Az ​új lelkész (Turnham Malpas 1.) 30 csillagozás

Rebecca Shaw: Az új lelkész

Turnham ​Malpas újdonsült lelkésze fiatal, energikus és roppant jóképű. A neve Peter Harris.
A helyi gyülekezet tagjait megismerve Peter ráébred, hogy a faluban sokkal mozgalmasabb az élet, mint amire számított. A lakóknak éppen a csökönyös Sharon okoz fejfájást, de gyógyítóan hat rájuk a Charter-Plackett család, akik csinos kis delikát üzletet rendeztek be a régi, szakadt kisbolt helyén. Feltűnik még a tragikus sorsú Suzy Meadows is, aki három gyereket nevel férje öngyilkossága után. Gyászában Suzy Petertől kér támogatást, az új lelkész pedig komoly dilemmába kerül.
Mindeközben a falut megrázza egy ijesztő végkifejlettel záruló zaklatássorozat és egy rejtélyes gyilkosság.
Peter lelkészi szerepe válságosabb helyzetbe jut, mint valaha, de ennek ellenére legyőzi démonait – az események viszont még így is romba dönthetik az életét. Rebecca Shaw nagysikerű sorozata Turnham Malpas nevű angliai falvacskáról és lakosairól szól. A magával ragadó történetek hihetetlen… (tovább)

Eredeti mű: Rebecca Shaw: The New Rector

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633831670 · Fordította: Fencsik Tamás
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
ISBN: 9789633832653

Kedvencelte 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Szelén
Rebecca Shaw: Az új lelkész

Aranyos ki történet, egy csendes angliai kisvárosról. De ezt a legnagyobb jóindulattal sem nevezném kriminek, habár tagadhatatlan, van benne gyilkosság, de a nyomozásra bárhogy erőlködöm, nem emlékszem.
Ellenben a kisvárosi hangulat megvan, amit nagyon szeretek. Van egy csomó szereplő, akinek el tudom képzelni, hogy a sorozat többi részében nyomon követjük az életét.
A Downtown Abbeyhez is tudnám hasonlítani annyiban, hogy ott volt ez a szokás, hogy igazából alig történt valami egy-egy részben. Valaki úgy volt hogy felmond, aztán mégsem. Terhes valaki, majd ja, mégsem. Itt is. Történik valami apróság az egyik szereplővel, aztán az ki is derül gyorsan, és minden folyik úgy tovább, ahogy eddig.
Nem rossz, nem rossz, de nem is jó igazán.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633831670 · Fordította: Fencsik Tamás
>!
anesz P
Rebecca Shaw: Az új lelkész

Nekem a stílusa nagyon tetszett. Természetesen egyetértek az értékeléssel, a krimivonal nagyon gyenge, szinte csak mellékszál. Pedig az alapötlet nem lenne rossz, de a kivitelezés hagy némi kívánnivalót maga után, és akkor még enyhén fogalmaztam. A kisvárosi élet leírása azonban remek. A szereplők, kapcsolataik, hibáik/bűneik, erényeik miatt érdemes elolvasni a könyvet. Meg persze gyorsan lehet vele haladni.
A hangulata lesz számomra a legmaradandóbb.

>!
roganedina
Rebecca Shaw: Az új lelkész

Jól indul az év. Ez a második olvasásom, és ez is sz*r. Ez minden volt, csak nem krimi. :D Mint egy érdektelen, felesleges szappanopera, értékelhetetlen szereplők, át nem gondolt történetvezetés. Murielt úgy de úúúúúúgy utáltam. Meg a lelkészt is (talán a neje volt az egyetlen épkézláb szereplő), Suzyt meg főleg… :D
Könyvtári könyv volt, kihoztam a folytatást is – csak azért olvasom el, mert nem szeretem feleslegesen sétáltatni a könyveket. :D

2 hozzászólás
>!
zsófcsa
Rebecca Shaw: Az új lelkész

tündéri kis történet volt, nagyon tetszett. persze semmi extra, gyakorlatilag alig történik benne valami, ami történik, az is csak alig észrevehetően, gördülékenyen folyik bele a kis angliai falu mindennapjaiba.
imádtam a tájat, a falusi életet, mint mindig, úgyhogy engem megnyert a következő részhez :)

>!
JamiC
Rebecca Shaw: Az új lelkész

Ez tényleg nem krimi volt – bár volt benne néhány haláleset… inkább egy folytatásos délutáni sorozatra hasonlított… egy fejezet – egy rész. Mert az egyes fejezetek között nem volt túl erős kapcsolat, minden fejezet szépen lezárt történetrész volt.
Ennek ellenére tetszett a könyv :-)
A karakterek szerethetőek voltak, többükben akár magamra is ismerhettem volna :-) Írták előttem, hogy nem tudnak azonosulni Caroline döntésével – én viszont simán el tudnám képzelni, hogy hasonlóan reagálnék.
Végig drukkoltam Murielnek, és persze az utolsó oldalakon minden elsimulni látszik… olvastam volna még tovább is :-)

>!
Chris
Rebecca Shaw: Az új lelkész

Amit legelsőnek szeretnék leszögezni: a magyar kiadó akármennyire is próbálja kriminek beállítani a regényt, egy szó sem igaz belőle. Igen, van benne gyilkosság, de ez a szál szinte teljesen elenyészik a történetben, ráadásul a nyomozásnak sem lehetünk tanúi. Ha mindenáron hasonlítani akarjuk a sorozatot valamihez, én a szappanoperákat mondanám, ugyanis körülbelül mind a húsz, általunk megismert lakóval történik valami nagy fordulat, amit aztán két-három fejezettel le is rendez a szerző, hogy aztán újabb csavart dobjon be.

