A ​Néma Revolverek Városa 331 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Rejtő Jenőt utánozhatatlan humora, mesteri mondatfűzése, egyedi, könnyed stílusa a magyar irodalom egyedülálló jelenségévé avatja. Benjamin Walter zsaroló és 13. Pác Tivald sajátos duót alkotnak. A tét az 500 ezer fontos örökség és a kaszafúrásért járó börtön. Őrületes személyiségcserék, plasztikai műtét és kalandok után Tivaldra talán rámosolyog a szerencse, miközben Benjámint fejlövés éri. De a bonyodalmak csak most kezdődnek. Miközben olvasó tátog, és megállás nélkül hahotázik.

Eredeti megjelenés éve: 1969

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A ponyva királyai: Rejtő Jenő Alexandra · Albatrosz könyvek Magvető · Rejtő-sorozat Alexandra · A ponyva gyöngyszemei Csengőkert · Szórakoztató Regénytár Szukits

Kedvenc, Székelyudvarhely, 2023
142 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786069633106
Adamo Books, Budapest, 2021
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634534716
ISBN: 9786156377678

Pencroft Tivald (13. Pác) · Művészi Mánuel

nope P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Nagyon kellemes meglepetés volt ez a könyv. Számítani nem számítottam semmire, még a fülszöveget sem olvastam el, mielőtt kézbe vettem, csak reménykedtem, hogy Rejtő hozza a szokásost. Nem is kellett csalódnom, mert habár a klasszikus vonalat off elengedte és egy középkorú főhőst kaptunk, alapvetően hozta a színvonalat. A cselekmény pörgős, rengeteg a név, alig győztem kapkodni a fejem, hogy ki kicsoda, de magával ragadó és szerintem rendkívül jól felépített, jól átgondolt. Szellemes, érdekes, teljes mértékben komolytalan és végtelenül szórakoztató. Csak ajánlani tudom.

Madama_Butterfly>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Egy klasszikus idézet Fülig Jimmy szájából, ami itt, ebben a regényben tényleg egy kérdés:
„Kavarja ez, vagy nem kavarja?”
Számomra az egyik legjobb Rejtő-történet, humoros, vicces, zavarosan összefüggéstelennek tűnő és kellőképpen őrült – avagy XIII. Pác megpróbáltatásai és kalandjai Fillipon látszatra és a valóságban is félcédulás és agybajos városában :)

Kiss_Julianna>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Szeretem Rejtő könyveit! De ez nem lopta be magát a szívembe. Nem tudtam követni az eseményeket. Számomra nagy összekevert katyvasz volt. Úgy vagyok vele, ha elkezdek egy könyvet, nem akarom félbe hagyni, bármilyen is legyen.
Így most is végig olvastam. De ezt, soha többet. A szerző miatt kapta a plusz egy pontot, és voltak részek ami megnevettetett.

ppeva P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Szép kis felfordulás, jegyzi meg tűnődve Cödlinger úr, velem együtt.
Ez nyilván nemcsak az Elnémult Revolverek, hanem a furcsa hülyék városa is, gondolja Pencroft, én meg csak bólogatok egyetértően.
Nem hittem, hogy a végére kiderülnek a turpisságok, de a számtalan, dél-amerikai szappanoperás tévedések vígjátéka fordulat után egész jól helyreállt a történet. Én meg remekül szórakoztam a rejtős humoron, rögtön az első mondattól kezdve.

Evione>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Majdnem bekerült a kedvenc Rejtők közé, mert nagyon jól indított, érdekes volt és kellően kusza az alaphelyzet. Két oldalanként röhögtem el magam az abszurd helyzeteken és párbeszédeken, és tényleg annyira szórakoztató volt, hogy nem mertem nyilvános helyen olvasni. Aztán azzal a vonatos résszel valami megtört és utána már csak azt éreztem, hogy nagyon el van nyújtva a regény. Bár eleinte nagyon tetszett az alaphelyzet, egy ponton túl már inkább idegesítő vált, hogy még mindig nem tudjuk mi áll a dolgok hátterében vagy hogy mi miért történik. A kuszaság és a bohózat tud nagyon szórakoztató is lenni, erre Rejtő nagyon sok könyve kiváló példa. Viszont itt egy idő után úgy éreztem, hogy egy helyben topog a történet. Kár érte, mert ha kicsit feszesebbre van húzva a történet és előbb kezdenek el értelmet nyerni a történések, akkor tökéletes lenne.

anemona P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Ál/Arc paródia, félreértések vígjátéka, eszement kalamajka és Probatbicol. Dióhéjban erről szól a könyv.
A történet során itt-ott volt olyan érzésem, hogy úgy túl van tolva a bonyodalmak biciklije, hogy még a szerző sem tud ebből jól kijönni. Természetesen tévedtem, és mindeközben nagyon jól szórakoztam.

