The ​Big Sleep (Philip Marlowe 1.) 10 csillagozás

Raymond Chandler: The Big Sleep Raymond Chandler: The Big Sleep Raymond Chandler: The Big Sleep Raymond Chandler: The Big Sleep Raymond Chandler: The Big Sleep Raymond Chandler: The Big Sleep Raymond Chandler: The Big Sleep Raymond Chandler: The Big Sleep Raymond Chandler: The Big Sleep Raymond Chandler: The Big Sleep Raymond Chandler: The Big Sleep Raymond Chandler: The Big Sleep Raymond Chandler: The Big Sleep

Los Angeles PI Philip Marlowe is working for the Sternwood family. Old man Sternwood, crippled and wheelchair-bound, is being given the squeeze by a blackmailer and he wants Marlowe to make the problem go away. But with Sternwood's two wild, devil-may-care daughters prowling LA's seedy backstreets, Marlowe's got his work cut out and that's before he stumbles over the first corpse.

Eredeti megjelenés éve: 1939

>!
HarperCollins, London, 2013
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781443425452
>!
Penguin, London, 2011
272 oldal · ISBN: 9780241956281

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Philip Marlowe


Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
Raymond Chandler: The Big Sleep

Dugig van a várólistád? Több könyv, mint kolbász? (Hát még nap?) Egyszerű és gyors tesztünkkel megkönnyítjük irodalmi életed!

Jegyezd fel az alábbi kérdésekre adott válaszaid betűkombinációját, majd ugorj az annak megfelelő jótanácshoz!

1. Olvastad Raymond Chandlertől a Hosszú álmot?
A: nem
B: igen

2. Láttad a Roger nyúl a pácban című filmet?
A: nem
B: igen

Ha a válaszaid betűkombinációja…
…AA: Előtted az élet, és jó hírünk van számodra: minden lelkiismeret-furdalást és szívfájdalmat mellőzve, laza csuklóval a sarokba dobhatod a Hosszú álmot anélkül, hogy el kellene olvasnod!
Amit a Hosszú álomtól kaphatsz: Macsó magánnyomozó alkoholproblémával, lába nyomán nők hullanak, kabátja ballon, kalapja szemében, esik az eső. LA, Hollywood, zsarolás, fényképek, hullák. Enyhe nőgyűlölet, kétdimenziós női karakterek, szőkék, hosszú combúak, igézőek, többnyire butácskák és/vagy gyenge idegzetűek, a történetben díszletek. Csókváltás száma a nyomozóval: kettő – egy barna, egy szőke. Egyszerű történet, nyomokban kegyetlen gyilkos, végén csavar, kicsit sánta, kicsit indifferens.

Amit a Roger nyúl…-tól kaphatsz: Nem annyira macsó, de leginkább köpcös magánnyomozó alkoholproblémával, lába nyomán nők megfontolják a hullást, de a kimenetel változó. Kabátja ballon, kalapja szemében, esőre nem emlékszem, de jóérzéssel kizárni nem tudnám. LA, Hollywood, zsarolás, fényképek, hullák. Enyhe szexizmus, szó szerint kétdimenziós női karakterek (az egyikük ráadásul fekete-fehér), barnák-vörösek-feketék, hosszú combúak, legalább egyikük valóban igéző, és csak másikuk butácska, de ő csak egyszer tűnik fel. Idegzetük (többnyire) acél, a történetben üde színfoltok. Csókváltás száma a nyomozóval: kettő – egy barna, egy nyúl. (A nyúl kétszer.) Egyszerű történet, igazi kegyetlen gyilkos, akitől kicsit még félünk is, különösen a fináléban, bár nem valljuk be, végén csavar, kicsit sánta, elég vicces.

Amit a Roger nyúl…-tól EZEN FELÜL is kaphatsz: Röhögőgörcs! Menyétek! Klasszikus beszólások! Jessica Rabbit!! Izgalom! Még több poén! Christopher Lloyd! Menyétek!
Nem mintha a Hosszú álom rossz lenne, és a noir irodalomban betöltött helye nem is vitatandó, csak hát… kicsit unalmas, kicsit suta, kicsit következetlen, nagyon sztereotíp és nem egy irodalmi csúcsteljesítmény. Ha hollywoodi-zsarolós-magánnyomozós történetre vágysz, nézd meg inkább a Roger nyúl…-t!* Az legalább vicces.

…BA: Sajnálom, az elvesztegetett idő alatt megnézhetted volna a Roger nyúl a pácbant. Akár többször is.

…AB: Kihagytad a kihagyhatót és abszolváltad a kihagyhatatlant: te aztán tudod, hogyan oszd be hatékonyan az idődet! Gratulálunk, csak így tovább!

…BB: Bár értékes órákat raboltál a várólistádon szomorkodó igazán jó könyvektől, nyilván tanultál a hibádból, és máskor a kétes könyvek helyett rögtön keresel egy témában és stílusban megfelelő, csak sokkal jobb filmet. Mint pl. a Roger nyúl a pácbant a Hosszú álom helyett.

* Vagy, teszem azt, a Ford Fairlane-t, de abból csak arra emlékszem, hogy „Eszem-f.szom megáll!”, Nagy Feró hangján, szóval nem kezeskedem semmiért. (Hé, lehet, hogy nekem kellene megnéznem a Ford Fairlane-t! Vagy a Roger nyúl…-t. Azt bármikor. Ellenben ezen a könyvön túladok.)

>!
HarperCollins, London, 2013
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781443425452
13 hozzászólás
entropic P>!
Raymond Chandler: The Big Sleep

Én valahogy egész másként képzeltem Philip Marlowe-t, meg ezt az egész hardboiled-műfajt is. Azt hittem, ez valami macsós cucc, amiben sokat piálnak meg cigiznek meg csajoznak, meg közben keményfiúsan valami bűnügyet is megoldanak.

