Az ​illusztrált ember 57 csillagozás

Ray Bradbury: Az illusztrált ember

Az illusztrált ember nemcsak attól más, hogy az egész testét képek borítják, hanem attól is, hogy ha az ember sokáig nézi, akkor ezek a képek életre kelnek és történeteket mesélnek jelenről és jövőről. Baljós, óva intő tanulsággal.

A történetek akár a Földön játszódnak, akár a Marson, a középpontjukban mindig az ember áll. Az ember, aki akkor is a társát támadja, amikor szkafanderben tehetetlenül sodródik az űrben. Aki a marslakókat is meg akarja téríteni. Aki inkább robothasonmást készíttet, minthogy maga oldja meg az élete problémáit.

Ray Bradbury 1951-ben megjelent második novelláskötete immár évtizedek óta klasszikusnak számít, és mit sem vesztett sem aktualitásából, sem erejéből. Az olvasó ráadásul most új fordításban olvashatja ezeket a felejthetetlen történeteket.

A tetovált ember címen is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1951

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Ray Bradbury életműsorozat

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634196389 · Fordította: Pék Zoltán, Török Krisztina, Molnár Berta Eleonóra, Bosnyák Edit, Juhász Viktor
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
278 oldal · ISBN: 9789634196501 · Fordította: Juhász Viktor, Török Krisztina, Pék Zoltán, Bosnyák Edit, Molnár Berta Eleonóra

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Edgar Allan Poe


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 80

Kívánságlistára tette 90

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
Ray Bradbury: Az illusztrált ember

Mindenki látni akarja a képeket, de közben senki nem akarja látni.

Jó éjt, boldog megszállást!

– Szeretted volna kipróbálni az űrutazást? Megnézni más helyeket?

Zseniális!
Bradbury ismét változatos helyekre és időkbe kalauzol bennünket ebben a válogatásban. A múltba, a jövőbe, a jelenbe, világvégére, invázióba, az űrbe, a Marsra, vagy éppen a Vénuszra. Teszi mindezt kifogyhatatlan fantázia mellett olyan éleslátással és emberismerettel, hogy néha kénytelen voltam arra gyanakodni, hogy 1951 jobban tudta, hogy milyen is lesz 2019, mint mi, akik benne élünk. Bár az idegen világok leírása – élen a Marssal és a Vénusszal – erősen mesébe illő, a maga módján mindegyik történet tükröt tart az embernek, és rámutat valamire, amire nem ártana odafigyelnünk, vagy amit nem ártana végre megtanulnunk.

Abszolút kedvencek: A világ utolsó éjszakája és A száműzöttek

Vélemények, benyomások novellánként:
Előhang: Az ilusztrált ember: https://moly.hu/reszolvasasok/58936
A szavanna: https://moly.hu/reszolvasasok/58944
Kaleidoszkóp : https://moly.hu/reszolvasasok/59047
Új pálya: https://moly.hu/reszolvasasok/59072
Az országút: https://moly.hu/reszolvasasok/59136
A jövevény: https://moly.hu/reszolvasasok/59277
Hosszú eső: https://moly.hu/reszolvasasok/59298
A rakétás: https://moly.hu/reszolvasasok/59396
A lángléggömbök: https://moly.hu/reszolvasasok/59576
A világ utolsó éjszakája: https://moly.hu/reszolvasasok/59825
A száműzöttek: https://moly.hu/reszolvasasok/59969
Ahol nincsen se éjszaka, se reggel: https://moly.hu/reszolvasasok/59994
Róka az erdőben: https://moly.hu/reszolvasasok/60024
A vendég: https://moly.hu/reszolvasasok/60027
A betonkeverő Marionett Rt: https://moly.hu/reszolvasasok/60049
A város: https://moly.hu/reszolvasasok/60058
Nulladik óra: https://moly.hu/reszolvasasok/60060
A rakéta: https://moly.hu/reszolvasasok/60061
Utóhang: https://moly.hu/reszolvasasok/60062

Morpheus>!
Ray Bradbury: Az illusztrált ember

Valami megváltozott bennem, talán végérvényesen, kidurrant a Bradbury lufi. Untam a történeteit, pedig még pár hónapja szerettem ahogy ír, még akkor is, ha már a rakétái csupán ócskavasak. Igaz, hogy legalább a felét már olvastam, de amelyeket még nem, már azokat is csak rágtam, rágtam, rágtam, de lenyelni már nem tudtam. Sajnálom, de mit lehetne tenni? Semmit. Összeomlott az utolsó marsi város is…

