Rejtelmes ​karácsonyok 15 csillagozás

Rejtelmes karácsonyok

Rejtély. ​Karácsony. Izgalom. Szeretet.
A Rejtelmes karácsonyok különleges történeteiben mindent megtalál, aki kikapcsolódást keres az ünnepek forgatagában!
A kötetben hat mai magyar író ragadja magával olvasóit.
Először elutazunk Angliába, ahol Carol gyönyörű régi kastélyt örököl. Keresi a módját, hogyan tehetné a karácsonyt olyan széppé, mint ahogy ez a házhoz illik – és ahogy az ünnepeket a családja kétszáz éve megélte.
Továbblépünk az 1920-as évek New Yorkjába, ahol egy ironikus fiatalember, Frank Blizzard magándetektív keresi a válaszokat egy bonyolult gyilkossági ügyben.
Még mindig New Yorkban vagyunk, az ikertornyok leomlása után nem sokkal. Egy magyar lány, Léna nyomozását követhetjük végig egy különös örökbefogadás kapcsán. Léna meglepetésére saját családjának múltjából is váratlan történet bukkan fel.
A következő regény hazarepít minket Magyarországra. Szemtanúi lehetünk, ahogy Márk megmutatja kisgyerekeinek, hogy karácsonykor még… (tovább)

A művek szerzői: Szűcs Erika, Szabó Péter, Németh Krisztina, Keresztesi Dorottya, Nádasi Krisz, Tolnai Norbert

Tartalomjegyzék

>!
KNW, 2016
380 oldal · ISBN: 9789631270327
>!
KNW, 2016
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631270310

Most olvassa 2

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 38


Kiemelt értékelések

Dinah>!
Rejtelmes karácsonyok

Nagyon tetszett! Ez volt az első gondolatom, mikor befejeztem a könyvet. Minden egyes novella kiváló, az írók előtt le a kalappal. A történetek igényesek, mellőzik a sallangot és a kliséket. Nem is tudnék kedvencet választani, mert mindegyiknek megvannak a maga szépségei. Úgy jók, ahogy vannak (ahogy Bridget Jones).

E kötetből kiderül, hányféleképpen meg lehet írni egy karácsonyi történetet. Egyikre sem tudnám azt mondani, hogy unalmas, vagy hogy már ezerszer elmesélték.

Kapunk vidám, szomorú, meghökkentő, igazán rejtélyes történeteket, amik elolvasása után senki nem tudja érzelemmentesen letenni a kötetet.

Erika novellája a misztikumra helyezi a hangsúlyt; az olvasó a legvégéig izgulhat, hogy vajon mi történik a Carollal.

Szabó Péter írásában kedvükre valót találnak a krimi iránt rajongó könyvmolyok. Izgalomban itt sincs hiány.

Németh Krisztina története volt talán az első, ahol azt éreztem, igen, ez nekem íródott. Minden volt benne, amit szeretek, és alig vártam, hogy kiderüljön az igazság.

Keresztesi Dorottyától nem ez az első novellám; volt szerencsém olvasni az Eredményes játékot is pár éve. Most sem kellett csalódnom. A Félbetépve egyszerre facsarja a szívet és nevettet meg. Végig át tudtam érezni a szereplők helyzetét, talán mert tudom milyen anya nélkül. Gyönyörű történet, abszolút csillagos ötös.

Az én Diótörőm Krisz tollából sem okozott csalódást. Igaz, az első bekezdés elég rendhagyó véget ér, hiszen nem ez az első dolog, amit a karácsonnyal kapcsolatban várunk. Romantikus alkat vagyok, így ahogy haladt előre a folyam, úgy kezdtem el izgulni, vajon az lesz-e a vége, amit várok.

Végül, de nem utolsó sorban Tolnai Norbert másik lánya… Az egyik legkülönlegesebb novella a kötetben, ahol a legvégéig kétségek gyötörhetik az olvasót, hogy vajon igaz minden, vagy csak hazugság? Tetszett, hogy naplóbejegyzések formájában ismerhettük meg a diákokat és azt, ami összeköti őket.

