Az ​emberi butaság 42 csillagozás

Ráth-Végh István: Az emberi butaság Ráth-Végh István: Az emberi butaság Ráth-Végh István: Az emberi butaság Ráth-Végh István: Az emberi butaság

Az emberi butaság történetéről írott trilógia (Az emberi butaság kultúrtörténete; Új butaságok az emberi butaság kultúrtörténetéből; vége az emberi butaságnak), amelyet most – a régebbi három kötet anyagát tematikai szempontoknak megfelelően egyesítve – átadunk az olvasónak, talán az író legjellemzőbb műve. Az emberi gyarlóságok és szenvedélyek olykor elképesztő panoptikuma, mintegy az emberi művelődés történetének visszája bontakozik ki a könyv lapjairól, de oly módon, hogy az író felvilágosult gondolkodása és igazságszeretete mindig a társadalmi és kulturális haladás nagy eredményeinek, céljainak árnyékában láttatja a századok során burjánzó butaságokat, aljasságokat.

Eredeti megjelenés éve: 1962

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sikerkönyvek

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2010
548 oldal · ISBN: 9789632997179
>!
Maecenas, Budapest, 1997
318 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638469625
>!
Gondolat, Budapest, 1974
722 oldal

2 további kiadás


Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
Hoacin
Ráth-Végh István: Az emberi butaság

„Kiadó a II. emeleten 3 utcai szoba, 2 előszoba. W.C. benn a lakásban, amely ügyvédi irodának különösen alkalmas.” (Lakáshirdető cédula egy régi Bálvány utcai ház kapuján)"

Az emberi butaság esetében a 700 oldal nemhogy hosszúnak, hanem inkább indokolatlanul rövid összefoglalónak tűnik. Ráadásul oly érdekes a gyűjtemény, hogy az ember egykettőre behabzsolja, hacsak… hacsak nem olvasta már el huszonhatszor életében, és immár szinte fejből tudja a válogatott ínyencségeket, ezért csak úgy esti meseként szemezget belőle elalvás előtt. :D Ezért álmodom annyi dadaista blődséget. :D
Szinte átfoghatatlan a könyv megannyi izgalmas történelmi, irodalmi, emberi bolondsága. Etikettképessé tett udvari hajvakarók, mosakodást mellőző előkelőségek, ruhájukon ötszáz csörgővel közlekedő lovagok, duhaj pohártörő hercegnők, elszánt dugógyűjtők, lutriszámokkal tűzdelt álmoskönyvek. Pipázási és sodrófadobási világrekord, elhunytak ellen indított perek, újságok emlékezetes tördelési hibái, irodalmi baklövések. Dadaizmus. Vajon meggyógyítja a viperamarást a zene? Mikor lesz vége a világnak? És a lényeg: van-e értelme végrendelkezni olyankor? Furfangos jogi kérdések is elénk rajzanak, például hogy felmondhatja-e a bérlő a lakását, ha szellemek jelennek meg benne? Amennyiben a kísértetjárás elviselhető, például a szellemek csupán a ház félreeső helyén próbálkoznak szelídebb kopogással vagy enyhébb üvöltéssel: a bérletet nem lehet felmondani. További talányok: a szellemek útmutatásával talált kincs megilleti-e a találót, avagy elkobozható-e az állam javára? Mi a helyes eljárás, ha a hitvesünkbe kobold bújik? Biztos tippeket kapunk a golyóálló páncél készítéséhez: többek közt a kovácsnak harcias állapotában kell lennie kovácsoláskor, erre az a legjobb, ha harsány hangon hősi hexametereket szaval! Illusztratív leírását kapjuk a nemesi rangra emelt udvari borbély, és a csikóherélő úr büszkén elkészített, informatív címerének, utóbbi például különösen látványos lehetett: kék színű mezőben emberi jobb kar fakalapácsot emel ütésre, alatta pedig élethű és félre nem ismerhető rajza látható az operáció tárgyául szolgáló csődöri ékességnek.
Az akasztásokat illendő szórakozásnak vélő udvarhölgyek, a dobszót orvosi receptre felíró doktor, és a kisiskolás fiú pajzán jegyzetfüzetét ősi indián eredetmondának tekintő tudós társaság után már a kairói temető feltámadt halottain sem lepődik meg az ember.
Záró gondolatként a dadaista Tristan Tzara művéből idézném az alábbi sorokat, amik tökéletesen összefoglalják a mű címének lényegét:

"Nincs emberiség gázlámpák vannak és kutyák dzin aha dzin aha bobobo Tyao oahiu hii hii hébum.icha icho
Kékkék úr egyetlen szóval nyugszik bele:
Nyilván"

