A ​fehér folt 269 csillagozás

Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt

Geoffrey Halley angol olajmágnás Afrika egyik „fehér foltján”, Lungaországban folytatja piszkos, olaj- és vérszagú üzelmeit. Leányát, Liliant egy milliárdoshoz akarja férjhez adni, Lilian azonban megszökik. Az olajmágnás magándetektívet fogad, hogy ellenőrizhesse lánya útját, a kissé ügyefogyott Bronson azonban a lány barátnőjének szegődik nyomába.
Ettől kezdve két szálon fut a cselekmény: Lilian véres, izgalmas kalandok során szenvedő alanya lesz apja – és az angol gyarmatosítók – üzelmeinek, másrészt a magándetektív rendszeres írásos beszámolóin nevethet az olvasó.
Izgalom, komikum, howardi humor és sajátos filozófia jellemzi Rejtőnek ezt a regényét is.

Eredeti megjelenés éve: 1938

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: A ponyva királyai: Rejtő Jenő, Albatrosz könyvek, Lektúra könyvek, A Nova kalandos regényei, P. Howard (Rejtő Jenő), A Nova kalandos regényei

>!
Kossuth, Budapest, 2018
ISBN: 9789630991469 · Illusztrálta: Garisa H. Zsolt, Varga Zerge Zoltán · Felolvasta: Galambos Péter
>!
PairDime, Szeged, 2018
ISBN: 9786155950025
>!
Csengőkert, Kistarcsa, 2015
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155476655

13 további kiadás


Enciklopédia 56

Szereplők népszerűség szerint

tömeg · Aldous Gordon · Fred Marshall · holland · iparmágnás · Jim Morton · Lilian Halley · matróz · portugál · Samuel Bronson · Sir Geoffrey Halley · svéd · Zarina

Helyszínek népszerűség szerint

Hold · Svédország · Afrika · Kanári-sziget · Stockholm · Algír · Dél-Afrika · Dora Cumming · Gamba · Lungaország · Marokkó · Mellah negyed · Niger · zsidóváros


Kedvencelte 23

Most olvassa 8

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Madama_Butterfly P
Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt

Nem Rejtő legjobb könyve, de azért Bronson a legkétbalkezesebb detektív a világon! :)

>!
Riszperidon P
Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt

Őszinte leszek. Kicsit tartottam ettől a Rejtő könyvtől, hogy nem annyira fog tetszeni. Végül igazam is lett, meg nem is.
Benne volt ebben is a Rejtő-féle poén, de sokkal kisebb nyomokban. A magánnyomozós szálon nagyon jókat derültem, a másik szál viszont elég kemény volt, és néhol sajna vontatott is. Talán az eddigi legkegyetlenebb Rejtő könyv volt, ha szabad ezzel a kifejezéssel élnem, mert igencsak szöges ellentétben állt egy csetlő-botló önjelölt magándetektív levélsorozata, egy-egy levágott és karóba húzott misszionárius fejével. Pedig már tudom, hogy Rejtőnél a móka és kacagás mellett sokszor meglepő őszinteséggel megjelenik az erőszak, de ez most számomra fokozottan így volt.
Nem volt annyira rossz, és még egy lépéssel közelebb vitt a nagyon vágyott Rejtő-kitüntetéshez! :)

