A ​fekete kapitány 39 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): A fekete kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): A fekete kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): A fekete kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): A fekete kapitány Rejtő Jenő (P. Howard): A fekete kapitány

Gyanús, gyanús, fölötte gyanús. De persze, pont a Fekete Kapitány ne legyen gyanús. És pont az ne legyen gyanús, hogy egy olyan írónak, mint Rejtő Jenő – P. Howard halála után majd 50 évvel még mindig kerülnek elő szinte ismeretlen művei. Mondom gyanús, fölötte gyanús.
Nekünk azonban nem kell Fülig Jimmy módjára vég nélküli töprengésekbe merülnünk – vajon kavarja, vagy nem kavarja – mert van biztos támpontunk. Az a fordulatos meseszövés és az az egyéni stílus, amelyek már ezekben a korai írásaiban is elárulják a későbbi P. Howardot. Akinek tehát gyanús az ügy – olvassa el a könyvet, s rögtön elszáll e gyanú, mert így írni valóban csak egyvalaki tudott – Rejtő Jenő.

Eredeti megjelenés éve: 1938

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világvárosi regények

>!
Adamo Books, 2019
64 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634534266
>!
PairDime, Szeged, 2018
ISBN: 9786155950315

2 további kiadás


Most olvassa 4

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
Ákos_Tóth IP
Rejtő Jenő (P. Howard): A fekete kapitány

Ha van olyan jelmondat, amitől égnek áll a hajam, akkor az a „minden fejben dől el”. Mégis látok benne valamennyi rációt, például abból a szempontból, hogy a hit rendkívül fontos – a gyógyulásba vetett hit, a változásba vetett hit, máskülönben a placebo-hatás sem létezhetne. Arra pedig igencsak hajlok, hogy sokkal fontosabb azzal tisztában lenni, minek hiszi magát az ember, mintsem azon kelepelni, hogy minek akarja magát láttatni…

Rejtő kisregénye azt az üzenetet hordozza magában, hogy a szuggesztió képes egy ember természete mellett fizikai és idegrendszeri állóképességét is gyökeresen megváltoztatni – ezzel alaphangon bőven lehet vitatkozni, én nem szeretnék benne állást foglalni, mivel nem sajátom a téma, viszont a kérdéskörhöz kerekített története igazából egészen rendben volt. Adott nekünk valamiféle szuperhős-alaphang: a szürke kis átlagemberből kibújik a hihetetlen képességekkel bíró igazságtevő, de van még benne egy kis Darth Vader/Luke Skywalker kapcsolati háló, kalózok, vicces pojácák, jó beszólások, ponyva-feeling. Kivételesen azt gondolom, ez a mű így kerek egész, nem igényel hosszabb, mélyebb, elnyújtottabb kifejtést – esetleg Havlicsek visszatérhetne más történetekben is, mert összességében mégiscsak ő volt a sztori legfainabb figurája.
Szóval rendben volt, a Rejtő-ponyvák között egy kimondottan emlékezetes darabról van szó.

2 hozzászólás
>!
Bazil P
Rejtő Jenő (P. Howard): A fekete kapitány

Az Akik életet cseréltek 1937-ben, a Fekete kapitány 1938-ban, a Pipacs, a fenegyerek 1939-ben jelenik meg P Howard álnéven, e kötet utolsó írása, a Párizsi front, Rejtő Jenő legelső kisregénye 1932 júliusában jelent meg.
Csak azért tartottam fontosnak ezeket közölni, mert ez a Lux Primo Kft. által kiadott kötet semmi ilyesmi infót nem tartalmaz, csak leszögezi, hogy még a mai napig kerülnek elő ismeretlen Rejtő írások.
A címlapon P. Howard, a hátlapon Rejtő Jenő, a belső lapokon Rejtő és alatta Gibson Lawery szerepel íróként. Csak azért, hogy fokozzák a teljes káoszt és zűrzavart, tudtommal Lawery-ként csak western történeteket jegyzett, de mindegy is…
A kisregények pedig jók, hogy legyen valami pozitív is ebben az értékelésben.
Olyanok, mint a többi Rejtő, és bár terjedelmüknél fogva nem hozzák a Piszkos Fred és társaik színvonalát, de érződik a leendő zseni.
Az utolsó írás azonban más, mint a többi, olyannyira nyomasztóan kezdődik, hogy pár napig félretettem, de ma reggel végigolvastam. Önéletrajzi ihletésű, mondanák a nagyok, én csak annyit tennék hozzá, hogy nem tudom, honnan jött ki Rejtőből az a rengeteg humor, amit megismerhettünk az írásaiból, ha innen, ebből az elképesztő nyomorból és kilátástalanságból indított. Persze a párizsi élményeket továbbgondolja, és egy olyan végkifejletet kerekít, melyet magának is szeretett volna. Nagyszerű kisregény!

