Az Októberi vidék régi, de egyáltalán nem poros gyűjtemény, számomra pedig az első találkozás Bradburyvel. Régóta tologatom már magam előtt ezt az ismerkedést, de végre eljött az ideje, hogy pótoljam a hiányosságot.
Rögtön ezzel a – találomra választott – válogatással sikerült indítanom, amely kicsit kilóg a sorból, hiszen a szerző főleg a sci-fi műfajába tartozó szövegeiről ismert, azokat ajánlgatták nekem. Ez a gyűjtemény viszont a horror címkéjét viseli magán. Hogy jogosan-e? Nos, a történetek zöme bizarr, néha szürreális, zavarba ejtő, hátborzongató, lelkekben vájkáló – szóval igen, horror, de nem az unalmas, belezős fajtából (bár azért némi vér is el-elfolyik).
Hamar érezhetővé vált, hogy Bradbury nem egy sima zsáneríró, hanem azon a képlékeny, áttetsző határvidéken lebeg, amely a „magas” és a „tömegirodalom” között található (ez pedig a kedvenc helyem). Nem csupán a történetei voltak élvezetesek, hanem a stílusa is figyelemre méltó – váratlan asszociációk, különleges hasonlatok, helyenként lírai mondatok jellemzik, s a bizarr, különös történetek ellenére végig van benne valami kedvesség is.
A legtöbb történet – horrorhoz méltóan – az ember félelmeivel foglalkozik: olyan archetipikus és örök toposzokkal, mint a halál. A Kasza például egy szépen felépített, allegorikus írás. Már az elején lehet sejteni, mire fog kifutni, mégis megérinti az embert a végkifejlet, ahol a történet fókusza kitágul. A kis orgyilkos is remek szöveg, a szülés utáni depresszióból bontja ki a konfliktusát, s pszichés zavarnak álcázza a természetfeletti borzalmat. Furcsa, fekete humorú írás a Csontváz, amelyben egy hipochonderrel ismerkedhetünk meg, akit őrületbe kerget a tudat, hogy hosszú éveken át egy csontvázzal a testében járkált… A Volt egyszer egy öreg hölgy már könnyedebb, szintén humoros feldolgozása a halálhoz kötődő pszichózisoknak, előtérbe kerül benne Bradbury empátiája; csakúgy, mint a Hazatérésben, ahol egy természetfeletti képességekkel rendelkező család legkisebb tagjáról kiderül, hogy kilóg a sorból, és spoiler. A küldött pedig szinte már szentimentális: egy ágyhoz kötött kisfiúról szól és a kutyájáról, aki az egyetlen kapcsolata a külvilággal – bundájába ragadt emlékeket hoz haza a fiúnak, aki ezekből a nyomokból rakja össze a világot. S ha már a világról van szó: a Krampusz a dobozban főszereplője minden születésnapján újabb szeletet kap meg belőle. Furcsa, nyugtalanító novella volt ez, valami hiányzott, de a vége nagyon tetszett.
Nem megyek végig az összes szövegen (pedig mind megérdemli a figyelmet, színvonalas lett a gyűjtemény – bár persze nem tetszett mind egyformán), de összességében az volt a benyomásom, hogy olvasmányos, de nem felszínes történetekkel találkozhattam, amelyek nem vesztettek aktualitásukból – hála az univerzális problémáknak, amelyeket boncolgatnak. Ezek után szívesen veszek majd elő más szövegeket is Bradburytől, és másoknak is javaslom, hogy tegyenek így!