Fahrenheit ​451 639 csillagozás

Ray Bradbury: Fahrenheit 451 Ray Bradbury: Fahrenheit 451

„Fahrenheit 451 fok az a hőmérséklet, amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég…” A könyveket el kell pusztítani, mert ártalmas fegyverek: sosem lehet tudni, ki ellen fordul egy olvasott ember. Guy Montag a tűzőrségen dolgozik, hivatása a könyvégetés, a fellobbanó lángok mindig gyönyörűséggel töltik el. Életében a munka, a nyugtató tablettákhoz menekülő feleség, és három óriási tévéfal a főszereplők. Új szomszédja egy kedves lány, aki furcsa dolgokról mesél: hogy családja esténként leül az asztal köré, és beszélgetnek, hogy a tűzőrök valamikor régen még oltották a tüzet, hogy szép a hajnal, amikor harmat telepszik a fűre, és felkel a nap… Érthetetlen. Egy napon aztán beleolvas egy halálra ítélt könyvbe, az események ettől kezdve megállíthatatlanok…

Eredeti megjelenés éve: 1953

>!
Göncöl, Budapest, 2003
192 oldal · ISBN: 9639183458 · Fordította: Loránd Imre
>!
Göncöl, Budapest, 1991
238 oldal · ISBN: 9637875336 · Fordította: Loránd Imre, Sz. Kiss Csaba, Lénárd Edna, Mohay Béla

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Guy Montag


Kedvencelte 137

Most olvassa 24

Várólistára tette 534

Kívánságlistára tette 346

Kölcsönkérné 13


Kiemelt értékelések

>!
csartak MP
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Van egy könyv a polcomon, aminek furcsa a kiadása, mert nincs a gerincére írva semmi. De mégis tudom melyik az. Van egy könyv, amiről mindig is tudtam, mert sokat emlegetik, sok másik könyvben, filmben, játékban utalnak rá. Tudod ez az a történet, amiben elégetik a könyveket. 451 Fahrenheit fokon. És amiben Bradbury a szokásos módon gyönyörűen fonja a szavakat, de hiába van tele tűzzel és lánggal, a lelkem hideg és szomorú lesz tőle.

>!
zamil
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Egy újabb könyv, amit csak 5 csillagra lehet értékelni. Nagyon remélem, hogy sose jön el ez a világ, amit Bradbury elénk tárt, bár ahogy látom már a küszöbén állunk. Persze vannak ellenállók, mint mindenki itt a molyon.
Alapmű kötelezővé tenném, többet nem is tudok mondani róla. Minden olvasásomnál, valahol emlékezni fogok erre a könyvre.

10 hozzászólás
>!
lilla_csanyi
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Még egy könyv, amiről jótékonyan hallgattak az iskolában, pedig lehet, hogy akár gondolatokat is szülne a kamaszok fejében. A tippem az, hogy épp ezért nincs róla szó.
Imádom Bradbury-t a kifinomult stílusáért. Amiért olyan finoman éninti meg a lelket, ahogy egy profi hegedűművész a hangszere húrjait.
Az első betűtől az utolsóig tökéletes.

13 hozzászólás
>!
Bélabá P
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Most vagyok meglőve! Nem tudom eldönteni, hogy ez abszolút jó könyv vagy sem? Mert vannak benne olyan összetevők, amelyek elbizonytalanítanak.

Mi tetszett?
A könyvekről szólt, ez önmagában piros pont nálam minden olvasmányban
Jó a történet ötlete.
Az is tetszett, hogy mások is ajánlották már. A „mások ajánlották” polcról szedtem azzal, hogy @Timár_Krisztina egy értékelése keltette fel a kíváncsiságomat a spoiler kapcsán

Mi nem tetszett?
Az, hogy könyvégetés szerepel benne.. Ez micsoda barbárság, pfejjj…
A sztorit nem dolgozta ki eléggé, talán 300-500 oldalon még nagyobbat szólt volna
A szereplők számomra színtelek, szürkék, karakter nélküli alakok, pontosabban olyanok, akik nincsenek kellően ábrázolva. Ez erős hiányérzet volt. Mondhatni csak neveket láttam, és képtelenség volt elképzelni Montagot és társait.