Összességében nagyon tetszett, szívesen olvasnék még a fent említett íróktól, mert nagyon tehetségesek, s főleg azért, mert fantasztikus élményben volt részem általuk.

Itt az újabb bizonyíték arra, hogy a magyar írók is tudnak kiemelkedőt alkotni.
Köszönet illeti Kriszt, amiért összeállította a kötetet. :)

Még sok hasonlót, hogy dagadhasson piciny keblünk a jobbnál jobb írások láttán olvastán. :D

M16 IP>!
Rejtelmes karácsonyok

Valamikor a 2017-es év folyamán rendeltem meg a könyvet, és miután megtaláltam helyét a könyvespolcon, egyelőre várólistára tettem. A szándék, hogy majd az év végén, az ünnepek előtt veszem kézbe, már akkor megfogalmazódott bennem.
Hat kisregényt rejt magában a könyv. A cím rejtelmet ígér, s ebből az írásokban tényleg nincs hiány. Fordulatokban, gyakran izgalmakban gazdag minden sztori. Krimi, szerelem, dráma, humor és érzelmek: ezek mindegyike fellelhető a kötetben. Volt írás, amely megnevettetett, egy másik előcsalta a könnyeimet, akadt, amit végigizgultam. Az írások színvonalasak, gond nélkül megütötték a nálam általában aránylag magas mércét. Sodort és lekötött mindegyik történet, a nyelvezetükkel sem akadt problémám.

Két kisregény maradt némileg alul a többiekkel szemben (ezért az egy csillag levonás), a másik négy mindegyike meggyőzött. Ha egyet kellene kiemelnem közülük, az Németh Krisztina: Révállomás, New York c. írása volna. A szerző érdekes, fordulatos irományt hozott, ráadásul a végén megkoronázta egy olyan csavarral, ami teljesen levett a lábamról. A meglepetés erejével hatott, tökéletessé varázsolta az amúgy is nagyon jó sztorit.

bővebben itt:
https://haelkeszulmegmutatom.blog.hu/2020/12/11/egy_kon…

DianaSoto I>!
Rejtelmes karácsonyok

A könyvet nem a karácsony miatt olvastam el, hanem magyar írók magyar művei miatt. Halkan megjegyzem, hogy a borítója annyira nem tetszik, de a belső tartalom kárpótolt mindenért.
Személy szerint nem rajongok a hosszú könyvekért (sokat ugrálok), azonban a kisregények egy éjszakás olvasmányokul szolgáltak.
Mindegyik novella más volt. Az egyikbe egy kicsit több ünnepi hangulat szorult, már-már súrolva a giccses határt, a másikba pedig csak néha-néha említették meg a karácsonyt.
Az egyik írásnál bizseregtem a varázstól, a másiknál elsírtam magam, s volt olyan is, amit végigizgultam.
Van kedvencem, mégis mindegyiket szívesen olvastam, nem untam, nem tettem le. Kellemes kikapcsolódás, illik hozzá egy bögre forrócsoki, egy meleg takaró és a kandalló. Hangulata van, igazi téli olvasmány.
Szerintem mindenki talál benne olyan írást, ami neki leginkább tetszik, nem fogja megbánni, hogy elolvassa.
Én szívesen olvasnék Rejtelmes nyaralást is, gondolva azokra, akik nincsenek akkora rajongással az ünnepekért, de ezt Nádasi Kriszre bízom :)

Gratulálok az íróknak!

Ajánlom mindenkinek!

Lang_Tünde IP>!
Rejtelmes karácsonyok

Szűcs Erika (Jo Ravensdale) – Kétszáz év karácsony

Szerintem nem csak az én fantáziámat mozgatja meg egy hatalmas régi ház, tele százéves bútorokkal. Nem tudom, mennyire volt tudatos a főszereplő édesanyjának a névválasztása (Anne Blythe), de rögtön L. M. Montgomery Anne-sorozatára asszociáltam, ami egyébként is kedves a szívemnek. Nagyon élveztem ebben a kisregényben, hogy a szerző végig az orromnál fogva vezetett. Már az elején elkezdte hinteni a nyomokat, az apró utalásokat, mégsem gyanakodtam. Éppen ezért csattant nagyot a vége!