Hoacin>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Vagy te őrültél meg, vagy rajtad kívül egy komplett település. Utóbbi valószínűbb. Főhősünk egy személycsere során kerül a Néma Revolverek Városába, ahol olyan szövevényes történetbe csöppen, ami lehetetlen, hogy logikusan megmagyarázható. És miért néz rá mindenki szelíd, elsirató jelleggel? Miért mutogatja neki a lakáj szomorkásan a boáját? Miért oly természetellenes jelenség az élete, hogy többen is barátságos gesztusnak vélnék a lelövését? A furcsa, enyhén szürreális káoszba egyre több név és információ hullik be, képtelenség, hogy emögött értelmes történet húzódjon, Pencroft-Walter ennek ellenére a város élére áll, és vezeti őket… csak tudná, hogy hová. :)
Felezünk?
Nem létezik!
Mit vitatkozzon? Hogy felezhet el valamit, ami nincs neki? Inkább pukkadjon meg ez a csibész. Higgye azt, hogy felezhetne, de nem teszi. Úgyis jön nyomban Vandramas, a mellére csap és döf! Befejezett ügy. Addig ez itt jó dühös lesz, mert ő nem felez. Ha tudná, miről van szó, az egészet odaadná rögtön. Így azonban egy dekát sem.
Idefigyelj, ha mi ketten összefogunk, elintézhetjük Vandramast, Vuperint, Prentint, sőt Montagezzát is!
Na, ez túlzás… Mindent elhiszek, csak azt nem, hogy Montagezzát elintézzük. Ez egyszerűen hülyeség, olyan ember még nem született a világra. Montagezzát nem lehet elintézni.
Közben ezt gondolta magában: Vajon megtudom-e halálom előtt, hogy egyáltalán miről volt szó? Ezért érdemes volna élni még egy kicsit, sőt ezért érdemes volna meghalni is, olyan érdekes és különleges ez a história, amelyhez most Montagezzával is sújtotta a sorsa.
Kedvencem ez Rejtőtől, a fejetlenség sosem volt még ilyen szórakoztató. :) Bár többször olvastam már, én bizony mindig tökéletesen elfelejtem a mögöttes háttérinformációkat, így minden egyes alkalommal pont annyira elveszett vagyok a név és cselekménykáoszban, mint főhősünk.
Lassan már minden mozdítható érték a falu bolondjának a kunyhójában amortizálódik, ámde Pencroft-Walter is kezd meglehetősen elhasznált jelleget ölteni a kalandok közepette. Néha foglyul ejtik, néha egy lámpatestről függ, ámde utóbbiért legalább kap egy rúd szalámit.
És hogy kiderül-e, mi volt ez a lehetetlen káosz?
Csak egy szót mondok, ami mindenre választ ad:
Probatbicol. :D

Hé! Halló! Nem hallottatok valami dörrenést?
De igen!
Mi lehetett? Talán ez a szegény Walter! Kétszer is mondta nekem délelőtt, hogy öngyilkos lesz!
Kóválygott a feje. Most belépett Sterbinszky.
Bocsánat… nem tudtam, hogy még él.
Visszalépett és gyorsan becsukta az ajtót.
A helyzet komikus volt, de Pencroft érezte, hogy itt nagyon komolyra megy a játék. Elsősorban visszahúzódott az ablakból. De a meglepetéseknek csak nem lett vége. Most kinyílt a szekrényajtó, sovány emberke lépett a szobába, kis kutya is volt vele pórázon, becsukta az ajtót, megveregette a kutyát és mosolyogva csipegette hetyke bajuszát.
No, Benjamin?
Ennek is legszívesebben kidugná a fejét a csukott ablakon keresztül az utcára!
Mi az a „no, Benjamin”? Talán köszönne, ha kijön valahová egy szekrényből!

Garbai_Ildikó P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Jesszusom néha olyan zavaros volt, hogy most mi van…?! :) Csavar csavart követ a történetben, a végére már egy kicsit sok is lesz. Sok volt az abszurd, lehetetlen helyzet. De tulajdonképpen jól szórakoztam rajta.Mondjuk egy érdekes stílusa van szerintem nagyon kell hozzá a hangulat de ha megvan akkor jó kis kikapcsolódás lesz. Időnként hangosan fel nevettem. Jöhet a következő.

