Pemberley-krónikák (Pemberley krónikák 1.) 74 csillagozás

Rebecca Ann Collins: Pemberley-krónikák

A ​menyegzőnek vége, szedelőzködnek a vendégek. Két boldog ifjú pár búcsúztatja őket:
Elizabeth & Mr. Darcy
Jane & Mr. Bingley
Jane Austen világhírű Büszkeség és balítélet című könyvének történetét gondolta tovább Rebecca Ann Collins. Az ismert és szeretett szereplők közös élete még csak most kezdődik. Szerelem és házasság, pénz és gyerekek – személyes történetük összefonódik a korabeli Anglia politikai és társadalmi változásaival, melyek Pemberley-t sem kerülik el.

"Nagyszerű folytatása Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényének. Austen elmosolyodna és áldását adná rá.”
– Beverly Wong

"Románc, intrika, tragédia – mindent megtalálhatunk, amit egy eredeti Austen-regényben, mindezt pedig mesterkéltség és torzítások nélkül, ami oly sok mai regényt elront.”
– Bookreporter

"Engem lenyűgözött Rebecca Ann Collins munkája. Új műfajt teremtett, valami olyasmit, mint a családregény-sorozat: Jane Austen szereplőinek sorsát… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror I.P.C.

>!
I.P.C., Budapest, 2010
452 oldal · ISBN: 9789636353858 · Fordította: Fügedi Tímea

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Elizabeth Bennet · Mr. Bennet


Kedvencelte 5

Most olvassa 6

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Andee_Sis>!
Rebecca Ann Collins: Pemberley-krónikák

Le kell szögezni, hogy Jane Austen rajongó vagyok. Vagyis nagyon nagyok az elvárásaim az ilyen jellegű könyvekkel szemben, pláne, ha a már ismert szereplők életét követhetem nyomon.
Az elején az a sok-sok körülírás, csodálatos körmondatokban egymás körbedicsérése, a tökéletes emberek tökéletes együttléte rendkívül idegesített.

Aztán igyekeztem határvonalat húzni a két történet közé és különállóként tekinteni a jelenlegire. Csak ezért sikerült aztán végigolvasni. A végén talán kicsit emberibbé váltak a szereplők, mozgalmasabbá a történet, de mégsem vágytam rá, hogy rögtön folytassam a következő résszel. Úgy érzem, mindannyiunknak jobb, ha egy kicsit elengedjük egymást és hagyunk magunknak egy kis szünetet.

Ja, és még valami! A könyv fizikai megjelenése, a tapintása, minősége annyira csillagos ötös! Nagyon-nagyon köszönöm az I.P.C. Kiadónak! Puhaborítós kiadásban kenterbe veri szinte az összes kiadót, akitől eddig olvastam. :)

Sippancs P>!
Rebecca Ann Collins: Pemberley-krónikák

Nem gondoltam volna, hogy egy 51%-osra értékelt Büszkeség és balítélet folytatásra azt fogom mondani, hogy tetszett, de az a nagy igazság, hogy a könyv második felét igenis élveztem. Ezért muszáj lesz két részre bontanom az értékelésemet.

Az első 200 oldal szörnyen vontatott volt. Nem szólt másról, mint a múlt felidézéséről, ide-oda utazgatásokról, testvéri és szülői vágyódásról, étkezésekről (részletesen leírva, hogy mit szolgáltak fel) és egymás személyiségének fényezéséről. Nagyon idegesítő volt, hogy Lizzy minden második oldalon, minden levélben és beszélgetésben Darcy jellemét dicsérte (micsoda remek, csodálatos, jóképű, szeretnivaló, nemes lelkű és tiszteletre méltó férfi), és folyton arról áradozott, hogy mennyire boldog a házasságuk. Emellett nehéz volt megszoknom a leíró, párbeszéd nélküli cselekményt és a nyakatekert mondatokat, és hiányoltam a csipkelődő, finom humort is, amit Ms. Austen regényeiben annyira szeretek. (1,5 csillag)

Aztán jött a könyv második fele, és mintha elpattant volna bennem valami, elkezdtem élvezni a történetet. A cselekmény beindult és felpörgött, a zavaró tényezők (lsd. fentiek) háttérbe szorultak, a fő karakterek mellé pedig az írónő testvéreket, unokatestvéreket, barátokat és ilyen-olyan rokonokat hozott be. Ennek köszönhetően ment minden a maga útján. Új szerelmek születtek és régiek tűntek el, gyermekek bújtak ki anyjuk hasából és családtagok haltak meg, politikai és társadalmi reformok jöttek és az élet sok tekintetben változás elé kényszerítette az embereket – így aztán volt helye boldogságnak és reménynek, szomorúságnak és fájdalomnak is ebben a részben. (4,5 csillag)

Összességében megértem és elfogadom, hogy a Büszkeség és balítélet rajongói miért értékelik ilyen kevésre ezt a könyvet, mert való igaz, hogy Ms. Austin stílusától, karaktereitől és történetvezetésétől nagyon messze van. Én mégis megszavazok a kötetnek 3 csillagot, mert ha elvonatkoztatok az alaptól, akkor a cselekmény második fele kifejezetten tetszett.