Mindennel együtt érdekes olvasmány, pedig nem kenyerem a sci-fi. Volt benne 5-6 jó idézet, amit lájkoltam vagy kiírtam. Nem hatott úgy, mint Orwell 1984-e, elmarad tőle. Az első fejezet döcögött kicsit, a második tetszett legjobban, a harmadik időnként igen máskor meg csak néztem. Olyan könyv, amit ha jól rémlik ajánlott olvasmányként javasoltak gimben. Erős 4 csillagot adok rá (4,2 pont). Nem bántam, hogy olvastam, de nem fogom sci-fivel halálra olvasni magam….

10 hozzászólás
>!
molyok11
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Kiváló írás, helyenként költői magaslatokba emelkedik a disztópia. A metafora azonosítottja nem egyszer szokatlan megközelítésbe kerül az azonosítóval, ugyanakkor ez teszi számomra érdekessé, széppé a könyvet. Naturalisztikus, futurisztikus elemek fedezhetőek fel a fikcióban, amelynek egyes részletei már a mai kor népbetegségének számítanak. Az utolsó oldalon lévő idézet a többi bölcseleti-filozófiai gondolat mellett is különösen fontos mondanivalót üzen: az év 12 hónapja is egy-egy gyümölcs. Viszem tovább a levelet, amit kaptam: a gondolkodás képességének kamatoztatását, az irodalom szeretetét, a beszélgetések örömét, felszabadító erejét, a könyv lebilincselően kaotikus szféráját.
Az én belső tüzem a lélek színterében gyullad meg, s a fellángolás érzelmeimnek a megszólaltatójához köthetők, a 451 Fahrenheit című scifi témájú regényhez. Ami engem illet, közel 37 Celsius-fokon.

>!
MezeiMarcsi
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Annyi könyvet ajánlanak nap mint nap,hogy 1000 év is kevés lenne az elolvasásukhoz. Ezt a könyvet nem ajánlották.Miért?Talán azért mert a könyv elöbb-utobb megtalálja az embert.Nem kell keresni,nem kell ajánlani,egyszer csak ott lesz.Sétálgattam a könyvtárba, kiválasztottam a polcról,nem volt kiemelve,nem volt szem elött,de nem is volt elrejtve.Csak ott volt.Hazahoztam,pár napig kerülgettem,majd belefogtam. Kétszeresen is szerencsém vot.A huszadik oldal körül ráakadtam egy 4 levelű lóherére,papírra ragasztva,műanyag tasakba. Arra viszont,hogy kincsre találtam,már az első oldal után rájöttem. Ez a könyv nagyon nagyon….. nem tudom.Tetszik?Bejön? Ütős? Még nem igazán tudom a pozitív jelzőt arra,hogy elmondjam mennyire jó könyv.Talán nem is passzol hozzá egyik sem. Lehetne idézni belőle,de fölösleges.60-64-69-71. oldal.Mindegy. Fölösleges idézni,egyben kell elolvasni. Van egy témában hasonló film : Éli könyve . Nem mondom el miről szól,akit érdekel utána néz. Nem mondom el miről szól a könyv,akit érdekel elolvassa. Nem ajánlom senkinek,mert aki szeret olvasni,elöbb-utóbb találkozik a könyvel. Régóta nagy kérdés,miért tanuljunk?Miért jó ha tudunk egy verset,mesét,akár egy Bibliai idézetet? A könyvben van a válasz. A könyvet 1953-ban írták. Kellett ez a könyv. Nekem mindenképp.

4 hozzászólás
>!
tamikasipke
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Hát nem szeretnék egy ilyen jövőt átélni, mint amit Bradbury lefest a könyvben, bár sokszor azt érzem, hogy néhány szempontból már most is ilyen agymosást folytat a média rajtunk.

– „Hatalmas havazás várható!!!” – könyörgöm, hiszen tél van…..
– „Kinyírta, megölte, felakasztotta, stb” – ezért a legjobb neked, ha a Való világot, Big Brothert, ***-t nézed, mert az neked jó!
– „Önnek még nincs rózsaillatú fingporlasztója? Utolsó lehetőség, hogy beszerezzen egyet itt és most, csak féláron, és adunk hozzá még öt darab sérvkenőcsöt is!” – Ha mégse veszel? Félember vagy, selejt, társadalom söpredéke… tedd a kezed a tv-re, majd jól meggyógyít a telesámán!

Tony Benn, volt brit parlamenti képviselő fogalmazta meg nagyon érthetően: „Két útja van az emberek irányításának: a megfélemlítés és a demoralizálás. Tanult, egészséges és öntudatos nemzetet nehéz kormányozni, ezért akarnak kormányok tanulatlan, beteg és pesszimista embereket.”