Homolya_H_Tímea P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

Az utóbbi időben tőbb Rejtő könyvet is olvastam. Megfogott a stílusa, bár koránt sem egyszerű, mert gyors, sokszor kapkodó, de mindig kiderül a végén az igazság, a szálak kibogozódna, a jó győz a gonoszok bűnhődnek.
Szeretem a különleges, ismeretlen szavakat kikeresgélni, megtanulni és később használni, őrületbe kergetve a családot.☺

ancineni P>!
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa

A második Rejtő olvasásom volt. Újra elmerülhettem az író egyedi stílusában, humorában. Engem nem tudott még annyira magába szippantani a munkássága, bár megértem, hogy miért szeretik sokan. De még fogok próbálkozni vele.
A Néma Revolverek Városa egy olyan csavaros történet, amelybe az egyszeri mezei olvasó is kis híján belecsavarodik. A vége felé már nemcsak Pencroft érezte úgy, hogy gutát kap a sok névtől és információtól, hanem én is nagyon elveszettnek éreztem magam.
Egy újraolvasás segíteni fog abban, hogy jobban értékeljem a történetet, mivel nem leszek annyira értetlen.
A történetet már eleve bonyolítja a személycsere, Walter korábbi ügyei, és a múltbéli történések szinte teljesen átláthatatlanná teszik a cselekményt. Igazi tévedéseken alapuló vígjáték, plusz az abszurd helyzetek is a humor forrását jelentik. A kedvencem Pencroft vonatozása, dőltem a nevetéstől, míg olvastam.
Alapvetően érdekes, izgalmas, és humoros történet, de túl sok volt a csavarból ennyi oldalon.

czegezoltanszabolcs>!

[…] a csillagos végtelen közöl valami teljesen megnyugtatót, amit nem ért az ember, de tudja, hogy nagyon jól van így. Így, ahogy van, rosszul is. Nagyon jól.

118-119. oldal, Hetedik fejezet (Magvető, 1969)

Kapcsolódó szócikkek: csillag · végtelen
Limitáltan_gondolkodó IP>!

Nyelni és rendet csinálni! Ez a mi jelszavunk… És mivel látom, hogy ön elaludt, nem is folytatom a társalgást…

Sli P>!

A balszerencse olyan, mint a szerelmes nő: semmi köze az ésszerűséghez.

9. oldal, Első fejezet (Magvető, 1969)

Kapcsolódó szócikkek: balszerencse · ésszerűség · nők · szerelem
TeveLaci>!

– Hallja! Maga hasonlít rám!
– Hülye vagyok?

Első fejezet, 1. rész

sztimi53>!

– Meg lehet érteni… No, nem szól szám, nem fáj fejem.
– Maga ne hallgatással védekezzék a migrén ellen!

Hatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: fejfájás · migrén
Tündérmaci>!

– Uram! – szól az ismeretlen felé – itt egy hulla van.
– Tudok róla, én tettem oda.
– Ki ez és miért halt meg?
– Legyen szíves és foglalkozzék a saját halottaival. Azt hagyja ott békén nyugodni. Ezzel a higgadt és aljas idegen cigarettára gyújtott.

nemleh>!

A balszerencse olyan, mint a szerelmes nő: semmi köze az ésszerűséghez. Olykor látszólag minden ésszerűség ellenére csatlakozik valakihez, de éppúgy elhagyja minden konstatálható ok nélkül, egyik pillanatról a másikra.

9. oldal, Első fejezet, 1. rész

Maya>!

Rémes, hogy milyen szűk viselet más ember életét hordani.

76. oldal (Hatodik fejezet - 2.)

sztimi53>!

– Ez a másfél év is jól kezdődik – mormogta a 13. Pác Tivald, amíg a detektív csuklójára tette a karperecet, és felkérte egyben, hogy hacsak lehetséges, fogja be a száját.

Sli P>!

Milyen lelki konstelláció eredményezhet olyasmit, hogy valaki az élő, egészséges, újszülött és gyanútlan gyermekét megnézve, így szóljon: ebből Tivald lesz!
Tivald!

95. oldal, Hatodik fejezet (Magvető, 1969)

Kapcsolódó szócikkek: Pencroft Tivald (13. Pác)