A ​tőke 2 csillagozás

Védőbeszéd az emberért
Reinhard Marx: A tőke

Egyház ​és politika – feszültségekkel teli kérdéskör! Jó egyáltalán, ha egy püspök gazdasági és politikai kérdésekben is megnyilatkozik? Illetékes lehet-e ezen a területen? Reinhard Marx, a kötet szerzője könyvében mindezen kérdésekre határozott igennel felel. A Katolikus Egyház társadalmi tanítása éles ellentétben áll Karl Marx tanaival, és olyan társadalometikai üzenetet hordoz, mely végső soron magából az evangéliumból fakad. Az érsek tudatosan és kifejezetten épít a Karl Marx és saját személye között húzódó párhuzamokra és elismeri, hogy névrokonát a szovjet kommunizmus összeomlása után túl hamar temette a nyugati közvélemény, ráadásul a napjainkban tapasztalható gazdasági és pénzpiaci krízis mintha az ő nézeteit igazolná. Mindez azonban csak látszólagos. A főpásztor könyvében hangsúlyozza, hogy igazságosság, szolidaritás és emberiesség nélkül a kapitalizmusnak sem erkölcse, sem pedig jövője nem lehet. A Katolikus Egyház társadalmi tanítása szilárd alapot szolgáltathat egy… (tovább)

>!
Szent István Társulat, Budapest, 2009
270 oldal · ISBN: 9789632771359 · Fordította: Marx Gyula

Enciklopédia 9


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Turbo1988
Reinhard Marx: A tőke

Reinhard Marx: A tőke Védőbeszéd az emberért

Vicces könyv.
Egy Marx nevű plébános próbálja bemagyarázni, hogy ő nem marxista csak mert így hívják. Ennek érdekében előveszi Marx fő művét, és lehúzza.
Oksa, ezzel önmagában nem is lenne gond, de nem veszi figyelembe, hogy Marx elméleti filozófus volt, és SOHA nem jutott el odáig, hogy ezeket a gyakorlatban is kipróbálja. Akik pedig megtették, és nem voltak dogmatikusok, rögtön kikukázták.
Ha ezt felismerte volna, rendben. Csakhogy ő úgy állította be, hogy Marx széles vigyorral a képén eldöntötte, hogy romba dönti a világot. (A marxisták nem ugyanezt mondták véletlenül a Katolikus Egyházra? Khm…)
Nagyon humorosnak találtam, hogy a csóka végig azt magyarázza, hogy: „Én nem vagyok Karl Marx rokona!” – Ezért jár a 3 csillag. :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
eMBé P

A mai munkanélküliek is elveszítik jövőbe vetett hitüket és alkotókedvüket, visszahúzódnak a társadalmi élettől. Érzéketlenek az időhöz, mindennapjaik egyformán telnek. Nem érdekli őket a régi kedvtelésük, főként nem a politika. Az idő múlásával sokan belebetegednek állapotukba. Egy kimondottan „munkatársadalomban”, ahol az ember elismertsége nagymértékben azon múlik, hogy dolgozik-e, és hogy milyen a munkája, haszontalannak érzik magukat. Szenvednek attól az érzéstől, hogy a társadalom nem igényli teljesítményüket. Ahogyan más kutatók egy tanulmány címében megfogalmazták, „a munka társadalmának árnyékában” élnek.

100. oldal

Reinhard Marx: A tőke Védőbeszéd az emberért

Kapcsolódó szócikkek: munka · munkanélküliség · társadalom
>!
eMBé P

Az oktatás elsősorban az egyén tehetségének kibontakozását szolgálja. Olyan adottságokkal jövünk a világra, hogy később képesek legyünk tanulni, továbbfejlődjünk, és olyan emberré váljunk, amilyenek végül is lenni szeretnénk; amilyenek Isten előtt lehetnénk.

173. oldal

Reinhard Marx: A tőke Védőbeszéd az emberért

Kapcsolódó szócikkek: adottság · ember, emberiség · Isten · oktatás · tanulás · tehetség

Hasonló könyvek címkék alapján

Susan George: Lugánói tanulmány
Susan George: The Lugano Report
Johann Baptist Metz: Memoria passionis
Reinhart Koselleck: Az aszimmetrikus ellenfogalmak történeti-politikai szemantikája
Karl Marx – Friedrich Engels: Válogatás Marx és Engels műveiből I-II.
Friedrich Engels: A szocializmus fejlődése az utópiától a tudományig
Schwendtner Tibor: Heidegger és a nemzetiszocializmus
Adolf Hitler: Harcom
Karl Marx – Friedrich Engels: A német ideológia
Herwig Büchele: Keresztény hit és politikai ész