Szóval olvassunk minél több könyvet, köztük Bradbury-t is, hogy pontosan lássuk, micsoda hatalmat adnak a könyvek a kezünkbe bármilyen felsőbb hatalommal szemben.

5 hozzászólás
>!
K_A_Hikari P
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

„Eszembe jutottak a könyvek. S most először értettem meg, hogy minden könyv mögött egy ember rejlik. Egy ember, akinek gondolatai támadtak, aztán hosszú idejébe tellett, amíg papírra vetette őket.”

Tavaly nekem ez emelt magyar érettségi tétel volt. spoiler A lényeg, hogy most a NIOK júniusi témája miatt eszembe jutott, hogy akár el is olvashatnám.

Egyszerre érzem azt, hogy bárcsak hamarabb a kezembe akadt volna, és azt, hogy nem bántam meg, hogy csak most. Így, hogy nem egy tétel miatt olvastam el, sokkal jobban elgondoltatott.
És elszomorított, mert amit Ray Bradbury 66 évvel ezelőtt papírra vetett, az – megvan rá az esély – a mi közeli jövőnkké is válhat.
A nem beszélgetések, a TV és a média agymosása, az egymástól való elidegenedés, a könyvek, ezáltal a tudás pusztítása.
„Egyformának kell lennünk. Nem mindenki születik szabadnak és egyenlőnek, ahogy azt az Alkotmány mondja, de mindenkit egyformává idomítanak. Ha mindenki hasonmása a másiknak, akkor mindenki boldog, megelégedett, akkor nincs többé kiváló, akitől félni kell, vagy akihez a másikat mérni lehet. Az ám! Tehát a könyv a szomszéd házban olyan, akár a töltött puska. El kell pusztítani! Ártalmatlanná kell tenni ezt a fegyvert. Ki tudja, ki lesz a célpontja egy olvasott embernek?”

Legyünk mi magunk azok, akik kitörnek a megszokásból.
Akik nem félnek gondolkodni, de rettegnek a hallgatás sűrű csendjétől.
Akik olvasnak könyveket. Sokat, sokfélét, verseket, drámákat… a saját szórakoztatásukra (is).
Akik maguk is 451 fokon égnek.

>!
encus625 P
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

A könyvre akkor figyeltem fel először, amikor egy másik könyvben említették: https://moly.hu/idezetek/424711. Kb. azóta is akarom elolvasni, de mindig halogattam, aztán most, a közelgő egri könyvklub disztópiás eseményére választottam ezt olvasmányul.

Nehéz olvasmány volt. Azt vettem észre a napokban, hogy nincs jó kedvem, sőt kifejezetten rossz a hangulatom és igazából nincs rá különösebb okom. Csak arra tudok, gondolni, hogy ez a könyv fészkelte be magát a tudatomba jobban, mint kellett volna.
Granger egyébként nagyon érdekes gondolatokat fogalmazott meg, többször is elolvastam ezeket.
Azért szörnyű abba belegondolni, hogy szédítő sebességgel közelítünk a könyv által ábrázolt világ felé. A másik dolog, ami többször is eszembe jutott olvasás közben, hogy ezt 65 éve írta Bradbury. Talán ő maga sem hitte volna el, hogy ilyen hamar eljön ez a világ.

>!
Göncöl, Budapest, 2003
192 oldal · ISBN: 9639183458 · Fordította: Loránd Imre
>!
sztinus P
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Igazából 3 és 3/4 csillag.
Egy tévéellenes kampánykönyv. Olvasásra és beszélgetésre buzdít helyette. Sajnos egyre aktuálisabb, mégis úgy érzem ezt még komolyabban odavághatta volna a fejünkhöz. Mindenképpen el kell olvasnia mindenkinek.


Népszerű idézetek

>!
Dün SP

– Mindenkinek, aki meghal, hagynia kell maga után valamit, mondta a nagyapám. Gyereket vagy könyvet, festményt, házat vagy egy falat, amelyet felépített, egy pár cipőt, amit csinált. Vagy egy kertet, amelyet beültetett. Valamit, amit a kezünk megérintett, hogy lelkünknek legyen hova költöznie halálunk után, hogy ha az emberek egy fára vagy egy virágra néznek, amit mi ültettünk – minket lássanak abban. Egyre megy, mit csináltunk, csak az a lényeges, hogy ha valamihez hozzányúltunk, azt változtassuk meg úgy, hogy ránk emlékeztessen akkor is, ha már levettük róla a kezünket.

