Bevezetés ​az ortodoxia világába 1 csillagozás

Reinhard Thöle (szerk.): Bevezetés az ortodoxia világába

Protestáns ​keresztyének gyakran egyszerre érzik vonzónak és idegennek a keleti egyházakat. A kommunizmus összeomlása után a keleti és nyugati hagyományú egyházak közelebb kerültek egymáshoz. A jövőbeni egyesült Európa aligha képzelhető el a hagyományosan ortodox kultúrájú országok hozzájárulása nélkül. Németországban például több mint egymillió ortodox keresztyén él. Közöttük sok olyan testvérünk van, akiknek távozniuk kellett a Közép-Keleten lévő hazájukból. Az ökumenikus mozgalomban a keleti egyházak a keresztyénséget gyökereire és az óegyházi spirituális gazdagságra emlékeztetik.
Ez a könyv a protestáns keresztyéneket szeretné tájékoztatni az ortodoxiáról szóló alapvető ismeretekről. Bemutatjuk a keleti egyházak liturgiájának és kegyességének felépítését, formáját és jelentését. Az ortodox gondolkodásmód sarokpontjainak felvázolása bizonyára segítséget adhat korunk ökumenikus érintkezéseinek égető gondjai megértésében. Az ortodox és protestáns szerzők által írt… (tovább)

>!
Kálvin, Budapest, 2001
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633008719 · Fordította: Gromon András

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 5


Népszerű idézetek

Rahamim P>!

Tanítás az imádságról

„Kerüljétek imádságotokban a sok beszédet. Egyetlen szó elég volt ahhoz, hogy a vámszedőt és a tékozló fiút megajándékozza az isteni megbocsátással. Kerüljétek a hosszas megfontolásokat! Mily gyakran hatja meg az apát az éretlen gyermek egyszerű és ismételt dadogása. Ezért ne bocsátkozzatok bele hosszú gondolatmenetekbe, nehogy szellemetek szétszóródjék a szavak keresésében. A vámos egyetlen szava megérintette Isten irgalmasságát. Egyetlen hitből fakadó szó megmentette a latrot a kereszten. A sok gondolat az imában sok képet hoz létre, és a lélek így elkalandozik, egyetlen, újból és újból ismételt szó viszont összeszedetté teszi a lelket… Amíg nem jutottunk el az igazi imádságra, azokhoz a kisgyermekekhez hasonlítunk, akik első lépéseiket próbálgatják. Azon fáradozzatok, hogy egyszerűvé tegyétek imáitokat.” (Klimakosz János)

32. oldal, 1. Kegyességi formák és lelki élet - 1.4. "Szüntelenül imádkozzatok!" A szív állandó imája (Kálvin, 2001)


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexander Schmemann – Olivier Clément: A nagyböjt és a húsvéti titok
Alexander Schmemann: Liturgia és élet
Nyikolaj Nyikolajevics Afanaszjev: Az Úr lakomája
Gáspár Zsuzsa – Maros Donka (szerk.): A hit asztala
Szántay-Szémán István (szerk.): Kelet és az eucharisztia
Vasileios archimandrita: Belépési himnusz, bemeneti vers
Konrad Onasch – Vlagyiszlav Cipin: Az Orosz Ortodox Egyház története
Nacsinák Gergely András: A könyv és a sivatag
Ivancsó István: Magyar Mózes
Ivancsó István: Eteria útinaplója