3 hozzászólás
luthienlovemagic IP>!
Ray Bradbury: Az illusztrált ember

A borító jól rájátszik a tartalomra, ha az ember sokáig nézi Az illusztrált ember testén felvillanó különleges kompozíciókat, pillanatképeket láthat a novellákból, amik megelevenednek a könyv lapjain. Ez alkotja a kötet kerettörténetét. Az életre kelt képek baljós történeteket mesélnek, óva intő tanulságokkal, néhol már-már a horror határait súrolva. Ahogy az illusztrált ember megfogalmazta: „Mindenki látni akarja a képeket, de közben senki nem akarja látni.” A legtöbb történet erőszakos és kegyetlen, az emberi döntések állnak a középpontjukban, amik általában tragédiához vagy negatív végkifejlethez vezetnek. Bárhol is játszódjanak – a Földön, az űrben vagy a Marson – ezek a történetek a szereplők mindig ártani akarnak a másiknak, gyanútlanok, vagy éppen rosszul döntenek.

A gyönyörű, magas irodalmi szintű, érzékletesen választékos nyelvezet a témák különbözősége ellenére összeköti a szövegeket. Még a keményebb részeket is úgy írta meg a szerző, hogy öröm olvasni. Emellett a szimbolika is jó összekötő erő. Több motívum novelláról novellára megjelenik – például a technikai megoldások. Ilyen a levegőn alapuló közlekedési rendszer a lakásokban, vagy a rakéta, amivel az űrben, a bolygók között és a Földön nagyobb távolságokba közlekednek a szereplők. Bradbury-nek egységes, letisztult elképzelése volt az űrutazásról, amit előszeretettel jelenített meg a műveiben, ezzel is összekapcsolva a szövegeket.

Összességében Az illusztrált ember egy változatos témákat felvonultató, szép nyelvezettel megírt történetfolyam, ahol az emberi döntések állnak a középpontban. Gyönyörű és horrorisztikusan kegyetlen.

A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/10/30/konyvkritika_…

_Nikki >!
Ray Bradbury: Az illusztrált ember

„Ha nem is mindegyik novella nyújt végül maradandó élményt, a többség sokáig az emlékezeted horizontján fogja hagyni nyomát, stílszerűen úgy, mint egy tovatűnő rakéta fénycsóvája, amelynek fénye még percek után is a szaruhártyádon vibrál. Az amúgy rendkívül irodalmian és szépen megírt, változatos témák között azok az olvasók is garantáltan találnak majd nekik tetsző történetet, akik amúgy nem igazán science fiction rajongók. Tökéletes választás hát a műfajjal ismerkedőknek és azoknak is, akik valami gyors, de mégis elgondolkodtató olvasmányra vágynak.”

A teljes értékelés » https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2019/11/ray-b…

mandris>!
Ray Bradbury: Az illusztrált ember

Alapvetően nem igazán mernék arra vállalkozni, hogy egy-egy novelláról megtippeljem, ki lehet az író, de Bradbury novelláit azt hiszem, elég magabiztosan fel tudnám ismerni. Ugyan még csak a Marsbéli krónikákat és ezt a kötetet olvastam tőle, de a stílusát nagyon sajátosnak találtam, és megszerettem, pedig nagyon más, mint a megszokott sci-fi novellák, legyenek azok bármelyik alzsánerbe tartozók.
Bradbury novellái rövid, de velős darabok, ami jó volt, mert így egyik novellát sem kellett két részletben olvasnom. Nem hard sci-fik, ellenben nagyon jó látleletek a szédítő műszaki változások közepette is változatlan emberi természetről, annak bizonyos aspektusairól. Rámutatnak, hogy hiába jutunk bármilyen technikai fejlettségi szintre, és bármilyen másik bolygóra, ha közben magunkkal visszük alapjaiban változatlan emberi természetünket. Márpedig azt nehéz megváltoztatni. Erről szólnak sokszor a kedvenc sci-fi (sőt, krimi) alzsánereim, és erről szólt sokszor ez a novelláskötet is. Sőt, a műszaki fejlődés, illetve az idegen létformákkal való találkozások és háborúskodás jó alkalmat biztosít arra, hogy ez az emberi természet megmutatkozhasson. Legyen szó generációs konfliktusokról, faji előítéletekről, szerzésvágyról, bosszúvágyról, hiszékenységről vagy épp hitetlenkedésről, ezeket a körülmények változása nem feltétlenül fogja megszüntetni, legfeljebb nehezíti vagy épp segíti azt, hogy megmutatkozzanak.