Szabó Péter – Született december 24-én

Ritkán olvasok férfi szemszögéből írt történetet, úgyhogy számomra igazi felüdülést jelentett ez a kisregény. Az író igazán szépen csűri-csavarja a szavakat, kellemesen cizelláltak a mondatai, a történet fordulatokban gazdag, ráadásul a szesztilalom korának is megvan a maga varázsa. Szeretem, amikor egy detektívtörténetben fel van sorakoztatva az összes gyanúsított, tudom, hogy egyikük mozgatja a szálakat, és ennek ellenére sikerül meglepnie az írónak. Szabó Péternek sikerült!

Németh Krisztina – Révállomás, New York

A szerző annyira hitelesen mutatja be a várost, hogy a történetet olvasva megesküdtem volna rá, olyasvalaki tollából született, aki maga is járt New Yorkban (pedig tudom, hogy eddig csupán a képzelete repítette oda). Nagyon jól sikerült visszaadnia az ottani életérzést. Egyes epizódokon és hasonlatokon a hasamat fogtam a nevetéstől (a gyerek meg csodálkozott benn, hogy mitől rázkódik), más jeleneteken izgultam, hogy hogyan tovább, de akadt három olyan is, amelyen – talán a tomboló hormonjaimnak is köszönhetően – könnyekig hatódtam. Köszönöm ezt az élményt!

Keresztesi Dorottya – Félbetépve

A téma, a szemszög, a fanyar humor… A földhöz vágott és a magasba emelt. Hol mosollyal az arcomon, hol gombóccal a torkomban, könnyeimet nyelve faltam a sorait. Nem tudok felidézni még egy olyan keserédes történetet, amin ennyit sírtam. Igen, lehet jönni a fent említett tomboló hormonjaimmal, de mindent nem lehet rájuk fogni. Túlzás nélkül állíthatom, az utóbbi években ez a kisregény gyakorolta rám a legnagyobb hatást!

Nádasi Krisz – Az én Diótörőm

Én eddig csak szakmai könyveket olvastam Krisztől, már azokban is bejött a stílusa, és ebben a történetben sem csalódtam. Már rögtön az első bekezdésben meghökkentett: hogyan jön egy karácsonyi történethez egy szexpartner? Felcsigázott, kíváncsi voltam, hogy mi sül ki ebből! Kifejezetten tetszett, amikor egy rész zárómondatával vagy zárószavával indította a következő jelenetet, és izgalmas volt végigkövetni, ahogyan egyre kuszábbá vált a főszereplő szerelmi (és szakmai) élete.

Tolnai Norbert – A másik lány

Ez a kisregény is igazán a kedvemre való volt. Tetszett, hogy a cselekmény a naplószerű bejegyzéseken keresztül bontakozott ki, és fordulatokban sem szenvedett hiányt. Sejtettem, hogy milyen irányba fog haladni a sztori, mégis sikerült megzavarnia a szerzőnek – de hát ez is volt a célja: hogy valamit biztosra vegyek, majd meginogjak, és már azt se tudjam, mit higgyek. És a vége… Juj, borzongtam rajta!

Összegzésem:

Megrendeltem a Rejtelmes karácsonyokat nyomtatott formátumban is, de nem bírtam magammal, és nekiestem az elektronikus változatnak. Azon kaptam magamat, hogy az e-könyv olvasómon szinte egyfolytában „highlightolok”, annyi jó idézetet találtam benne. :)

Olyan jó volt olvasni ezt a könyvet! Habár a karácsony motívuma összeköti a történeteket, mégis teljesen különböztek egymástól. Mindegyik író teljesen más irányból közelítette meg ezt az ünnepet. Nyomozás, romantika, fegyverropogás, fájdalom, megkönnyebbülés, misztikum… Igazán sokszínű válogatás – és szuper karácsonyi ajándék! Engem teljesen elvarázsolt!

