A ​Láthatatlan Légió 498 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió

„…A fojtogató, páratelt szaharai levegő meg se rezzen. De ha valahonnan dél felől elindul a szél, furcsa dobpergés hallik, recsegő trombitán valaki az Aida bevonulási indulóját játssza, és a kísérteteket váró szemek előtt megjelenik valahol a látóhatár szélén: A Láthatatlan Légió! Koromfekete egyenruhában, kezükben fekete lakktáskával, szemükön vastag fekete keretes napszemüveggel. Előttük rozoga, lóval vontatott ócska fiákerben egy tábornok… Ha kiszáll a kocsiból, a cilinderes, parádés kocsis megemeli a kalapját és – szabadra állítja a fiákerre felszerelt taxaméter óráját!” Hogyan került a Szaharába ez a legendákat fakasztó „kísértetlégió”, és mi volt misztikus menekülésük célja: erről szól P. Howardnak ez a talán egyik legnépszerűbb és legmulatságosabb regénye.

Eredeti megjelenés éve: 1939

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A ponyva királyai: Rejtő Jenő, Albatrosz könyvek, Rejtő-sorozat, A Nova kalandos regényei, A Nova kalandos regényei, Vidám Könyvek

>!
PairDime, Szeged, 2018
348 oldal · ISBN: 9786155950032
>!
Kossuth, Budapest, 2018
ISBN: 9789630991438 · Illusztrálta: Garisa H. Zsolt, Varga Zerge Zoltán · Felolvasta: Reviczky Gábor
>!
Adamo Books, 2015
188 oldal · ISBN: 9789633872031

17 további kiadás


Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Guatemala


Kedvencelte 48

Most olvassa 12

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Ákos_Tóth IP
Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió

Kétségkívül az egyik legremekebb Rejtő könyv, amiben minden rá jellemző stíluselem a lehető legkerekebb, legerőteljesebb formában jelenik meg. A hagyományos erősségek (helyzetkomikum és nyelvi humor, karakteralkotás, miliőfestés, spoiler) mellett kidomborodik itt néhány olyan képesség is, ami alapesetben nem tűnik fel minden művében: például a történetszövés kiegyensúlyozottsága, rejtős csavarossága mellett sem sérülő olvasóbarát mivolta.

És valóban remek húzása A láthatatlan légiónak, hogy az utolsó utáni pillanatban is megcsavart története végig következetes marad önmagához. Nem igazán szorul utólagos magyarázkodásra, kevés a célegyenesben, tét nélkül lerántott lepel és bevallott igazság, illetve a fordulatok sincsenek idő előtt ellőve (lásd. A megkerült cirkáló). A cselekmény amúgy is szép ívben épül fel: megismerjük az alapkonfliktust, pár lényeges szereplőt, bejön a képbe a főhős, majd a főhősnő, megszerveződik a légió, majd útra kél a légió, és mindvégig halad is előre a maga jól kitalált útján, míg a végkifejlet felé haladva az egész folyamat le nem lassul. Yolland spoiler mellett ekkor már mi is szinte tehetetlenül szemléljük a maguk medrében folyó eseményeket – ez pedig maximálisan kielégítő így. Kerek, tudatosan megszerkesztett sztorit kapunk tehát, érzésem szerint vagy jobban kitaláltat, vagy jobban megvalósítottat, mint a legtöbb egyéb Rejtő munka esetében általában.
Az egyetlen érdekes megbicsaklás talán csak a regény első fejezetecskéje, a misztikumba hajló láthatatlan légióról szóló legendárium: engem itt a szöveg – mondjuk volt körülöttem nem kevés zavaró tényező is – sorról sorra ki akart dobni, mintha kicsit túl lett volna cifrázva az egész, azzal együtt is, hogy maga az előadott misztérium kiváló volt.
Stilisztikai érdekesség lehet, hogy amikor Yolland spoiler megérkezik a felépülési helyéül kijelölt oázishoz, egy egészen nem-rejtői, mégsem szövegidegen helyszínleírásba botlunk, amit észre sem akarunk venni a történet sodró lendülete miatt, mégis ott van, és határozottan szép.

Remekmű, tulajdonképpen afféle Rejtő-esszenciának is nevezhetnénk.

