Gonosz ​lélek közeleg 94 csillagozás

Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jim ​és Will kiskamaszok, akik nagyon szeretnének már felnőni. Egy nap vándorcirkusz érkezik a városukba, szörnyszülöttekkel és fantasztikus mutatványokkal: az öreg tanárnő a Tükörlabirintusban megpillantja kislánykori önmagát, a villámhárító-ügynököt megigézi a világ leggyönyörűbb asszonya, a fiúk pedig kilesik a nagy titkot – a cirkusz körhintája hátramenetben fiatalít, előre pedig öregít. Ám Will apja, az emberkerülő könyvtári gondnok régi újságokból rájön, hogy a cirkusz nem közönséges társulat: harminc-ötven évenként visszajár hozzájuk, hiszen az emberek a körhintán megifjodhatnak, a cirkuszosokat pedig éppen az ő félelmeik és fájdalmaik éltetik, hiszen mindenki fél valamitől. A felismerés elkésik: a cirkusz megfogja és akarat nélküli bábokká teszi a fiúkat. Will apjának ki kell lépnie remetei magányából, hogy megmentse a gyerekeket, de a rémálom rá is kiterjeszti gonosz hatását. A lidércnyomás véget ér ugyan, ám a tapasztalatot nem lehet meg nem történtté tenni. Jim és Will… (tovább)

Eredeti mű: Ray Bradbury: Something Wicked This Way Comes

Eredeti megjelenés éve: 1962

>!
Európa, Budapest, 2002
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630771136 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 5


Kedvencelte 16

Most olvassa 2

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
csartak MP
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg

Sose szerettem a cirkuszokat, nekem mindig olyan furcsa, harsány csődület volt, mindenféle idegen szagokkal. Lehet sokan vannak így vele, mert egyik kedvenc helyszíne a rémregényeknek.
Bradbury szépirodalmat csinált a horrortörténetből. Gyönyörűen fogalmazott mondatok, hasonlatok, hangulatok vezetnek le a mélységbe. Mert ennek a ráérős szépségnek a burka alatt rejtőzik a sötétség, a gonoszság. A gonosz a jót látja gonosznak. Érdekes megközelítés. Lírai gonoszság és lírai félelem.
Ezt a könyvet októberben kell olvasni, akkor igazán hangulatos.
> ..And the Circus Leaves Town
https://www.youtube.com/watch…

24 hozzászólás
>!
Morpheus
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg

Tudtam, hogy Bradbury nagyon tud írni, de hogy ennyire? Nagyon meglepett. Mondhatni, ez egy ifjúsági rémtörténet, de az apa személyében magamra ismertem, kaptam egy kis tanítást tőle, valamint az életről és a halálról a könyvből. No meg a vágyakról, bűnökről, jóságról, fiatalságról és öregségről. Megint. És jólesett. Michael Endét idézte, azonban a Momo tizenegy évvel később íródott, vajon olvashatta-e ezt a könyvet? Van egy olyan érzésem, hogy igen.

>!
Noro 
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg

Ez a könyv a felnőtt olvasóhoz szól, aki még képes egy gyerek fejével gondolkodni és álmodozni, de már van róla elképzelése, hogy mi is az öregedés. Mr. Dark cirkusza ezt a kettősséget ragadja meg: a bujkáló félelmet az öregségtől és a gyermeki reményt, hogy az valami csoda folytán mégis elkerülhető. Különös stílusban megírt, különös történet – főleg a sci-fi íróként közismert Bradburytől. De a „kisvárosi horror” zsánere talán egészen másképp alakult volna nélküle.

1 hozzászólás
>!
Buzánszky_Vírus_Dávid
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg

Valamiért először féltem ettől a könyvtől. No nem azért, mert a történet ijesztő, horrorisztikus. Megszoktam, hogy az írótól rövid történeteket, novellákat olvasok, ezért tartottam a hosszabb terjedelemtől. Ostobaság volt.
https://moly.hu/idezetek/858424

Valamiért féltem ettől a könyvtől. Mivel az olvasás során néhol szorongatta a lelkem.
Mert a sorok gyönyörűek, de olykor fájdalmasak. Mert ott kukucskálnak a félelmeink, a fejünkben egymással csacsognak halkan.
https://moly.hu/idezetek/38107

Ray Bradbury félelmetesen zseniális. Horrort alkot káprázatos, elképesztő metaforákkal, szívbemarkoló képekkel.
https://moly.hu/idezetek/858422

Csodálatos borzongás.