Flora_The_Sweaterist P>!
Ray Bradbury: Az illusztrált ember

Nem tudom, más könyvmolyok hogy vannak vele, de Ray Bradbury a Fahrenheit 451 -gyel már első találkozásunk alkalmával belopta magát a szívembe, Az illusztrált ember pedig mind a fülszöveg, mind a letisztult, de kifejező borító alapján figyelemreméltó olvasmánynak ígérkezett.

Ha a cselekmény maga nem is igazán ad okot az örömre, a szereplők, leírások és dialógusok kidolgozottsága, egységessége esztétikai kárpótlást nyújt az elmesélt borzalmakért cserébe. Az pedig, hogy a mondatok élvezhetőek maradtak magyar nyelven is, a fordítók munkáját dicséri.

Bár a novellák közül sok tűnhet túl fantasztikusnak ahhoz, hogy magunkra vonatkoztassuk, ez csupán illúzió. Abban a korban élünk, amikor a technológiának és a természettudománynak olyan határait lépjük túl, amit ép ésszel nem lenne szabad talán még megközelíteni sem. Így hát Bradbury mondanivalója a 21. században talán még fontosabb, mint volt a mű eredeti megjelenésekor, és ha rajtam múlna, mindenkivel el is olvastatnék néhány novellát ebből a kötetből.

Bővebben: https://florathesweaterist.wordpress.com/2019/10/27/ray…

Lianeko>!
Ray Bradbury: Az illusztrált ember

Már a cím alapjául szolgáló bevezető is hihetetlenül ötletes, nagyon jó keretet ad a könyv egészének, valamint nagyon jól ráhangol a következő történetekre. Na de milyen is a többi történet? Nem fogok hazudni, Bradbury valószínűleg nem fogja elnyerni azok tetszését, akik tudományos pontosságot várnak el egy sci-fitől. Aki csak alap csillagászati ismeretekkel rendelkezik, az valószínűleg pontosan tudja, hogy a Véuszon nincsnek esőerdők, hogy csak egy példát említsünk a számtalan furcsa, tudományosan nem éppen akkurátus leírás közül. Ezek az elemek azonban nem hiteltelenítik el a történeteket, inkább meseszerűbbé teszik azokat. Bradbury végső soron nem is a technológiáról akar valami érvényeset elmondani, hanem az emberről. A történeteket három csoportba lehet osztani: az ember és a technológia viszonya, az ember és az ismeretlen (fajok, helyek, világűr) viszonya, végül pedig ember és ember viszonya. Számomra az „ember és a technológia viszonya” témakörbe eső elbeszélések voltak a legfélelmetesebbek, egyben a legékesebb bizonyítékok arra, hogy Bradbury valóban zseni volt. Minek nekünk idegen megszálló fajok, az űr sötét részvéttelensége és meteorit záporok, ha a saját kényelmünk érdekében létrehozott technológia simán átveszi felettünk az uralmat? Bradbury ezelőtt 50, 60 évvel megjósolta hogyan fogják a szülők gépekre és virtuális valóságokra bízni a gyerekek nevelését, és hogy ez milyen veszélyekkel járhat. Szomorú látni, hogy Bradbury balsejtelmei 2020-as világunk hétköznapjaihoz tartozó tényekké kezdenek válni. Sokat gondolkodtam rajta, hogy Bradbury vajon milyen különleges képességgel rendelkezhetetett, hogy így előre megérzett dolgokat, aztán arra jutottam, hogy valószínűleg „csak” jobban ismerte az emberi természetet az átlagnál. Valójában pedig ez a történetek fő üzenete: Bár a technológia változik, az ember mindig ugyanolyan marad.

kvzs P>!
Ray Bradbury: Az illusztrált ember

Meglepően modern, és teljes mértékben Bradbury. Lírai, elgondolkodtató, emberi. Hivatalosan sci-fi, mégsem az benne a lényeg.

Mr_Sanyi>!
Ray Bradbury: Az illusztrált ember

Megígértem magamnak, hogy mostantól hosszabb értékeléseket írok. De ez a kötet nincs rászorulva, zseniális, oszt kísz. Azért egy félnyi csillagot lehagytam, mert úgy éreztem, hogy le kell hagynom. Rettenetesen informatív vagyok, tudom.