Értékelés a blogon: http://tclang.blog.hu/2016/12/11/ezt_olvastam_rejtelmes…

1 hozzászólás
Erika_Bogár I>!
Rejtelmes karácsonyok

Rejtelmes, szép, könnyes, nevetős, mosolyt fakasztó és szomorú történeteket olvashattam. A karácsony mindegyikben jelen van, de nem egyformán hangsúlyos. Van, ahol csak háttér, és más dolgok kerülnek előtérbe, a szeretet, szerelem, rejtély, bűnügy. Ez is színesebbé, sokrétűbbé teszi a különböző időkben és helyeken játszódó írásokat tartalmazó kötetet. Nem szeretnék kedvencet választani a történetek közül, mert mindegyikben találtam valamit, ami megragadott: egy korszak, egy szereplő, maga az ötlet vagy épp a helyszín. A könyv általában lekötötte a figyelmem, sőt nagyon tetszett, ezért volt váratlan és kellemetlen, amikor két, egyébként érdekes történetnél is kiestem az adott világból. Az egyik történetben feltűnt egy tárgy, ami szerintem nem illett oda, mert abban az időben úgy vélem, még nem használták, egy másik esetben pedig egy szereplő két névvel jelent meg. Ezért a félcsillag levonás, mert sajnos néhány pillanatra megtört a varázs.

RoseMarry>!
Rejtelmes karácsonyok

Nagyon vacilláltam hány csillagot adjak a könyvnek, végül a 3 mellett döntöttem, mert voltak jó elemek is benne. Egy történet sem tetszett meg kiemelkedően belőle. Az elsőt kifejezetten nem szerettem, mert se füle se farka nem volt. Ahogy furcsának éreztem a Félbetépve című novellát is, bár ott a mondandó szép volt, ahogy Az én Diótörőmben is. Amit sajnálok, hogy hiába játszódtak a történetek Karácsony tájékán valahogy az én ünnepi hangulatomat nem hozták meg :/

KNW I>!
Rejtelmes karácsonyok

Muszáj 5 csillagot adnom ennek a könyvnek, mert imádom. Olyan klassz, hogy hat író megkapta a feladatot: írjatok egy rejtélyes, karácsonykor játszódó történetet! – és hat ennyire különböző történet lett belőle!
Lett egy álomszerű rejtély, egy régi amerikai krimi, egy modern nyomozás, egy sírós elvesztés, egy humoros romantika, és egy iskolai hátborzongatás. Nehéz kedvencet választani, de talán nem is kell. Mert mindegyik történet másért jó…
Ajánlom mindenkinek, aki igazi kortárs rejtélyekre vágyik, nagy dózisban – nemcsak karácsonykor!

elkepzeltkonyv>!
Rejtelmes karácsonyok

A hat szerző, Keresztesi Dorottya, Nádasi Krisz, Németh Krisztina, Szabó Péter, Szűcs Erika (Jo Ravensdale) és Tolnai Norbert a karácsonyi zsánertörténeteket egy különleges elemmel ötvözte. A történetek mindegyikében megjelenik valamilyen módon a nyomozás misztériuma, ami magával ragadja a figyelmet, olyannyira, hogy észre sem veszed, hogy a magad mellé készített forró tea, a sütemény, de még a gumicukor is elfogyott. Az apránként kibontakoztatott cselekmények, a már-már lehetetlennek tűnő, ám mégis a valóság talaján maradó történetek okosan játszanak a rejtélyek kibontásával és megoldásával, és a karácsony-tematikát nem giccses háttérként alkalmazzák, hanem a történetek természetes közegévé teszik őket, ezzel válnak emelkedetté, nyomatékosabbá.https://elkepzeltkonyv.blogspot.hu/2016/12/most-hogy-eg…