És izé… tényleg olyan. Baromi macsós, cigis, piás, csajozós, keményfiús.
De nem úgy, ahogy én azt elképzeltem. Érdekesebben, lazábban, szórakoztatóbban, sokszor – komolyan – költőien az.
És – most látom, hogy ez majdnem 80 évvel ezelőtt jelent meg. És biztos emiatt is van, hogy az egész valahogy ártatlanabb is annál, mint ahogy elképzeltem.

Tetszik.

(A Philip Marlowe-sztorikat amúgy ildomos sorban olvasni, vagy lehet összevissza is?)

9 hozzászólás
mandris>!
Raymond Chandler: The Big Sleep

Az első próbálkozásom a hardboiled krimivel azt hiszem, rögtön meg is nyert engem a műfaj számára. Talán a bűnesetek nem olyan rafináltan csavarosak, mint Sherlock Holmes vagy Hercule Poirot bűnesetei, és a nyomozó is nagyon más, de az a hangulat, amit fest az író, nagyon be tud szippantani. Elég csak a műfajból kinövő film noirra gondolni. A helyszín: Los Angeles a 30-as években. A szereplők: gazdag megbízók, vonzó nők, piti gengszterek, csalók, ex-csempészek, gengszterek és egy magánnyomozó, akit megbíznak egy zsarolási ügy felgöngyölítésével, amely azonban, mint várható volt, sokkal bonyolultabbnak bizonyul, mint első ránézésre. Maga a megoldás nekem annyira nem tetszett, mint amennyire az AC regények megoldásai szoktak, de a fent leírt hangulat önmagában megéri az 5 pontot.

gesztenye11>!
Raymond Chandler: The Big Sleep

Jó volt! Annak ellenére, hogy régen olvastam angolul könyvet (ráadásul ez „amerikai” angol volt), és azért szótáraznom is kellett, tetszett. A szerző Marlowe-ja tényleg macsó, tényleg magándetektív, elég sokat iszik, bagózik – és buknak (buknának) rá a csajok is! De a stílusa jó. És a történet is érdekes, izgalmas, egy piti zsarolási ügyből kiindulva kezdődik a nyomozás, aztán potyognak a hullák! És azért ez hiába egy „hard-boiled” krimi, Marlowe ugyan cinikus és kemény, de néha érzései is vannak – és vannak szürke agysejtjei, mint Poirot-nak, meg azért ökle is, és lőni is tud. De még mielőtt mindenki azt hinné, mennyire agyondicsérem – olvastam jobb krimiket, és szerintem Chandler-nek sem ez a legjobb könyve. (Azt meg végképp nem értem, hogy a fenébe kerülhetett ez a kötet a brit krimiíró társaságnál egy 100-as lista második, amerikai partnerüknél pedig a lista nyolcadik helyére úgy, hogy egyik listán sincs előtte egy AC-krimi sem!) Ettől függetlenül krimirajongóknak (már csak azért is, mert ez az első a Marlowe-sorozatból) muszáj elolvasni!

Izolda P>!
Raymond Chandler: The Big Sleep

Ez a könyv egyáltalán nem kötött le. Adok majd még esélyt Chandlernek, de nagyon furcsa, hogy a Time magazin top 100 regényében benne van, és szerintem egyrészt unalmas, a karakterek annyira nem egyéniek, hogy folyton összekevertem őket, és a címnek a világon semmi köze a történet 99%-hoz.
A fél csillag pluszt az első és a negyedik oldalon található két jó hasonlatért adom, több emlékezetes dolog számomra nem volt benne. Sajnálom.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

gesztenye11>!

Very good, sir. May I call you a cab?
„Positively not” – I said. „As a matter of fact I'm not here. You're just seeing things.”

43. oldal - 8.

Szelén>!

'You're cute,' she giggled. 'I'm cute too.'

4. oldal, 1. fejezet (Penguin Books, 2005)

gesztenye11>!

It might have annoyed him, but business is business, and you have to hold your teeth clamped around Hollywood to keep from chewing on stray blondes.

140. oldal -21.

Kapcsolódó szócikkek: Hollywood · üzlet
gesztenye11>!

This is the last time, Marlowe. The next fast one you pull i'll throw you to the lions, no matter whose heart it breaks.

226. oldal - 30.

Kapcsolódó szócikkek: Philip Marlowe
gesztenye11>!

You were dead, you were sleeping the big sleep, you were not bothered by things, like that.

250. oldal - 32.

Kapcsolódó szócikkek: halál
gesztenye11>!

Neither of the two people in the room paid any attention to the way I came in, altough only one of them was dead.

36. oldal - 6.

gesztenye11>!

A pretty, spoiled and not very bright little girl who had gone very, very wrong, and nobody was doing anything about it. To hell with the rich.

70. oldal - 12.

gesztenye11>!

Get up, angel. You look like a Pekinese.

94. oldal - 15.

gesztenye11>!

She grabbed me suddenly around the neck and kissed me on the mouth.
– I like you – she said. Carmen likes you a lot.

96. oldal - 15.

gesztenye11>!

She 'd make a jazzy weekend, but she 'd be wearing for a steady diet.

137. oldal - 20.


A sorozat következő kötete

Philip Marlowe sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Dashiell Hammett: The Maltese Falcon
Dashiell Hammett: The Thin Man
Paul Auster: The New York Trilogy
James M. Cain: Double Indemnity
Lee Child: Bad Luck and Trouble
Agatha Christie: The ABC Murders
Dashiell Hammett: The Maltese Falcon / The Thin Man / Red Harvest
Lawrence Block: Burglars Can't Be Choosers
Ross Macdonald: The Barbarous Coast
Dashiell Hammett: The Glass Key