>!
mandris
Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt

Semmiképpen sem egy rossz könyv, de bár Rejtő felvonultatja hagyományos témáit, stílusjegyeit, jópár könyve felülmúlja ezt (és mondom ezt úgy, hogy annyira sokat még nem olvastam tőle). Ezért önmagához képest ez a könyve szerintem nem érdemel több csillagot.
A történet egyik része ismét a gyarmati Afrikába visz, mint sok más könyve. A másik szállal pedig ismét bejárjuk fél Európát, még ha ezúttal csak tömörnek minden (feltételezhető?) szándék és minden ezzel ellenkező állítás ellenére sem nevezhető levelekből értesülünk. A könyv azért nem nélkülözi a humort, szórakoztató a történet is, van benne minden, amit Rejtőtől várunk: félreértések, fordulatok, kaland, szerelem, gazemberek és feddhetetlen jellemek, civilek és katonák, férfiak és nők, ölbe hulló szerencse, és a sor bővíthető. Gondoljatok valamire, ami Rejtőre jellemző! Valószínűleg az is van benne.
Felállítottam egy hipotézist: Rejtő könyvének minősége viszonylag nagy megbízhatósággal megállapítható az első (néhány) sorból. Az esetek, amelyek alátámasztják ezt a feltételezésemet: Piszkos Fred, a kapitány, A szőke ciklon, A tizennégy karátos autó, Az előretolt helyőrség, Vesztegzár a Grand Hotelben, és most A fehér folt. Ami ellentmond: Menni vagy meghalni. Tesztelés még folyamatban.

1 hozzászólás
>!
vicomte P
Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt

Kétségtelen, hogy ez a két párhuzamos cselekményvonalon futó történet nem Rejtő legjobb könyve, sőt, határozottan vannak jelek, amelyek alapján igencsak összecsapottnak kell tekinteni*, de szégyenkezni valója azért nincs Mr. Howardnak.
A két szál közül a hagyományos, ponyva ízű, bejáratott fordulatokkal teli anti-imperialista afrikai szál meglehetősen naiv, a pesti kávéházakban szerezhető dzsungeljártasság minden egyes elemétől áthatott történet, amelyből tizenkettő egy tucat – ehhez hasonló történetből már maga Rejtő is írt sokkal jobbat.
Ennek a történetrésznek a fő erénye a sztori eleje: Marokkó városának nyomornegyede és a razzia hangulata hiteles. Talán nem vagyok egyedül, akinek beugrott a pesti gettó, ahol Rejtő a saját bőrén is megélhetett hasonlóan embertelen bánásmódot.
A másik történetszálban Mr. Bronson, a botcsinálta magánnyomozó Európa nagyvárosainak megszokott rendjét egyre nagyobb lendülettel feldúló házasság-gátló ámokfutást folytat. Ennek következtében igazi burleszkbe illő komikus jelentek sorával borzolja a stockholmi és párizsi bennszülöttek békés életét, s bár sikerrel jár, ám szinte mindig komoly, de azért 8 napon belüli kilábalással kecsegtető kórházi kezelésre szorul.
Mindezen katasztrófába hajló ténykedéséről a jó detektív csöppet sem tudálékos és lényegre szorítkozó levelekben** tudósítja a megbízóját, amelyek olvastán azért gyakran kellett hangosan röhögnöm, és ezeknél a részeknél szinte láttam magam előtt a soha meg nem született, Korcsmáros által rajzolt képregény verziót is.

* Ez abból is látszik, hogy az egyik fejezetnél a fejezet elején lévő rövid summázat és a fejezet tényleges tartalma igencsak eltért egymástól.
**Amelyekben önmagát szerényen a „tárgyilagos” és „veleszületett” jelzőkkel illeti.

>!
Magvető, Budapest, 1987
178 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631409988
4 hozzászólás
>!
Bazil P
Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt

A legendás és zseniális Rejtő könyvek előtti Rejtő könyv. ’38-ban írta, és már tartalmazza a későbbi remekművei összes stíluselemét. Ennek megfelelően nekem tetszett.
Talán nem a legjobbak közül való, de bőven megüti a Rejtő-mércét. Felsorakoznak a Rejtő-univerzum összes elemei: személycsere és romantika, botcsinálta nyomozó, igaztalanul üldözött, acélöklű és nemes szívű főhős és csodálatosan naiv és csodálatosan csodálatos főhősnő. Lányáért aggódó apa, egy-két katonatiszt a távoli helyőrségben.
Zseniális dumák és megkapó leírások, a későbbiekben gyakran (mindig) alkalmazott technikák. Csak még nem alkotta meg magában a legendás alakokat. Azok előfutárjai gyűrik az ipart ebben a ponyvában. A helyszínek is a megszokottak, afrikai világvégi és alvilági helyek, kikötők, hajók és lebujok.
Jó kis Rejtő-esszencia.