Monii>!
Rejtelmes karácsonyok

Ez a kötet a 2015-ös „Könyvbe zárt karácsonyok” folytatása. A szerkesztő itt is Nádasi Krisz, és az írók közül is ketten visszatértek. Annyi különbség van, hogy ezúttal hosszabb novellákat írtak az alkotók, ennek megfelelően fele annyian fértek csak be a kötetbe. Én pont úgy vagyok ezzel, ahogy az elsővel: akad benne gyöngyszem, de nem tetszett mindegyik. Mondjuk velem abból a szempontból elég nehéz, hogy nagyon nem szeretem ha a főhős tökéletes, vagy egy-egy sztori túl van idealizálva. Ennek megfelelően ebben a könyvben 2 sztori tetszett kimondottan: Szabó Péter és Tolnai Norbert írásai. Illetve Keresztesi Dorottya novellája még ami lekötött, érdekes volt, bár a sztori maga nem az én világom.

eszikora>!
Rejtelmes karácsonyok

A Rejtelmes karácsony nem egy megszokott karácsonyi könyv, mégis tökéletes akár magunknak, akár másnak karácsonyra megvenni.
Miért? Mert jó olvasni. Főleg így télen, hidegben, szürkeségben. Mert úgy melegíti fel a lelkünket, hogy közben nem érezzük azt: „jaj megint egy szirupos happy endes történet”. Mert a könyvben lévő novellákra mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy csöpögős lenne. Mondanivaló van bőven, el is gondolkoztat rendesen így az ünnepek alatt a múltról, emberi értékekről, választásról, sorsról és arról, mit is érdemlünk ki. De közben azért szórakoztatóak is a sztorik, én alig bírtam letenni, nem egyet késő éjszakáig olvastam, hogy aztán álmomba is beszűrődjenek a szereplők.
A rejtelmes pedig tökéletesen jellemzi a történeteket, mert mindegyikben van valami, amire nemcsak nem számítunk (amit egyébként én nagyon szeretek, hogy még a vége előtt pár oldallal sem sejtem milyen fordulattal zárul a cselekmény), de néha talán meg sem értjük teljesen, mert kicsit misztikus, és mert valahol a mi, vagy valamely szerettünk sorsát, életének egy-egy elemét is felfedezzük benne, amely megérint.
Végül pedig azért is fantasztikus ez a könyv, mert megerősített abban, hogy mai magyar írók is tudnak legalább olyan jót, ha nem jobbat alkotni, mint a külföldi, akár befutott hírességek! Mert jelentem tudnak!
Mindenkinek ajánlom!


Népszerű idézetek

Lang_Tünde IP>!

A varázslat mindig olyan mértékű, amilyet az emberek éppen akkor képesek befogadni, vagy amekkorára szükségük van a hitükhöz.

Szűcs Erika (Jo Ravensdale) - Kétszáz év karácsony

Lang_Tünde IP>!

A karácsony értékeibe vetett hitünk ott van a lelkünk legmélyén. Bárhogyan is változzék a világ vagy az életünk, ez az egy állandó marad, és fénye a legsötétebb éjszakában is mutatja az utat.

Szabó Péter - Született december 24-én

Lang_Tünde IP>!

Mikor fölkiabált, a gyerekek első szóra jöttek enni, amin erősen meglepődtem. Nekem fél óra rikácsolásomba, és fejenként két életveszélyes fenyegetésembe szokott fájni, mire lekínlódják magukat.

Keresztesi Dorottya - Félbetépve

Lang_Tünde IP>!

A Central Park ilyenkor olyan, mintha Holle anyó egy évszakkal elnézte volna a párnarázást és hó helyett mélyvörös és aranyszínű porral szórta volna tele a fák lombjait.

Németh Krisztina - Révállomás, New York


Hasonló könyvek címkék alapján

Guillaume Musso: Holnap
Kerstin Gier: Fellegszálló
John Green – Maureen Johnson – Lauren Myracle: Hull a hó
Velencei Rita: Édes meglepetés
Nádasi Krisz: Az én Diótörőm
Nádasi Krisz (szerk.): Könyvbe zárt karácsonyok
J. D. Robb: Halálos ünnep
Marie Force: Végzetes viszony
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély
Stephen King: A remény rabjai