Megunhatatlan gyűjtemény. :)

>!
Alvarando
Ráth-Végh István: Az emberi butaság

Sok butaságot olvashatunk eme remek könyv lapjain, melynek szórakoztató szerzője igazából nem is akarja megfogalmazni, hogy mi az a butaság, inkább több helyről bemutat nagyon nagy ostobaságokat kisebb történetekben. Ezeket kisebb humorral spékeli meg és máris adott egy nagyon szórakoztató olvasmány. Történelmi időben nagyon tágan mozog a szerző, a középkortól saját koráig olvashatunk olyan sztorikat, amin néha nagyokat nevetünk. Beleshetünk többek között XIV. Lajos udvarába, de az aranycsinálás és az örök ifjúság is szóba kerül. Megtudhatjuk hogyan részegedtek le az emberek régebben, és a jóslás művészetére is látunk konkrét példákat. Olvashatunk különféle világvége jóslatokat és különc embereket is megismerhetünk. A szerző neve garancia a szórakoztatásra, a könyvet lehet egyben és úgy is olvasni, hogy csak konkrétan egy témát böngészünk végig. Ajánlható bárkinek, aki szereti a könnyed, humoros történeteket!

2 hozzászólás
>!
cinnamon
Ráth-Végh István: Az emberi butaság

Egy vakáció alkalmával véletlenül vettem le nagyszüleim polcáról. És milyen jól tettem! Utána évekig kultúrtörténész akartam lenni, és sorra kutattam az antikváriumokban a sorozat hiányzó részei után. Nagy-nagy kedvencem.

5 hozzászólás
>!
Lahara ISP
Ráth-Végh István: Az emberi butaság

Ezt a könyvet nem lehet úgy olvasni, hogy én most leülök, és olvasom. Ebben annyi minden van, hogy hónapok kellenek mind megemésztéséhez. Ez is amolyan jó fürdőkádas és egyéb mellékhelyiséges könyv.

>!
Tüske
Ráth-Végh István: Az emberi butaság

Nagyon jó, érdekes, szórakoztató, de egyben elgondolkodtató, mert 100 év múlva rólunk is lehet majd ilyet olvasni!!

>!
Niki4
Ráth-Végh István: Az emberi butaság

Egyik nagy kedvencem. Középiskolás koromban olvastam először, azóta mindig előveszem Ráth-Végh többi könyvével együtt, bár szerintem ez a legjobb. Rengeteget nevettem/nevetek rajta, és csodálom Ráth-Végh türelmét, alaposságát, hogy ennyi mindennek utána tudott járni bírói munkája mellett.

>!
herlil
Ráth-Végh István: Az emberi butaság

Az emberi butaságról írni, azt összegezni és behatárolni igen nagy és átláthatatlan feladat, főleg a téma szerteágazó volta és a számtalan megközelítési lehetőség miatt. Ha mindent le akarna írni a szerző, hatalmas könyvek sokaságában kellene gondolkodnia.
Ráth-Végh István közel háromszáz oldalas kötete inkább csak vicces anekdotákat villant fel, az ókortól kezdve, érintve uralkodói túlkapásokat, aranylázat, a hagyományostól eltérő temetkezési és végrendelkezési szokásokat is.
Humorosabb történetekre és átfogóbb élményre számítottam. Az egyedüli szórakoztató részlet a kötet ivással foglalkozó fejezete volt.


Népszerű idézetek

>!
Tüske

A Spanyol etikett

IV. Fülöp menyasszonyát, Ausztriai Mária Annát átutazóban minden város ünnepélyesen fogadta. Egy helyütt a polgármester egy tucat selyemharisnyát nyújtott át neki, mint a helyi harisnyagyár remekét. De a majordomus zordonan tolta félre a skatulyát: „Tanulja meg, polgármester úr, hogy a Spanyol királynénak nincs lába”
Állítólag a menyasszony összeesett ijedtében, mert azt hitte, hogy Madridba érve, amputálni fogják a lábát az itteni szigorú etikett szerint.

