Sötét ​zarándok (Airun Al-Marem 1.) 72 csillagozás

Ray O'Sullivan: Sötét zarándok Ray O'Sullivan: Sötét zarándok

Ki ne hallott volna Airun Al Maremről, a dartonita paplovagról, akinek alakja köré temérdek legendát szőttek a századok során?
Ki ne hallott volna a Zászlóháború hőséről, akinek pillantásánál csak szentelt pallosa sugároz dermesztőbb hideget, s aki a halálisten ynevi helytartójának mondja magát?
E regény szerzője nehéz, de magasztos feladatra vállalkozott: azon igyekszik, hogy bemutassa a hadvezér és államférfi maszkja mögött megbúvó kalandozót, hogy még inkább megkedveltesse a talpig fekete páncélba öltözött, értünk s nem ellenünkre öldöklő EMBERT…

Eredeti megjelenés éve: 1995

>!
Delta Vision, Budapest, 2008
218 oldal · ISBN: 9789639679121
>!
Valhalla Páholy, Budapest, 2001
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639238376
>!
Neotek, Budapest, 1995
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 963854063x

Kedvencelte 13

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Noro
Ray O'Sullivan: Sötét zarándok

Furcsa egy „klasszikus” ez… nem csak a mindenkori magus-kánonnak mond ellent számos apróbb jelenetben, de az is roppant erőltetett, ahogy a világ állítólag egyik legnagyobb kalandozója Mucsairöcsöge-falván küzd a puszta túlélésért. Viszont legalább a humora jó…

>!
Traclon
Ray O'Sullivan: Sötét zarándok

Érdekes élmény volt 14 évnyi szerepjátékos múlttal a hátam mögött elolvasni az első MAGUS-regényt (eddig valahogy elkerültem őket), főleg egy Dartonitáról, aminek szellemiségével annyira tudok azonosulni, hogy nekem is az az egyik kedvenc karakterem…
Maga a történet egy jó kis light-fantasy, nem olyan „hű de ütős”, de nem is rossz.
Ellenben a kiadás, az -sajnos megint- értékelhetetlen: Teletömve elírásokkal, helyesírási- és nyomdahibákkal; szóval, ha már más könyveknél vontam le csillagot emiatt, akkor legyünk következetesek, és tegyük meg itt is…

>!
Zanbar
Ray O'Sullivan: Sötét zarándok

Mikor a vak megveri az ostobát…
Nem. De majdnem…

Volt a MAGUS-nak egy olyan időszaka, amikor még írni tudó és akaró (no meg hagyott) emberek töltötték meg a kötetek oldalait s így olykor az író hatalma nagyobb volt, mint a világ egységes koherenciájáért szélmalom harcot folytató szerkesztőké.
Ekkor született a Sötét Zarándok, egy ember története, ki éppen annyira figyelmen kívül hagyja a világa szabályait, mint az istene az övéit és egyfajta tarantinoi humorral gyilkolja át magát a útjába kerülő összes nyomorulton. Oké.
Érdekessége, hogy bármilyen jól megírt – attól sajnos nem tudok elvonatkoztatni, hogy ez is egy befejezetlen trilógia kezdő kötete – alaptézise mégis banális – mely szerint a leghatalmasabb embert, esetünkben paplovagot nem ellenségei ármánya, a rátámadó ork hordák milliárdja, vagy éppen egy világ sorsát eldöntő ősgonosz szorítja sarokba, hanem a saját (nagyon hülyén megírt) istene és annak szabályai. Az ezzel való veszkődés a kötet majd fele… elképzelem ahogy hősünk mondjuk nem jár sikerrel és a természet teszi a dolgát, majd mindennek végeztével számonkéri istenét, hogy bazz, ez mi a f*sz volt, mire az csupán csak kacag rajta. Szerintem is ezrével tódulnának egy ilyen isten zászlaja alá – naná, mert folyvást kell az utánpótlás mert úton útfélen elpatkolnak… hagyjuk…
A sorozat vezette be számomra a MAGUS egyik első fangirl csapdáját Alyr-t a cuki, szexi és egyáltalán nem gonosz nekromatát – tom, hogy ez nem ő, de én 20 év távlatából sem tudom mindenkikedvencnyafi félelfjét máshogy elképzelni….(https://www.deviantart.com/sparkledorkart/art/Commissio…)… szerintem kicsit ciki, hogy ennek örömére a MAGUS szabálykönyv később majdnem rend/élet kompatibilissá tette a nekromatákat, hogy nehogy lerombolják Alyr imagét.
Oké hagyjuk.
A kötet érdekes, szépen lassan bevezet minket egy kicsit koszosabb (de nem annyira) és kevéssé logikus Ynevbe, bemutat más vallásokat, felvázol egészen feldolgozható problémákat és néhány szórakoztató karaktert. Ami nehezményezek benne, hogy Airun már ekkor egy kvázi tudatosan overpowered alak (csak nem ő is egykori játékos karakter?) így az író azon görcsöl végig, hogy miként tartsa ember közeli szinten ezt a főszereplőnek megtett félistent, aki valszeg több embert ölt meg, mint ahány csirkét egy átlagos ynevi paraszt egész életében megevett. Nem mindig sikerül maradjunk ennyiben, sajnos.
Valószínűleg ha be lenne fejezve a trilógia más szemmel néznék rá, de így lóg a levegőben szegény.

