Szerelem, ​házasság 32 csillagozás

Ráth-Végh István: Szerelem, házasság Ráth-Végh István: Szerelem, házasság Ráth-Végh István: Szerelem, házasság Ráth-Végh István: Szerelem, házasság Ráth-Végh István: Szerelem, házasság Ráth-Végh István: Szerelem, házasság Ráth-Végh István: Szerelem, házasság

Új kiadásban jelenteti meg a kiadó a neves író Szerelem, házasság című művét, amely annak idején nagy sikert aratott. E műben az író A szerelem regényes életrajza, A házasság regényes életrajza és Az asszonyi hűtlenség története című műveit foglaltuk egybe.
E könyvben is érvényesül Ráth-Végh István sajátos szellemessége és iróniája. Páratlanul gazdag anyagát, mint az életet tükröző dokumentumokat tárja az olvasó elé, s humanista derűje a szerelem fonákságainak bemutatásával ad szórakoztató, de egyben meggondolkodtató képet.

>!
Elektra, Budapest, 2001
554 oldal · ISBN: 9639205907
>!
Gondolat, Budapest, 1975
674 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632802837 · Fordította: Radó György, Sarkady János · Illusztrálta: Győry Miklós
>!
Gondolat, Budapest, 1964
268 oldal · puhatáblás

1 további kiadás


Enciklopédia 9


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
fióka P
Ráth-Végh István: Szerelem, házasság

Újabb jó könyv, ezúttal is van benne ostobaság, de inkább aljasság, no meg az a képtelen ötlet, miszerint külső tényezőknek, úgymint egyház, világi hatalom vagy akár a szomszéd, beleszólása lehet, sőt van a magánéletbe, ítélkezik, büntet és végrehajt.
Valamiféle rehabilitációja is egyúttal a nőknek, rámutatva arra a könnyedén figyelmen kívül hagyott tényre, hogy az a bizonyos csalfa asszony soha nem egyedül lépett félre, ám valamiért őt kegyetlenebbül és szorgalmasabban büntették, mint a csalfa férjet.
Vannak benne csemegék is, ilyen például a parasita vagy a leánydiktatúra története. Aki kíváncsi rá, olvassa el :).

>!
Gondolat, Budapest, 1964
268 oldal · puhatáblás
>!
tgorsy
Ráth-Végh István: Szerelem, házasság

Van benne egy piszok jó apró hirdetés. Sajnos nem emlékszem az egészre, így kezdődik: Kéne egy nő….

>!
encsy_eszter
Ráth-Végh István: Szerelem, házasság

Igényes és szórakoztató. Sokkal szárazabbra számítottam. Ezek után hamarosan jöhet A könyv komédiája!

>!
Carmilla 
Ráth-Végh István: Szerelem, házasság

Kiváló munka! Egyszerre tanít és szórakoztat; könnyed, emészthető formában tálalja az olvasó elé a komoly felkészültséget rejtő történelmi és néprajzi érdekességeket. Sajnos, én csak a rövidített kiadást olvastam.

>!
Tüske
Ráth-Végh István: Szerelem, házasság

Az értékelésem egy idézett a könyvből…benne van minden ami lényeges…

„Az asszonyi hűtlenség adattára sokkal gazdagabb, mint a hűségé. Természetes. A női erényt nem szokás személy szerint nyilvántartani; csak akié meghal, arról teszik közzé a gyászjelentést. Néha mégis híre kel egy-egy tündöklő példának, s krónika, legenda, szájhagyomány megőrzi az emléküket.”

Még annyit tennék hozzá…a férfiak csalárdságáról…keveset ír a könyv…pedig mind két fél kell hozzá!!


