A ​fáraó átka 49 csillagozás

Ráth-Végh István: A fáraó átka Ráth-Végh István: A fáraó átka

Micsoda kincsestár a rég múlt korok világa! Ki ne volna rá kíváncsi, mit hittek, mit gondoltak a hajdanvolt emberek, micsoda babonaságok éltek – és bizony micsoda babonák élnek még ma is. Igaz, ami igaz, ma már senki sem hisz sem a griffmadár létezésében, sem a sebezhetetlenség csacsi csodaszereiben, hanem azért még ma is fel-felrémlik a csillagjóslás divatja, sőt vannak, akik a vizet, a fémet meglelő varázsvessző erejében sem kételkednek… Ráth-Végh István, a nagyszerű tollú kultúrtörténész egész életében nagy kíváncsisággal kutatta a történelmi korok sok-sok különösségét. Ezekből az izgalmas, érdekes írásokból válogattunk össze a Delfin barátai számára egy színes kötetre valót.

Eredeti megjelenés éve: 1977

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek

>!
Móra, Budapest, 1984
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631136477 · Illusztrálta: Mészáros András
>!
Madách, Bratislava, 1984
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631137864
>!
Móra, Budapest, 1980
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631121534 · Illusztrálta: Mészáros András

2 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Wandamaci>!
Ráth-Végh István: A fáraó átka

Érdekes történetek is voltak benne, de a többsége nem érdekelt túlzottan.

Balázs_Erőss>!
Ráth-Végh István: A fáraó átka

Furcsa, a mai korban már inkább csak gúnyos mosolyra fakasztó történetek mindenféle hiedelemről. Mindez az 1940-50-es évek megfogalmazásában. Szerencsére a korra jellemző ideológiai eszmefuttatások teljesen kimaradtak belőle. Az külön vicces, hogy nem egy hiedelem mind a mai napig él és virul, most a 21. században, sőt, mintha a butaság ismét kezdene lábra kapni. Éppen ezért, bár a szövegezése néhol kissé avíttos, de a históriák jó része ma is simán elhelyezhetők a hétköznapi életben.
Mondjuk, azt nem hiszem, hogy egy gyereket különösebben érdekelne egy ilyen gyűjtemény.

Roszka >!
Ráth-Végh István: A fáraó átka

Elég nehéz feladatot vállalt magára az író, mikor a babonákról, varázsvesszőkről, hiedelmekről ír. Vagyis inkább megakarja magyarázni mi, miért nem igaz. Logikus könyv, de…..

1 hozzászólás
Habók P>!
Ráth-Végh István: A fáraó átka

Gyerekeknek való válogatás, sok részletét olvastam más könyvekben. De barátkozni az író stílusával – arra nagyon jó.

Sár_i_kány>!
Ráth-Végh István: A fáraó átka

Érdekel a tűzön járás és az élve eltemetés titka?
Ismered a bűnügyet, amit egy varázsvessző oldott meg?
Mélyedj el a régi korok babonás világában!

benhargreeves>!
Ráth-Végh István: A fáraó átka

Érdekes egy válogatás, meg is lepődtem, hogy ilyen informatívnak szánt kötet is található a Delfin könyvek rengeteg ifjúsági regénye között. A szerző mindenféle babonás, a régi hiedelemvilág fontos részét képező dologról tesz említést – olvashatunk például varázsvesszőkről, fakírokról, múmia-átkokról, javasasszonyokról. Szerencsére az író egyáltalán nem száraz, karót nyelt stílusban ad magyarázatot az egyes jelenségekre, az elbeszélés inkább könnyed és humoros. Persze ettől függetlenül vannak részek, melyek kissé unalmasak, bár hogy melyik téma mennyire lebilincselő, nyilván az olvasó érdeklődésén és ízlésén múlik. A modern világ szülötteként furcsa volt némelyik babonás szokásról olvasni, elképzelni sem tudom, hogy hihettek el ennyi sületlenséget az emberek. Az orvoslásról pedig eddig is tudtam, hogy a tudomány fellendülése előtt egy vicc volt, de hogy ekkora… Egyedül talán azt nehezményezem a könyvvel kapcsolatban, hogy az egyes tárgykörök nem következetesen kerülnek bemutatásra, hanem kimondottan összekuszáltnak tűnnek.

>!
Móra, Budapest, 1977
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631107523 · Illusztrálta: Mészáros András
jezsek P>!
Ráth-Végh István: A fáraó átka

Varázsvessző, múmiák, fakírok, törpék és óriások, bolondok, babonák, varázsigék, javasasszonyok, jósok, varázskard, csodapáncél, evés, ivás, tánc a régmúltban. Sok-sok érdekesség a múltból, korabeli források alapján. Ráth-Végh több tematikus könyvéből lett ez a könyv összeválogatva, ezért egy kicsit összefüggéstelen. Az egyes fejezetek között időnként van kapcsolat, de néha nincs átvezetés, csak belekezd valami egészen újba. Néha kicsit sok a forrásmegjelölés. De azért szórakoztató időnként ilyet is olvasni.

szivtiproimi>!
Ráth-Végh István: A fáraó átka

Gyors szárnyakon száll a halál arra, aki ezt a könyvet nem olvassa el!