>!
Goratrix
Ray O'Sullivan: Sötét zarándok

Elfogult vagyok, mert Airun Al Marem a kedvenc regényhősöm. Jó kis történetet kerített kőré a szerző, nem kell túlgondolni. Jók a mellékszereplők, talán kicsit sok a béna, esetlen figura. Dartonhoz méltón jó a humora a szereplőknek – tuskólábú a kedvencem. Marem végre egy olyan hős, aki meg tud sérülni, és ezzel válik még emberibbé.

>!
Allanon
Ray O'Sullivan: Sötét zarándok

Hol is kezdjem. Ez a könyv adott nekem jót és rosszat is. Érdekes történet volt, jó megfogalmazással. Nem volt benne sok fordulat, a legtöbb történést előre tudtam. Izgalmas és laza olvasmánynak tartom, csak ne lett volna tele hibákkal. Kb 15-20 elírást találtam benne, ennek majdnem a felét az első 50 oldalon. Nagyon zavaró volt, sokszor kizökkentett az olvasási révülésből. A másik, bár ez szinte mindegyik magus regényre jellemző: a nevek. Megakasztják az olvasás folytonosságát és nem tudom eldönteni, hogy jól ejtem-e a neveket, hiszen kiolvasni is nehéz. A legjobb megoldásaim közé tartozott a probléma orvoslására ha egyszerűen kihagytam, vagy átfogalmaztam magamban őket. Mindettől eltekintve nemsokára kézbe veszem Airun al Marem második könyvét is. Mert olvasni szeretnék még róla és a kalandjairól.

>!
Fantom08
Ray O'Sullivan: Sötét zarándok

Darton legfőbb papja Airun Al Marem történetéről olvashatunk. Egyszerre lovag és Darton a halál istenének kegyeltje. Végül is el kell ismerni jó párosítás, mert ha elég jó harcos csak küld a halál istennek egy-két lelket…ezért meg csak jár némi bónusz jelen esetbe egy kisebb pallos. A cselekmény maga nem tartalmaz sok fordulatot, a legtöbb történést előre ki lehet találni, de szórakoztató, könnyed olvasmánynak tartom.

>!
Erdész
Ray O'Sullivan: Sötét zarándok

A kedvenc Airun al Marem prófétáról szól. Darton paplovagjainak nagymesteréről. Aki szereti a sötétebb humort nem okoz csalódást ez a könyv. :)

>!
Ravenstein
Ray O'Sullivan: Sötét zarándok

Régóta meg szerettem volna ismerni Darton ynevi helytartóját, ezzel a könyvel sikerült is. Neki is kezdek a második résznek! :D

>!
Hidden_fremen
Ray O'Sullivan: Sötét zarándok

Közepes. Nem sok izgalom van benne. Talán a folytatása. Van ennél jobb M.A.G.U.S. könyv, fantasy meg pláne.


A sorozat következő kötete

Airun Al-Marem sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ian Russel: Egyezség
Alan O'Connor: Kék éjszakák árnyai
Luis Saul: Syburr csillaga
Wayne Chapman: Karnevál
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Boruzs Gergely Gábor: A korona árnyékában
Ryan Hawkwood: Árnyjáték
Alan O'Connor: Hollóidők
Roland Morgan: Sárkányháború
Jan van den Boomen: Morgena könnyei