Munkácsy ​Krisztus-trilógiája 1 csillagozás

Reisinger János: Munkácsy Krisztus-trilógiája

"A ​magyar idők egyik leghíresebb, legeredetibb és legfüggetlenebb festője egy magyar, akit Munkácsynak hívnak. Ma már gazdag ember, mivel képei rendkívül magas árat érnek, lám nemrég még nyomorban élt, melyet úgy viselt el, ahogy kell, mosolyogva és bátran. Egyik ünnepelt képe a szerencsétlen Miltont ábrázolja, amit vakon, családi fájdalmaktól meggyötörten, tölgyfából és bőrből készült öblös karosszékében ülve diktálja a lányainak az Elveszett Paradicsom verssorait.
Nem véletlen, hogy századunkban, amelynek kaotikus, de a jövőt előkészítő nagysága még nem tudott jelképekbe tömörülni, Munkácsynak ez a képe rajongással tölti el a kritikusokat és a néptömegeket, még akkor is, ha néhány figurája túl szilaj, ha néhány részlet utólagos hozzátoldásnak, mintegy másodlagos gondolatnak, a vezéreszme díszítésének tűnik, még akkor is, ha már eltűnt a hit, amit abba a vallásba vetettek az emberek, amelynek ez a festmény emléket állít.
Munkácsy úgy tekint Jézusra, mint akiben a… (tovább)

>!
Oltalom Alapítvány, Budapest, 2014
112 oldal · ISBN: 9789638800787

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

zonga>!
Reisinger János: Munkácsy Krisztus-trilógiája

Nagyon alapos, tudományos igényességgel megírt – de közérthető- mű. Először féltem, hogy nagyon elvont és „tömény lesz”, de nem, teljesen érthető. Először ír a három mű születéséről, (összevetve sok hasonló témájú festménnyel), majd részletesen elemzi a képeket. Milyen változások történtek a vázlattól a kész festményig? Kik a mellékszereplők? Mit fejez ki az egyes figurák testtartása, arckifejezése, öltözéke? Az egyes szereplőkről is ír részletesen, a színhasználatról, arckifejezésekről, a képek kompozíciós felépítéséről is. Majd a 3 kép egymáshoz való viszonyáéról is beszél. Pilátus alakja milyen változáson ment át, milyen Jézus az egyes képeken. Mindezt közérthetően. Oldalt mellékletként idézetek, irodalmi utalások, naplórészletek olvashatók. Nagyszerű a képanyag is. Színvonalas, remek könyv, bátran ajánlom mindenkinek. Ajándéknak (is) tökéletes.


Hasonló könyvek címkék alapján

Degas
Eperjessy László (szerk.): Hieronymus Bosch
Walter Bosing: Bosch
Képes könyv – 500 híres művész 500 alkotása
Bánszky Pál: Bán Magdolna
Bodor Kata (szerk.): Egon Schiele és kora
Aradi Nóra: Fényes Adolf
Pigler Andor (szerk.): Válogatott festmények a Régi Képtárból
Gellér Katalin: Zichy
Czobor Ágnes: Holland tájképek