Holdkórosok ​temetője 36 csillagozás

Ray Bradbury: Holdkórosok temetője

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Különös ​események történnek a hollywoodi Maximus Filmgyárban. A regény főhőse, egy fiatal forgatókönyvíró levelet kap, mely titokzatos dolgokat ígérve a filmgyárral szomszédos temetőbe invitálja. Ott aztán az éjszakai esőben egy „falra mászó hullát” talál. Az illetőben felismerni véli a Maximus korábbi igazgatóját, J. C. Arbuthnotot – aki húsz éve elhunyt, autóbalesetben.
Valóságos őrület vesz erőt ekkor a filmgyáron, megmagyarázhatatlan események történnek, a főnökség az idegösszeomlás határán, s az csak a kezdet, amikor a temetőben látott hulláról kiderül, hogy csak egy viaszból és papírmaséból készült bábu, mely hol eltűnik, hol pedig feltűnik.
A főhős és barátja időközben egy helyben topognak, sehogy sem tudnak előrejutni fontos munkájukban: megalkotni Hollywood történetének legrettenetesebb szörnyetegét. Ám ismét gépelt cetli érkezik, mely egy étterembe hívja el őket – ahol az este folyamán megpillantják az igazi, nagybetűs Szörnyeteget.
Ettől kezdve… (tovább)

Eredeti mű: Ray Bradbury: A Graveyard for Lunatics

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Új Vénusz, Budapest, 1992
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637755195 · Fordította: Nemes István

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

H. G. Wells · Johann Wolfgang Goethe · Thomas Mann


Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
The_General
Ray Bradbury: Holdkórosok temetője

Kicsit tartottam ettől a könyvtől, mivel itt a molyon eléggé le lett értékelve, 59%-on állt, mikor belekezdtem, és ez nem sok jót ígér. Ennek ellenére ez egy jó könyv. Igaz nem egészen olyan, mint amit eddig olvastam Bradburytől, és így megértem, hogy a Bradbury rajongók csalódtak. Ez egy keszekusza krimi, megfűszerezve egy Hollywoodnak szánt jókora fricskával, és bár nem vagyok nagy krimi rajongó, összességében tetszett, igaz hamar rá lehetett jönni bizonyos nagy rejtélyekre. Nem lehet szó nélkül elmenni a magyar kiadás minősége mellett ezúttal sem, ami miatt fél csillaggal kevesebbet adtam csak. A borító köszönőviszonyban sincs a könyv tartalmával, a nyomdába küldés előtt pedig senki nem olvasta el a fordítást. Az én példányom előző tulaja kábé a 120. oldalig olvashatta a könyvet, addig ugyanis aláhúzogatta a helyesírási hibákat, elválasztási hibákat és szóismétléseket, igen sok volt belőlük. Gondoltam is, hogy folytatom ezt a nemes munkát, de nekem nincs az ilyenhez türelmem. Talán megérdemelne ez a könyv egy újra kiadást, és kiadhatnák a sorozat másik két kötetét is. Engem legalábbis érdekelne.

3 hozzászólás
>!
hencsa06
Ray Bradbury: Holdkórosok temetője

Unalmas értékelhetetlen regény. Már úgy volt, hogy feladom, de átküzdöttem magam rajta. Eddig ez volt idén a leggyengébb könyv amit olvastam.

>!
Lunemorte MP
Ray Bradbury: Holdkórosok temetője

Még soha nem olvastam ezelőtt Bradbury-t, de ez a mű értékelhetetlen számomra… Unalmas,idióta párbeszédek és mindig elvesztem a fonalat… Hátborzongató??! Nem. Inkább altató.

3 hozzászólás
>!
Sisyll
Ray Bradbury: Holdkórosok temetője

Ha valaki úgy adta volna a kezembe, hogy nem árulja el, ki az írója, és a későbbiekben találjam ki, megmondom őszintén tuti nem Bradbury lett volna a tippem. Merőben más, mint az eddigi művei, ez azonban nem egyenlő azzal, hogy akkor már rossz is. Belekukkantottam gyorsan az első pár oldalba és igazából egyáltalán nem idegenkedtem a stílustól.
Aztán megijedtem. Na neeem, nem a sztoritól, hanem a molyos mutatótól. Meglepően le lett itt értékelve. Kicsit bizalmatlanná váltam, de tulajdonképpen gyorsan leküzdöttem magamban a dolgot: ha tényleg ilyen rossz, hát nem ér nagy meglepetés, ha jobb a vártnál, akkor örülök, hogy engem legalább megfogott.
A történet kicsit keszekuszának tűnt, lassan magam is eltévedtem a hollywood-i színfalak között, és magam is tépkedtem a hajam az őrülettől, aztán valahol kezdtem én is rájönni, hogy ki kicsoda és mit is tett. De még nem jött a várt áttörés. Viszont az utolsó 60-70 oldalnál azt vettem észre, hogy élvezem és izgulok, hogy mi lesz. Mikor letettem a könyvet nem éreztem csalódottságot. Oké, nem lett 5 csillagos, de nekem bejött.

