A ​kék bicikli (A kék bicikli 1.) 19 csillagozás

Régine Deforges: A kék bicikli

1939. Lea Dalmas 17 éves. Családjának szép birtoka van Montillacban, a bordeaux-i szőlővidék szívében. Eddig a föld és a természet bódító illata s szeretteinek gyöngédsége vette körül, gondtalanul élt, az élet napos oldalán.
A montillaci házban bálba készülődnek, de éppen a bál estéjén tudják meg, hogy amitől már jó ideje tartottak, bekövetkezett: kitört a háború. A hír elsöpri a nyár végi napok harmóniáját, s az elkövetkező események nyomán Lea a káosz közepén találja magát…
Összeomlás, menekülés, bombazáporok, halál, náci megszállás, széthulló birtokok, vad gyönyörök és törékeny érzelmek: e váratlan és megrázó élmények szinte egyszerre szakadnak a lányra, miközben a háború első percétől kezdve megoldhatatlannak látszó helyzetekben kell döntenie és helytállnia.

Eredeti cím: La bicyclette bleue

Eredeti megjelenés éve: 1981

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2001
384 oldal · ISBN: 9635474105 · Fordította: Takács Márta

Kedvencelte 5

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Keikorca P>!
Régine Deforges: A kék bicikli

Bár látom a hibáit, és tudom, hogy nem egy remekmű, azt hiszem nekem mégis ez a világ egyik legkedvesebb könyve, ami mindig, minden körülmények között meg tud nyugtatni és mindent el tud feledtetni velem.
Most is gyógyír volt Léa története.

mokus33>!
Régine Deforges: A kék bicikli

Szinte minden együtt volt ahhoz, hogy nekem való könyv legyen ez: gyönyörű, dél-franciországi színhely, ami egyébként is a szívem csücske, izgalmas, sokrétű család, és persze történelem, azon belül is a II. világháború előzményei és első évei. Mégis csalódással olvastam a könyvet, egyrészt a stílus néha kicsit együgyű volt, és hiába volt a történelmi háttér bemutatása részletes és erőteljes, mégsem tudtam kellő érdeklődéssel olvasni. De ez nem lett volna olyan nagy gond és élvezni is tudtam volna a regényt, ha a főszereplő, Léa nem váltott volna ki belőlem ennyire negatív érzelmeket. Ahhoz, hogy szeressek egy könyvet, nekem szükségem van arra, hogy a főszereplő a szívemnek kedves legyen, és ebben az esetben ez nagyon nem jött össze, Léa sokszor lekezelő stílusa, igazságtalan és önző viselkedése, és nem utolsósorban erkölcsi hozzáállása miatt nem lopta be magát a szívembe. Végig úgy olvastam a könyvet, hogy nem folytatom a sorozatot, de annyira hirtelen lett vége, és annyira befejezetlen volt ez a könyv, hogy mégis úgy döntöttem, megpróbálkozom a következő résszel. Nagyon bízom benne, hogy Léa kissé összeszedi magát, és akkor nekem is könnyebb dolgom lesz :)

Roni_olvas>!
Régine Deforges: A kék bicikli

Rendkívül izgalmas regény, tökéletes képet fest a II. világháború okozta zűrzavarról, Franciaország megszállásáról és a kialakult ellenállásról. Nem is tudom, minek nevezzem: családregény? romantikus? történelmi regény? Gyakorlatilag mindhárom elnevezés megfelel rá.
A karakterek tökéletesen kidolgozottak, kivétel nélkül érdesek és emberi jellemvonásokkal…
A folytatásnak azonnal jönni kell…

6 hozzászólás
Szumire>!
Régine Deforges: A kék bicikli

Az eleje nagyon az Elfújta a szélre hasonlítót, de ahogyan tovább haladtam egyre jobban kezdet kibontakozni a történet sosem vált unalmassá néhol elég megrázó volt főleg amikor menekülnek a megszállt Párizsból.
A kedvenc háborús regényeim közé tartózik.Ajánlom mindenkinek aki szereti a hasonló témájú könyveket.

5 hozzászólás
bokrichard>!
Régine Deforges: A kék bicikli

Nem ismertem eddig ezt a könyv trilógiát, nem is hallottam róla korábban. Megadatott, hogy kölcsönkaptam, és az első kötet alapján feltétlenül érdemes a többit is elolvasni, legalábbis én biztosan el fogom. Adott a tökéletes téma, amit már nagyon sok író korábban is felhasznált (és később is fel fog): a második világháború. Megismerhetjük ebben a kötetben az első éveket: a bombázást, a megszállást, a veszteségeket. Megismerhetünk egy számomra elsőre igen komplikált családot, központi szereplőjét, Leát, aki számomra a kötet jó részében egyáltalán nem volt szimpatikus; viselkedése szememben már-már kokotthoz hasonlítható, továbbá igen önző és önfejű, ami szintén nem pozitív semmilyen szemszögből nézve. A könyv végig igen izgalmas, lendületes, mégis kissé nehézkesen haladtam vele főleg az elején, de csak a nevek miatt. És külön plusz pont a sok pajzán jelenet: értékelem, ha egy író nem prűd. :) Jöhet a következő kötet!

sziporka78>!
Régine Deforges: A kék bicikli

Nagyon izgalmas, olvasmányos regény. Általa beleláthatunk a második világháború borzalmaiba, és végignézhetjük, ahogy egy elkényeztetett fiatal lányból felelősségteljes nő lesz, aki harcol az otthonáért, családjáért, hazájáért és keresi az igaz szerelmet, reméljük a sorozat végére megtalálja.

matraimelinda>!
Régine Deforges: A kék bicikli

Szenzációs! A háborús regények kedvelőinek újabb csemege.

Eszter_Jagadics>!
Régine Deforges: A kék bicikli

Nekem annyira tetszett, hogy írásra ösztönzött.
ha nem olvasom a történetet, akkor nem születik meg a könyvem sem. Sokat kaptam ettől a könyvtől. Csak azt sajnálom, hogy csak a kötet első három részét adták ki magyarul, a többit nem.


A sorozat következő kötete

A kék bicikli sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Valérie Perrin: A vasárnap koldusai
Kristin Hannah: Fülemüle
Kate Quinn: Alice hálózata
Lucinda Riley: Fény az ablak mögött
Belinda Alexandra: Vadlevendula
Janet Skeslien Charles: A párizsi könyvtár
Beatriz Williams – Lauren Willig – Karen White: Annyiféleképp búcsúztunk
Fiona Valpy: Emlékek tengere
Joanne Harris: Ötnegyed narancs
Sébastien Japrisot: Hosszú jegyesség