Népszerű idézetek

>!
Carmilla 

Nők nem jutnak a mennyországba. János Jelenéseiben ugyanis ez mondatik: „És egy félóráig némaság vala…” Ez merő képtelenség lenne olyan helyen, ahol nők is vannak. (Kant)
Az Úr bölcs előrelátással nem adott szakállat a nőknek, mert nem tudtak volna hallgatni borotválkozás közben. (Id. Dumas)

77. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nők
2 hozzászólás
>!
Carmilla 

Egy XVII. századbeli író, René Francois, irgalmatlanul nekimegy mindannak, amit az elfogult férfiszem a női arcon széppé minősít.
„Mi az, amit olyan fennen Szépségnek hirdetnek? Két darab üvegcserép két lyukban, rajtuk mozgékony, szőrszálakkal beszegett bőrcafatok, melyeket szemhéjnak becéznek. Fölöttük egy nevetséges ív, ugyancsak szőrökből. Ezek között bocsátkozik le az agyvelő pöcecsatornája, az orr. Kettéhasított véres hús: az ajak. Aludt vérrel körülvett és az állkapocsba beágyazott csontocskák: ezek a fogak. Egy lapos, kissé hegyes húsdarab, amely ide-oda mozog és alkalmas mindenféle csacsogásra: íme a nyelv. A pofatömlők fölött a két tölcsérszerűen kivájt fül, akárcsak egy fazéknak a két fogantyúja. Az egészet egy nagy sörény borítja. Érdemes ezek miatt akkora hűhót csapni?”

101. oldal

1 hozzászólás
>!
Carmilla 

A házasság kikötő a viharban; de gyakrabban vihar a kikötőben. (Petit Senn)

Kapcsolódó szócikkek: házasság
>!
Cicu

„Gentleman, 30 éves, jelentékeny vagyon birtokosa, nőül venne olyan fiatal úrhölgyet, aki legalább 3000 font hozománnyal rendelkezik.”
[…] Angol felfogás szerint a férfitól nem kell többet követelni, mint hogy gentleman legyen és pénze is legyen, – viszont egy háromezer font hozománnyal bíró fiatal hölgy minden egyéb testi és lelki kiválóságot bátran nélkülözhet.

20. oldal (Az apróhirdetés ősei)

>!
Carmilla 

Az ember csak olyan valakit szerethet, aki szeretetére méltó, de mert ilyen valakit nem talál, az elébe kerülő másik nembelit meghamisítja, s ezek a költött, hamisított tulajdonságok ébresztik fel benne a szerelmet.
    Az ilyen érzés csupán pseudo-szerelem, nem valódi. Egy napon az egész káprázat szétfoszlik, s ekkor a szerelem meghal. Pedig hogyan szűnhetnék meg, ha tárgya mindig ugyanaz maradna? Meghal, mert már a születése is tévedés volt. Nem a tárgya keltette életre, hanem a felgyúlt képzelet alkotta meg a tárgyát.

A szerelem szakértői - 12. oldal (Gondolat, 1964)

>!
Carmilla 

Két csúnya belzebub keres csinos belzebébiket.

A formanyelv - 41. oldal (Gondolat, 1964)

>!
Carmilla 

Akármilyen rossz véleménye legyen is a férfinak a nőkről, nincs nő, aki még rosszabbul ne vélekednék róluk. (Chamfort.)

79. oldal, Mi nők tartsunk össze! (Gondolat, 1964)

Kapcsolódó szócikkek: nők
>!
Cicu

Egy szép asszony paradicsoma a szemnek, pokla a léleknek és purgatóriuma az erszénynek. (Fontenelle)

>!
Carmilla 

    A gondozatlan köröm nem vall mindig hanyag testápolásra, hanem akárhányszor dolgos asszonyi kézről tesz vallomást. És valamirevaló férfi szemében százszorta kedvesebb, mint az úgynevezett köröm-szanatóriumokban agyonápolt, vérvörösre lakkozott, sőt több centiméternyi hosszúra növesztett ujjvégződmények.

Firenzuola szépség-kódexe - 107. oldal (Gondolat, 1964)

Kapcsolódó szócikkek: köröm
>!
Carmilla 

Kaktusz.
Általad kevés óráig
Voltam boldog, nem sokáig.

A virágnyelv - 19. oldal (Gondolat, 1964)

Kapcsolódó szócikkek: kaktusz

Hasonló könyvek címkék alapján

Bényei József (szerk.): A házasság humora
Mikszáth Kálmán: Vidám írások I-II.
Gracza György: A nevető Magyarország
George Mikes: Tsi-Tsa és Tsai
Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi!
M. Kiss Csaba: Boldogságkönyv
Homonnay Gergely: Az elnökasszony
Jókai Mór: A magyar nép élce
Duka János: Székely anekdoták – Mikor hagyja el az ész az embert?
Móra Ferenc: Hoztam-e spanyolviaszkot?