176. oldal

3 hozzászólás
>!
Dün SP

– Lakasd jól a szemed csodával – mondta –, élj úgy, mintha tíz másodperc múlva holtan esnél össze. Nézz körül a világban. Sokkal fantasztikusabb, mint amit az álomgyárakban gyártanak. Ne kérj biztosítékot, ne kérj biztonságot; ilyen állat sohasem létezett. S ha létezne is: a lajhárok családjába tartozna, akik a fán függeszkedve átalusszák életüket. A pokolba velük! Rázd meg a fát, hogy a lajhár lezuhanjon!

177. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lajhár
4 hozzászólás
>!
piccola

Béke, Montag. Adjunk az embereknek „ki mit tud” vetélkedőket, amelyeket az nyer meg, aki a legtöbb slágerszövegre emlékszik, vagy az államok fővárosainak nevére, esetleg arra: mennyi búza termett tavaly Iowában. Tömjük tele az agyukat érdektelen adatokkal; verjünk a fejükbe annyi tényt, hogy telítettnek s ragyogóan informáltnak érezhessék magukat. Akkor majd gondolkodó lénynek álmodják magukat, azt hiszik, messzire jutnak a tudományukkal, holott meg se tudnak vele moccanni. De boldogok lesznek, hiszen az ilyen „tények” sosem változnak. Ne adjunk a kezükbe olyan veszedelmes játékszert, mint a filozófia meg a társadalomtudomány, melyek segítségével a tényeket esetleg kapcsolatba hozhatnák egymással. Ez az út vezet a búskomorság felé.

71-72. oldal

>!
Algernon +SP

Nem mindenki születik szabadnak és egyenlőnek, ahogy azt az Alkotmány mondja, de mindenkit egyformává idomítanak. Ha mindenki hasonmása a másiknak, akkor mindenki boldog, megelégedett, akkor nincs többé kiváló, akitől félni kell, vagy akihez a másikat mérni lehet.

69. oldal

1 hozzászólás
>!
szigiri

Amikor meghalt, hirtelen rádöbbentem: nem őt siratom, hanem mindazt, amit alkotott. Azért sírtam, mert soha többé nem csinál már semmit, nem farag egy darab fát, nem segít nekünk galambot nevelni a hátsó udvaron; sohasem fog hegedülni, sohasem fog többé velünk tréfálkozni, ahogy csak ő tudott. Hozzánk tartozott, s amikor lefogta a kezét a halál, nem volt senki, aki a munkáját folytatta volna. Egyéniség volt; jelentős ember. Halálát sohasem tudtam feledni. Sokszor gondolok arra, hogy mennyi gyönyörű faragvány nem készült el soha csak azért, mert meghalt. Hány tréfa hiányzik a világból, s hány szelíd galambot nem simogatott meg a keze. Alakította a világot, cselekedett az érdekében. Azon az éjszakán, amikor meghalt, a világ tízmillió szép cselekedettel lett szegényebb.

>!
minnie

Eszembe jutottak a könyvek. S most először értettem meg, hogy minden könyv mögött egy ember rejlik. Egy ember, akinek gondolatai támadtak, aztán hosszú idejébe tellett, amíg papírra vetette őket.

61. oldal

>!
Algernon +SP

Nézz körül a világban. Sokkal fantasztikusabb, mint amit az álomgyárakban gyártanak. Ne kérj biztosítékot, ne kérj biztonságot; ilyen állat sohasem létezett. S ha létezne is: a lajhárok családjába tartozna, akik a fán függeszkedve átalusszák életüket.

178. oldal

2 hozzászólás
>!
minnie

Mindenkinek, aki meghal, hagynia kell maga után valamit, mondta a nagyapám. Gyereket, vagy könyvet, festményt, házat vagy egy falat, amelyet felépített, egy pár cipőt, amit csinált. Vagy egy kertet, amelyet beültetett. Valamit, amit a kezünk megérintett, hogy lelkünknek legyen hova költöznie halálunk után, hogy ha az emberek egy fára vagy egy virágra néznek, amit mi ültettünk – minket lássanak abban.

176. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Neal Stephenson: Gyémántkor
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Philip K. Dick: Az ember a Fellegvárban
Frank Herbert: Dűne
Orson Scott Card: Végjáték
Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió
Connie Willis: Ítélet könyve
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.
Dan Simmons: Hyperion
Isaac Asimov: Asimov teljes science fiction univerzuma VI.