A ​varázsvessző 29 csillagozás

Ráth-Végh István: A varázsvessző Ráth-Végh István: A varázsvessző

A ​könyv a varázsvesszőnek, ennek a páratlanul érdekes kuriózumnak a történetével kezdődik: hogyan kutatták vele régen a föld mélyének rejtett kincseit, sőt hogyan vadásztak vele régen a föld mélyének rejtett kincseit, sőt hogyan vadásztak vele gyilkosságok tetteseire is. A többi, csevegésszerű kis essay-ben az érdekességek tarka tömegét ontja az olvasó elé az illusztris szerző, mintegy jelképes varázsvesszővel tárva fel őket a századok rétegei alól. Néhány irodalmi ízű fejezetcím: Melyik régi író keresett legtöbbet? – A legunalmasabb műfaj – Restif de la Bretonne gránitnaplója – Tabarin – A csalások lexikona. Bolyongások kerülnek sorra a nyugati nagyvárosok bohémtanyáin. Mi volt a bécsi „Ludlambarlang”? Párisi bohémvilág. Mimi és Musette valódi története. Londoni tavernák. Hova járt Shakespeare és társasága? A régi Velence Márk-terének zenés, álarcos forgataga. Sor kerül a politikára is: A Népszövetség első terve 1713-ból. Divat és politika. A szélkakasok lexikona. Bizarr témák… (tovább)

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
ISBN: 9789633762967
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2010
418 oldal · ISBN: 9789632998855
>!
Gondolat, Budapest, 1979
484 oldal · keménytáblás · ISBN: 963280337x · Illusztrálta: Győry Miklós

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 2


Népszerű idézetek

>!
Chivas

Jupiter nem érte be a felhők fölötti házasélet örömeivel, hanem leszállt a földre kalandokat keresni. A mennyei szoknyavadász a nőket hol felhő, hol bika, hol hattyú alakjában ejtette meg, ami voltaképpen nem egészen érthető –, hol aranyesőként ért el sikert, ami már sokkal érthetőbb.

A szerelmes ördög

>!
Emmi_Lotta IMP

Francesco Pico della Mirandola személyesen ismerte az a 75 éves férfit, aki 40 évig élt együtt egy Hermeline nevű ördöghölggyel. Az öregúr nemcsak odahaza bánt vele úgy, mint feleségével, hanem el-elvitte sétálni a városba is, miközben kedélyesen elbeszélgettek. Az emberek persze nem látták, hogy az öregúr kihez beszél és azt hitték, megbolondult.
Magam is azt hiszem.

111. oldal (1979, Gondolat Kiadó)


Hasonló könyvek címkék alapján

Kurt Seligmann: Mágia és okkultizmus az európai gondolkodásban
Szendrey Ákos: A magyar néphit boszorkánya
Tasnádi Kubacska András: A mondák állatvilága
Polner Zoltán: Farsangi kakas
Oláh Gábor: A táltosfiú
Solymossy Sándor: A magyar ősi hitvilág
Tordai Vilmos: Okkult elemek a magyarság életében
Rosta Erzsébet – Rábai Attila: Hiedelmek, hagyományok, babonák
Bornemisza Péter: Ördögi kísírtetek
Carlo Levi: Ahol a madár se jár