Eltiron>!
Ráth-Végh István: A fáraó átka

Ez a könnyű kis válogatás volt persze az első R-V-től, kiskamasz fejjel.


Népszerű idézetek

Carmilla >!

…Adj a hazugságnak 24 óra előnyt, s az igazság sohasem fogja utolérni.

47. oldal, Fakír-legendák (Móra, 1977)

Carmilla >!

    Mindazonáltal kevéssé érthető, hogy ha már a jógi megszakított minden közösséget a hitvány földi élettel, miért jött Londonba magát mutogatni, és miért nem maradt odahaza Indiában? Ott tovább elmélkedhetett volna, és elérhette volna a jóga legmagasabb fokait.

53. oldal, Fakír-legendák (Móra, 1977)

Carmilla >!

Si fore vis sanus, ablue saepe manus.
(Ha egészséges akarsz lenni, mosd gyakran a kezed.)

78. oldal, Amikor beköszönt a betegség (Móra, 1977)

Kapcsolódó szócikkek: egészség
Carmilla >!

     Amerika, 1928. január 1. Ekkor járt le egy érdekes pályázat határideje. Egy tudományos társaság 50 000 dollár jutalomdíjat tűzött ki annak, aki a legeredményesebb eljárást ajánlja a rákbetegség ellen. Négyezer pályázó jelentkezett, egytől egyig csodálatra méltó javaslatokkal. (…)Türelmes beteg szorongasson egy eleven vakondot a markában, ez felszívja a bajt, mint a mágnes. Bármely más eleven állatot is hasznos a beteg arcán tartani, de nem szabad tudnia, micsoda állat az. (…) Nem hiányozhatott persze a hetedik gyerek sem, ennek az érintése egykettőre gyógyít.

84. oldal, A legolcsóbb háziorvos (Móra, 1977)

Kapcsolódó szócikkek: vakond
Carmilla >!

Sajátságos módon az elkábított százezrek nem tudják, vagy talán nem is akarják megérteni, hogy mindez csak üzlet. Üzlet a napilapok és magazinok csillagászati rovata, üzlet a csillagjóslás titkaira oktató temérdek könyv, üzlet a tudományossággal kérkedő ezeroldalas orvoscsillagászati enciklopédia, amely minden emberi testrészt és minden ismert betegséget a csillagok járásával hoz összefüggésbe.

106. oldal, A csillagmezők haszonbérlői (Móra, 1977)

Carmilla >!

Megszorult ember nem törődik sokat az elméletekkel, oda kap, ahonnan segítséget remél. Ahogy a beteg ember végső kétségbeesésében a csodadoktorhoz fordul, a katonaság is akárhányszor a jó öreg varázsvesszőhöz folyamodott.

32. oldal, A varázsvessző története (Móra, 1977)

Carmilla >!

    A parázs-séták és olajkortyok dúsan kamatoztak, mert a mutatványok után az éghetetlen férfiak rátértek a dolog velejére: a gyógyításra. Kézrátevéssel és nyálkenéssel kezeltek mindenféle nyavalyát.

54. oldal, Fakír-legendák (Móra, 1977)

Carmilla >!

    Fülfájás ellen vakondtúrás földjét ecettel kell keverni, a fülre tapasztani, és ráolvasni: „Jézus a hegyre mene, és jött az ördög, és fülibe fútt. Jézus mondá: eredj a föld alá, fülfájás kövesd őt.”

84-85. oldal, Amikor még az orvos is babonás volt (Móra, 1977)

1 hozzászólás
Wandamaci>!

Minden emberben elrejtőzve él második természete, a bolond.

Carmilla >!

    Falevéljóslás éjjeli viharok után történik. Hajnalban ki kell menni a kertbe, s a lehullott levelek helyzetéből ki lehet okoskodni a jövőt. Már aki tudja.

113. oldal, A jóslásnak százféle módja van (Móra, 1977)


Hasonló könyvek címkék alapján

Szinnyei Júlia: Átok
Gelencsér Gábor: Magyar film 1.0
Boruzs János – Jacsmenik Erika: Teszteld magad!
Kurt Seligmann: Mágia és okkultizmus az európai gondolkodásban
Tasnádi Kubacska András: A mondák állatvilága
Oláh Gábor: A táltosfiú
Polner Zoltán: Farsangi kakas
Rosta Erzsébet – Rábai Attila: Hiedelmek, hagyományok, babonák
Bornemisza Péter: Ördögi kísírtetek
Rostás-Farkas György: A cigányság hagyomány- és hiedelemvilága