>!
hencsa06
Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt

Szeretem Rejtő világát. Kicsit benne érzem magam én is , amikor olvasom.

>!
Biró_Krisztina
Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt

Mivel elöször3csillagra értékeltem,és némileg bántott a lelkiismeret ezért ezennel átjavítom5 csillagosra az értékelést.Végig jó volt!!!!

>!
Perly P
Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt

Ez nem volt annyira vicces, mint A szőke ciklon, de izgalomban és kalandban nem volt hiány. A karakterek egy kivétellel semlegesek voltak. Bronsont, a magándetektívet nem igazán sikerült megkedvelnem, túlságosan is ügyefogyott volt. Dora viszont nem volt semmi. És Bronson nem akarta felfedni előtte az igazságot, hogy miért is okozott neki annyi bajt. Mert szerinte olyan ostoba, hogy nem jött rá magától. Vitatkozhatnánk azon, ki az agyilag szőke…
Lilian és Fred párosától többet vártam egy picit. Morton ahhoz képest, milyen unszimpatikusnak indult az elején, a végére nem is volt olyan vészes. :-)
A befejezés viszont lehetett volna hosszabb is, és jobb is.

>!
Olympia_Chavez P
Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt

Meglepően alacsony értékeléssel bíró könyv, ahhoz képest, hogy milyen volumenű történetet dolgoz fel Rejtő, és milyen minőségben. Van benne humor, amit Mr. Bronson levelei garantálnak a történet egyik szálában, és van benne egy nagy adag kritika a birodalomépítő, kizsákmányoló politikával szemben a másik szálon.

A történet mindkét fele pörgős, cselekményes és nagyon izgalmas, habár a szereplőkhöz ebben az esetben nem tudtam olyan szorosan kötődni. Mr. Halley ugyan „elnyeri büntetését” és a szerelmesek is egymásra találnak, minden téren happy end van (szokás szerint), de valahogy egyikük sem kedveltette meg magát velem, úgy ahogy a Rejtő karakterek szokták. Mindenkinek megvolt a maga célja a történetben, ami felé rendületlenül törtek, ez garantálta a történet dinamizmusát, de éppen ezért nem is kerültek hozzánk közel. Kb. ennyi „rosszat” tudnék elmondani a könyvről, és az érzés is alig nüansznyira érzékelhető, egyébként zseniális történet.

Nálam fölkerült a kedvenc Rejtő könyvek közé, amit bátran fogok ajánlani mindenkinek aki egy kis kalandra és humorra vágyik, alkalmankénti nagy pofozkodások mellett.

>!
Kiskópé P
Rejtő Jenő (P. Howard): A fehér folt

Samuel Bronson soha, de soha, de soha ne beszélgess velem! :)) Aaaa..tárgyilagosság, tömörség mintaképe, azám! :DD

Nagyon jópofa történet, kis történelmi betekintéssel, két szálon futva.
Az egyik izgalmas, borzalmas és rámutat arra is, hogy a cél érdekében miféle dolgokat hajlandóak felhasználni, akár ember életet is a nagy emberek, a pénz, a hatalom..

A másik pedig sok helyszínen zajló, ugyanazon sémára épülő, mégis pl bemutatja a magándetektív sok leleményes megoldási módszereit, azaz akarom mondani tehát tárgyilagos, ja és tömör! :D


Népszerű idézetek

>!
Riszperidon P

Hé! Te sátán! Még pálinkát!