2 hozzászólás
>!
Tíci P
Rejtő Jenő (P. Howard): A fekete kapitány

Az első gyerek éjszakai szopimaratonjai alatt elolvastam a fél Rejtő életművet. Most, hogy megszületett a második, folytatom. Csak a címadót olvastam a könyvből. Szokásos történet: szerelem, egy kis kalamajka, félreértés, elcserélt életek, pár pofon és pisztolylövés és persze happy ending :)

>!
Habók P
Rejtő Jenő (P. Howard): A fekete kapitány

A Pipacsot már olvastam, a Párizsi frontban elég sok rész azonos a Bedekker részleteivel. A Fekete kapitány teljesen új volt (eltekintve a bevett sémáktól) viszont az Akik életet cseréltek nagyon kellemes meglepetés volt. Rövid, de már az a Rejtő, amit nagyon szeretek (eltekintve a természettudományos lelkemet igencsak megrázó Mendel-Mendelejev összekeveréstől….)

>!
Gáborr_Nagy
Rejtő Jenő (P. Howard): A fekete kapitány

Ez a nem túl népszerű Rejtő-ponyva szerintem egészen jó. Működő alapötlet (mást hiszek magamról, mint ami valójában vagyok), megtévesztések, kalózok, egy kis humor, gyorsan lepergetett történet. Talán egy kicsit túl rövid is, a nagy összecsapás mindössze egy fejezet. Egy órányi kellemes kikapcsolódás ez a kis könyv.

>!
Timberwolfes
Rejtő Jenő (P. Howard): A fekete kapitány

Az első 2 történet másik Rejtő gyűjteményekben is megtalálhatóak. A párizsi frontot viszont most olvastam először. Kicsit Vanek úr Párizsban szagú és Rejtő önéletrajz ihletésű. Nem szabad falrengető vicceket és humoros karaktereket várni, ez most a való élet egy kicsit megfűszerezve.

>!
Eva962
Rejtő Jenő (P. Howard): A fekete kapitány

Egészen jó kis regény volt ez. Kalózok, bátor és kevésbé bátor emberek, az önszuggesztió hatása, szerelem…. Fordulatos volt, szórakoztató.

>!
Roland_Hetesi
Rejtő Jenő (P. Howard): A fekete kapitány

AZ első kalóz történet olvasásom Rejtőtől. Jó szórakozás volt pár órára. :)

>!
NewL P
Rejtő Jenő (P. Howard): A fekete kapitány

Rövidke kis történet, az író szórakoztató stílusában. Két szerelmes fiatalember, a hit csodákat művel, és egy tutyimutyi fiatalemberből hős lesz. Újfent jól szórakoztam rajta, és így olvasás közben a képregény kockáit láttam magam előtt.


Népszerű idézetek

>!
Manni

– Maga olyan nagy állat, Roger, hogy vadászni kellene!

Pipacs, a fenegyerek (Második fejezet)

>!
Manni

Két különböző udvarló közül a nő számára mindig az a rokonszenvesebb, aki ritkábban ad kifejezést érzelmeinek.

A fekete kapitány: Egy ember férfi szeretne lenni (16. oldal)

>!
Manni

… ha az ember igazán hisz valamiben, esetleg az sem baj, ha nem igaz. Sokszor a puszta hit is lehet igazi nagy ajándék.

A fekete kapitány: Egy tudósból kitör a "farkasvér"

>!
Manni

– Uraim, végem van… – súgta diszkréten a fülünkbe Mr. Braces.
– A szó soros értelmében haldoklom – fűzte még hozzá egész halkan, de fenyegetően.
– Na, akkor nem zavarom – mondta Pipacs, és előrerúgtatott mellőle.