>!
Csengőkert, Dabas, 2014
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155476693
2 hozzászólás
>!
eme P
Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió

Hát ez valami fenomenális volt. Remekebbnél remekebb karakterek, jól felépített történet, fergeteges humor, egy csipetnyi romantika, egy kis légiós becsület – minden, ami egy jó kis szórakozáshoz szükséges.
A titkozatos, borzongató Láthatatlan Légió legendából élő valósággá változik, hús-vér emberekből álló csapattá. Azt viszont meg kell adni, eléggé bogarasnak tűnik itt mindenki, az összkép pedig nem kissé szürreális. Ezüsttrombita és harmonika hangjára, Aida-indulóra és mondén slágerekre menetelő század, a kézben lakk utazótáska, szem előtt napszemüveg. Sir Yolland egy konflisban, a bakon a bécsi akcentussal felejthetetlen beszólásokat produkáló Strudl úr, aki nem mellesleg a regény egyik legemlékezetesebb alakja. És ne feledkezzünk meg a menetelő légió útját minduntalan keresztező alakokról sem, elsősorban a világ legszebb nőjéről, az ezernevű Anna/Anette-ről, aki hihetetlen őszinteséggel tud hazudni.
Lassan fény derül arra is, hogy egy kis kölcsön hadsereg híján miért verbuválódott össze ez a kies társaság, hogyan lett a bolhából elefánt – két jó barát, az etikettből jottányit sem engedő Sir Yolland és a kis-híján-kalandor Livingstone jóvoltából.
Hihetetlen, rekeszizmot kifárasztó kalandokon át vezet az út az ügy tisztázásáig, közben Rejtő finoman komolyabb témákat is belesző a mulatságba – avagy: milyen következményei vannak a visszavonultság miatt teljes tájékozatlanságba és elavult szokásrenbe való merülésnek, főként ha magas körökben mozgó illető az ember; vagy hogyan kényszerül kerülő utakra a magánember, aki törvényes jogainak próbál érvényt szerezni; vagy milyen kacifántos útjai lehetnek a felszerelés beszerzésének, főleg ha egy Mr. Wilkie-re van bízva az akció; vagy mennyi szomorú sorsú, szegénység elől menekülő alak lézenghet a világon, ha ezt a légiót pillanatok alatt sikerül összehozni…
És mégis, ezernyi baki, csetlés-botlás, hozzánemértés ellenére, lassan működni kezd a csapat, szinte megnemesedik, és a végére igazi légióvá növi ki magát.
Minden jó, ha a vége jó.
Főként, ha az olvasó még napok után is azon veszi észre magát, hogy vigyorog, ha eszébe jut a könyv.

4 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió

„Hallották hírét a Láthatatlan Légiónak? Nem?”
Akkor tessék ezt a könyvet mihamarabb kézbe venni! Ennyi! :)
A történet Reviczky Gábor előadásában pedig csak növeli az élményt, ajánlom nagyon!

4 hozzászólás
>!
Borka_V_Szabó IP
Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió

Z.S.E.N.I.Á.L.I.S!

Fenomenális gegsiló, mire feleszméltem, elvonult a Láthatatlan Légió. L'amour infinite!

spoiler

Méltakép. ^.^

>!
Nefi P
Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió

Ha eddig nem lett volna tudatos, akkor mostanra azzá vált. Nekem ez egyik kedvenc Rejtő könyvem. Megunhatatlan :) Letehetetlen :)

>!
AnnaSz
Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió

Még jópár éve apa olvasta fel esténként, és most, hogy megtaláltam úgy döntöttem nosztalgiázok kicsit.
Nagyon jókat nevettem közben és a történet is vicces volt, bár néhol kicsit megkavart a sok név.
Eddig csak ezt az egy könyvet olvastam Rejtő Jenőtől, de ezek után lehet, hogy másikat is elkezdek.

>!
Csiga_bige P
Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió

Imádtam, megnevettetett! Egyetlen korábbi regény élményem Rejtőtől A tizennégykarátos autó, még gimnazista koromból, amiből már csak annyira emlékszem, hogy minden össze-vissza kuszálódott a szemem előtt. Ez most sem volt másképp. Senki nem az akinek látszik, de főleg nem az, akinek mondja magát és amikor már azt hinnénk, hogy valakiről kiderült a kiléte, akkor tévedünk a legnagyobbat. Szerencsére a végére, egy-két kivételtől eltekintve, világossá válik minden. spoiler
Wilkie úr felszerelés beszerzése, emlékeztett A 22 csapdájának Yossarianjára és a gyapotra. :D
Rejtő regényei voltak apukám kedvencei, de mivel a Tarzan kötetek álltak második helyen, így nem vettem a fáradtságot, hogy különösebb ismertséget kössek velük. Most azt kívánom, bárcsak 2 évvel ez előtt vettem volna kezembe ezt a könyvet. Akkor még lett volna időm megvitatni vele, miért is szerette annyira.