22. oldal (Alexandra/Népszabadság, 2011)

>!
Gedi P

(…) Mindamellett igyekezni fogok mondanivalómat még szűkebben a tényre koncentrálni, és kerülni minden feleslegeset, mindent, ami nem szorosan az Ön leányára vonatkozik.
Párizs gyönyörű város! A Szajna két partján foglal helyet, és méltán nevezik Európa szívének. Innen, az ambulancia ablakából, ahová kötözésre visznek, jól látom a metropolis háztetőrengetegét, távolban a régi királyság korabeli épületekkel. Nemhiába mondja a nóta, hogy: »Párizs, Párizs! Csak te egyedül!« (Wien, Wien, nur du allein!)

90-91. oldal (Magvető, 1990)

>!
Evione

(…) így kiáltottam: »Soha többé nem fogok maga miatt kórházba kerülni!«
Ezzel leestem a lépcsőről, és kitörtem a lábam.

Nyolcadik fejezet - 4.

>!
Evione

Útközben kissé megnövesztettem bajuszomat és az oldalszakállamat, hogy kedves leánya ne ismerjen fel, ha közelébe férkőzöm. Az út porát le sem rázta magáról (mint egy nagy költőnk mondja), és már megjelent este a hotelhallban a tánchoz. Elváltoztatott külsőm dacára még egy oszlop mögé is húzódtam, hogy biztonságban és kényelmesen figyelhessem a Misst. Munkámban mindig a túlzott óvatosság jellemzett. Kedves leánya koktélt rendelt, vagy félóráig nézte a táncolókat, szemmel láthatólag tűnődve, azután odajött az oszlophoz, amely mögött álltam, és megszólított:
– Azt hiszem, Mr. Bronson, én kissé szigorú voltam önhöz a hajón.
Örök rejtély marad előttem, hogy ismerhetett fel.

Ötödik fejezet - 6.

>!
krlany I+SMP

A fehér folt Délnyugat-Afrika egyik angol gyarmata és a Niger vidéke között terült el. Ma már nem létezik. Rózsaszínre festették a térképészek, mintegy jelképezve a kiontott vért, amely egy-egy fehér folt bekebelezésének elengedhetetlen előzménye.

(első mondatok)

>!
Evione

Mr. Thomson whiskyjébe három kávéskanálnyi tiszta alkoholt kevertem. A hatás örökre feledhetetlen marad számomra. Mr. Thomson eljárt a kereveten néhány nemzeti táncot, azután abba az érzéki csalódásba esett, hogy ő a dalai láma, és megkérte legidősebb fia számára az unokahúgom kezét. Miközben a kabinok mentén támogattam, csendesen sírt, és kérte, hogy legyek igaz, jó barátja, mert a férjén kívül nincs senkije, és az a gazember elhagyta.

Harmadik fejezet - 3.

>!
Tmea

(…) a diplomaták esetleg ötvenezer ember kiontott piros vérétől nem félnek úgy, mint tíz fehér aktától.

8. oldal, Előszó - 1- (Csengőkert, 2014)

>!
szangi P

A vőfélyt mesterséges légzéssel látták el az intelligensebb járókelők, de a később érkező mentőorvos szerint ez nem használt a bokaficamodásának.

>!
Tmea

Ez a szünetek szünetje! Ennyi idő alatt a tűzőrség bejárja az egész hajót, és meg lehet írni egy dráma első felvonását.

>!
Tmea

Az a roppant szakadék tátongott közöttük, amely két embert sokszor egész életükön át elválaszt egymástól, pedig egyetlen kimondott szó talán bőségesen áthidalhatná.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

María Dueñas: Öltések közt az idő
Agatha Christie: Úti célja ismeretlen
Rick Riordan – Peter Lerangis – Gordon Korman – Jude Watson: A Vesperek támadása
P. C. Wren: Szahara császára
John Knittel: Abdel-Kádír
John Knittel: Marokkói kaland
Charles Lorre: Kockás szabadságon
Charles Gibson: Riadó éjfélkor
Charles Lorre: Bajnok megszökik
Charles Lamar: Szt. Paul erőd veszélyben