>!
sskkaa
Ray Bradbury: Holdkórosok temetője

A már-már szépirodalmi igényességgel megírt Marsbéli Krónikák után ez a regény elsőre nagyon gyengének tűnhet, ami nem véletlen, hiszen már az első könyvével elég magasra tette a mércét. Ezért nem is csodálkozom, hogy a Bradbury rajongóknak esetleg nem tetszik.
A néhol zavaros, és furcsa párbeszédekkel átszőtt történet Nekem mégis tetszett. Ez a kis hollywood-i fricska igazán hangulatos volt, és néhány krimivel ellentétben ennek legalább volt stílusa.Nem egy remekmű, az általam olvasott Bradbury művekhez képest tényleg gyenge, de csak ezért nem fogom lehúzni. A krimiktől sosem várok sokat, de amit várok tőlük, azt hozta is.

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid
Ray Bradbury: Holdkórosok temetője

Bradbury ide vagy oda,hiába az egyik kedvenc íróm, régen ezt a kötetet nagy unalommal olvastam.

>!
nyolcadikutas
Ray Bradbury: Holdkórosok temetője

Azon ritka könyvek egyik – életemben talán ha öt volt ilyen –, amit nem tudtam végigolvasni. Számomra értékelhetetlen.

>!
pat P
Ray Bradbury: Holdkórosok temetője

A sztori talán még jó is lehetne, de miért kellett ezt ilyen hülye stílusban megírni!? Pláne, aki máshogy is tud…

>!
macskabajsza
Ray Bradbury: Holdkórosok temetője

A borítója megtetszett, még a fülszövege is. Nem azt kaptam, amit ezek alapján vártam… Reméltem, hogy hátborzongató és izgalmas lesz, de unalmas volt és fárasztó, nekem legalábbis.

>!
MosolyMűvek
Ray Bradbury: Holdkórosok temetője

Talán nem ezzel kellett volna kezdenem Bradbury munkásságának megismerését. Nem értettem egyetlen kifelé mutató utalást sem, és nem vagyok annyira elkötelezett sem, hogy kibogozzam a szálakat. Nem fektettem bele annyi energiát, amennyivel fel lehetett volna gombolyítani az egész történetet, hogy ki kivel van, kinek a megfelelője, ki a halott és ki nem az. Biztos jó kis világ ez, és értem, hogy egy filmgyár ilyen, de szórakoztató irodalomként nekem nem jött be. Fajsúlyos regényekre való energiamennyiség szükséges hozzá – lusta voltam erre, az a helyzet.


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Úgy tartják, nem olyan könnyű hatvannal tolatni. Nekünk akkor, ott sikerült.

1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

-Nem halhat meg valaki kétszer, vagy maga igen?
Hatalmasat villámlott. Akkorát dörgött az ég, mintha egy nagy, súlyos ajtót csaptak volna be valahol. A halott ember arcába hulló eső olyan hatást keltett, mintha sírna. Tátott szájába is szabadon esett az égi áldás.

13. oldal

>!
Lunemorte MP

Miért nem olvas inkább Thomas Mannt vagy Goethét?!

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Johann Wolfgang Goethe · Thomas Mann
>!
Lunemorte MP

Az álmaidat használják tervrajznak, mert ők Michelangelo és da Vinci fiainak fiai; a tegnap atyjai, akik fiakként bukkannak majd fel a holnapban.

>!
Lunemorte MP

Hallottam, amint egy kísértet valahol felsóhajt, de csak a saját tüdőm volt olyan, mint egy fújtató, mintha megpróbálna tüzet csiholni a mellkasomban. Néhány esőcsepp hullott a fejemre. – Istenem – suttogtam –, még esernyőm sincs. Mi a csodát csinálok én itt? – gondoltam magamban.

11. oldal

1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

– Helló, te drótkecskén lovagló, ostoba mardákó! Ki ez az idegen külsejű majom melletted?

1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Gyerekkoromban H. G. Wells előadást tartott Los Angelesben, és én nem mertem autogramot kérni tőle. Ha közelről látom, talán bele is halok.

Kapcsolódó szócikkek: H. G. Wells
>!
Chöpp 

Pillanatról pillanatra a jövő ott csillog az ember markában, ha nem ragadja meg a nélkül, hogy összeroppantaná, ha nem alakítja anélkül, hogy széttörné azt a pillanatfolyamatot, semmi sem marad belőle.

>!
Lunemorte MP

A barátok nem bocsátanak meg, egyszerűen elfelejtik az ügyet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nathanael West: Sáskajárás
James Ellroy: Szigorúan bizalmas
Lawrence Block: Sírok között
Dennis Lehane: Hideg nyomon
Torey Hayden: Szellemlány
Stephen King: Tortúra
Ruta Sepetys: Kalitkába zárt álmok
Jodi Picoult: Sorsfordítók
Philip K. Dick: Kamera által homályosan
Erle Stanley Gardner: A morcos lány esete