7 hozzászólás
k_beby>!
Rebecca Ann Collins: Pemberley-krónikák

Azt gondolom, hogy ez a könyv nagyon alul van értékelve. Nyilván nem hozhatja Jane Austen stílusát, hiszen két különböző írónőről van szó. Nagyon régen olvastam a Büszkeség és balítéletet, nem emlékszem már pontosan mi hogy volt. Viszont ebben a könyvben nagyon szerettem szinte az összes szereplőt, különösen Elizabeth-et és Darcyt. A Jane Austen regényből megismert szereplők élete tovább folytatódik, gyermekeik születnek, majdnem a könyv végéig boldogan is élnek. Aztán a halál itt sem kímél családokat, így szomorúságból és könnyekből is jut nekik bőségesen.
Nagyon megszerettem Pemberley-t is, biztos, hogy szerettem volna ott élni én is. A tájleírások is csodásak voltak. Az emberek egymás iránti szeretete, segítőkészsége meg egyenesen elvarázsolt. Biztos, hogy el fogom olvasni a többi részeket is.
Ami még különösen tetszett, az a borító kinézete és tapintása, ritkán fogok ennyire szép könyvet a kezembe.

Csfanni99>!
Rebecca Ann Collins: Pemberley-krónikák

Eléggé meglepett, hogy sok embernek nem tetszett ez a könyv..
Szerintem nem olyan rossz. Persze, hogy Jane A. sokkal jobban megtudta volna írni a büszkeség es balítélet folytatasat, de ez sem volt szörnyű. Kellemes volt számomra az olvasása.

rnike5 P>!
Rebecca Ann Collins: Pemberley-krónikák

Mostanában elég sok Jane Austen feldolgozást olvastam, így nagyjából tisztában vagyok vele, milyen a szerző regényeinek a modern folytatása.
Kezdetben úgy éreztem, túlságosan is alá van értékelve ez a könyv. Természetesen Jane Austen szellemességét és írásmódját nem lehet megismételni, de a szereplők legfontosabb jellemzőket sikerült megőrizni. Kifejezetten tetszett, hogy a kor történelmi eseményei is bele lettek szőve a cselekménybe, hiszen így még inkább tisztában lehet az olvasó milyen élete lett a szereplőknek az eredeti regény bejezése után.
Végül mégis kevesebb csillagra értékelem a könyvet, mint eredetileg terveztem, leginkább az utolsó pár fejezet miatt. Szereplőknek mintha már csak a nevük lett volna azonos az eredetiekkel, nehezen tudtam felfedezni bármilyen hasonlóságot.

Vivi2424>!
Rebecca Ann Collins: Pemberley-krónikák

Jane Austen regényének folytatását ajándékba kaptam még régebben és bár az eredeti nagyon tetszett kissé nehezen szántam rá magam az olvasására. Nem volt rossz, de sokkal másabb volt mint az eredeti. Nemcsak az ifjú párok kezdete életét és a gyerekeik születését mutatja be, hanem jobban ráfókuszál a körülöttük lévő személyekre és eseményekre.

Kathleen>!
Rebecca Ann Collins: Pemberley-krónikák

Kicsit rosszabb, mint a Büszkeség és balítélet. Laposabb. de ez nem jelent kevés csillagot, mert a B&B az abszolút kedvenc :) Túlzásnak érzem, hogy átlag 3 oldalanként Elizabeth hálát ad az égnek, hogy Darcy szereti őt, Darcy meg hálás azért, hogy Elizabeth megváltoztatta őt. Ez még Austennek is sok lenne.

baroness>!
Rebecca Ann Collins: Pemberley-krónikák

Régóta várólistás és nagy örömmel, várakozással vettem kézbe, de ez a könyv a nyomába sem érhet a Büszkeség és balítéletnek. Egyfolytában az eredeti regény eseményeire utal, magyarázhatja azokat, megjelenik benne a politika, az erőszak, teljesen hiányzik belőle Jane Austen bája. Ráadásul annyi szereplő van, hogy egyfolytában agyalni kellett ki kinek a kicsodája.