15. oldal

>!
Alvarando

A nyugtalanok és a nyugodtság miatt nyugtalankodók végre megnyugodtak

231. oldal

>!
Hoacin

A torna folyamán a lovag a hölgyétől kapott szerelmi zálogot viselte a sisakján vagy a lándzsáján. A zálog a női toalett alkatrészeiből került ki: lehetett szalag, fátyol, toll, kesztyű, karkötő vagy egyéb asszonyi felszerelési tárgy. Ezek voltak a híres talizmánok (…). Néha a viadal hevében lehullott a faveur; ilyenkor a dáma a tribünről másikat dobott a lovagnak. Volt eset – a Perceforest lovagregényből tudjuk –, hogy a dühös viaskodás során egymásután potyogtak le a lovag urak jelvényei, s a dámák nagy izgalmukban új meg új talizmánokat hajigáltak le nekik, tépve-fosztva testükről, ami éppen a kezük ügyébe esett, úgyhogy mire lefújták a tornát, rémülten vették észre, hogy az illetlenségig lekopasztva ülnek a nevető publikum között.

>!
Alvarando

Ebből a kis ceremóniarészletből megtudhatta az utókor, hogy a napkirály fürdött a dicsőségben, fürdött az alattvalók imádatos hódolásában, fürdött sok egyéb mindenfélében, csak éppenséggel vízben nem fürdött

19. oldal

>!
Tüske

A középkori állatperek

Csak igen hiányos értesülésünk van arról az oroszországi bűnperről, amelyet egy öklelős természetű kos ellen indítottak. Csupán annyit tudunk, hogy a garázda állatot a bíró szibériai száműzetésre ítélte. A végrehajtás módozatairól és a száműzetés keserű kenyerét evő kosnak a szibériai magánéletéről nem maradtak ránk adatok.

277. oldal

>!
Hoacin

De az már hiteles valóság, hogy Anglia egyik legrégibb és legtiszteltebb történelmi ereklyéjébe egy diákgyerek belefaragta a nevét. A Westminster-apátságban őrzik Hitvalló Edward trónszékét, az úgynevezett Coronation Chair-t. Ebben a trónszékben ül minden angol király a koronázási szertartás alkalmával. S egyszer kívülük más is beléje telepedett, amint az ősrégi fába kegyetlen kézzel metélt szavak bizonyítják: „Ebben a székben aludt P. Abbott 1801. január 4-én "

>!
Tüske

Gambrinus király udvara

A sörkirályok ivási rekordjait éppolyan legendakoszorú övezi, mint magának Gambrinus királynak létezését. Hihetetlen adatok voltak róluk forgalomban. Valamennyi egykorú feljegyzés közül az a legmegdöbbentőbb, amely szerint egyik jénai sörkirály egy ünnepi gála-ivászaton összesen 18 „Stübchen” sört volt képes benyakalni. Egy ilyen „Stübchen” több mint 3 1/2 liternek felel meg, tehát a beszopott mennyiség meghaladta volna a 60 litert!

170. oldal

17 hozzászólás
>!
Alvarando

Hogy Napóleon válni akar, mindenki tudta, csak a felesége nem. Lenormard kiasszony gorombán vétett a titoktartási kötelesség ellen, amikor a hírt jóslat alakjában megsúgta a semmit sem sejtő asszonynak. Másnap Fouché, a rendőrminiszter udvariasan magához rendelte a szibillát. Ez boldogan jelentkezett a kártyáival.
– Tudja, miért hívattam? – kérdezte a miniszter.
– Nyilván meg akar hallgatni. Elhoztam a nagy játékot.
– Nem éppen. Le kell magát csukatnom.
– Engem? Lecsukni? MIért?
– No hallja, a nagy szibilla ne tudná az okát? Kérdezze meg a kártyáit

220. oldal

>!
Christine_

„A m. kir. államrendőrség 47279/912. számú rendelete szerint a kocsin dohányozni vagy égő szivarral helyet foglalni tilos.”
Akadékoskodó utasok ezt úgy is értelmezhették, hogy csakis a kocsi tetején nem szabad dohányozni, odalenn lehet. Égő szivarra is szabad a kocsiban álldogálni, csak leülni tilos.

>!
Alvarando

A főnix leírása körüli egyetértés annál figyelemreméltóbb, mert még soha senki sem jelentkezett, aki a madarat a tulajdon szemével látta volna. Valaki valamikor elképzelte, milyennek kellene a dicső madárnak lennie, s a képzelet szülte leírás az egyik könyvből átszármazott a másikba, mint ahogyan a madár szokott ágról ágra szállni

142. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete
Tompa Andrea: Fejtől s lábtól
Aczél Endre: Acélsodrony – A nyolcvanas évek
Földényi F. László: Melankólia
Walter Murch: Egyetlen szempillantás alatt
Váradi Júlia: Saul útja
Kósa László – Szemerkényi Ágnes: Apáról fiúra
Király Jenő: Karády mítosza és mágiája
Gyáni Gábor: Hétköznapi élet Horthy Miklós korában
Király Jenő: Frivol múzsa I-II.