>!
Tintapatrónus P
Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió

Mivel most gyors egymásutánban fogyasztottam három Rejtő regényt, nekem ebből hiányzott Tsülök meg a haverjai, de azért élveztem a tömény „rejtőséget” :) Ez volt az első regénye, ami még tizenévesen került a kezembe egy nyári vakáció során nagyapám könyvespolcáról. Bár nyilván nem emlékeztem minden részletre, minden poénra meg pláne nem, a mostani újraolvasása nem ütött akkorát. Egy időre félreteszem a légiós kalandokat, de jó tudni, hogy van egy személyes Szaharám, rettenetesen jófej emberekkel, ahova bármikor elcammoghatok, ha éppen rosszabb kedvem van, és mondjuk éppen irodalmi felvidításra van szükségem :)

>!
Biró_Krisztina
Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió

Már többször hallottam a "sörhajó hadnagy"kifejezést,de eddig nem tudtam,hogy honnan,kitől ered.Ezekből a szellemes nevekből megmosolyogtató kifejezésekből rögtön tudom,hogy eredetit olvasok.

>!
Tíci P
Rejtő Jenő (P. Howard): A Láthatatlan Légió

Az előző három színvonalát nem tudta hozni, vagy csak besokalltam már a légiótól, pedig minden adva volt, hogy igazán jó legyen: bolondos karakterek, romantika, sivatag, senki sem az akinek mondja magát, stb. Mégsem állt össze egy igazán jó egésszé, persze azért így sem volt rossz, csak most magasabbra került a mérce.


Népszerű idézetek

>!
Aurorblade

– Andreas! Csomagolj! Megyünk! – mondta a gróf.
– Hová?
– Hódítani.

4 hozzászólás
>!
farkas_medve

És most az dobja rám az első követ, aki nem fél attól, hogy szájon vágom!

184. oldal, Albatrosz könyvek

>!
Tintapatrónus P

– (…) Mit számított volna Julius Caesarnak, ha megkérik, hogy menjen fel egy szőlődombra, amikor ő az Alpokon is átkelt.
– Az Hannibál volt.
– Mindegy. A fő, hogy angol és férfi.
A lord kimerülten suttogta:
– Nem volt angol… könyörgöm…
– De férfi volt!

>!
Aurorblade

– Én pedig – szólalt most meg Brison – egészen másutt, messze délen tapasztaltam őket. A szahariánoknál szolgáltam… Adj egy pohár vörösét, Kvörens, de ne tisztán, hígítsd valamivel.
Kvörens hátraszólt:
– Két deci vörösbort, három deci rummal hígítva.

>!
padamak

Pénzzel mindent lehet. Csak szégyent vallani nem.

280. oldal - Harmadik fejezet (Magvető Könyvkiadó, 1989)

Kapcsolódó szócikkek: pénz
>!
Manni

– Kérem – mondta nyíltan –, a múltkor… Nem volt igazam… Sőt, még sajnálatosabb esemény történt: önnek volt igaza.

Negyedik fejezet

>!
adrica P

Guatemala kis állam, de kiterjed a szélrózsa minden irányába, és éghajlata igen számottevő.

180. oldal, Tizenkettedik fejezet, 1. (Magvető, 1978)

Kapcsolódó szócikkek: Guatemala
3 hozzászólás
>!
Aurorblade

Afrikában mínusz nyolc és plusz negyvenöt fok között ingadozik a hőmérséklet, valamint az emberek kedélyállapota.


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Lorre: Kockás szabadságon
Charles Gibson: A légió bestiája
Charles Gibson: Riadó éjfélkor
Charles Lorre: Bajnok megszökik
Charles Lamar: Szt. Paul erőd veszélyben
Charles Lorre: Kockás Pierre vállalkozása
Georges Boucher: Ali ben Kavur lázadása
Maurice Cannin: Két tőr, négy ököl
W. Berthier: A festő légionista
Charles Lorre: Gyanútlan Ali a légióban