>!
zamil
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg

Nehezen barátkoztam meg a könyvel, mert nem erre számítottam. Bradbury itt egy másik arcát mutatta meg nekem. Ritkán olvasok mostanában ilyen horrorszerű könyvet, és valahogy Bradbury stílusa nekem annyira nem is passzolt hozzá, valahogy nem jött a rettegés ezeknek a szép mondatoknak hatására. Amúgy a történettel nincs gond, jól felépített, minden meg van benne, hogy jól kikapcsoljon, élveztem olvasni.
Egy biztos, új arcát mutatta az író felém e könyvével.

>!
HA86
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg

Avarszagú, hűvös októberi este; csíkos cirkuszi sátor; és Jim meg Will, a két jóbarát.
Talán meredek hasonlat, de szerintem Ray Bradbury Gonosz lélek közeleg című regénye olyan, mintha Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című művének kistestvére lenne. A természetfeletti erővel rendelkező gonosz, és a nyomában járó kérlelhetetlen pusztulás, az álmos kisváros nyugalmának megbolygatása közös jegyek, de míg a Krasznahorkai-regény stílusa letisztult és elegáns, addig a Gonosz lélek közeleg hemzseg a túlkapásoktól. Erőltetett hasonlatok, szokatlan jelzők, már-már giccses leírások, a csúcspont észrevétlenül jön el a regény kétharmada környékén, és utána hosszú a levezető szakasz…
… És mégis tetszett. Mert működött. Bradbury mély empátiáról tanúskodó leírásai működtették. A két kiskamasz barátságának természete, az őszinte, életszerű párbeszédeik, a türelmetlen várakozás, hogy felnőjenek végre (milyen ismerős!); Willnek az apjához fűződő ambivalens érzései, és az apa félelme az öregedéstől (szintén ismerős :P), illetve attól, hogy soha sem élt igazán… Mindez annyira izgalmas – ez a vájkálás az emberi lélek legsötétebb bugyraiban –, hogy viszi magával az egész történetet, és a gonosz cirkuszi karaván tulajdonképpen csak hab a tortán. :)

>!
smetalin
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg

Nem nevezném horrornak ezt a könyvet, inkább szól a barátságról ,szeretetről és az emberi hiúságról, igaz egy kissé misztikus köntösbe bugyolálva! és kell hozzá egy cirkusz is, mely az egészet magába fogadja.(majd megrágja és kiköpi)

4 hozzászólás
>!
Praetorianus P
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg

Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy mit lehet szeretni egy horror-regényben (mert igen, vannak ilyen ismerőseim…), válasz helyett ezt lenne érdemes a kezébe nyomni, és meggyőzni, hogy olvassa el. Számomra ez az igazi rémtörténet. Nincs a végtelenségig agyonbonyolítva a cselekmény, nem dagonyázunk a vérben és zsigerekben, nincs tele giccsel és klisékkel. Egyszerűen csak nyomaszt, és bár nem kell kifejezetten rémüldözni az olvasása közben, van azért para és libabőr rendesen. Tudva, hogy mikor íródott, ez bizony erős fegyvertény. Sajnálom, hogy a novellagyűjtemény, aminek eredetileg a részét képezte volna, olyan lett, amilyen. Ez a regény azonban vérprofi, sajnálom, hogy ezt a páratlan hangulatot csak kevés író tudja űberelni. 10/10, abszolút kedvenc spoiler.

>!
darkfenriz
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg

A novellák után jöhetett egy regény Bradbury-től. A könyvre sok minden jellemző, hullámzó színvonalú, helyenként nagyon kicsit bugyuta is, de összességében egy jó történet, néhol egészen félelmetes is.
A könyv elején a gyermeki fantáziálás, a pozitívumok és a jókedv a jellemző. A könyvtár szeretete, az olvasás öröme, ezekért érdemes élni és ebben lelik örömüket a kis szereplők (hát valóban a legjobb hobbi). Ebben az időben a gyerekeknek tényleg a könyv lapjainak illata és az ifjú agyukkal elképzelt cselekmények adták a szórakozást, nem pedig egy előregyártott világ, ahol gondolkodni is bűn és egymásnak mennek a tabletet nyomogató járókelők.
Az atmoszféra misztikus, kalandos, különleges, éjjeli ébredések, hajnali gondolatok. Felhívja a figyelmet az apa-fiú kapcsolat fontosságára, az apára mint példaképre és a fiúra mint az átörökített tulajdonságok hordozójára. És ehhez kapcsolódóan az érzés megismerése, amikor valami olyan élethelyzetet élünk át, amire régóta vártunk, bár nem voltunk tudatában.
A műfaj ifjúsági regény félelmetes, hátborzongató szálakkal, hiszen a fő tanulság, hogy minden korban és világban a legfontosabb a jó győzelme a gonosz felett.

