A ​tőke 1 csillagozás

Védőbeszéd az emberért
Reinhard Marx: A tőke

Egyház ​és politika – feszültségekkel teli kérdéskör! Jó egyáltalán, ha egy püspök gazdasági és politikai kérdésekben is megnyilatkozik? Illetékes lehet-e ezen a területen? Reinhard Marx, a kötet szerzője könyvében mindezen kérdésekre határozott igennel felel. A Katolikus Egyház társadalmi tanítása éles ellentétben áll Karl Marx tanaival, és olyan társadalometikai üzenetet hordoz, mely végső soron magából az evangéliumból fakad. Az érsek tudatosan és kifejezetten épít a Karl Marx és saját személye között húzódó párhuzamokra és elismeri, hogy névrokonát a szovjet kommunizmus összeomlása után túl hamar temette a nyugati közvélemény, ráadásul a napjainkban tapasztalható gazdasági és pénzpiaci krízis mintha az ő nézeteit igazolná. Mindez azonban csak látszólagos. A főpásztor könyvében hangsúlyozza, hogy igazságosság, szolidaritás és emberiesség nélkül a kapitalizmusnak sem erkölcse, sem pedig jövője nem lehet. A Katolikus Egyház társadalmi tanítása szilárd alapot szolgáltathat egy… (tovább)

>!
Szent István Társulat, Budapest, 2009
270 oldal · ISBN: 9789632771359 · Fordította: Marx Gyula

Enciklopédia 9


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

eMBé>!

A mai munkanélküliek is elveszítik jövőbe vetett hitüket és alkotókedvüket, visszahúzódnak a társadalmi élettől. Érzéketlenek az időhöz, mindennapjaik egyformán telnek. Nem érdekli őket a régi kedvtelésük, főként nem a politika. Az idő múlásával sokan belebetegednek állapotukba. Egy kimondottan „munkatársadalomban”, ahol az ember elismertsége nagymértékben azon múlik, hogy dolgozik-e, és hogy milyen a munkája, haszontalannak érzik magukat. Szenvednek attól az érzéstől, hogy a társadalom nem igényli teljesítményüket. Ahogyan más kutatók egy tanulmány címében megfogalmazták, „a munka társadalmának árnyékában” élnek.

100. oldal

Reinhard Marx: A tőke Védőbeszéd az emberért

Kapcsolódó szócikkek: munka · munkanélküliség · társadalom
eMBé>!

Az oktatás elsősorban az egyén tehetségének kibontakozását szolgálja. Olyan adottságokkal jövünk a világra, hogy később képesek legyünk tanulni, továbbfejlődjünk, és olyan emberré váljunk, amilyenek végül is lenni szeretnénk; amilyenek Isten előtt lehetnénk.

173. oldal

Reinhard Marx: A tőke Védőbeszéd az emberért

Kapcsolódó szócikkek: adottság · emberek · Isten · oktatás · tanulás · tehetség

Hasonló könyvek címkék alapján

Susan George: Lugánói tanulmány
Susan George: The Lugano Report
Johann Baptist Metz: Memoria passionis
Reinhart Koselleck: Az aszimmetrikus ellenfogalmak történeti-politikai szemantikája
Karl Marx – Friedrich Engels: Válogatás Marx és Engels műveiből I-II.
Friedrich Engels: A szocializmus fejlődése az utópiától a tudományig
Schwendtner Tibor: Heidegger és a nemzetiszocializmus
Karl Marx – Friedrich Engels: A német ideológia
Herwig Büchele: Keresztény hit és politikai ész