egyáltalán miről volt szó? Ezért érdemes volna élni még egy kicsit, sőt ezért érdemes volna meghalni is, olyan érdekes és különleges ez a história, amelyhez most Montagezzával is sújtotta a sorsa.
Kedvencem ez Rejtőtől, a fejetlenség sosem volt még ilyen szórakoztató. :) Bár többször olvastam már, én bizony mindig tökéletesen elfelejtem a mögöttes háttérinformációkat, így minden egyes alkalommal pont annyira elveszett vagyok a név és cselekménykáoszban, mint főhősünk.
Lassan már minden mozdítható érték a falu bolondjának a kunyhójában amortizálódik, ámde Pencroft-Walter is kezd meglehetősen elhasznált jelleget ölteni a kalandok közepette. Néha foglyul ejtik, néha egy lámpatestről függ, ámde utóbbiért legalább kap egy rúd szalámit.
És hogy kiderül-e, mi volt ez a lehetetlen káosz?
Csak egy szót mondok, ami mindenre választ ad:
Probatbicol. :D

Hé! Halló! Nem hallottatok valami dörrenést?
De igen!
Mi lehetett? Talán ez a szegény Walter! Kétszer is mondta nekem délelőtt, hogy öngyilkos lesz!
Kóválygott a feje. Most belépett Sterbinszky.
Bocsánat… nem tudtam, hogy még él.
Visszalépett és gyorsan becsukta az ajtót.
A helyzet komikus volt, de Pencroft érezte, hogy itt nagyon komolyra megy a játék. Elsősorban visszahúzódott az ablakból. De a meglepetéseknek csak nem lett vége. Most kinyílt a szekrényajtó, sovány emberke lépett a szobába, kis kutya is volt vele pórázon, becsukta az ajtót, megveregette a kutyát és mosolyogva csipegette hetyke bajuszát.
No, Benjamin?
Ennek is legszívesebben kidugná a fejét a csukott ablakon keresztül az utcára!
Mi az a „no, Benjamin”? Talán köszönne, ha kijön valahová egy szekrényből!

9 hozzászólás
>!
Bazil P
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

A könyv felénél járva igencsak ráncoltam a homlokom, hogy vagy én vagyok enyhén csökkent értelmű – sanszos! –, vagy Rejtő úr tolta kicsit túl azt a bizonyos kétkerekű közlekedési eszközt, mert halványlila gőzöm se volt, hogy most mi van itt, kérem?
Teljes idiotizmus, és az is a köbön. Szegény Pác (a tizenharmadik!) csak tántorgott és ténfergett a rengeteg teljesen ismeretlen és teljesen lehetetlen nevet viselő egyén között, akik egy valamiben ugyanazon álláspontot képviseltek: nevezetesen Pác/Walter rövid úton történő meggyilkolásának ügyében. Aki ezt kissé nehezményezte!
Gondoltam, elölről kéne ismét elkezdeni, szisztematikusan kijegyzetelni az összes felmerülő lehetséges gyilkos-jelöltet, hátha összeállna a kép. De aztán, úgy a kétharmadánál kezdett felszállni a köd – már amennyire –, és szépen a helyére kattant minden. És a végén, amit már remélni sem mertem, még a Probatbicol rejtélyére is fény derül.
Úgyhogy kitartás, aki esetleg a felénél a sarokba akarná hajítani, mert nem ért semmit.

21 hozzászólás
>!
Garbai_Ildikó P
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Jesszusom néha olyan zavaros volt, hogy most mi van…?! :) Csavar csavart követ a történetben, a végére már egy kicsit sok is lesz. Sok volt az abszurd, lehetetlen helyzet. De tulajdonképpen jól szórakoztam rajta.Mondjuk egy érdekes stílusa van szerintem nagyon kell hozzá a hangulat de ha megvan akkor jó kis kikapcsolódás lesz. Időnként hangosan fel nevettem. Jöhet a következő.

>!
Maya 
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Végig nagyon jól szórakoztam. Egy rablót kirabolnak, ebből egy hatalmas összevisszaság támad. Senki sem érti, ami épp vele történik, de azért teljes nyugalommal elfogadja. Az egyik szó nélkül leül minden büntetést, nem baj, hogy nem követte el azt, amiért ül. A másik nem érti, hogy miért tiltják ki egy csomó városból, de aztán megold egy nagy rejtélyt, pedig nem ért belőle semmit. Azon csodálkozik, hogy a szónoklatokból – amiket kivág néha, hogy a bőrét mentse – ő semmit nem ért, de a körülöttelévők igen (legalábbis úgy tesznek). Mesterdetektívhez méltó nyomozásokat végez, miközben fogalma sincs, hogy mit keres.
Aki jól szeretett volna járni, az nem is járt annyira jól, akit becsaptak az kér bocsánatot a végén: „Uram! Bocsássa meg nekem, hogy kirabolt, Isten látja lelkemet: én nem akartam!”

>!
V_Szilvió IP
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Mielőtt bármit elmondanék róla, életem leggyengébb négy csillaga, de az utolsó fejezet minden ellenérzésem dacára meg tudta szerettetni velem a könyvet. :)
Életem első Rejtő olvasása, és nagyon sokat vártam tőle, és sajnos nem hozta az elvárásaimat. Nem szórakoztatott kimondottan, még ha az alapszituációk izgalmasak is voltak, és jó volt az a struktúra, hogy mi a főszereplővel együtt jövünk rá, mi történik ebben a városban, de nem kötnek le… Objektíven nézve óriási egy ilyen struktúrát működtetni, de nem tudott foglalkoztatni, nem volt bennem feszültség, nem voltam kíváncsi, és igazából azt sem tudom, hogy túlírtak, vagy nem elég kifejtettek a szituációk, de minden az 1bites szórakoztatásnak van alárendelve, ami ellen úgy tűnik oltva vagyok. :(

3 hozzászólás
>!
Olympia_Chavez P
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Ha az 1957 előtti években találkozom a Rejtő regényekkel, minden bizonnyal én is birokra keltem volna értük a bolhapiacon. Viszont szerencsére a Magvető kiadó első megjelentetése óta (1969) , már a hetedik kiadásánál jár A Néma Revolverek Városa c. nehezen behatárolható regény is.