>!
_KerZs P
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg

A szerző annyira szépen megfogalmazta a gyerekkori igazán mély barátságot. Mellette a felnőtté válás, Will apukájának csöndessége, és későbbi kibontakozása a könyvtárban lehengerlő volt számomra. A fiúk összetartása, széthúzása, és az egész történet középpontjában álló kérdés tele volt feszültséggel. spoiler Mindez az író misztikus, néha hátborzongató köntösbe vonta spoiler. És hát valljuk be, hogy egy vándorcirkusz és a társulat tagjai már önmagukban is félelmetesek tudnak lenni.


Népszerű idézetek

>!
Morpheus

– Van egyáltalán valami, ami nem szomorít el?
– Csak egy. A halál.
– Hóha! – rezzent össze a fiú. Én azt hittem volna, hogy az szomorít csak el igazán!
– Dehogy – felelte a férfi hajszínéhez illő hangon. – A haláltól minden más válik szomorúvá. De a halál önmagában csupán ijesztő.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál · szomorúság
3 hozzászólás
>!
ohentibi

Túl későn ébredtem rá, hogy nem várhatod ki, amíg tökéletessé válsz, ki kell lépned a többiek közé, elbukni és felállni, mint mindenki más.

>!
szigiri

Bezzeg a középkorú férfiak! Ők aztán ismerik ezt az órát. Uramatyám, az éjfél nem is rossz, az ember felébred és visszaalszik. Az egy vagy két óra sem vészes, kicsit forgolódik, aztán máris fújja újra. Az öt és a hat a remény ideje, a pirkadat már a horizont alatt nyújtózkodik. De a három, te jó szagú úristen, a hajnali három! Az orvosok szerint ez a test apályának ideje. A lélek külön utakon jár. A vér lelassul. A valódi haldoklást kivéve ekkor kerül az ember a legközelebb a halálhoz. Az alvás maga is egy darabka halál, de aki hajnali háromkor tágra nyílt szemmel nézgelődik, az igazi élőhalott!

66-67. oldal (Európa, 2002)

>!
Morpheus

A férfi és a nő, ahelyett, hogy faképnél hagynák vagy megölnék egymást, egy életen át csimpaszkodnak a másikon, szaggatják a haját, kitépik a körmét; olyan számukra a másik fájdalma, akár a kábítószer: érdemes érte élni.

214. oldal

>!
Cicu

A cirkusz pedig elég bölcs, hogy tudja: jobban félünk a Semmitől, mint a Valamitől. A Valamivel lehet harcolni. De… a Semmivel? Hol ütöd meg? Van szíve, lelke, hátsója, agya?

216. oldal (Európa, 2002)

>!
Noro 

Az volt vele a baj, hogy egyszer megpillantotta a világot, és aztán többé nem tudott nem oda nézni.

47. oldal, 9. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: világ
>!
Cicu

Szóval mondd csak, mióta hiszed azt, hogy jónak lenni és boldognak lenni egy és ugyanaz?

143. oldal (Európa, 2002)

>!
legrin SP

Az a temérdek könyv – gondolta –, évszázadok hámló bőre, egymásnak dőlve, akár megannyi keselyű. Az ember elsétál sötét sorfaluk előtt, s az aranyozott címek felnyársalják tekintetükkel.

198. oldal

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid

Mi, férfiak rettentő érzéketlenné válunk, mivel képtelenek vagyunk ragaszkodni a világhoz, vagy önmagunkhoz, vagy bármihez. Nem látjuk meg a folytonosságot, minden elromlik, széthull, elolvad, megáll, elrohad vagy megszökik. Mivel pedig az Időt nem alakíthatjuk, mi marad nekünk, férfiaknak?
Az álmatlanság. A bámészkodás.

68. oldal

>!
darkfenriz

Kenyerük a rémálmok kovászából készül. Fájdalommal kenik meg.

211. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Stephen King: Végítélet
Stephen King: Rémautó
Peter Clines: 14
Ilsa J. Bick: Hamvak
Stephen King: A mobil
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.
Neil Gaiman: Amerikai istenek
M. R. Carey: Kiéhezettek
Dmitry Glukhovsky: Metró 2033