Pipacs, a fenegyerek (Negyedik fejezet)

>!
Bazil P

Este hat órától másnap délelőtt tíz vagy tizenegy óráig esik az eső. Sűrű, vastag sugarakban zuhannak le a víztömegek és a tőzeges, rothadó, mohó trópusi föld szinte spongyává ázik. Azután kisüt a nap és hatvanfokos hőlepel borul a vidékre. A roppant hőségtől a víz egyre gyorsabban, egyre tömörebb páratestekben szállong fel a talajból. Füstszerű nyújtózással embermagasságig mindent belep a felszálló pinceszagú gőz. Ez Indokína. Késő délutánig forró köd lebeg az őserdői, mezői, házai és kampongjai felett. És ez a felpárolgó esőgőz az évezredek óta rothadó turfából, guanóból, elmállott mangrove-mocsarakból halálosan veszélyes és büdös légkört hoz magával. Itt az emberek óvatosabban járnak, lassabban fogják fel a szavak értelmét, furcsább alakúak a fák, távolibb az égbolt és mintha ferdébb lenne a hold karéja is. Torzszülött, idióta része a világnak, ahol akasztófákról álmodik az ember, csontvázszerűek a kínaiak és némely tája olyan, mint egy lidércnyomás. Délelőttől alkonyig füstölgeti a föld az égre vissza az emelkedő esőt. Ezek a forró ködök burkolják Indokínát.

143. oldal, Lux Primo, Budapest, 1993, Akik életet cseréltek - A forró köd országa

>!
Habók P

A hajó legszervesebb tartozéka és legfontosabb része az őrmester volt.

Akik életet cseréltek

>!
Manni

– Mr… Mr… Robin… Csakugyan valami elátkozott helyen járunk?… Egy bennszülött mondta. És…hogy meghalunk…
– Igaza volt – mondta Pipacs. – Ez a hely átkozott, és lehet, hogy rövidesen meg fog halni, Mr. Braces, ami előfordul olykor, ha én pofon ütök valakit…

Pipacs, a fenegyerek (Hetedik fejezet)

>!
Habók P

A egész hajón a legtisztességesebb ember Biry, a zsebtolvaj volt. Igazán nem mondanám, ha másképpen lenne, de valóságos mintaképéül szolgálhatott volna a tisztességes úriembernek. Már előre sejtem, hogy kétkedve fogadják ezt az állításomat, mert ha valaki polgári foglalkozására nézve zsebmetsző, avval szemben az emberek hajlamosak arra, hogy téves előítéletek alapján mondjanak véleményt róla. Határozottan állítom, hogy a Joinville gőzösön Biry, a zsebtolvaj, a legtisztességesebb úriember volt és ezek után ne higgyék, hogy a Joinville gőzös kalózhajó volt. Sőt, ellenkezőleg, ez a hajó a francia köztársaság tulajdona volt és utasai egytől-egyig állami szolgálatban állottak.

Akik életet cseréltek

>!
Habók P

Kiegészítők: egy ajtóba vert jókora kampósszög levetett ruhadarabok és elkeseredett emberek számára.

A párizsi front

>!
Manni

– És ne felejtse el – könyörgött Pipacsnak –, hogy ön most híres író.
– Jó, hogy eszembe juttatta. Elsősorban tehát együnk. Mert egy ismerősöm azt mondta, hogy a híres írók úgyszólván naponta étkeznek.

Pipacs, a fenegyerek (Harmadik fejezet)


Hasonló könyvek címkék alapján

Jókai Mór: A varchoniták / A kalózkirály
Sarah J. Maas: The Assassin's Blade – Az orgyilkos pengéje és más történetek
Juan Muñoz Martín: Kullancs, a kalózkapitány / Béni barát meg a csacsi
Theodor Mügge: A kalóz
Robin Hobb: A végzet hajója I-II.
James Clavell: A sógun
J. M. Barrie: Peter Pan és Wendy
Michael Ende: Gombos Jim és a Rettegett 13
Diana Gabaldon: Az utazó 1–2.
Dékány András: A fekete herceg