A könyv első felében nem akartam hinni a szememnek és az agyamnak. Rejtő képes volt egy könyvet úgy felépíteni és megírni, hogy Pác Tivalddal egyetemben, az olvasónak sincs halvány segéd lila fogalma sem arról, hogy mi is zajlik Filliponban. Olvasom a sorokat, az oldalakat, jókat nevetek a szerencsétlenen (aki később már annyira nem is peches), majd azon, ahogy kivágja magát a szituációkból, a párbeszédekből és még mindig nem tudok semmi konkrétumot. Alig tudom követni azt a néhány nevet, akik a bonyodalom középpontjában állnak, mégis tövig rágom a körmöm, hogy vajon mi fog történni. Pofonok csattannak, bicskák repülnek, lövések dördülnek, majd főhősünk, mint egy római császár a város élére áll egy akkora blöffel, amin még saját maga is meglepődik.

Majd a 11. fejezetben, Benjamin Walter levele tájékoztatja az olvasót és Madge-et a filliponi helyzetről, nagy körvonalakban. A történet innen már könnyebben értelmezhető, de a probatbicol és Prentin továbbra is rejtély marad, az adattal együtt. Míg végül Pencrof helyt áll Walter helyett, Fillipon és Ravian pedig békejobbot nyújt egymásnak. Hogy ki kicsoda és mi micsoda? Nos, azt fejtse meg a kedves leendő olvasó!! :)

Imádom Rejtő képtelenségig lehetetlen figuráit, mint Cödlinger úr, vagy a mindenkori szerencsétlen, 13. Pác Tivald Pencroft, akinek nevét, ittas apja, minden bizonnyal egy kalapba dobált, majd véletlenszerűen kihúzott betűkből rakott össze. Nem folytatásos regény, de talán nem is kell annak lennie, így végérvényesen egyedivé válhat a Rejtő életműben. Nem igazán western és főleg nem légiós történet. Kicsit krimi, de kb. ugyanennyire románc is és paródia. Ami viszont a legfontosabb, hogy még mindig szórakoztató, izgalmas és különleges csemegék ezek a regények.


Népszerű idézetek

>!
czegezoltanszabolcs

(…) a csillagos végtelen közöl valami teljesen megnyugtatót, amit nem ért az ember, de tudja, hogy nagyon jól van így. Így, ahogy van, rosszul is. Nagyon jól.

118-119. oldal, Hetedik fejezet (Magvető, 1969)

Kapcsolódó szócikkek: csillag · végtelen
6 hozzászólás
>!
Ákosman I

Nyelni és rendet csinálni! Ez a mi jelszavunk… És mivel látom, hogy ön elaludt, nem is folytatom a társalgást…

61. oldal

4 hozzászólás
>!
Sli SP

A balszerencse olyan, mint a szerelmes nő: semmi köze az ésszerűséghez.

9. oldal, Első fejezet (Magvető, 1969)

Kapcsolódó szócikkek: balszerencse · ésszerűség · nők · szerelem
3 hozzászólás
>!
sztimi53

– Meg lehet érteni… No, nem szól szám, nem fáj fejem.
– Maga ne hallgatással védekezzék a migrén ellen!

Hatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: fejfájás · migrén
>!
TeveLaci

– Hallja! Maga hasonlít rám!
– Hülye vagyok?

Első fejezet, 1. rész

>!
Tündérmaci

– Uram! – szól az ismeretlen felé – itt egy hulla van.
– Tudok róla, én tettem oda.
– Ki ez és miért halt meg?
– Legyen szíves és foglalkozzék a saját halottaival. Azt hagyja ott békén nyugodni. Ezzel a higgadt és aljas idegen cigarettára gyújtott.

>!
nemleh

A balszerencse olyan, mint a szerelmes nő: semmi köze az ésszerűséghez. Olykor látszólag minden ésszerűség ellenére csatlakozik valakihez, de éppúgy elhagyja minden konstatálható ok nélkül, egyik pillanatról a másikra.

9. oldal, Első fejezet, 1. rész

>!
Maya 

Rémes, hogy milyen szűk viselet más ember életét hordani.

76. oldal (Hatodik fejezet - 2.)

>!
sztimi53

– Ez a másfél év is jól kezdődik – mormogta a 13. Pác Tivald, amíg a detektív csuklójára tette a karperecet, és felkérte egyben, hogy hacsak lehetséges, fogja be a száját.

(első mondat)

>!
Sli SP

Milyen lelki konstelláció eredményezhet olyasmit, hogy valaki az élő, egészséges, újszülött és gyanútlan gyermekét megnézve, így szóljon: ebből Tivald lesz!
Tivald!

95. oldal, Hatodik fejezet (Magvető, 1969)

Kapcsolódó szócikkek: Pencroft Tivald (13. Pác)

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: A Pendragon legenda
Vavyan Fable: Mesemaraton
George Cooper: Magánügy
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Ross Thomas: Hittérítőragu
Duff Kerr: Árvácska rendet csinál
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
Vavyan Fable: Halkirálynő
Vavyan Fable: A pokol is elnyeli
Anthony Horowitz: Veszélyes iskola