A regény 1994-ben jelent meg, a cselekmény is ekkor játszódik, és sajnos most nem tudom ugyanazt elmondani, mint amit M. C. Beaton könyveinél, mert jelen esetben nagyon is érződik az a húsz év, ami az eredeti és a magyar kiadás között eltelt. Szinte az összes fordulat kiszámítható – még nekem is, aki alapvetően nem vagyok oda az ilyen típusú könyv- és filmsorozatokért –, így nagyon kevés meglepetés éri az embert. De talán ez még a kisebb baj, mert attól, hogy teli tűzdeli a szerző klisékkel a regényt, még lehetne fordulatos, de sajnálatos módon a problémák megoldása is messze van az eredetitől. Bármi történik a regényben – hűtlenség, gyilkosság, rablás –, a következő fejezetben már ki is derül (úgy látszik, itt senki nem tud titkot tartani), az azutániban már meg is bocsájtanak mindent a szereplők, és élik tovább ugyanúgy az életüket, ahogyan eddig. Erre a legjobb példa Muriel, aki a történet elején egy roppant kedves és aranyos nyugdíjas, majd idővel bekerül egy pszichiátriai intézetbe, mert a szomszédai azt veszik észre rajta, hogy időnként elfelejt dolgokat. Az olvasónak rögtön az elején világossá válik, hogy egy másik lakó űz gúnyt az öregasszonyból (besettenkedik a házába, és mindent más helyre tesz át), ennek ellenére úgy tűnik, Muriel tényleg megbolondult, és már nem fordítóható vissza az állapota. Mindezek után kiengedik őt, és mintha mi sem történt volna, újra teljesen egészséges lesz, és több szó nem is esik az incidensről. Ez a következetlenség sajnos az egész történetet áthatja, ettől teljesen hazavágja a cselekményt magát.

A karakterek első pillantásra érdekesnek tűnhetnek, ám itt is csalódnunk kell. Mindegyik szereplőben ott van az esély a remek kidolgozásra, de teljesen egysíkúvá válnak mindannyian. Szentimentális nagy beszédeik abszolút nem életszerűek, ahogyan a lépéseik sem. E téren Carolina, Peter, Susan, Muriel és Ralph viszi a pálmát, időnként eléggé vissza kellett tartanom magamban a nevetést, amikor ők egymással diskuráltak, mert mindannyiuk pátoszos stílusa és mártíros cselekedeteik inkább voltak humorosak, mint drámaiak. Shaw legnagyobb hibáját abban látom, hogy a szereplőket egy-két mondattal jellemzi csupán, de nem mutatja meg, hogy milyenek is valójában. Idealista világot akart felépíteni, ahol a jó szereplők a végtelenül jók, egyetlen hibájuk sincs (ha mégis, akkor hosszas önmarcangolás után azt a másik rögtön megbocsátja, és mindenki örül), a kevés gonosz karakter meg a velejéig romlottak.

Ugyanakkor érthető, hogy miért szeretik az olvasók a sorozatot, hiszen mindenkivel történik valami, és nagyon sokan vannak, akik szeretik az ilyen szituációkat. Éppen ezért a Barátok közt nézőinek meleg szívvel ajánlom a regényt, nekik biztosan tetszeni fog, de aki lightos krimire vágyik, az maradjon M. C. Beatonnél vagy Carola Dunnál.

>!
ponyponypony
Rebecca Shaw: Az új lelkész

Egy nap alatt elolvastam, jókor talált meg ez a könyv, engem üdített :) Tényleg inkább szappanoperás, mintsem krimi.

>!
Gina_Földváry
Rebecca Shaw: Az új lelkész

Kriminek semmiképp sem mondanám, helyes de feledhető történet.

>!
sweets11
Rebecca Shaw: Az új lelkész

Nem egy Agatha Raisin szintű könyv, az tuti. Nagyon nehezen indult be a sztori számomra, sokáig nem volt tiszta, hogy ki kicsoda. Nem igen pörögtek az események. Azonban a végére nagyon megszerettem a könyvet. Azt vártam, hogy több krimi lesz benne. Nem csak halálesetek, hanem nyomozás is. Ezért kissé csalódás volt, mert a borítón amikor láttam, hogy Agatha Raisin sorozatot olvasóknak tetszeni fog, azt hittem, hogy ez is nyomozós könyv lesz. A kedvenc szereplőim a lelkész, és a felesége. Annyira örülök, hogy végre lesznek gyerekeik. Már alig várom, hogy olvashassam a következő részt.


Népszerű idézetek

>!
Szelén

Jógaórát tartanak ott, meg egy varróklub is működik, a tagok általában reggelente járnak össze.

>!
Szelén

Muriel Hipkin megfordult az ágyában, és ránézett az éjjeliszekrényen álló virágos kínai órára.

(első mondat)

>!
Szelén

Egyértelmű jelei voltak, hogy Muriel ebben a szekrényben tartja a konzervjeit: egy grapefruitkonzerv árválkodott bent (kisméretű, melyet az egyedül élő emberek vesznek maguknak), és egy félig-meddig üres mentaszósz.

>!
Szelén

A gyümölcs, a zöldség, a torták, a hús, a sajt… kész csodaország.

>!
Szelén

Harriet szaladt át a bolton, hogy összeszedje a friss zöldségeket, melyek csak arra vártak, hogy végre elrendezzék őket.

>!
Szelén

Peter megérezte a készülő húsos ragu illatát.


A sorozat következő kötete

Turnham Malpas sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Hugh Laurie: A balek
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája
Jeffrey Archer: Ütött az óra
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Jeffrey Archer: Párbaj
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
C. J. Sansom: Egy bűnös siralmai
Lee Child: A titokzatos látogató
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
P. D. James: Már megint egy csalogány