A Résháború ciklus negyedik kötete a sorozat abszolút csúcspontját jelentette. A varázslás tudománya és a mágia használata itt hág a tetőfokára. Míg korábban jórészt elszórt jelenetekben mutatkozott meg a mágusok képessége, most Pug és Macros, valamint a többi mágus a világot visszahódítani kívánó hatalmas erejű lények ellen mutatja be tudását. Feist mesterien tárja elénk nemcsak a világ, hanem a teljes univerzum történetét röviden, csodálatos teremtés történetet tálalva az olvasó elé. Új világok ezrei nyílnak meg a szereplők előtt, az univerzum eddig sosem látott csodáit ismerik meg, míg Pug az ismert világok leghatalmasabb mágusává emelkedik.
A cselekmény ezúttal a megszokottnál lassabban csordogált, de ez nem vált a könyv rovására. A szerző remek ötletekkel színezi az eseményeket, mesteri fantáziája ebben a kötetben termi a legtöbb gyümölcsöt. Korábban elvarratlan szálak új értelmet nyernek, az új szereplők legnagyobb része kiválóan került beépítésre a történetbe. Midkemia őstörténetéről és Macros múltjáról is lehull a lepel.
A csatajelenetek rendkívül izgalmasak és jól megírtak. A nagyszerű képességekkel bíró generálisok brillíroznak. Az Ellenség kiléte számomra meglepetés volt, Feist jól vezette fel a korábbi események folyományaként.
Egyértelmű a maximális pontszám, a sorozat legszínvonalasabb darabja eddig. Kicsit félek a folytatástól, mivel gyakorlatilag egy lezárt történetet kaptunk, egyetlen nyitva hagyott kapuval, mely nem biztos, hogy megérte a folytatást. A Sethanon alkonya kétség kívül az egyik legjobb fantasy könyv, amit olvastam, nyilvánvaló hibái ellenére, az író ugyanis most sem vetkőzte le stílusának kitörölhetetlen jegyeit. De mint Robert Jordant az Idő Kerekéért, őt is ezért és ezekkel együtt szeretem.
Fantasy rajongóknak erősen ajánlott sorozat, bár kell hozzá kitartás, mint minden sorozathoz.