Rona_Kokkonen>!
Rebecca Ann Collins: Pemberley-krónikák

Az első folytatás, ami a kezembe került és engem nagyon megfogott. Tetszett a stílus, amiben íródott és az a jellemfejlődés is, amin az általam nagyon kedvelt karakterek átmentek. Jó volt, hogy nem csak pozitív események történtek a családdal, hanem megvoltak a maguk tragédiái is.

Zsuzsanna_Székely>!
Rebecca Ann Collins: Pemberley-krónikák

Annyira örültem ennek a könyvnek, annyira akartam tudni, hogy alakul a két lány házassága(nem, Lydia-é annyira nem érdekel…), és aztán elolvastam. Igen, megtudtam, amit akartam, de olyan szinten távol maradt tőlem a történet, hogy különösebben nem tudtam örülni a megszerzett tudásnak sem. A történelmi és politikai események nagyon részletesen le vannak írva, engem ez is sokszor kizökkentett. Ugyanakkor az érzelmi oldal történéseit elnagyoltan ábrázolja csak az írónő, így számomra egyáltalán nem keltett Jane Austen-hatást. Sajnos a végére inkább olyan érzéssel tettem le a könyvet, mintha valaki csak meg akarta volna lovagolni egy híres, elismert és szeretett könyv által keltett hullámot.


Népszerű idézetek

Sippancs P>!

[…] a rokonság nem biztosíték az egyes emberek személyisége közötti hasonlóságokra.

265. oldal

Sippancs P>!

– Meg kell vallanom, Lizzy, hogy Mr. Darcy sokkal vidámabbnak és nyugodtabbnak látszik. A házasság igen jót tett neki, és ez nyilván a te kiváló munkád eredménye, hm?
– De hát mire gondol, papa? – kérdezte Lizzy, aki úgy tett, mintha nem értené a másik célozgatását.
– Ugyan, Lizzy, sosem láttam Mr. Darcyt ennyit mosolyogni, nagyon boldognak tűnik. Úgy hallottam, mintha még egy viccet is megeresztett volna […]."

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elizabeth Bennet · Mr. Bennet
Sippancs P>!

Mindig azt vallottam, hogy nem építhetünk erős nemzetet, ha a legnehezebb munkát végzők: földművesek, bányászok, munkások és a többiek rossz körülmények között élnek […].

358. oldal

Kitti_Szatmari>!

Nem mindig titkoljuk olyan jól érzéseinket, ahogy mi hisszük.

248. oldal

Sippancs P>!

Nincs rosszabb annál, mint ha hagyjuk, hogy a jelenlegi helyzet mélabúja elfedje előlünk a holnap lehetőségeit.

172. oldal

Andee_Sis>!

Kétség nem fért hozzá, hogy mélységesen szerették egymást, és ha megtanulják kölcsönösen tisztelni és és becsülni egymást, csakugyan boldogok lehetnek.

281. oldal

Sippancs P>!

A menyegzőknek vége, mindent rózsaszirmok borítanak.

(első mondat)

Sippancs P>!

Semmi sem lehet túl nagy fáradság, ha egy szegény családot vagy beteg gyermeket megvigasztalhatnak.

272. oldal

Sippancs P>!

Valami különös kötelék volt közöttük. Nem „egyenlőtlen házasságban” éltek, amitől apja óvta Elizabethet: olyan kapcsolatban, amelyben az egyik félnek nehezére esik tisztelni a másikat, olyan egyesülésben, ami – szavak nélkül is tudták – a Bennet szülők között létezett. Lizzy egész életében rettegett egy ilyen házasságtól. Ő és Jane gyakran megfogadták, hogy inkább vénlányok lesznek, de nem teszik ki magukat ennek a végtelen lealacsonyításnak. Elizabeth tudta, hogy Darcy mellett szíve szerinti házasságban élhet; fenntartás nélkül kijelenthette, hogy szerelmüket a közös megbecsülés erősíti.

41. oldal

gabica420>!

-Jóságos ég, Lizzy, mit mond majd anyátok, ha rájön, hogy kiházasítottam Kittyt, míg ő Newcastle-ben volt?


A sorozat következő kötete

Pemberley krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

C. S. Pacat: Hercegi csel
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
Julianne Donaldson: Edenbrooke örököse
Amie Kaufman – Jay Kristoff: Aurora Rising – Aurora felemelkedése
Julia Quinn: A vikomt, aki engem szeretett
Kylie Scott: Lead – Szóló
Kimberley Freeman: Csillagok az óceán felett
Kimberley Freeman: Parázs-sziget
Kate Morton: A tóparti ház
Ella Frank: Priest