FélszipókásŐsmoly>!
Ray Bradbury: Az illusztrált ember

Egy férfi egy különös tetoválásokkal borított emberrel találkozik, az illusztrációk éjszaka megelevenednek, 18 történet rajzolódik ki – ezeket meséli el a kötet, pár soros átvezetőkkel, ahogy a rajzolatok mozdulni, változni látszanak. Van itt túlontúl valóságos „hologramot” kivetítő okosház (megdöbbentő, hogy 1950-ben írt erről!), az űrben tehetetlenül sodródó űrhajósok, fordított fekete-fehér felállás marsi telepesekkel, meglepő kapcsolatfelvétel, rakéták, háborúk, papok, gonosz gyerekek. Változatos a stílus – többségében űrutazós scifi, de van horror, hol bús, hol víg emberi helyzetdráma is –, de közös mindben az elgondolkodtató, okító jelleg. Levonható tanulságokat adó és lehetséges következményekre felkészítő gondolatok, csodálatos megfogalmazással.

Összességében kevésbé tetszett, mint a Toynbee-átalakító, de számos olyan élményt kaptam tőle, amiért szerfölött megérte elolvasni (érdekes módon itt is Pék Zoltán fordításairól van szó többnyire). A borító is remekül visszaadja a hangulatot; fényes felületű, nem matt, élénkpiros, a kis jelképek mind szép emlékek.


Népszerű idézetek

sophie P>!

Minden haldokló úgy érzi, hogy nem is élt?

37. oldal - Kaleidoszkóp

Anaire>!

A háború háborúhoz vezet. A pusztítás pusztítást szül.

153. oldal - A száműzöttek

_Nikki >!

– Mind bolondok vagyunk – mondta Clemens –, folyamatosan. Csak minden nap kicsit másképpen. Állandóan azt hisszük, ma nem leszünk azok. Megtanultuk a leckét. Tegnap bolond voltam, de ettől a reggeltől más lesz. Aztán másnap rájövünk, hogy valójában ugyanolyan bolondok voltunk. Szerintem az egyetlen módja annak, hogy fejlődjünk és tovább jussunk ebben a világban az, ha elfogadjuk: nem vagyunk tökéletesek, és ennek megfelelően élünk.

165. oldal - Ahol nincsen se éjszaka, se reggel

ViraMors P>!

Az amőba nem képes bűnt elkövetni, mert osztódással szaporodik. Nem kívánja meg másik feleségét és nem gyilkolja egymást.

A lángléggömbök

Kapcsolódó szócikkek: bűn
ViraMors P>!

– Sose jutott eszembe, hogy Istennek lehet humorérzéke – vallotta be Stone atya.
– Annak, aki megteremtette a kacsacsőrű emlőst, a tevét, a struccot? Az embert? Ugyan már! – nevetett Peregrine atya.

A lángléggömbök

Anaire>!

Ha az ember egyszer hibázott, hányszor kell beismernie a vétkét, hogy végre tiszta lappal kezdhessen?

205. oldal - A vendég

Dávidmoly P>!

– Hányféleképpen lehet meghalni az űrben? – kérdeztem végül.
– Egymillióféleképpen.
– Például hogyan?
– Eltalál egy meteor. Kifogy a levegő a rakétádból. Vagy magával ragad egy üstökös. Eszméletvesztés. Fulladás. Robbanás. Centrifugális erő. Túlzott mértékű gyorsulás. Nem elegendő mértékű gyorsulás. A hőség, a hideg, a nap, a hold, a csillagok, a bolygók, az aszteroidák, a kisbolygók, sugárzás…
– És eltemetnek?
– Nem találnak meg.

111. oldal, A rakétás

Kapcsolódó szócikkek: halál · hideg · hőség · robbanás · űr
1 hozzászólás
ViraMors P>!

– Sajnálatos helyzet ez – jegyezte meg Bierce mosolyogva – a karácsonyi kereskedők számára, akik, ha nem csalódom, mostanság már mindenszentek előtt elkezdték felaggatni a magyalkoszorúkat és karácsonyi dalokat énekeltek. Kis szerencsével idén akár már szeptemberben nekiállhattak volna!

A száműzöttek

4 hozzászólás
Flora_The_Sweaterist P>!

A szeretet pedig elválaszthatatlan a humortól, nem igaz? Az ember csak akkor szerethet valakit, ha elviseli, nem? És senkit nem lehet állandóan elviselni, ha néha nem nevetünk rajta.

121. oldal

2 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Éjszakai műszak
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Alekszej Tolsztoj: Aelita
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története
Robert Louis Stevenson: Jekyll és Hyde
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete
Stephen King: Világnagy strand
Jack Vance: Haldokló Föld
Ted Chiang: Érkezés és más novellák