Értékelések 7

Darth_Revan>!
Raymond E. Feist: Mágus – A mester

Raymond E. Feist: Mágus: A mester
A klasszikus fantasy sorozat második része sem okozott csalódást. Sőt, éppen ellenkezőleg, élvezettel olvastam minden oldalát. Nem hiába dicsérik a Résháború első és második részét. Sajnálom, hogy nem tizenévesen ismerkedtem meg ezzel a kiváló szériával, de úgy gondolom sosem késő pótolni. Örülök, hogy utólag mégis elolvastam, mert óriási élménnyel gazdagodtam.
A második könyv cselekményben sokkal szerte ágazóbb, mint A tanítvány volt. Az első könyvben csak Midkemiával foglalkozott az író, a másodikban már megismerhetjük a másik világot, Kelewant is. Sok háttérismerettel gazdagodik az olvasó mindkét világ esetében. De ennek ellenére sem tudunk meg minden információt az epikus ciklus helyszíneiről. Ez nem is baj, hisz kell későbbre is titok és rejtély a további könyvekhez. Raymond E. Feist világépítésből nálam kitűnőre vizsgázott. A Mágus: A mester egyik legfontosabb erőssége a gondosan felépített háttérvilág és a különféle kultúrák találkozása. A tanítványban meg lehet figyelni, hogy Midkémiában megtaláljuk a tolkieni paneleket egy klasszikus középkori királysággal, mely hatalmas területet foglal el. Kelewan inkább Japán és a közép-amerikai kultúrák ötvözetének tűnik. Ahogy olvastam, Feist Kelewant is egy másik szerző világáról mintázta. De ez engem őszintén szólva, egyáltalán nem zavart. Kelewan Midkemiához hasonlóan színes és nagy világ, melyről szintén nem tudtunk meg még mindet, de ez elég volt ahhoz, hogy az olvasó érdeklődését felkeltse olyan történetek iránt, melyek e földön játszódnak. Egyébként engem a történet bizonyos elemei a Sógun sztoriját juttatta eszembe.
Sok minden történik a Mágus: A mesterben. Gyakorlatilag nincs olyan jelenet, melynek ne lenne jelentősége. Szóval Feist nem nyújtotta a sztorit, hanem vitte előre, szépen, dinamikusan. Ezúttal nem csak Pug az egyedüli főszereplő, sok karakter megkapja a maga jelentős cselekmény szálát. spoiler
Izgalmas és eseménydús lett a második kötet. Egy cselekmény szál véget ért, és kezdődik valami új. Sokszor Feist nem abba az irányba vitte a történetet, mint számítottam, de a végére minden szál megkapta azt a zárást, amit kellően megnyugtatónak és nagyszerűnek találtam. Kiváló darab a folytatás. A további könyvekben remélem ugyanilyen, vagy legalább ezt megközelítő színvonalon tudja az író tovább szőni a szereplők sorsát. Mindenféleképpen ötös.